[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
20-02-2019: Groepencompetitie

Nieuws

De Stukkenjagers 3 is opeens koploper (10-2-2019, Algemeen)
Door een 5-3 zege op nummer 2 Bennekom en andere gunstige uitslagen wipte SJ 3 tot zijn eigen verbazing van de derde naar de eerste plek. De wedstrijd tegen de ploeg uit het Gelderse was vooral op het laatst spannend. Aanvankelijk verliep alles crescendo. Martijn Blom (3) bracht het scorebord in beweging met een snelle remise. Erik Dignum (6) en César Becx (7) wisten hun tegenstanders in de opening te verrassen, hetgeen beiden een mooie stelling en een flinke tijdvoorsprong opleverde. Voldoende voor twee punten, 2,5-0,5. Roland Daamen (1) kreeg als zwartspeler te maken met de Nieuwe Wijsheid dat je na het witte dxc5 de geofferde pion niet zomaar terugziet. De Bennekomse topper speelde een sterke partij: 2,5-1,5. Cruciaal was de zege die Karel Storm (8) daarna boekte. In een stelling waarin beide spelers onvervaard de vijandelijke koning opzochten bleek hij tactisch de handigste, 3,5-1,5.
Rudolf Kat (2) verweerde zich lang kranig tegen een inval van de zwarte zware stukken via de damevleugel, maar de zwakte op d3 werd hem toch fataal: 3,5-2,5. Geen probleem, want Fré Hoogendoorn (4) en Ruud Feelders (5) zouden samen ongetwijfeld het ontbrekende punt gaan binnenbrengen. Althans, dat dachten we. Op een gegeven moment stonden beiden immers gewonnen. Of toch niet? Bij Ruud was de winst niet zo simpel als de toeschouwers dachten. Sterker nog, toen hij wat van het rechte pad afweek kon de Bennekommer via dameruil een zeer gunstig eindspel bereiken. Net op dat moment zag Fré af van een stukwinst, om af te wikkelen naar een toreneindspel, dat al snel niet zo gewonnen bleek te zijn als hij verondersteld had. 4-4 dreigde.
Gelukkig zag Ruuds tegenstander af van de afwikkeling en kreeg Ruud de wandelende witte koning weer in het vizier. Of dat genoeg was voor de winst? In ieder geval wel voor de mátchwinst, want Ruud maakte gebruik van de flow en bood met het oog op het teambelang remise aan. De wisselende emoties deden de tegenstander zwichten voor het halve ei. Mocht hij zich daarover schuldig hebben gevoeld, dan werd hij verlost door de tegenstander Fré. Die bleek niet op de hoogte van de juiste verdediging van toren tegen toren + pion. Zo werd het toch nog een geruststellende 5-3.
De uitslagen en stand in 3G vind je hier. In de volgende ronde, op 16 maart, komt medekoploper HMC 2 op bezoek.

De Stukkenjagers 4 doet alleen aan bordpunten (10-2-2019, Algemeen)
Ook het vierde voldoet, in de derde klasse, aan de verwachtingen. Tegen Zuid Limburg 3 werd een ratingconforme nederlaag geleden. Dankzij een tactische manoeuvre van de tegenstanders - die hun twee laagste ratinghouders dachten op te offeren aan Petra Schuurman - hadden Henk Jan Beukema (1) en Reinier Jaquet (2) zowaar een ratingsurplus. Het leverde anderhalve punt op, Henk Jan won, Reinier remiseerde. Gevoegd bij de remises van Petra (3) en Ron de Veen (8) bracht dat de teller op 2,5 punt. Daar stokte die, want Christiaan Beukema (4), Lex Karstens (5), Kienfong Lie Kwie (6) en Tommy Grooten (7) redden het niet. Wie de stand in 3H bestudeert, zal al snel concluderen dat handhaving enkel mogelijk is als de resterende drie matches gewonnen worden. Zonder dromen is het leven minder leuk, dus dat wordt genieten tot 16 maart.

