[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-10-2018: De Kentering A - De Stukkenjagers C

Nieuws

Stukkenjager in Europa Cup (16-10-2018, Algemeen)
Momenteel woedt in het Griekse Chalkidiki de strijd om de European Chess Club Cup 2018. Dit jaar slaan we als club weer eens een jaartje over, maar toch is er een lid actief. Jan Sprenger verdedigt het eerste bord van Schachfreunde Berlin. Na zijn finale GM-norm van vorig jaar is hij ook in deze editie behoorlijk op dreef: 2,5 uit 4, met onder meer een remise tegen Hao Wang (2722!) en zeges op Thomas Beerdsen en - vandaag - Jan Werle. Het toernooi, met dagelijks veel live-partijen, is te volgen via de toernooisite.

Gezellige drukte en verrassende uitslagen (16-10-2018, Algemeen)
Met zeventien schakers beleefde het inloopschaak in Cinecitta op vrijdag 12 oktober een goedbezochte sessie. In een ontspannen sfeer kwamen er diverse verrassende uitslagen op het scorebord. Zo wonnen Bastiaan en Jeroen van de Rijt van respectievelijk Jan Douwes en César Becx. Zij figureren dan ook in het rijtje ongeslagenen: Bastiaan (2 uit 2), Sebastiaan Dijksman, Wil Wouts, Erik Dignum (1,5 uit 2), Theo Mulder en Jeroen (1 uit 1). De volgende bijeenkomst is op vrijdag 19 oktober. Wie zich dan voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen aanschuiven voor een partij met 25 minuten bedenktijd.

Zesdeklassers huilen niet (11-10-2018, Algemeen)
De kop van het Stukkenjagers Open is eraf. In de eerste ronde, op woensdag 10 oktober, mocht de onderste helft van de plaatsingslijst het opnemen tegen de bovenste. Ondanks de vaak enorme ratingverschillen moest de argeloze toeschouwer soms toch raden bij welk naamkaartje die hogere rating hoorde.

Zo moesten de 'toppers' Rick van Loy, Peter Huibers, Sjoerd van Roon en César Becx allen bange momenten doorstaan. Rick liet zijn dame min of meer vangen door Wil Wouts, en stond tijdelijk een toren achter. Oké, Wils paard op a8 was ten dode opgeschreven, maar dan nóg. De kentering kwam toen Wil, in zijn haast om ook zijn koningstoren in het spel te brengen, wilde rocheren. Tja, dat mag niet meer als je koning al wat heeft gewandeld. De verplichte koningszet gaf het zwarte tegenspel een - uiteindelijk - beslissend kontje. Peter Huibers kreeg te maken met een aanvalslustige Leo van Gelder. Die trok met zwart fel van leer op de damevleugel, en met succes. Op het hoogtepunt had hij met dame en paard de witte koning kunnen uitroken. Maar na een aarzeling van Leo nam Peter het over en lanceerde hij een winnende tegenaanval.
Mike Ahern kwam tegen Sjoerd van Roon als grote winnaar uit de opening tevoorschijn. Niet alleen had hij materieel voordeel, ook stond de zwarte koning nogal op de tocht. Toen Sjoerd erin slaagde de coördinatie tussen zijn stukken te verbeteren, mocht hij weer hopen. Mikes plannen gingen steeds net niet op, en die van Sjoerd in toenemende mate: toch 0-1. Zeer curieus ging het er aan toe bij César Becx-Marieke Sarton. De zwartspeelster speelde consequent op de aanval. Ze richtte twee torens op g2 en stuurde met een gemeen pionzetje (e6-e5) César naar de Eeuwige Denkvelden: hoe ging hij het in vredesnaam keepen als ook nog de zwarte dame op h3 zou landen? Na een halfuur deed hij een vertwijfelde poging, en gelukkig voor hem koos Marieke niet een vrijwel winnende voortzetting, maar de variant waar hij op hoopte. Kennelijk nog onder de indruk van Mariekes aanvalsspel koos César dan weer niet voor een schaakje en +5, maar voor de afwikkeling naar een vrijwel gelijk eindspel. Dat won hij moeizaam.
Toch slaagden er drie spelers wél in om de ratingfavorieten tegenover hen van de winst af te houden. Alledrie komen ze nota bene uit in de kelder van het competitieschaak, de nieuwe zesde klasse. Bij Paul Vermee zag het er aanvankelijk niet succesrijk uit, toen Guus Vermeulen hem een pion en een stuk afhandig maakte. Maar opeens kreeg hij een stuk terug en toen koos Guus wijselijk eieren voor zijn geld: remise. Dat deed ook Lex Karstens. Zijn tegenstander Elroy Kerstens had met fris spel een kwaliteit geofferd, en daarvoor zeker compensatie dankzij zijn in de zwarte stelling geïnfiltreerde loper. Toch leek de remise waartoe werd besloten wat aan de vroege kant. Dat kan niet gezegd worden van het verdiende halfje dat Guus van Heck in een lange partij Rudolf Kat ontfutselde. (Bijna) alle resultaten van de eerste ronde vind je hier. De volgende ronde van het toernooi is op 31 oktober. Wie dan niet kan en dat nog niet gemeld heeft, laat dat bij voorkeur snel weten via paul@stukkenjagers.nl.

