[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-11-2017: Stukkenjagers Open, ronde 3

Nieuws

Wat vonden de tegenstanders ervan? (6-11-2017, Algemeen)
De wedstrijden in de zaterdagcompetitie hebben weer diepe voren in de schakerszielen getrokken. En veel stof tot schrijven opgeleverd. Bij vijf van de zeven impressies hieronder is inmiddels in de eerste regel het verslag van de opponenten toegevoegd.

Stukkenjagers op normenjacht in Chersonissos (5-11-2017, Algemeen)
Door zeges in de zevende ronde van het EK Landenteams op Kreta hebben Anne Haast en Stefan Beukema nog uitzicht op een titelnorm. Anne versloeg in de match tegen Hongarije IM Szidonia Lazarne (2364), waardoor ze haar TPR naar 2380 tilde. Voor IM-norm moet ze die nog boven 2450 uitpiepen. Wie weet kan ze zondag nog een stap zetten door geen fout te maken tegen de Servische Mila Zarkovic (2241). Stefan Beukema, uitkomend voor België, kan na de zege op IGM Dragan Kosic (2493) vol voor de GM-norm gaan. Zijn TPR van 2531 is nog wel een eindje verwijderd van de vereiste 2600. Mooi is ook dat hij het zondag opneemt tegen de Macedonische IGM Trajko Nedev (2473). Bij dit toernooi kun je namelijk een norm scoren met een blokje van zeven partijen. Bij winst zou Stefan zijn nederlaag in ronde 1 kunnen laten wegstrepen, en toch het vereiste minimum (drie) IGM's onder zijn tegenstanders hebben. Bekijk hier de scores van Anne en Stefan. Hun partijen zijn dagelijks in de middag te volgen via schaaksite.nl.