De Stukkenjagers 5 overtreft zichzelf (10-2-2019, Algemeen)
Het vijfde had in de eerste drie ronden een mooie basis gelegd voor handhaving in de vijfde klasse. Tegen hekkensluiter Het Witte Paard Sas van Gent zouden, zo was de verwachting, de ontbrekende twee matchpunten kunnen worden binnengehengeld. Maar de Zeeuws-Vlamingen kwamen met een versterkte opstelling zodat SJ 5 maar een bescheiden ratingoverwicht had. Ons team liet zich daardoor echter geenszins van de wijs brengen. Oké, invaller Jan Otten moest aan het topbord spitsroeden lopen tegen een 2100-speler, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door zeges van de rest van het team: Bastiaan van de Rijt (2), Paul Castermans (3), Bas Rosheuvel (4), Jeroen van de Rijt (5), Guus Vermeulen (6), Emil Voorhorst (7) en Bart van den Berg (8) zorgden voor een knappe 7-1!
Uit de stand in 5F valt op te maken dat klassenbehoud nu zeker is. Een plaats in de subtop ligt voor het grijpen.

De Stukkenjagers 6 doet alleen aan bordpunten (10-2-2019, Algemeen)
Het zesde verloor ook zijn vijfde wedstrijd op rij. De impuls van twee spelers uit de bovenste helft van SJ 7 leverde tegen De Drie Torens 4 één bordpunt op; Cees Zoontjens (3) zorgde bij een 1-6 tussenstand voor de enige winstpartij. Daarvoor hadden Jan Weijters (2) en Hans Groffen (7) een halfje ingebracht. Dat lukte Carlo Butalid (1), Elroy Kerstens (4), Jan Bergsma (5), Paul Vermee (6) en Bert Wels (8) dan weer niet. De uitslagen en stand in 6H staan hier. Maar de wereld kan er na 16 maart, als de kraker tegen collega-hekkensluiter EGS 2 op het programma staat, weer totaal anders uitzien.

De Stukkenjagers 7 beloont sportief gebaar niet (10-2-2019, Algemeen)
Het zevende walste met maar liefst 7,5-05 over De Oude Toren 2 heen. Een opmerkelijke uitslag als je bedenkt dat de ratinggemiddeldes van beide ploegen maar marginaal verschilden. Trotse teamleider Wil Wouts bericht:

"De Oude Toren meldde een dag voor de match dat ze maar met zeven spelers zouden komen in verband met ziekte - griep? - en het eerste bord zouden vrij laten. Voor deze sportieve geste hebben we ze gecomplimenteerd. Aangezien onze spelers uit alle windrichtingen komen, hoefde die uit Breda niet voor niets te komen opdraven.
Hij was de enige van onze selectie van elf spelers die deze zaterdag niet in actie kwam. We hadden ook nog twee van onze sterkere spelers uitgeleend aan de vrienden van het zesde die er (weer eens) te kort kwamen. Daar haalden ze de helft van de hele buit binnen!
Terug naar de wedstrijd. De Oude Toren kreeg waardering, maar geen beloning in de vorm van bord- of matchpunten. Ze gingen met 7,5 tegen 0,5 de bietenbrug op, om maar eens een mooi West-Brabants suikerbietengezegde te gebruiken. Voelt wel lekker als je als TL het uitslagenformuliertje naast je hebt liggen en de een na de ander komt de overwinning bijschrijven. Waarom ze allemaal wonnen weet ik niet, ik was te gefocust op mijn eigen problemen, maar heb wel een en ander opgevangen.
Bjoern Hofmans vertelde dat zijn tegenstander Frans Lauterbach heel zelfverzekerd en snel zijn zetten deed. Bjoern dacht: zo snel kan hij dat niet doorgerekend hebben, ik zal maar rustig blijven, dan komt het wel goed. En inderdaad, het kwam goed. Leo van Gelder en Hans van Driel kwamen al snel hun streepje zetten, gewoon beter gespeeld dan Jan van Gorp en Ad Mathijssen? Thomas Tepe was met zijn remise tergen Erik Frederiks de man die vandaag voor de minste punten zorgde, het zij hem vergeven.
René Davidse had een aanval waarbij hij zijn toren gewoon kon laten instaan omdat hij zoveel dreigende activiteit had dat hij wist dat het wel goed kwam. Tegenstander Ben Sibum durfde deze - niet eens- vergiftigde toren niet te nemen, te druk met vruchteloos verdedigen; superieur van René en een klein beetje intimiderend naar de tegenstander, laat dat spelletje maar aan hem over.
Mijn tegenstander Wil Severijns had het moeilijk en moest voortdurend verdedigen, ikzelf moest me beheersen, want mijn favoriete ding is offeren ,maar dan moet je wel weten dat de aanval doorslaat, en daar was ik niet van overtuigd. Uiteindelijk trok hij zijn paard terug en kwam zijn dame ongedekt te staan. Theo van de Hoek had een lange partij tegen Jan Wesel en met een grote vasthoudendheid en opperste concentratie wist hij, in een partij waarbij zijn tegenstander zeker winstkansen liet liggen, zijn eerste punt voor het team binnen te halen terwijl de rest allang aan de bar hing. Hulde, dat smaakt naar meer. Conclusie: SJ 7-spelers halen met negen man achtenhalve punt. Enne... op tijd de griepspuit halen.
De stand en uitslagen in 6C vind je hier.