'Hoe zit het met de promotie/degradatie?' (9-10-2018, Algemeen)
Je zou het met al dat externe geweld bijna vergeten dat we ook nog een bloeiende interne competitie hebben. Op woensdag 3 oktober werden er 24 partijen gespeeld.

In de D-groep is de gretigheid om de strijd aan te gaan steevast groot. Zo stond Wil Wouts als elfde man te popelen om eventueel de plaats van een laatkomer in te nemen. Zijn wens ging om 20.20 uur in vervulling, maar een puntje leverde deze ‘invalbeurt’ niet op: Bert Wels, met wit nog ongeslagen dit seizoen, ging ermee vandoor. Koploper Bjoern Hofmans offerde een pionnetje tegen Jan Bergsma, en kreeg daar een reus van een zwartveldige loper voor terug. Daarmee hield hij de zwarte koning in het midden, en dat werd Jan te veel. Jan Hes was niet te beroerd om een stuk mee te pakken dat Ad Haans tegen zijn gewoonte in pardoes in de aanbieding deed. Rene Davidse tekende zijn eerste zege aan, tegen Coen Klaassen, die daardoor terugvalt naar 50%. Een spektakelstuk was de partij Hans Groffen-Paul Vermee. Hans schaakte sterk, stuurde zijn dame op rooftocht en liet haar vervolgens de gecreëerde vrijpionnen naar de overkant begeleiden. Maar… met de hem resterende dame + loper wist Paul een tegendreiging in de stelling te vlechten, die Hans een zet te lang negeerde: mat en 0-1.
Zover liet Christophe Verledens het in de B1 niet komen; net toen de stukken van Toon Stuart klaar stonden om vernietigend toe te slaan, zag hij in dat verder verzet zinloos was. In deze groep won Bastiaan van de Rijt het topduel van Bart Plasmans, terwijl Stefan Hess weer wat onder de mensen kwam door Maarten Werkhoven te verslaan.
In de andere B-groep pakte Kienfong Lie Kwie het punt tegen Jan Otten en had ook Jeroen van de Rijt alle reden om opgetogen te zijn; hij versloeg Bas Rosheuvel. Ook een verrassing was de tweede winstpartij van Thomas Schollen op dit niveau, met Paul Castermans de pineut. Dit nieuwe hoogtepunt verleidde Thomas ertoe om eens voorzichtig te informeren naar 'de promotie-/degradatieregelingen, en dan in het bijzonder in de B-poule'. Iets zegt ons dat in het bijzonder de promotieregeling zijn interesse heeft. Zijn komende tegenstanders zijn in ieder geval gewaarschuwd.
In de C-groepen eindigden alle vijf de ontmoetingen in een beslissing. In de C2 maakten Cees Zoontjens en Jan Weijters hun favorietenrol waar tegen respectievelijk Roger Bougie en Nico Dignum. Heel spannend was het bij Guus van Heck-Jeffrey van Huijgevoort. Guus stond gewonnen, maar had het weer eens te kwaad met de klok. Jeffrey deed zijn best om nog promotiedreigingen te creëren, maar Guus was toch sneller met zijn slotaanval. In de C1 heeft Leo van Gelder een demarrage ingezet; hij kwam al op 4,5 uit 6 door Elroy Kerstens terug te wijzen. Jaap Steenkamer boekte zijn eerste overwinning, ten koste van Hans van Driel.
Ten slotte de A-groep(en), met zeven partijen. In de A2 eindigden de ontmoetingen Ron de Veen-Reinier Jaquet en Lex Karstens-Mark Clijsen in remise. Ruud Feelders had een mooie stelling regen Erik Dignum, maar een blunder kostte hem de partij. In de A1 ontweek César Becx met een gekunstelde zet de openingskennis van Guus Vermeulen, maar het werkte wel: 0-1. Het was sowieso een goede avond voor de senioren in deze groep; Rudolf Kat en Willem Blankert kraaiden uiteindelijk victorie tegen Karel Storm en Sebastiaan Dijksman. En verdraaid, ook in de partij Tijmen Kampman-Sjoerd van Roon zegevierde de oudere.
Bob Jansen mag zich na deze avond de allereerste koploper in het Stukkenjagers Open van 2018-2019 noemen. Hij speelde vooruit tegen Thomas Tepe. Flink vooruit zelfs, maar Thomas verdedigde zich kranig. Totdat Bob met De7 twee ongedekte torens aanviel én mat dreigde. Luuk Baselmans won de enige ratingpartij van de avond, van Joost Op ’t Hoog.
De mutaties die dit alles teweegbracht op Stukkenjagers-ratinglijst zijn alweer ingehaald door de realiteit. Dat geldt natuurlijk niet voor de standen in de diverse groepen, die je hier vindt.