De Stukkenjagers 7 compleet uit zijn dak (5-11-2017, Algemeen)
SJ 7 zou na de legendarische zege op SJ 6 de wind in de rug moeten hebben, maar kreeg kort voor de match bij Staunton 2 in Etten-Leur een tegenslag te verwerken. Teamleider Wil Wouts vertelt hoe hij al wat vroeger dan gedacht aan de bak moest:
'Vrijdagavond rond negen uur een krakende, schorre stem van Cees Zoontjens aan de telefoon. "Wil, ik kan morgen niet spelen, want ik lig doodziek op bed." Na wat verduidelijkende vragen van mijn kant bleek al snel dat dit inderdaad niet ging lukken. Die Cees was te ziek. Hij zei nog helemaal terecht: "Ik kan beter nu bellen dan morgenvroeg, want dan wordt het wel erg moeilijk om vervanging te regelen." Dat waardeerde ik bijzonder en na hem beterschap te hebben gewenst kon ik aan de slag.
Maar ook op vrijdagavond is het geen sinecure. Intensief en frequent overleg met César leverde een lijst van zes à zeven namen op van spelers die benaderd konden worden. Dus met opgeladen telefoon aan de slag. Onze René kreeg een jeugdvriend op bezoek, kon dat echt niet afzeggen. Begrijpelijk. Bjoern zat bij schoonmoeder in Maastricht op de koffie met vlaai. Kon nooit op tijd in Etten–Leur zijn. Dus daar kon ik ook niet bij terecht. Jaap was verstopt achter zijn antwoordapparaat evenals Coen. Theo nam niet op en Fons had verplichtingen in zijn politieke partij. Kees G. was al benaderd door een ander team en had aangegeven niet te kunnen. Nergens succes, er waren nog bij Jaap en Coen boodschappen ingesproken en het probleem via sms nog eens aangeboden.
's Nachts rond half twee kwam er op mijn telefoon een verlossend antwoord binnen. Coen kwam uit het café en had nu de telefonische boodschap pas gezien. Hij kon wel meespelen, maar hij had geen opvolging aan het advies van de TL ('op tijd en nuchter naar bed') kunnen geven. Mocht niet hinderen, dolgelukkig dat het gelukt was legde de TL het opgeluchte hoofd op het kussen.
Behalve een man minder was er ook nog het probleem van een auto minder. Hoe lossen we dat op? Gelukkig kon ik daarvoor bij Ad terecht, en konden we op naar Etten-Leur, naar Staunton 2. Volledig tegengesteld aan de problemen in de aanloop was het wedstrijdverloop. Dat liep als een trein. Ad Haans (8), waarschijnlijke de oudste in de speelzaal, speelde tegen een knul van 10 jaar. Binnen vijf zetten had hij de dame en binnen een halfuur de partij. Hij kon vervroegd naar huis, hij had immers een auto bij zich. Daarna regen de overwinningen zich aaneen. Leo van Gelder (1), Thomas Tepe (2) en Ivar van der Heide (4) en - ondanks een minder helder hoofd - Coen Klaassen (6) scoorden vlot. François Moran (4) liet zich knevelen door Tamara en Hans van Driel (7) trapte in een paardvork. Wil Wouts (5) deed het langst over zijn partij, maar maakte het met een mooi mat af. 6-2! Eind goed al goed zou ik zeggen.'
Door deze zege is SJ 7 een van de trotse koplopers in 3A zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 6 verslikt zich in het voorgerecht (update) (5-11-2017, Algemeen)
Hier vind je het verslag van de Roosendalers.
Ook SJ 6 deed mee aan de massakamp in Roosendaal, het nam het op tegen De Pion 4. De vraag was of het team zich al hersteld had van de mentale klap van de nederlaag tegen het zevende. Aanvankelijk leek die met 'nee' te moeten worden beantwoord. Co-teamcaptain Jan Weijters (4) kreeg al vroeg een aanval over zich heen en had daar geen goed antwoord op. Jan Bergsma (6) en Paul Vermee (7) raakten in het middenspel pionnetje(s) achterop, vochten goed door tot in het eindspel, maar redden het niet. Guus van Heck (3) kon iets terugdoen, maar Harry Buyvoets (2) legde ook het loodje. Dit voorgerecht lag zwaar op de maag bij kopman Andries Deliën. Door al die tegenslagen moet hij in de veronderstelling hebben verkeerd dat de match al verloren was. Met een bord vol stukken nam hij remise. Het beste moest echter nog komen. Hans Groffen (8) bleef goed geconcentreerd en boekte zijn eerste zege voor SJ. Dat ook Jan van den Dries (5) een punt mocht bijschrijven was een meevallertje. We laten hem zelf aan het woord: 'Het was een interessante Hollandse partij (d4-f5) waarin lange tijd sprake was van een onwrikbaar evenwicht, met veel stukken op het bord. Ook de klok deed mee aan het evenwicht: we gebruikten beiden onze tijd in ruime mate. Ik had me voorgenomen voor de winst te gaan, want met een achterstand voor ons die inmiddels tot 0-3 was opgelopen, had ik helemaal niets aan remise. Op een gegeven moment werden de lichte stukken geruild en hielden we allebei twee torens, een dame en zes pionnen over. Nog steeds evenwicht dus! Toen wilde ik toch wat forceren en werd ik wellicht daardoor wat slordig: ik liet toe dat de tegenstander me één, twee, ja zelfs drie pionnetjes afsnoepte. Langzamerhand kreeg ik het gevoel dat de partij me uit de handen glipte. Maar verloren was het nog niet! Ik merkte dat de tegenstander ook geen snel winstplan voorhanden had en probeerde de zware stukken zo lang mogelijk op het bord te houden. Toch werd kwam mijn koning steeds meer in het nauw, totdat ik er even met mijn dame uit kon breken met een schaakje! De tegenstander was daar blijkbaar toch wat door verrast: hij deed een torenzet en zette mij schaak, zette de toren terug toen ik hem erop attendeerde dat hij zelf schaak stond en deed vervolgens een koningszet! Maar omdat hij met de bewuste toren ook het schaak kon opheffen, moest hij het aangeraakte stuk spelen. Er was even wat opschudding, maar uiteindelijk gaf de teamleider van De Pion 4 sportief aan dat de toren gewoon gezet moest worden. Die mepte ik er gelijk af en na nog enkele zetten won ik vervolgens de partij. NOAD, Nooit Opgeven Altijd Doorgaan, het klinkt vreemd voor een Willem II'er, maar het is wel een terechte karakteristiek van een spannende partij.'
De details en standen in 3A kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 5 is weer terug op aarde (update) (5-11-2017, Algemeen)
De teamleider van De Baronie 4 schreef dit verslag, naar verwachting iets uitgebreider dan het onze...
Met de openingszege op RDS leek SJ 5 een belangrijke stap in de titelstrijd te hebben gezet. Na de 5,5-2,5 tegen De Baronie 4 kunnen de verwachtingen weer wat teruggeschroefd worden. De wedstrijd begon met een 1-0 achterstand, nadat invaller Ton Tepe (7) in een vooraf gespeelde partij had verloren. In Breda wisten alleen Jan Otten (1) en Huong Do (4) een vol punt te scoren. Bart van den Berg (5) voegde daar nog een halfje aan toe, maar Bas Rosheuvel (2), Guus Vermeulen (3), Carel van Alphen (6) en Emil Voorhorst (8) kwamen niet tot scoren. De details en stand vind je hier.

