[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
24-04-2019: Groepencompetitie

Nieuws

De Stukkenjagers 1 degradeert uit Meesterklasse (14-4-2019, Algemeen)
In Leiden wachtte het vlaggenschip een zware opgave. Winnen van bijna-kampioen LSG om nog een kansje op handhaving te behouden. Het bleek een te hoge horde. Na de 7-3 nederlaag keert SJ 1 terug naar de eerste klasse en is LSG kampioen van Nederland. Jordy Schouten (10) wist als enige te zegevieren. Lars Vereggen (1) remiseerde met Predrag Nikolic, en ook Mees van Osch (3), Mark Haast (7) en Tijmen Kampman kwamen tot een puntendeling. Dat was Mart Nabuurs (2), Herman Grooten (4), Luuk Baselmans (5), Nick Bijlsma (6) en Frans Konings (8) dan weer niet gegeven.
De uitslagen en de stand vind je hier. De individuele scores staan hier.

De Stukkenjagers 2 speelt zich veilig (14-4-2019, Algemeen)
Twee ronden geleden stond het tweede nog onder de degradatiestreep. Maar het rechtte de rug en boekte twee zeges. Die van zaterdag, 6-2 bij Rokado, bracht SJ 2 zelfs naar de vierde plaats in 2D. In Oud-Beijerland werd er geen bordnederlaag geleden. Winst was er voor Cor van Dongen (1), Bianca de Jong-Muhren (3), Bram van den Berg (5) en Eric de Moor (8), terwijl Anne Haast (2), Peter Huibers (4), Mark Clijsen (6) en Sjoerd van Roon (7) remiseerden.
De uitslagen en de stand vind je hier. De individuele scores staan hier.

De Stukkenjagers 3 houdt het in eigen hand (14-4-2019, Algemeen)
Het derde beleefde een succesvol bezoek aan hekkensluiter ASV 3. De Arnhemmers waren erin geslaagd om vier keer achter elkaar 4-4 te spelen. Al na twee uur spelen werd duidelijk dat er geen vijfde keer zou komen. De score werd geopend met een puntendeling. John Greunsven (8) keek na het aanbod nog een kwartiertje naar de andere borden, en zag dat het goed was: remise. Aan meerdere borden hadden de SJ'ers immers veelbelovende stellingen. Fré Hoogendoorn (2) tekende als eerste een vol punt aan. Meteen vanuit de opening startte hij met zwart een koningsaanval, waarop zijn tegenstander het antwoord schuldig bleef. Sterker nog, een ondoordachte witte pionzet gaf Frés aanval het beslissende zetje. Pats, pats: 1,5-0,5. Even later werd de partij van Erik Dignum (3) remise. Na een flinke tactische slagenwisseling bleek Erik een kwaliteit geofferd te hebben, maar toch een beetje (te?) bang te zijn om all-in te gaan, 2-1.
César Becx (1) had al vanuit de opening een mooie stelling. Hij verkoos pionwinst boven een koningsaanval en smaakte in het vervolg het Karpoviaanse genoegen om - met de toren op a1 - het beslissende Pa3-b1! te lanceren. Eenmaal op droomveld e4 aanbeland was het snel gedaan met het zwarte verzet: 3-1. Rudolf Kat (4) speelde een partij om door een ringetje te halen. Hij deed alles goed in de voorbereiding op een vernietigende koningsaanval: 4-1.
Ook Roland Daamen (5) speelde een strakke partij. Met tal van thematische manoeuvres wist hij in het late middenspel via de f-lijn de vijandelijke stelling binnen te dringen. Met de toren en het paard die hem uiteindelijk restten richtte hij veel meer schade aan dan de vijandelijke toren + loper in de counter. Met de afwikkeling naar een gewonnen toreneindspel zette hij de kroon op het werk, 5-1.
Teamleider Ruud Feelders (7) mocht het laatste punt drukken. Hoewel de engine bij de Chinees beweerde dat hij eerder had kunnen toeslaan, kwam zijn zege de hele middag niet in gevaar. Toen zijn extra pionnen in het dubbeltoreneindspel bijna aan de overkant waren, geloofde de tegenstander het wel: 5 uit 6 voor Ruud en 6-1 voor ons. Tja, en dan Karel Storm. Voorafgaand aan de match had César hem gewezen op een opmerkelijke parallel. Twee seizoenen geleden scoorde César - naast zeven remises - twee zeges, allebei op een Carlo. Karel stond dit seizoen op 5 uit 6, hij verloor enkel in de openingsronde van een jonge vrouw. En verdomd, laat nou ook ASV 3 over zo'n jonge vrouw beschikken. Zou het niet grappig zijn als...? Na deze profetie - een ander zou zeggen vloek - moet Karel met bange voorgevoelens aan bord 6 hebben plaatsgenomen. En jawel hoor, daar verscheen Quirine Naber. Die speelde de hele middag stukken beter dan haar rating doet vermoeden. In een gecompliceerde tactische partij bleef ze vervloekte Karel de baas. Sorry!
Door deze 6-2 zege blijft SJ 3 koploper, met evenveel matchpunten als HMC 2 en Paul Keres 3, maar wel 3 c.q. 5 bordpunten meer. Als er in de slotronde gewonnen wordt van Paul Keres, dan zijn we kampioen als ASV 3 een bordpuntje sprokkelt tegen HMC 2. We hebben er alle vertrouwen in, temeer daar Keres voorzover bekend niet over jonge vrouwen beschikt, integendeel zelfs.
De uitslagen en de stand in 3G vind je hier. De individuele scores vind je hier.