SJ 7 goed bij de les (8-10-2018, Algemeen)
Van teamleider Wil Wouts ontvingen we onderstaand verslag van de match tegen DSC 2, die zo'n eclatant resultaat opleverde.

"Bij de eerste schaakles van Herman Grooten op 1 oktober gaf een substantieel aantal spelers uit De Stukkenjagers 7 acte de présence. Herman benadrukte het belang van tactische wendingen voor schakers van ons niveau. 'Vergeet even de strategie en concentreer je op de tactiek: dubbele aanval, matbeelden en een batterij opbouwen.' Eenieder had kennelijk goed geluisterd, en nu al werpen de lessen van Herman hun vruchten af. Zo won Elroy Kerstens in een ingewikkelde stelling fraai met een opgebouwde batterij. En Wil had een batterij opgebouwd met de vijandige dame als prooi voor het kopstuk (de loper) en een matveld voor het sluitstuk (de dame). Na 13 zetten streek de tegenstander de vlag.
Ad Haans won zoals gewoonlijk aan het achtste bord, na de dame en twee torens veroverd te hebben. Helaas had Hans van Driel een paard en zijn tegenstander een toren met een gelijk aantal pionnen. En die toren kan sneller pionnen oprapen dan een paard.
Thomas Tepe verkeerde in bloedvorm en speelde volgens zijn ratingniveau naar een fraaie snelle overwinning. Eenieder die stond te kijken bij Rene Davidse zag dat hij mat in twee kon geven. Waarom deed hij dat niet? Omdat hij gezien had dat zijn opponent een dodelijke batterij opgebouwd had hetgeen voor hem direct dameverlies zou betekenen. René had het wel in de smiezen en trapte er niet in. Weer die batterij dus, maar dan bij de tegenstander. Hij maakte er remise van en dat betekende voor ons al 4,5 punt!
Cees Zoontjens was blij met zijn remise, want de tegenstander had met drie pionnenzetten zijn hele koningsvleugel kunnen vernielen. En Leo van Gelder ten slotte won gewoon omdat hij beter gespeeld had. Derhalve won het zevende tegen Dongen 2 met 6-2. Hier zijn wij voorlopig zeer content mee.

SJ 6 snel aan het bier en de bitterballen (8-10-2018, Algemeen)
De uitslag is veelzeggend. Daarom maken we er maar niet al te veel woorden aan vuil. De Rooise Dam- en Schaakvereniging, je zou tegenstanders verwachten die "dam" zeggen op het moment dat de pion promoveert, maar deze mannen waren uit het juiste stauntonhout gesneden. De nederlaag was al min of meer aangekondigd in de voorbeschouwing. Echter, we waren niet van plan om ons zonder slag of stoot over te geven. Op een gewone dag verlies je regelmatig, op een goede is remise een geweldige prestatie en op een buitengewone kom je in de krant. Elke keer dat wij in de bovenzaal speelden was er sprake van urenlange oorlogvoering op de 64 velden. Nu niet. Of de zon ons nu naar het terras lokte, of dat we simpelweg niet boven onszelf konden uitstijgen...feit is dat we nog nooit zo snel onder de voet zijn gelopen. Om 14.40 uur was Bert de laatste die in het stof moest bijten. Ruim een uur eerder moest Paul als eerste opgeven. Vervolgens speelde Guus remise, een knappe prestatie tegen 200 elopunten meer. Jan W verloor kansloos en iets later tekende Roger voor de eerste en enige winstpartij, respect! Daarna viel zowat elke vijf minuten de vlag voor achtereenvolgens Jan B, Carlo en captain Jan van den D. Het enige wat restte was een zonnig terras, Texels bier en bitterballen. Iedere speler blikt even terug op de eigen partij. (JW)

John ten Ham (1814) - Jan Weijters (1463) 1-0
"In deze partij koos ik in de opening voor een andere voortzetting dan gebruikelijk. Toen ik in het middenspel een aanvallende zet deed en een pion achterop raakte was het pleit in hogere zin beslecht. Een pion achter en druk op de geïsoleerde c-pion deden mij uiteindelijk de das om. Aandachtspuntje: ik had nog zeeën van tijd over die ik beter had kunnen benutten! Deze tegenstander was zeker vandaag een maatje te groot."

Carlo Butalid (1542) - Martijn Bax (1763) 0-1
"De Reti-opening liep goed, maar na paardenruil op de 13e en dame- en loperruil op de 18e en 19e zet had zwart een vrije d-pion ontwikkeld. Ik kon de pion op de 6e rij tegenhouden ondanks pogingen van zwart om hem naar voren te krijgen. Uiteindelijk braken de zwarte pionnen aan de koningszijde door mijn pionnenscherm heen en konden zijn torens mijn koning aanvallen. Schaakmat op de 38e zet."