De Stukkenjagers 4 verbaast zichzelf (5-11-2017, Algemeen)
Niet alleen SJ 3 lijkt de degradatiezorgen al vroeg in het seizoen achter zich te laten, ook promotieklasser SJ 4 laat zich van zijn beste kant zien. Eerder werden al drie verrassende matchpunten gepakt, uit tegen Gardé in Soerendonk kwamen er nog eens twee bij: 4,5-3,5. Teamleider Joost Op 't Hoog bericht: 'Lang leken we op een gelijkspel af te koersen, maar in een partij met wisselende kansen wist Ron de Veen (2) uiteindelijk een promotietruc van Geert Gabriëls te weerleggen en het beslissende punt te scoren. Daarvoor was de strijd gelijk opgegaan. Constantijn Beukema (8) moest in iets mindere stelling ingaan op een zetherhaling. Kort daarna verloor Kienfong Lie Kwie (5) nadat allerlei tactische verwikkelingen niet hadden gebracht wat hij ervan hoopte. Christiaan Beukema (6) stond nooit minder en wist een voordelig pionneneindspel te bereiken dat hij voorbeeldig afrondde. Vervolgens kon Lex Karstens (3) zijn lastige stelling keepen en een halfje scoren. We kwamen zelfs voor toen Maarten Werkhoven (7) in een van zijn geliefde eindspelen gedecideerd het punt pakte. Aan bord 4 kreeg ik mijn tegenspel nooit overtuigend op gang en werd vervolgens uitgeteld. Henk Jan Beukema (1) kwam in een voordelig eindspel terecht, maar verwisselde twee zetten waardoor hij in een puntendeling moest berusten. Zo kwam het aan op bord 2 waar Ron benauwde momenten moest doorstaan, maar uiteindelijk de koelste bleek. Daarmee was de match beslist en hebben we nu zowaar 5 matchpunten uit 3 wedstrijden.' De details en de stand kun je hier bekijken. In de komende wedstrijden tegen EGS, HSC 2 en Waalwijk zal blijken of er nog meer in het vat zit dan handhaving.

