[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
27-09-2017: De Stukkenjagers D - HSC B, De Stukkenjagers E - De Raadsheer B, De Stukkenjagers A - De Stukkenjagers B

Nieuws

Drie ratingklappers in Groepencompetitie (24-9-2017, Algemeen)
De Groepencompetitie beleefde op woensdag 20 september haar derde ronde. Op diverse niveaus begint er al wat tekening in de strijd te komen.

In de A1 is het wederom Thomas Mollema die het verschil maakt. Hij won vrij vlot van Han Westenberg en staat alweer op 2 uit 2. Die score had César Becx ook kunnen bereiken. Maar ook weer niet, en ook weer wel, en ook weer niet. De kans dat Reinier Jaquet en hij naar aanleiding van hun onderlinge partij van computergebruik beschuldigd zullen worden is erg klein. Vroeg in het middenspel begonnen de heren aan een serie slagzetten, die stuk voor stuk de engines deden verschieten. Het hoogtepunt kwam toen Reinier met zijn dame een vergiftigde pion op b2 nam. Even later moest hij zijn toevlucht nemen tot een desperado-offer. Dat werkte wonderwel: in plaats van het in dank te aanvaarden, zocht César de complicaties. Daarmee ging Reinier aanmerkelijk beter om: 0-1, een ratingklappertje! Rudolf Kat en Luuk Baselmans kleurden meer binnen de lijntjes. Rudolf had wat initiatief op de damevleugel, maar Luuk wist het te neutraliseren: remise.
In de A2 boekte Mark Clijsen een snelle zege op Erik Dignum. De partij tussen Kienfong Lie Kwie en Sebastiaan Dijksman was een waar spektakelstuk. Zwart offerde een stuk, maar kreeg als compensatie maar liefst drie ‘eeuwige’ penningen. Bij het opjagen van de witte koning, had Sebastiaan het matnet kunnen sluiten, maar in tijdnood verzuimde hij dat. Om even verderop in een verloren toreneindspel te belanden. Die buitenkans greep Kienfong Lie Kwie met beide handen aan. Een soortgelijk verloop bij Tijmen Kampman-Sjoerd van Roon. Wit pakte een pion, en bouwde die materiële voorsprong in de cruciale fase verder uit. Sjoerds speelstijl doet echter denken aan die Frank Wuts, en dan weet je dat er nog van alles kan gebeuren. Zo ook nu: opeens kon Sjoerd beslissend counteren en ook een mooie ratingklapper maken. In de vierkamp vierde John Greunsven zijn terugkeer op de clubavond met een zwartzege op Roland Daamen. Die had met een kleine combinatie voordeel kunnen krijgen. Toen hij dat achterwege liet maakte John het met enkele subtiele tactische wendingen uit.
In de B2 zorgde René van den Bosch voor de derde grote ratingverrassing door Guus Vermeulen, die een toren in de aanbieding deed, de baas te blijven. De andere partij in deze groep, Bart van den Berg-Jeroen van de Rijt, werd remise. In de B1 hield Thomas Tepe knap Bastiaan van de Rijt in bedwang. Huong Do vierde haar verjaardag met een zwartzege op Bas Rosheuvel. Ratingfavoriet Joost Op ’t Hoog deed tegen Emil Voorhorst wat van hem verwacht mocht worden: winnen. Toon Stuart en Lex Karstens speelden een partij die mogelijk later gaat tellen voor de playoffs. Lex pakte twee pionnen en won. In de andere ratingpartij van deze avond zegevierde Rene Davidse tegen Paul Vermee.
In de C1 pakte Peter Vincken zijn tweede halfje, tegen Guus van Heck. Henry Flikweert lijkt voorbestemd voor de promotieplayoffs. Hij maakte korte meteen met Jaap Steenkamer die vergat te rokeren. Nico Dignum-Jeffrey van Huijgevoort was op het laatst nog even spannend. Zwart stond een stuk achter, maar had hoop op mat. Die sloeg Nico gedecideerd de bodem in. In het eindspel bracht hij een pion naar de overkant: 1-0.
In de C2 offerde François Moran in het vroege middenspel een stuk tegen Coen Klaassen. De compensatie die hij ervoor kreeg bleek voldoende om verderop het volle punt te pakken. Dat lukte Jan Weijters net niet, tegen Leo van Gelder. In het toreneindspel wist Leo zich nog net te redden. Ton Tepe had voor deze avond twee keer vanuit verloren stelling weten toe te slaan. Daartoe kreeg hij echter deze keer, tegen Cees Zoontjens, geen kans. Verder dan tweemaal remise aanbieden in verloren stelling kwam hij niet. Eerder op de avond had Hans van Driel een geheel ander aanbod in petto voor Jan van den Dries. De steekwoorden zijn ‘pardoes’ en ‘dame’.
In de D-groep waren de witspelers oppermachtig: Bjoern Hofmans, Wil Wouts en Ivar van der Heide sloegen onverbiddelijk toe tegen respectievelijk Ad Haans, Fons van Leersum en Hans Groffen. Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Drukte van belang bij het inloopschaak (22-9-2017, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 22 september vonden zeventien schakers de weg naar het inloopschaak. De ongeslagen helden van deze keer: Ivar van der Heide, César Becx (beiden 2 uit 2), Wil Wouts en Joop van Troost (ieder 1 uit 1). Wil kwam door zijn zege op +32 in het ratingwinstklassement en nam de koppositie over van Paul Vermee (+25). Op vrijdag 29 september is de volgende sessie in Cinecitta aan de Willem II-straat 29, de meldtijden voor de beide rapidpartijen zijn 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers 1 boekt nuttige zege (update) (18-9-2017, Algemeen)
Paul Keres uit, altijd lastig. Dat bleek ook nu weer. Toch wist ons vlaggenschip de twee punten binnen te halen. De winst werd vooral aan de staartborden behaald, dankzij zeges van Mart Nabuurs (7), Mees van Osch (8) en Tijmen Kampman (9, tegen oud-lid Gerben Veltkamp). Daar voegden Herman Grooten (1), Stefan Beukema (2), Nick Bijlsma (5), Mark Haast (6) en Jasper Beukema (10) remises aan toe. Anne Haast (3) en Lars Vereggen (4) dolven het onderspit. Het uitgebreide verslag van deze match vind je op schaaksite.nl. Het verslag van de Utrechtenaren vind je hier.