Bert de Laat (1632) - Guus van Heck (1416) 1/2-1/2
"Op het derde bord kreeg ik weliswaar achter de zwarte stukken mijn geliefde Frans op het bord, zij het helaas niet de gewenste variant. Frans-spelers zijn in het algemeen niet erg dol op de ruilvariant, alhoewel het tegen een tegenstander met een hogere rating ook weer niet al te verkeerd is. Door de symmetrische pionnenstructuur is de remisemarge nogal groot en dat bleek ook wel in de partij tegen Bert de Laat die de variant met Pf3 speelde. Een ogenblik dacht ik dat hij het op zijn Kasparovs zou doen met 5.c4. Maar wederom helaas, dat deed hij niet. Hij ging rustiger dan rustig verder met Le2 en de paardmanoeuvre Pb1-Pd2-Pb3. De balans werd gedurende de gehele partij niet verstoord, alhoewel ik wel het idee had een ietsiepietsie beter te staan. Nieuwsgierig als ik was, heb ik zaterdagavond de hele familie engines geraadpleegd, maar ook in de slotstelling kwamen Komodo (9), Stockfish (9) en Fritz (11) niet verder dan resp. -0.35, 0.00!! en -0.34. Terecht remise dus."

Jan van den Dries (1383) - Daan Geboers (1765) 0-1
"Mijn partij begon rustig met een Hollandse opening (d4-f5). Op de 16e zet drong de zwarte dame onverwacht mijn stelling binnen. Ik dacht die dame in eerste instantie te kunnen vangen, maar dat lukte net niet en het kostte me aanvankelijk één en uiteindelijk twee pionnen. Dat was te veel om Daan met z’n surplus aan ratingpunten uit zijn evenwicht te brengen. Bekwaam en rustig wikkelde hij af naar een eindspel waarin uiteindelijk het overwicht van twee pionnen door hem verzilverd werd: 0-1."

Ad Verhagen (1525) - Jan Bergsma (1179) 1-0
"Soms heb je van die partijen... dat je geen enkele fout maakt (althans, daar ben je dan van overtuigd) en toch verliest. Ik wijt het maar aan het goede, maar toch ook aanvallende positiespel van mijn tegenstander, waardoor de druk op mijn doordacht opgebouwde stelling te groot werd tot ik eronder bezweek en moest opgeven. Ik verweet mezelf niets maar baalde wel."

Bert Wels - Wim van der Heijden 0-1
"Opening d4-d5 en het spel kan beginnen. Van der Heijden neemt de tijd, de positie lijkt remise maar zwart straft een onnauwkeurigheid van wit af. Dat kost mij een toren en hem een loper. Ondertussen staat zijn andere loper hinderlijk op h3 en kan hij de torens verdubbelen. Spartelend gaat wit ten onder aan een overmachtige matwending. Om Wim T te citeren: jammer maar helaas."

Jan van Lanen (1483) - Roger Bougie 0-1
"Mijn eerste partij in de externe competitie speelde ik met de zwarte stukken. Na de opening e4-c5 ging het lange tijd gelijk op. Pionnen, paarden, witte lopers en dames werden geruild, waarna mijn tegenstander zich rond de 20e zet liet verrassen door een vork van mijn overgebleven paard. Hij besloot een paard en een toren in te leveren voor een toren. Omdat een aantal zetten later de promotie van mijn zwarte d-pion alleen nog af te wenden was door de zwarte loper in te ruilen tegen deze pion, gaf mijn tegenstander 9 zetten later op. Ik was blij voor mezelf en het team. Ook leuk: de familie-eer is gered; omdat mijn broer Pascal in 1993 zijn enige partij (een invalbeurt) voor De Stukkenjagers verloor, stonden we nog op 0 punten in de Eeuwigdurende Ranglijst.

Paul Vermee (1127) - Basten Huisman 0-1
"Op een fantastische zonnige morgen begon mijn schaakpartij tegen Basten Huisman en ik moet zeggen dat het voor mijn gevoel niet verkeerd ging. Aan de veranderde tijdsindeling moest ik wennen. Hoezo heb ik nu 1 uur en 31 minuten tijd...maar het noteren ging goed en de schaakpartij ook. Ditmaal niet geopend met f4, maar met paard c3 en aangemoedigd door de snelle overwinning van Wil Wouts zat ik ook goed in het spel. Echter bij zet 18 raakte ik het spoor bijster en verloor ik stuk na stuk. Mijn tegenstander was zo aardig, ik dacht: ik ga niet voor pat spelen, hoewel ik dit eigenlijk wel verplicht was aan het team. Drie seconden na mijn opgave komt een bejaarde schaker van de tegenpartij zich meteen met onze partij bemoeien. Dit is iets waar ik zo slecht tegen kan; ik zat nog te bekomen van mijn fouten en gelijk hangt er weer iemand boven mijn bord. Door mijn opmerking hierover ontstond dus weer enige commotie... Verder een heel gezellige schaakmiddag!"

Externe, de verslagen (7-10-2018, Algemeen)
De komende week zullen vast her en der verslagen verschijnen van de zaterdag gespeelde KNSB-matches. We zullen onderstaande lijst steeds aanvullen met linkjes.