Steun voor de schaaktafels (8-2-2019, Algemeen)
Het comité dat zich inzet voor plaatsing van schaaktafels in het Spoorpark meldt de eerste hoopvolle resultaten van de sponsorwerving. Diverse fondsen hebben een bijdrage toegezegd, waarbij die van Het Boekenschop eruit springt. Logisch, als je weet dat de tweedehandsboekenwinkel aan de Bredaseweg flink wat schaakboeken in zijn assortiment heeft.
Met de voorbereidingen gaat het intussen ook crescendo. Het bureau Blom&Moors uit Tilburg heeft de inrichting van het Spoorpark ontworpen. Inmiddels is de plaatsing van twee schaaktafels daarin verwerkt. Het bureau koos voor de tafels van IJslander, die je hier alvast kunt bewonderen.

Wat valt er te halen in de competitie? (7-2-2019, Algemeen)
Op zaterdag 9 februari spelen alle zeven teams van De Stukkenjagers thuiswedstrijden. De KNSB-competitie gaat de beslissende fase in: hoe staan we ervoor?

De Stukkenjagers 1 heeft in de Meesterklasse in vijf wedstrijden twee matchpunten vergaard. Da's niet genoeg om degradatie te ontlopen, en dus moet het vierpuntenduel tegen mede-hekkensluiter Zuid Limburg eigenlijk gewonnen worden. Maar de Voerendalers beschikken over een steviger spelerspotentieel, dus... een surprise dan maar. De Stukkenjagers 2, toch een van de ratingfavorieten in 2D, hoort in de verte de noodklok luiden. Nu maar hopen dat ze tegen het sterke Zuid Limburg 2 de juiste combinatie vinden om naar de middenmoot op te schuiven.
De Stukkenjagers 3 heeft in 3G een ander perspectief. Als in de komende twee thuisduels achtereenvolgens de nummers 2 en 1 worden verslagen lonkt opeens promotie. Het op papier iets sterkere Bennekom vormt de eerste horde. De Stukkenjagers 4 staat puntloos onderaan in 3H en verloor eerder dit seizoen met 5-3 van Zuid Limburg 4. Nu komen de grote broers van Zuid Limburg 3 op bezoek. Een mooie kans om geschiedenis te schrijven.
De Stukkenjagers 5 krijgt de komende twee ronden de kans om zich veilig te schaken in 5F. De komst van Het Witte Paard Sas van Gent 4 wordt vol verwachting tegemoet gezien. De Stukkenjagers 6 kwam in 6H nog niet tot scoren. Of dat in de derby tegen het goed draaiende De Drie Torens 4 wel gaat lukken is de vraag. In 6C pakte De Stukkenjagers 7 eerder al wel twee matchpunten. Benieuwd of ze erin slagen dat totaal in het duel met De Oude Toren 2 te verdubbelen.
Toeschouwers zijn van harte welkom om al deze wedstrijden van dichtbij te volgen, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

Roel Romanesco stunt in Stukkenjagers Open (7-2-2019, Algemeen)
In ronde 6 van het Stukkenjagers Open lukte het drie spelers om voor een ratingsurprise te zorgen. Aan de kop van het klassement liep Stefan een halfje in op Stefan.