De Stukkenjagers 4 was er dichtbij (14-4-2019, Algemeen)
Het vierde mocht het in de voorlaatste ronde opnemen tegen mede-degradant Het Kasteel. In Wijchen kwam SJ 4 dichtbij het eerste matchpunt, maar het strandde op 3,5-4,5. Kienfong Lie Kwie (7) zorgde voor de enige bordzege, terwijl Henk Jan Beukema (1), invaller Sam Baselmans (2), Lex Karstens (5), Ron de Veen (6) en Jan Otten (8) remiseerden. Verlies was er voor Tommy Grooten (3) en Reinier Jaquet (4).
De uitslagen en de stand in 3H vind je hier. De individuele scores vind je hier.

De Stukkenjagers 5 komt net te kort (14-4-2019, Algemeen)
Ook het vijfde kon in Breda niet stunten. Tegen het sterke De Baronie 2 werd het 3,5-4,5. De invallers deden flinke duiten in het zakje; Maarten Werkhoven won aan bord 2, terwijl Ton Tepe een sensationele zege behaalde aan bord 8. Gevoegd bij de remises van Joost Op 't Hoog (1), Bastiaan van de Rijt (5) en Jeroen van de Rijt (6) was het net niet genoeg om de nederlagen van Paul Castermans (3), Huong Do (4) en Guus Vermeulen (7) te compenseren. Toch een behoorlijk seizoen, met kleine nederlagen tegen de toppers en afgesloten met een vierde plek.
De uitslagen en de stand in 5F vind je hier. Topscorer werd, ondanks zijn eerste nederlaag, Paul Castermans met 5 uit 6, de hele lijst vind je hier.

De Stukkenjagers 6 flikt 't op de valreep (14-4-2019, Algemeen)
Na zes nederlagen smaakte het zesde in ultimo het zoet van ... een gelijkspel. Uit tegen De Pion 4 werd het 4-4 dankzij zeges van Christophe Verledens (1), Jeffrey van Huijgevoort (2) en Jan van den Dries (5), terwijl Roger Bougie (4) en Jan Bergsma (6) een halfje scoorden. Verlies was er voor Carlo Butalid (3), Bert Wels (7) en debutant Jan Hes (8).
De uitslagen en de stand in 6H vind je hier. Topscorer werd Bert Wels met 2,5 uit 7, zoals je hier kunt checken. Door dit resultaat degradeert het zesde. Dat betekent dat - ls er volgend seizoen een zevende klasse komt - ons laagste team daarin uitkomt. Dat was eigenlijk dit seizoen al onze bedoeling.

De Stukkenjagers 7 viert vijfde plaats (14-4-2019, Algemeen)
In de slotronde kon het zevende niet voor een verrassing zorgen. Het leed zijn grootste nederlaag van het seizoen tegen De Baronie 3: 5,5-2,5. De Bredanaren kwamen daarmee een halfje te kort voor de titel. Het is maar de vraag of Marieke Sarton (winst aan 1), Leo van Gelder (winst aan 3) en Elroy Kerstens (remise aan 6) zich daar schuldig over voelden. Thomas Tepe (2), Cees Zoontjens (4), Ivar van der Heide (5), Wil Wouts (7) en Rene Davidse (8) deden wel hun (on?)sportieve plicht. Door dit resultaat werd SJ 7 vijfde in 6C, toch een prima resultaat. Dat werd gevierd met een copieus diner in de Bredase binnenstad.
De uitslagen en de stand vind je hier. Topscorer werd Leo van Gelder met 5,5 uit 7, zoals je hier kunt checken.

Topscores Ad Haans en Wil Wouts bij inloopschaak (12-4-2019, Algemeen)
Ook op vrijdagmiddag 5 april was het weer gezellig druk bij het inloopschaak in Cinecitta. Van de 21 schakers bleven er zes zonder nederlaag. Ad Haans en Wil Wouts behaalden een knappe 2 uit 2 tegen hoger gerate tegenstanders. Ook Sebastiaan Dijksman zegevierde twee keer. Erik Dignum en Jan Douwes scoorden 1,5 uit 2, terwijl Carlo Butalid 1 uit 1 liet noteren.
Op vrijdag 12 april zijn alle schakers weer van harte welkom om een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen aan de slag.

Mark Haast wint Stukkenjagers Open (11-4-2019, Algemeen)
Ons open toernooi beleefde op woensdag 10 april een spannende ontknoping, met zes titelhouders die aan de hoogste drie borden tot het gaatje gingen om het beslissende punt te drukken. Slechts één van hen slaagde in die opzet.