De Stukkenjagers 1 - MuConsult Apeldoorn partijen
De Stukkenjagers 2 - Krimpen aan den IJssel
De Stukkenjagers 3 (zie onder) - Moira-Domtoren
De Stukkenjagers 4 - WLC
De Stukkenjagers 5 - DSC Dongen
De Stukkenjagers 6 (zie boven) - RDS
De Stukkenjagers 7 (zie boven) - DSC Dongen 2

Inloopschaak: bijna de helft verliest niet (7-10-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 5 oktober trok dertien belangstellenden. Bijna de helft bleef ongeslagen: Jan Douwes (2 uit 2), Bert Wels, Hans Groffen (1,5 uit 2), Guus Vermeulen, César Becx (1 uit 1) en Jan van den Dries (0,5 uit 1). Op vrijdag 12 oktober is er weer een mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee potten rapidschaak te spelen. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt kan meteen aan de slag.

Geen GM-norm in Batumi (7-10-2018, Algemeen)
In de laatste ronde van de Schaakolympiade is Stefan Beukema er helaas niet in geslaagd zijn eerste GM-norm te behalen. De Braziliaanse IGM Krikor Mekhitarian (2543) bleek te sterk. Niettemin kan Stefan - met een TPR van 2530 - terugzien op een uitstekend toernooi. Anne Haast zegevierde wel in de laatste ronde, en kwam daardoor net boven 50% uit. Meer details vind je op de toernooisite.

De Stukkenjagers 1 scoort op het laatst (7-10-2018, Algemeen)
Tegen het sterke MuConsult Apeldoorn viel er voor het vlaggenschip - zonder kopman Stefan Beukema - weinig eer te behalen. Pas bij een 0,5-7,5 tussenstand kon SJ 1 iets terugdoen. En hoe: Luuk Baselmans (8) pakte tegen IM Van de Oudeweetering zijn tweede punt in successie, waarna Tijmen Kampman het publiek lang gevangen hield, maar uiteindelijk de partij netjes in zijn voordeel besliste: 2,5-7,5. De cijfers van de Meesterklasse vind je hier. Op 3 november reist SJ 1 naar Rotterdam, om Charlois Europoort partij te geven.

De Stukkenjagers 2 ziet de jeugd winnen (7-10-2018, Algemeen)
Door de absentie van Anne Haast en Cor van Dongen bleef er van het beoogde ratingoverwicht van het tweede team tegen Krimpen aan den IJssel maar een puntje of 50 over. Opvallend is dat de jeugd het erg goed deed in deze wedstrijd. Zo versloeg Sjoerd van Roon de geroutineerde topspeler van de Krimpenaren. Die bleken echter over meer jeugdig elan te beschikken dan de onzen: 2,5-5,5. Hier vind je de uitslagen en stand. Op 3 november kan SJ 2 zich revancheren, uit tegen ESV in Eindhoven.

De Stukkenjagers 3 mag over geluk niet klagen (6-10-2018, Algemeen)
Ook in de tweede wedstrijd in 3G viel de score van het derde beter uit dan je even voor het einde verwachtte. Het zat SJ 3 sowieso al niet tegen dat Moira-Domtoren zijn sterkste speler had thuisgelaten. De Utrechtse stand-in aan bord 1, Tom Rose, bleek allerminst oerstom en maakte gehakt van César Becx, toen die verzuimde een kwaliteit te offeren. Diens buurman Fré Hoogendoorn had inmiddels de vrede getekend, en later zou captain Ruud Feelders (6) ook daarin berusten. Karel Storm (7) rondde een tactische partij keurig af, en ook John Greunsven (8) sleepte een punt binnen. Daar stond tegenover dat Rudolf Kat (5) het niet kon bolwerken. Martijn Blom (3) stond wat gedrukt, maar organiseerde zijn verdediging rustig. Toen de tegenstander een pion voor te weinig offerde, liet Martijn niet meer los: 4-3. De partij van Roland Daamen (4) zou de doorslag moeten geven. Roland verzuimde op enig moment met Lc4 zijn langerochadestelling te stutten en kreeg wat klapjes te verwerken. Toch kon hij zich nog enigszins staande houden. De gevreesde gelijkmaker verdween abrupt uit zicht, toen de Utrechter blunderde: 5-3. Net als de 4-4 in de eerste ronde een fortuinlijk resultaat. Dat belooft wat voor de match tegen koploper SMB, op 3 november in Nijmegen. De persoonlijke uitslagen en de stand in 3G vind je hier.

