[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-08-2018: Open snelschaakkkampioenschap

Nieuws

Toppositie voor Herman Grooten (8-8-2018, Algemeen)
In het HZ-toernooi in Vlissingen smaakte Herman Grooten dinsdag het genoegen om met zwart vanachter de drie rijen een grootmeesterscalp te veroveren: Hausrath werd vlot opgebracht. Hij kwam daardoor op de gedeelde tweede plaats met 4,5 uit 5. Ook Mark Haast handhaaft zich, na twee remises, goed in de top van het klassement, met 4 uit 5. Beiden krijgen dinsdagavond pittige tegenstand. Herman speelt dan tegen IGM Iturrizaga (2640), terwijl Mark het opneemt tegen IGM Ikonnikov (2546). Bram van den Berg en Jordy Schouten staan op 3 uit 5, terwijl Henry Flikweert dinsdag zijn tweede punt noteerde. Elke avond zijn de verrichtingen aan de 24 topborden live te volgen via de toernooisite.
Bij het ONJK in Borne gaat het Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de A-groep nog niet voor de wind: 1 uit 3. Constantijn Beukema staat in de C-groep wel op zijn verwachte score: 2,5 uit 3. Dit toernooi is te volgen via deze link.

Zomerse drukte bij inloopschaak (6-8-2018, Algemeen)
Het schriftje met uitslagen was zoek, maar dat mocht de pret van de zeventien schakers bij de inloopschaaksessie van vrijdag 3 augustus niet drukken. Zeker niet die van Luuk Baselmans (2 uit 2), Carlo Butalid (1,5 uit 2), Bart van den Berg, Theo Mulder, Alex van Lanen (allen 1 uit 1), Piet Kooijman en Thomas Tepe (beiden 1 uit 2), want zij bleven ongeslagen. De volgende gelegenheid tot gratis rapidschaak dient zich aan op vrijdag 10 augustus, de meldtijden voor de ronden zijn dan wederom 13.30 en 14.45 uur.

We schaken lekker door: Vlissingen en Borne (6-8-2018, Algemeen)
Het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren heeft voor de Stukkenjagers in de hoofdgroep middenscores opgeleverd. Stefan Beukema verloor met 5 uit 9 wat ratingpuntjes, terwijl Mees van Osch met 50% zijn eigen TPR haalde. Jasper Beukema en Sjoerd van Roon scoorden beiden 4 punten, hetgeen laatstgenoemde met een TPR van 2171 flinke ratingwinst opleverde. In de Reservegroep A bleef Constantijn Beukema zijn broer Christiaan op de valreep voor: 4,5 om 4 punten, met een veelzeggende TPR van 1973. De details vind je op de toernooisite. Daar kun je ook lezen dat Herman Grooten met 6 uit 7 in het omlijstende rapidtoernooi beslag legde op de tweede plaats. Overigens wonnen Mark Haast en Bram van den Berg eerder al het snelschaaktoernooi voor koppeltjes, in het nevenprogramma bij hun toernooi in Metz.
Inmiddels zijn er alweer twee nieuwe toernooien van start gegaan. In het HZ-toernooi in Vlissingen zijn er zelfs al drie ronden gespeeld. Herman Grooten, Mark Haast en Bram van den Berg begonnen met twee zeges, maar ronde 3 bracht flinke averij. Mark remiseerde, Herman ontsnapte met een blauw oog, terwijl Bram zich liet foppen door Casper Schoppen. Neo-Stukkenjager Jordy Schouten begon met een verrassende puntendeling, maar herstelde zich met twee volle punten. Henry Flikweert staat na drie ronden op 1 punt. Elke avond zijn de verrichtingen van onze toppers live te volgen via de toernooisite.
In Borne is maandag de strijd om het Open Nederlands JeugdKampioenschap ontbrand. In de A-groep maakten Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon helaas een valse start, in de C-groep deed Constantijn Beukema zijn plicht: 1 uit 1. Dit toernooi is te volgen via deze link.
Hieronder een geüpdatet lijstje van de zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.

RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
Brugse Meesters, Brugge, 12-16 augustus
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Jordy Schouten de sterkste bij rapidschaak (2-8-2018, Algemeen)
Op woensdag 1 augustus gaven zestien schakers en drie toeschouwers acte de présence bij de vierde avond van de zomerrapidcompetitie. Van hen bleef Jordy Schouten als enige ongeslagen. Met 4,5 uit 7 bleef hij Luuk Baselmans, César Becx (beiden 4) en Tijmen Kampman (3,5) voor.

De mutaties van 1 augustus (1-8-2018, Algemeen)
Vier keer per jaar actualiseert de KNSB de ratinggetallen, en zo ook op 1 augustus. Van het merendeel van de Stukkenjagers zijn er geen partijen verwerkt, maar de toernooitijgers zagen wel schommelingen. Bekijk de nieuwe KNSB-ratings van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren.
Uit de nieuwe FIDE-ratings, die maandelijks ververst worden, maakten we op dat we enkele leden erin geslaagd zijn een toernooi lang onder de radar van de SJ-ratingcommissaris te blijven, en wel Joris Gerlagh (zeer sterk in Lanzarote), Mees van Osch (licht verlies in Panevezeys) en Sjoerd van Roon (sterk in Saint-Lo). De FIDE-ratings van onze clubleden vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Tweede plaats voor Bram van den Berg (30-7-2018, Algemeen)
Het tienkampentoernooi in Metz zit erop. Beide deelnemende Stukkenjagers beleefden een goede tweede toernooihelft. Mark Haast wist zijn score in de Meestergroep nog op te krikken tot 50%; niet gek als je begint met 0 uit 3. Een groep lager finishte Bram van den Berg op 6 uit 9, goed voor een tweede plaats en een TPR van 2316. De details kun je vinden op de toernooisite.
De strijd in Dieren is nog in volle gang. De Stukkenjagers presteren over het algemeen volgens de ratingverwachtingen. Stefan Beukema staat op 3 uit 5 en bevindt zich in het gezelschap van zijn broer Jasper, die zijn valse start met drie opeenvolgende zeges corrigeerde. Mees van Osch heeft met zijn 50%-score nog een ratingplusje, terwijl Sjoerd van Roon inmiddels de smaak van het winnen te pakken heeft. Na zijn 0 uit 3 sloeg hij drie keer op rij toe, goed voor een TPR richting 2200. In Reservegroep A - altijd handig ingeval de hoofdgroep het loodje legt bij een precisiebombardement - staan Constantijn en Christiaan Beukema beiden op 3 uit 5, met TPR's van respectievelijk 2048 en 2015. Je kunt het toernooi, inclusief live-partijen, volgen via de toernooisite.

Vier ongeslagenen bij inloopschaak (28-7-2018, Algemeen)
Dertien schakers trotseerden vrijdag de hitte om te inloopschaken (inloop te schaken?) bij Cinecitta. Het gezelschap ongeslagenen was select: Pim van Dijken, Jan Douwes, Sebastiaan Dijksman (allen 2 uit 2) en Cees Zoontjens (1,5 uit 2). In het ratingwinstklassement nam Piet Kooijman, met nog acht ronden te gaan, een nuttige voorsprong op Daan van Kalken. De volgende gelegenheid om gratis twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 3 augustus. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan meteen aan de slag. Het tempo bedraagt 25 minuten per speler, met 5 seconden extra per zet.

Stukkenjagers live tegen elkaar (27-7-2018, Algemeen)
Een tussenstand van de toernooivelden. In Metz, bij het 4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz, klimt Mark Haast uit het dal waarin hij na drie ronden terecht was gekomen. In ronde 5 tilde hij vanuit mindere stelling zijn score naar 1,5 punt. In groep C is Bram van den Berg met 3 uit 4, een halfje achter de koploper, prima uit de startblokken gekomen. De details en de live-partijen van Mark kun je vinden via de toernooisite.
In Dieren is de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap toe aan de vierde ronde. Op vrijdag zullen daarin twee Stukkenjagers tegenover elkaar plaatsnemen. Stefan Beukema en Mees van Osch wonnen ieder tweemaal, ze verloren van respectievelijk Erik van den Doel en Erwin l'Ami. Wie zal de subtop bestormen? Zover is het nog niet voor Jasper Beukema, al heeft hij in ronde 3 de weg omhoog ingeslagen: 1 uit 3. Sjoerd van Roon kwam nog niet tot scoren. In de B-groep staat Constantijn Beukema op een sterke 2 uit 3, terwijl Christiaan Beukema met 1,5 punt ratingconform heeft gescoord. Je kunt het toernooi 'live' volgen via de toernooisite.