Voor de slotronde waren er nog vijf kanshebbers op een (gedeelde) toernooizege. Stefan Colijn, Stefan Kuipers en Mark Haast gingen aan kop met 6,5 uit 8, op de voet gevolgd door Lars Vereggen en Luuk Baselmans met 6 punten. Om met laatstgenoemde te beginnen: die kwam met zwart tegen Herman Grooten (5,5) niet in de buurt van een zege. Hij kwam in de verdrukking en moest beslissend materiaal inleveren. Althans, zo leek het. Een black-out van Herman, die vergat een cruciale pion te slaan alvorens een nieuwe dame te halen, bezorgde Luuk nog wel een gelukkig halfje.
Aan halfjes dachten Lars Vereggen en Stefan Kuipers geen moment. Ze bereikten al snel een stelling waarbij je als toeschouwer de vingers van beide handen nodig hebt om de materiaalverhouding vast te stellen. En dan wist je nog niks. De stand van de eigen koning moet beiden zorgen hebben gebaard. Die van wit was uitgerekend op de open dag de damevleugel in gerokeerd, terwijl de zwarte op f8 de boze blikken van de toren op h8 voelde priemen. Het moet een hels gereken zijn geweest voor beide matadoren, met al die prachtige wendingen. Toen de rookwolken waren opgetrokken leek Lars de overhand te hebben gekregen. In een uitgedund dame-eindspel had hij een loper meer. Maar ja, zou de koning in het vrije veld kunnen ontsnappen aan de schaakjes van de zwarte dame? Misschien wel, maar in de praktijk lukte het Lars niet de vis op het droge te krijgen: remise.
De winnaar kwam dus uit het duel tussen Stefan Colijn, de koploper van het eerste uur, en Mark Haast. In een Catalaan sloeg Mark al snel op c4. Stefan won het ding via Da4 en xc4 terug, om even later via c2 weer terug te keren naar haar beginpositie. Zwart zat intussen niet stil, en stond na een zet of tien al iets prettiger. Er volgden enkele slagenwisselingen: ...cxd4, Pxd4, Lxg2, Kxg2 en het paard van d4 ging terug naar f3. Marks dame ging via b6 naar b7 om de positie van de loper over te nemen. Vervolgens kon hij zijn paard van f6 naar e4 spelen om de witte loper op g5 aan te vallen. Die ging terug naar f4, waarna Mark met ...g5! een stuk won. De loper staat aangevallen, en als Stefan die opnieuw weg speelt, zou er ...g4 volgen met problemen op de lange diagonaal. In plaats van stukverlies offerde wit een dame tegen een toren, maar dat mocht niet meer baten.
Zo kwam Mark dus op 7,5 punten, goed voor een ongedeelde toernooizege. Stefan Kuipers pakte met 7 punten zilver, terwijl Stefan Colijn, Lars Vereggen en Luuk Baselmans de derde plaats deelden met Bob Jansen, die Peter Huibers versloeg. Lager op de ranglijst kregen de meeste partijen uitslagen die de ratinglogica ongetart lieten. Uitzonderingen waren de winst van Bart Plasmans in de Goirlese broederstrijd tegen Alex van Lanen, en de verdienstelijke remise van Rene Davidse tegen Toon Stuart.
Alle uitslagen vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Hoe staat het in de KNSB-competitie? (11-4-2019, Algemeen)
Zaterdag 13 april gaan alle zeven teams van de Stukkenjagers op reis. Voor SJ 5, 6 en 7 is het alweer de laatste ronde. Vooral voor SJ 2 en 3 is het nog spannend.

Strikt genomen geldt dat ook nog voor De Stukkenjagers 1 in de Meesterklasse. Handhaving is immers mathematisch nog mogelijk. Maar in Leiden wacht koploper LSG, dat staat te popelen om de landstitel binnen te halen. De huid duur verkopen dan maar. In 2D wipte De Stukkenjagers 2 in de vorige ronde naar de veilige achtste plaats. Winst bij Rokado zou handhaving betekenen; lukt dat niet, dan komt er veel druk te staan op de slotmatch tegen het sterke De Pion.
De Stukkenjagers 3 staat in 3G als een echte primus inter pares aan kop. Een bezoek aan laagvlieger ASV 3 zou die status kunnen versterken, maar de Arnhemmers hebben al vier wedstrijden patent op 4-4. Kan SJ 3 zo'n duur puntverlies vermijden? De Stukkenjagers 4 ontmoet in Wijchen dan eindelijk zijn (enige) gelijke in poule des doods 3H. Kan ons reeds gedegradeerde team tegen Het Kasteel alsnog de hatelijke nul wegwerken?
De Stukkenjagers 5 sluit het seizoen in 5F af met een bezoek aan De Baronie 2, dat de koppositie deelt met Oisterwijk. Bij winst zou het vijfde de knappe derde plaats behouden. In 6H gaat het puntloze De Stukkenjagers 6 op bezoek bij De Pion 4. De vorige editie van dit duel was razend spannend, dus wie weet... In 6C gaat De Stukkenjagers 7 de vierde plaats verdedigen tegen De Baronie 3, dat nog een waterkansje op de titel heeft.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]