Wil en Fons vinden een recept

(2018-05-29)

Op woensdag 23 mei was er weer een ronde van de slotcyclus van de Groepencompetitie. Slechts één van de spelers wist de elo-matige voorspelbaarheid echt te doorbreken.


Nee, we doelen niet op Ruud Feelders, al was zijn 2-0 tegen Stefan Hess niet de meest voor de hand liggende uitslag van hun rapidmatch. In de andere A-groep was Kienfong Lie Kwie in de eerste pot wel heel snel op het offerpad tegen Ron de Veen: stuk kwijt. Deze nederlaag kwam hij niet meer te boven in de tweede rapidpartij: 0-2. De match van Mark Clijsen met Karel Storm verliep volgens de vaste mal: Mark won de eerste, waarna hij in de tweede snel tevreden was met remise. Net als Mark en Mart Nabuurs blijft César Becx in de race voor de groepszege, na de 2-0 tegen Rudolf Kat.
Voor de verrassing van de avond moesten we deze keer in de D-groep zijn. Daar vrolijkt Fons van Leersum doorgaans de zaal rond half tien op met een humoristische uithaal over zijn gebrekkige schaakinzicht. Deze avond wachtten de fans vergeefs op deze eruptie. Hoewel gepensioneerd als huisarts bleek Wil Wouts het recept gevonden te hebben tegen Fons’ gemopper. Hij schreef zijn tegenstander een winstpartij voor. Het deed wonderen: Fons bleef tot het eind geconcentreerd en mocht de felicitaties van Wil in ontvangst nemen: patient cured. Ook Hans Groffen leek lange tijd op weg naar een surprise. In het eindspel van torens + paard tegen koploper Theo Mulder had hij voordeel. Maar toen Theo de paarden wist te ruilen, wendde het blad zich alsnog. Theo van de Hoek en Bert Wels scoorden een punt tegen respectievelijk Hans van Driel en Jan Hes.
In de B-groepen zorgde René van den Bosch voor de grootste afwijking van de ratingverwachting door Thomas Tepe met 2-0 te verslaan. Ook Lex Karstens scoorde tegen Bas Rosheuvel beter (2-0) dan gezien het ratingverschil verwacht mocht worden. Dat Sebastiaan Dijksman tegen Paul Castermans dezelfde uitslag op het bord bracht was minder onverwacht. Na de tweede remise tussen Ivar van der Heide en Harry Buyvoets hoorden we Ivar zeggen: “Beetje laf.” We gaan ervan uit dat het hier zelfverwijt betrof. Strijdlustiger waren Maarten Werkhoven en Bart van den Berg. Beiden wonnen hun witpartij: 1-1.
In de C1 zegevierden de elo-favorieten in drie partijen: Guus van Heck, Jeroen van de Rijt en Leo van Gelder lieten respectievelijk Paul Vermee, Jaap Steenkamer en Nico Dignum hun hielen zien. Cees Zoontjens won het treffen van rating-evenknie Kees Gelens. In de C2 kon Carlo Butalid niet stunten tegen Bastiaan van de Rijt, terwijl Ton Tepe de Bredase derby tegen Jan Bergsma in zijn voordeel besliste. In het treffen tussen Jeffrey van Huijgevoort en Andries Deliën was het tot het laatst razend spannend. Beide koningen lagen zwaar onder vuur van andermans zware stukken. In een poging het matnet rond de zwarte monarch op h6 te sluiten koos Jeffrey voor g2-g4, in plaats van het winnende Te4. Zoals het nu ging liep de zwarte koning doodleuk naar g3 om zijn witte tegenhanger te helpen matten: punt voor Andries. De enige ratingmatch van de avond - tussen Erik Dignum en Guus Vermeulen - bracht een voorspelbaar resultaat: 1,5-0,5. De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.


verder naar website