De Stukkenjagers 4 weert zich kranig tegen topploeg (6-10-2018, Algemeen)
Het vierde treft het niet met de derdeklassegroep waarin het debuteert; in 3H treft het bijna uitsluitend 2000-plussers. Het had nog geluk dat het bezoekende WLC een 2300-plusser had thuisgelaten, desondanks kwam SJ 4 gemiddeld 200 elo-punten te kort. Dan is een 5,5-2,5 verlies eigenlijk best knap, net als de ongeslagen status van teamleider Ron de Veen (1,5 uit 2) en Tommy Grooten, die weer remiseerde na een spannende partij. En wat te denken van kopman Henk Jan Beukema die knap standhield tegen IM Welling en op het eind misschien zelfs kans had op meer? De stand en uitslagen staan hier. Op 3 november ligt een reisje naar Asten in het verschiet, waar titelkandidaat De Combinatie vast wel zin heeft in kanonnenvoer.

De Stukkenjagers 5 dichtbij verrassende zege (6-10-2018, Algemeen)
Het vijfde werd vorig jaar kampioen en mag daarom nu in de vijfde klasse KNSB debuteren. Dat deed het tegen het op papier wat sterkere DSC uit Dongen, een team met vier hoge ratinghouders. Vooraf was duidelijk dat er kansen lagen aan de lagere borden, en daar liep SJ 5 dan ook vrij vlot uit naar 3,5-0,5. En aan de borden 1 tot en met 4 zag het er lang niet gek uit. Met name Guus Vermeulen stond er goed voor tegen de Dongense topper, maar helaas gaf hij zijn dame weg. Bij 3,5-3,5 leek Bas Rosheuvel, die zich goed had teruggeknokt, nog winstkansen te hebben in het toreneindspel, maar niet volgens de tegenstander en de engine: 4-4, een prima resultaat. De uitslagen en stand vind je hier. Op 3 november op de fiets naar Oisterwijk, de grote favoriet in 5F.

De Stukkenjagers 6 sprokkelt bordpunten (6-10-2018, Algemeen)
Ook het zesde komt dit seizoen uit in de nieuwe zesde klasse KNSB. In groep 6H kreeg het meteen een zware kluif voorgeschoteld. De Rooise Dam- en Schaakvereniging had gemiddeld per bord een ratingoverwicht van bijna 300 punten, en dan is een 6,5-1,5 nederlaag niet verwonderlijk. Voor een flink lichtpunt zorgde debutant Roger Bougie, die door een zege op een bijna-1500-speler meteen zijn broer op de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst passeert. De uitslagen vind je hier. Op 3 november gaat SJ 6 richting Steensel, waar het zich tegen De Kemppion misschien kan herpakken.

De Stukkenjagers 7 debuteert in grootse stijl (6-10-2018, Algemeen)
Het zevende beleefde een eclatant debuut in de zesde klasse van de KNSB. Tegen het op papier ongeveer gelijkwaardige DSC 2 werd het maar liefst 6-2. De trotse teamleider Wil Wouts gaf het goede voorbeeld met een snelle winst, en later bleven de punten binnenstromen, zoals je hier kunt zien. Op 3 november gaat SJ 7 op bezoek bij WLC 3 in Eindhoven, een van de sterkere ploegen in deze groep.

Gehuldigd! (6-10-2018, Algemeen)
Voorafgaand aan de externe wedstrijden van zaterdag 6 oktober werden drie spelers in het zonnetje gezet vanwege het bereiken van een mijlpaal. Mark Haast en Mart Nabuurs speelden die middag hun 100e wedstrijd in zaterdagcompetitie voor onze club en dan krijg je automatisch een exemplaar van Never let me go van Kazuo Ishiguro - mét persoonlijke opdracht - in de maag gesplitst. Voor John Greunsven is dat alweer lang geleden. Hij speelde in de vorige ronde alweer zijn 300e(!) wedstrijd voor De Stukkenjagers, en werd zo na Kienfong Lie Kwie de tweede speler die deze kaap rondde. Voor hem was er de filmversie van Never let me go, net zo mooi als het boek. John is overigens nog steeds de trotse nummer 1 van de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst die binnenkort wordt bijgewerkt met de resultaten van het nieuwe seizoen.

Stefan Beukema gaat in slotronde voor GM-norm (4-10-2018, Algemeen)
We zouden bijna vergeten dat er ook nog twee Stukkenjagers op het allerhoogste niveau zitten te schaken. De Schaakolympiade in Batumi (Georgië) gaat vrijdag alweer zijn laatste ronde beleven. Anne Haast beleeft met de Nederlandse vrouwenploeg geen toptoernooi, maar heeft zich wel teruggeknokt naar een 50%-score: 4,5 uit 9. Voor Stefan Beukema, die uitkomt voor België, staat er in de slotronde nog aardig wat op het spel. Als hij wint van de Braziliaanse grootmeester Krikor Mekhitarian (2543) behaalt hij zijn allereerste GM-norm. Sowieso is zijn prestatie, met nu een TPR van 2575, al indrukwekkend. Meer details en de live-partijen vanaf 09.00 uur vrijdagmorgen vind je op de toernooisite.