Vreugde en verdriet voor de thuisblijvers (27-7-2018, Algemeen)
Toch nog 24 schakers op de clubavond van woensdag 25 juli. Een aantal van hen werkte zich in het zweet om de laatste beslissingen in de Groepencompetitie te forceren. In de D-groep kon Jan Hes, door zijn drie resterende partijen te winnen, Hans van Driel nog passeren in de strijd om de vierde promotieplaats. Je leest het goed: kon. Want Ad Haans stak een stok in Jans wiel, waarmee Hans de lachende vierde werd. In de B-degradatiepoule viel er voor een andere reeds gefinishte speler, Henry Flikweert, dan weer weinig te lachen. De match tussen zijn twee concurrenten, Paul Castermans en Toon Stuart, kreeg precies het resultaat waarmee beide combattanten zich veilig speelden ten koste van Henry: 1,5-0,5. Absoluut geen doorgestoken kaart, hoor. Toch maakt de 0,2 punt die Henry te kort kwam voor handhaving de kans op een B-wildcard wel groter.
Over veilig spelen gesproken: dat lukte Stefan Hess dan weer niet in de A-groep, hij kreeg met 2-0 klop van Tijmen Kampman, en blijft daardoor met Ron de Veen en Rudolf Kat in de 'race' voor de B. Wel is al duidelijk wie de openvallende A-plaatsen gaan innemen. Guus Vermeulen bekroonde een sterk gespeelde cyclus met twee remises met Jan Otten, die hem verzekerden van een promotieplaats. Doordat Lex Karstens erin slaagde met 2-0 te winnen van Maarten Werkhoven, promoveert niet alleen hij, maar ook Sebastiaan Dijksman die René van den Bosch met 1,5-0,5 terugwees.
De derde editie van de zomerrapidcompetitie was sterk bezet. Frans Konings eindigde bovenaan met 4,5 uit 5, voor César Becx (4) en Mark Clijsen (3,5).

De zomerestafette gaat door (25-7-2018, Algemeen)
Inmiddels zijn er weer nieuwe zomertoernooien in volle gang. Zo nemen Mark Haast en Bram van den Berg deel aan het 4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz. Mark speelt in invitatiegroep B, waar IM-normen te verdienen zijn. Na de eerste drie ronden, op maandag en dinsdag, is er SuperHaast geboden. Alleen met 6 uit 6 kan het doel nog worden bereikt. Bram begint woensdagmorgen aan zijn tienkamp. De details kun je vinden via de toernooisite, de partijen van Mark zijn dagelijks live te volgen.
Dinsdag 24 juli is in Dieren het Open Nederlands Kampioenschap van start gegaan, met zes Stukkenjagers onder de deelnemers. Vier van hen komen uit in de sterke hoofdgroep. Mees van Osch bereikte in ronde 1 een mooie stelling tegen topfavoriet IGM Erwin l'Ami, maar een kleine verslapping deed de partij helaas kantelen. Ook Jasper Beukema en Sjoerd van Roon kwamen niet tot scoren tegen hoger ingeschaalde tegenstanders. Stefan Beukema scoorde wel, en mag het in ronde 2 op woensdag opnemen tegen IM Erik van den Doel. Je kunt het toernooi 'live' volgen via de toernooisite. In de B-groep gingen Christiaan en Constantijn Beukema met fijne zeges van start. Hieronder een geüpdatet lijstje van de zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.

Hogeschool Zeeland-toernooi, Vlissingen, 4-11 augustus
Open Nederlands JeugdKampioenschap, Borne, 6-11 augustus
RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]