De Stukkenjagers 3 voelt zich kiplekker (update) (5-11-2017, Algemeen)
Het verslag van De Pionnen vind je hier.
Zou er een einde komen aan de traditie dat SJ 3 in de slotwedstrijd het derdeklasserschap moet veiligstellen? Het heeft er na de strakke 6-2 zege op De Pion 2 alle schijn van. 'Jammer dat we de eerste wedstrijd verloren hebben, anders waren we al kampioen', viel al te beluisteren op de afterparty. De zege op de mede-degradatiekandidaat was niet eens geflatteerd. Oké, Ruud Feelders (8) stond lange tijd wat minder alvorens in de slotfase toe te slaan. En Martijn Blom (3) had - heel even - op een counter van oud-lid Erik-Jan Colijn kunnen lopen, maar scoorde toch een verdiend punt. Daar stond tegenover dat Sjoerd van Roon (2) opeens prachtige tactische kansen had gekregen, die hij echter niet wist te verzilveren. Het zou de enige bordnederlaag blijken te zijn. Luuk Baselmans (1) en Erik Dignum (6) scoorden gelijkwaardige remises, terwijl John Greunsven (4), César Becx (5) en Fré Hoogendoorn (7) de tegenstanders geen kans gaven. Na afloop opteerde het hele team dan ook voor de kiplekkere shoarma. Na thuiskomst werd en wordt er regelmatig naar deze tabel gekeken.

De Stukkenjagers 2 nog niet op stoom (update) (5-11-2017, Algemeen)
Inmiddels kun je hier lezen hoe Groesbekenaar Wopke Veenstra de wedstrijd beleefde. Inclusief de nu al legendarische zin: 'Volgens Theo speel ik te snel, maar als je een konijn een uur laat nadenken, komen daar ook geen betere zetten uit.'
Ook in de derde wedstrijd is SJ 2 er niet in geslaagd de rentree in de tweede klasse luister bij te zetten met een overwinning. In Groesbeek werd het tegen collega-hekkensluiter 4-4. Weliswaar waren er zeges voor Dennis Brokken (1), Sourav Bhattacharjee (6) en Koen Haast (7), maar daar stonden nederlagen van Bram van den Berg (2), Frans Konings (4) en Roland Daamen (5) tegenover. Eric de Moor (3) en Mark Clijsen (8) speelden remise.
Door dit gelijkspel staat SJ 2 nu onder de rode streep, zoals je hier kunt checken.

De Stukkenjagers 1 als een zalm in het water (update) (5-11-2017, Algemeen)
Het verslag vanuit het perspectief van De Pion vind je inmiddels hier.
Ons vlaggenschip heeft zich vaster aan kop van 1B genesteld. In Roosendaal werd De Pion 1 met maar liefst 9-1 verslagen. TL: Anne Haast (1) had in een voorafgespeelde partij haar team al de goede weg gewezen. Op zaterdag kwamen daar eerst nog twee remises bij, van Nick Bijlsma (6) en Mart Nabuurs (9). Maar daarmee was de koek op voor de gastheren. Door zeges van Lars Vereggen (2), Jasper Beukema (5), Cor van Dongen (7) en Tijmen Kampman (8) liep SJ 1 uit naar 6-1. Daarna waren Herman Grooten (3), Mees van Osch (4) en Mark Haast (10) nog flink werken in het eindspel. Herman won gedecideerd, Mees en Mark moesten iets dieper gaan, maar zorgden wel voor een verrassingstoetje. Na afloop deed vrijwel het hele team zich te goed aan de heerlijke zalm die door de Roosendalers tegen een vriendenprijsje werd geserveerd.
Door deze monsterzege neemt ons team - in bordpunten dan - aardig afstand van de traditionele concurrent voor promotie, Het Witte Paard Sas van Gent, zoals je hier kunt zien.

Stukkenjagers winnen in het EK (3-11-2017, Algemeen)
In de zesde ronde van het EK Landenteams in Chersonissos wonnen beide deelnemende Stukkenjagers hun partij. Anne Haast hielp door een zege haar team aan de matchpunten tegen Duitsland. Zij staat nu op 3 uit 5, goed voor een TPR van 2305. Stefan Beukema herstelde zich na de rustdag met een zege van een nederlaag tegen uitgerekend zijn zwakste tegenstander. Met 2,5 uit 5 tegen gemiddeld 2471 is hij nog kansrijk voor een GM-norm. Check hier scores van Anne, en hier die van Stefan. Hun partijen zijn dagelijks in de middag te volgen via schaaksite.nl.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]