Alle Stukkenjagers: verzamelen! (4-10-2018, Algemeen)
Op zaterdag 6 oktober is het weer zover: dan spelen alle zeven teams van De Stukkenjagers thuis in Cinecitta. In totaal zullen 116 spelers zich verspreiden over Ruimte X en de Balkonkamer. Voor de hoogste vier ploegen is het alweer ronde 2. De Stukkenjagers 1 vierde eerder zijn rentree in de Meesterklasse met een knappe net-niet bij En Passant, en krijgt nu de volgende klepper op bezoek: MuConsult Apeldoorn. Een matchpunt zou - gezien het ratingoverschot van de gasten - een prettige sensatie geven. De Stukkenjagers 2 won zijn eerste wedstrijd in 2D ruim, en is ook zaterdag, tegen Krimpen aan den IJssel, favoriet.
Bij De Stukkenjagers 3 kan het, in 3G, nog alle kanten op na de 4-4 tegen Wageningen 2 in de openingsronde. Ook in de match tegen Moira-Domtoren is het papieren krachtsverschil minimaal. Voor De Stukkenjagers 4 kan het - na de 2-6 bij HSC - maar één kant op: omhoog! Geen eenvoudige opgave in de loodzware 3H-poule. En zeker niet als topteam WLC op bezoek komt.
Voor de andere teams begint zaterdag het seizoen pas. Niet meer onder de vertrouwde NBSB-vlag, maar in de sterk uitgebreide landelijke KNSB-competitie. Voor De Stukkenjagers 5 leidt dat in groep 5F niet meteen tot buitenaardse ontmoetingen. DSC komt op bezoek, en de gasten zijn gezien de ratings favoriet om de twee matchpunten te pakken. Dat geldt in 6C niet per se voor het tweede team van de Dongenaren, dat ongeveer even sterk lijkt te zijn als De Stukkenjagers 7. In 3H treft De Stukkenjagers 6 in RDS een (te?) sterke tegenstander.
Je kunt het allemaal live meemaken, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem Ii-straat 29.

Een actief clubje (4-10-2018, Algemeen)
Afgelopen week hebben onze leden geparticipeerd in een breed scala aan schaakactiviteiten Zeven Stukkenjagers waren in het wekend actief in het rapidschaak. Toernooitijger Rudolf Kat boekte ogenschijnlijk geen topresultaat in het Voges Verpakkingen Rapidtoernooi, georganiseerd door SC De Uil in Hillegom. Maar schijn bedriegt. Zijn 2,5 uit 7 was toch goed voor een TPR van 2166, mede dankzij een zege op IM Peelen. De eindstand vind je hier.
Zes leden deden mee aan het NK Bedrijvenschaak, bij de Belastingdienst in Apeldoorn. Het viertal van de gemeente Tilburg vier SJ’ers: Bob Jansen, Mark Clijsen, Guus Vermeulen en Marieke Sarton. Samen met Joris Broekmeulen reikte dit team naar een verdienstelijke 16e plaats, Daarbij behaalden Bob (6 uit 7) en Guus (3 uit 4) flinke overscores. Ietsje lager op de ranglijst vinden we het team van PwC, met Bianca de Jong-Muhren en Roland Daamen. Klik op het vergrootglas als je de resultaten hier wilt checken.
Er werd nog veel meer geschaakt door de Stukkenjagers: zo draaiden onze jongeren - onder de vlag van Stichting Topschaak Brabant - zaterdag weer mee in de JeugdClubCompetitie, en gaf een zestal leden op zondag acte de présence in de Belgische Interclubs. Ook de maandag verliep niet schaakloos: ’s avonds liep de Balkonkamer van Cinecitta vol met twaalf leden die van de eerste van vijf lessen van Herman Grooten genoten.
Op de dinsdag en woensdag faciliteerden we twee scholen bij hun schaakactiviteiten. Dinsdag maakten we het Theresialyceum blij door materiaal uit te lenen, op woensdagmiddag waren 23 leerlingen van het Koning Willem II College te gast in Ruimte X, om onder begeleiding van Cees Zoontjens, Wil Wouts en Guus Vermeulen aan het schaakspel te proeven. Een paar uur later was het alweer clubavond…

Hoogtepunt! (4-10-2018, Algemeen)
Vandaag kregen we deze verontrustende mail: Ik overweeg serieus om mijn lidmaatschap op te zeggen en per direct te stoppen met schaken. Ze zeggen immers dat je moet stoppen op je hoogtepunt. En ja, laten we eerlijk zijn, het is niet realistisch dat ik mijn huidige SJ-rating ooit nog ga overtreffen. Groetjes, HJ.
Tja, dat krijg je ervan als je woensdagnacht nog gauw even de ratings wilt bijwerken. We hebben besloten om Henk Jan een hele day of fame te gunnen op de SJ-ratinglijst. Vrijdag zal Jan Sprenger de koppositie weer overnemen.