In de toppartij mocht Stefan Colijn (5 uit 5) tegen Bob Jansen (4 punten) zowat de hele avond proberen het eindspel van goed paard tegen slechte loper te winnen. Complicerende factor was dat zijn koning op geen enkele wijze kon binnendringen in de zwarte stelling. En ja, zo’n paard kan maar één ding tegelijk dreigen. Dat werd dus eindeloos manoeuvreren en hopen op een fout van Bob, die af en toe de tijd onder de 0.05 liet zakken. Die fout kwam er inderdaad, in de vorm van een door Bob onjuist uitgevoerde remiseclaim. Maar meer dan twee minuten extra leverde dat Stefan niet op. Rond middernacht, kort nadat de laatste beschikbare pionzet was gedaan, werd de remise alsnog een feit.
Dat gaf de andere vierpunters de kans om met vooruitwerkende kracht een halfje in te lopen op de koploper. Dat lukte Mark Haast en Herman Grooten niet. Naar verluidt werd in hun partij het evenwicht geen moment verbroken. Anders ging het er aan toe in het duel Stefan Kuipers-Luuk Baselmans. De hand van de meester deed zich gevoelen. Eerst alles goed zetten, en dan maar eens op de koning af. Luuk moet het hebben zien aankomen, maar stond machteloos tegen de witte zware stukken die zijn koningsstelling onder vuur namen. Een elegante pionzet zorgde voor de definitieve doorbraak. Met deze zege nestelt Stefan zich met 5 uit 6 op een ongedeelde tweede plaats. Benieuwd welke kleurverdeling de computer uitspuwt voor de onvermijdelijke indeling Stefan-Stefan.
De vijf duels der drieënhalfpunters leverden vier winnaars op. Alleen in de partij tussen Franck Steenbekkers en Karel Storm werd het punt gedeeld. Lars Vereggen dunde tegen Peter Huibers het materiaal flink uit, in de terechte veronderstelling dat zwarts ongunstige pionnenstructuur hem een gewonnen pionneneindspel zouden opleveren. Mark Clijsen en César Becx wonnen van respectievelijk Henk Jan Beukema en Kienfong Lie Kwie omdat ze het langer volhielden grote fouten te vermijden. Meer glans had de zege van Roel Romanesco op - komt dat cliché - niemand minder dan Tijmen Kampman. Die was net zo verrassend als de fraaie plofpaardzet waarmee hij zijn tegenstander dwong de g-lijn open te slaan. Daardoor kreeg Roel een vernietigende aanval, die hij ook nog eens voorbeeldig afrondde.
Lager op de ranglijst bleek Joost Op ’t Hoog allerminst last te hebben van roestigheid door periodieke onthouding. Integendeel, de koning van Matthijs Dijkstra bivakkeerde kort na de opening al in de dodencel. Diens lot was zo onvermijdelijk dat zelfs een vredelievend persoon als Joost geen aanleiding zag om gratie te verlenen. Nog een schokje op de ratinglijst: Bjoern Hofmans maakte zonder omwegen gebruik van het vormdipje van Ivar van der Heide. Bijzonder inventief was de combinatie waarmee huisschaker Marnix Bekkenutte materiaal won tegen Roger Bougie. Helaas voor Marnix liet de afwerking te wensen over, met Roger als opgeluchte winnaar.
Alle uitslagen kun je hier bekijken. De gevolgen voor de interne pikorde zie je hier.

Schaaktafels in het Spoorpark (3-2-2019, Algemeen)
Op initiatief van het bestuur ondernemen twee van onze leden - Wil Wouts en Hans van Driel - actie om Tilburg te verrijken met schaaktafels in de openbare ruimte. Denk aan parken, schoolpleinen en bibliotheek. Het Spoorpark dat op 21 juni officieel opent, is enthousiast en wil twee schaaktafels plaatsen.
Er worden nu fondsen aangeschreven om het benodigde geld binnen te halen - een schaaktafel kost ongeveer 2.500 euro inclusief btw en plaatsing. De eerste donatie is inmiddels binnen. Heb jij een idee om aan geld te komen of weet jij een plek waar schaaktafels zouden kunnen staan? Neem dan gerust contact met Wil of Hans op. Wordt vervolgd!

We blijven boven de twintig (1-2-2019, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 1 februari was weer druk bezocht. Maar liefst 26 schakers vermaakten zich met een of twee potten rapidschaak. Negen spelers verloren niet: Jan Bergsma, Toon Tibosch, Hans van Orsouw, Raimon Bach, Frans Konings (allen (2 uit 2), Hennie Daniëls, Marsel van Hoorn (beiden 1,5 uit 2), Mark Clijsen en César Becx (beiden 1 uit 1).
Op vrijdag 8 februari zijn schakers van elk niveau weer van harte welkom in de Ristobar van Cinecitta. De meldtijden zijn dan 13.30 en 14.45 uur.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]