Een rondje langs alle groepen...

(2018-07-03)

De Groepencompetitie is alweer twee speeldagen verder, hoog tijd voor wat algemenere bespiegelingen dan je gewend bent.


In de A-groep heerst Mart Nabuurs met vaste hand. Meestal betaalt hij bij het rapidtempo wel de tol voor zijn wat dromerige tijdindeling, maar daarvan is nu geen sprake: met 13,5 uit 14 mogen de 'achtervolgers'blij zijn als ze überhaupt zijn hielen zien. De strijd om de tweede plaats lijkt te gaan tussen Mark Clijsen en César Becx. Spannender is het in de degradatiepoule. Door een onhandige inschatting van de WL wordt de degradatie versoepeld: maar drie spelers dalen af naar de B-groep. Dat zal Joost Op ’t Hoog en Kienfong Lie Kwie geen soelaas meer bieden. Voor het resterende B-ticket lijkt Ron de Veen de favoriet, maar vlak Stefan Hess nog niet uit.
In de B-groep beleeft Guus Vermeulen een fantastische cyclus. Hij heeft promotie naar de A-groep voor het grijpen. Voor de resterende twee promotieplaatsen zitten Lex Karstens en Sebastiaan Dijksman op het vinkentouw, al kunnen Maarten Werkhoven en Jan Otten nog voor hun kansen gaan. In de B-degradatiepoule zijn er maar twee behoudsplaatsen te verdienen. Die blijven voor Thomas Tepe en Ivar van der Heide buiten bereik. Henry Flikweert en Toon Stuart staan er het beste voor, Harry Buyvoets en Paul Castermans kunnen nog roet in hun eten gooien.
In de C-groepen spelen ze gewoon met z’n tienen een halve competitie, was het altijd maar zo simpel. In de C2 staan de twee promovendi al vast. Andries Deliën morste maar drie halfjes: 9-7,5. Bastiaan van de Rijt moet nog twee partijen spelen, maar met zijn 7-6,5 is hij niet meer te achterhalen. Om het toch nog wat gecompliceerder te maken mag de nummer 3 van deze groep te zijner tijd gaan kampen om een B-ticket met de nummer 3 uit de C1. Zelfs als Jan Weijters zijn laatste partij verliest is hij op SB-punten zeker van dit nagerecht. Drie spelers zullen het een niveautje lager moeten proberen. Rene Davidse zag bui al enige tijd hangen en Jan Bergsma zal, ondanks de knappe remise tegen Andries Deliën, drie keer moeten winnen om het onheil af te wenden. De derde plaats zal toevallen aan Ton Tepe of Bjoern Hofmans. Laatstgenoemde heeft nog een halfje nodig om boven Ton te eindigen, maar heeft aan Bastiaan van de Rijt en Elroy Kerstens geen makkies. Tweemaal verlies betekent degradatie, want Ton heeft dan meer SB-punten.
In de C1 is Jeroen van de Rijt als enige zeker van promotie, maar nog niet van de eerste plaats. Daarover beslist zijn laatste duel met Thomas Schollen die een half punt achter staat. Thomas heeft curieus genoeg een halfje nodig om als tweede rechtstreeks te promoveren. Haalt hij dat niet, dan wordt hij derde achter Kees Gelens, die van alle zespunters dan de beste SB-score heeft, maar vóór Leo van Gelder en - eventueel - Cees Zoontjens, die juist SB-punten te kort komen. Thomas of Kees Gelens krijgt dus een extra kans in de playoff met Jan Weijters. Onderin pakte Henri Anemaat vrijwillig een degradatieplaats, terwijl ook Paul Vermee het niet redde. Om het derde D-bewijs te ontlopen zal Nico Dignum, gelet op zijn mindere SB-score, zijn slotpartij tegen Cees Zoontjens moeten winnen. Alleen dan wordt Jaap Steenkamer de pineut.
In de D-groep moeten nogal wat achterstallige partijen worden weggewerkt alvorens alle vier de promovendi bekend zijn. Mathematisch bezien heeft momenteel alleen Theo Mulder, met 6,5 uit 8, zekerheid over zijn C-status. Nog in de race voor de andere drie plaatsen zijn - in volgorde van waarschijnlijkheid - Roger Bougie, Theo van de Hoek, Hans van Driel, Hans Groffen, Bert Wels en Jan Hes. We gaan het zien de komende weken, of ietsje later.


verder naar website