Stefan Beukema verslaat grootmeesters (1-10-2018, Algemeen)
Hoog tijd voor een update van de verrichtingen van de Stukkenjagers tijdens de Schaakolympiade. Het landentoernooi in Batumi (Georgië) beleefde maandag alweer de zevende ronde. Daarin versloeg Stefan Beukema, die voor België uitkomt, zijn tweede grootmeester op rij. Nadat hij gisteren de Let Toms Kantans (2509) uittelde, sloeg hij vandaag in het verre middenspel keihard tactisch toe tegen de Cubaan Yuri Gonzalez Vidal (2566). Met 3,5 uit 5 tegen bijna 2500 gloort er een fraaie ratingwinst - momenteel 32 punten - en wie weet een GM-norm. Ook Anne Haast boekte vandaag een goed resultaat: remise tegen de Chinese WGM Qian Huang (2446). Meer details en alle dagelijkse live-partijen vind je op de toernooisite.

Hans van Driel doorbreekt serie (30-9-2018, Algemeen)
Naast de avondcompetitiematches werd er op woensdag 26 september volop geschaakt in de Groepencompetitie. In de A2 gaven Mark Clijsen en Bob Jansen dat ‘volop’ een nieuwe dimensie. Ver na afloop van de vóórlaatste partij waren beide heren nog bezig met de naweeën van het middenspel. Daarin had Bob maar liefst twee stukken geofferd om de witte koning uit de tent te lokken. Dat lukte maar ten dele; veel verder dan f2 waagde de witte monarch zich niet. Toch bleef Bob aanklampen en moest Mark nauwkeurig manoeuvreren om een gewonnen eindspel te bereiken. Maar ook daarin spartelde Bob hevig tegen, onder toeziend oog van de ongeduldige WL. Die had inmiddels geconstateerd dat de spelers geopteerd hadden voor een increment van maar liefst 30 seconden per zet. Niet dat ze noteerden, maar ja… ingrijpen met zo weinig tijd op de klok is ook niet handig, en dus kon Mark pas tegen sluitingstijd de winst binnenhalen.
Nee, dan de partij Reinier Jaquet - Pascal Graafmans. Daarbij had zelfs een increment van 30 minuten niet volstaan om de witte koning uit de wurggreep van zwarte dame + lopers te bevrijden: 0-1 in vijftien zetten. In de A1 duurde de strijd tussen Karel Storm en Willem Blankert dan weer heel wat langer: winst voor wit.
In de B2 moest koploper Bart van den Berg een half verliespunt incasseren, tegen Toon Stuart. Bart Plasmans leidt de achtervolging op zijn naamgenoot, hij kwam op 3 uit 4 door Maarten Werkhoven te verslaan. Christophe Verledens mocht zijn eerste zege noteren, Kees Gelens was het slachtoffer. In de B1 boekte Jan Otten met zwart een verrassende overwinning op Joost Op ’t Hoog.
In de C1 viel de meest opvallende uitslag van de avond. Hans van Driel fleurde zijn eierenrek op met een knap punt tegen Jan van den Dries. Leo van Gelder sluipt in deze groep omhoog, hij bracht Carlo Butalid diens eerste nederlaag toe. In de C2 bleven Toon Tibosch en Cees Zoontjens respectievelijk Nico Dignum en Theo Mulder de baas. Jan Wejters en Guus van Heck hielden elkaar keurig in evenwicht.
In de D-groep lukte het Wil Wouts om SJ7-teamgenoot Rene Davidse onderuit te halen. Bjoern Hofmans hield tegen Paul Vermee zijn 100%-score intact. Verre van 100% was het optreden van onze hekkensluiter. Ad Haans smaakte het ‘genoegen’ om al diens stukken en pionnen te moeten slaan. In de enige ratingpartij van de avond kwam Jeffrey van Huijgevoort te kort tegen gastspeler Peter Gerlagh.
De uitslagen zijn weer verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

'Niemand' verliest bij inloopschaak (30-9-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 28 september in Cinecitta trok zestien schakers (en 150 gemeenteraadsleden…). Tussen de drukke bedrijven door slaagden maar liefst de helft van de aanwezigen erin om ongeslagen te blijven: Thomas Tepe, Marsel van Hoorn, Piet Kooijman (2 uit 2), Hans Groffen, Erik Dignum, Jan Douwes (allen 1,5 uit 2), Theo Mulder en Guus Vermeulen (beiden 0,5 uit 1). De volgende mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen dient zich aan op vrijdag 5 oktober. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

Olympiadegangers aan winnende hand (28-9-2018, Algemeen)
De Schaakolympiade in Batumi (Georgië) is inmiddels vier ronden onderweg. De beide deelnemende Stukkenjagers kenden een stroeve start. Niet alleen sloegen ze de openingsronde over, maar in de ronden 2 en 3 waren de resultaten niet meteen om over naar de homepage te schrijven. Gelukkig hebben Anne Haast (Nederland) en Stefan Beukema (België) inmiddels de weg omhoog ingeslagen. Anne versloeg gisteren een Noorse, en Stefan scoorde een punt tegen een Paraguyaanse IM van 2486. Meer details en alle dagelijkse live-partijen vind je op de toernooisite.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]