De Stukkenjagers 2 moet even slikken (17-9-2017, Algemeen)
Ondanks de sterkste opstelling ooit (gemiddeld 2177) en een flink ratingoverwicht is SJ 2 tegen een nederlaag opgelopen. Tegen DJC werd het in Stein 3,5-4,5. De Zuid-Limburg gebruikten de overwinning als startschot voor hun jubileumfeest, zoals je kunt lezen in dit verslag, gelardeerd met partijfragmenten. Winst was er voor Dennis Brokken (2) en Sourav Bhattacharjee (7), remise voor Bram van den Berg (3), Mark Clijsen (4) en Peter Huibers (6). Niet tot scoren kwamen Frans Konings (1), Joris Gerlagh (5) en Roland Daamen (8).

De Stukkenjagers 4 in marathonzitting naar gelijkspel (update) (17-9-2017, Algemeen)
Ook onze promotieklasser had te kampen met vertraging, op weg naar Oss waar OSV geduldig wachtte. Lang wachten was het ook op de einduitslag, dankzij Henk Jan Beukema die een heroïsch duel uitvocht met IM Nico Schouten. Heel wat sneller zijn de Ossenaren met een uitgebreid en geïllustreerd verslag, dat je hier kunt vinden. Ons eigen verslag, van de hand van teamleider Joost Op 't Hoog, vind je op de Stukkenjagers-blogspot. Een fraai gelijkspel voor het gemiddelde zo'n 90 punten lager gerate SJ 4, dat Lex Karstens (4), Jan Otten (7) en Constantijn Beukema (8) een vol punt zag scoren. Henk Jan Beukema (1) en Ron de Veen (2) remiseerden, terwijl Joost Op 't Hoog (3), Kienfong Lie Kwie (5) en Christiaan Beukema (6) het niet redden.

De Stukkenjagers 3 verliest trekkertrekwedstrijd (17-9-2017, Algemeen)
Conform de ratingverwachting heeft SJ 3 het in Klimmen niet kunnen bolwerken tegen Voerendaal 2, dat ruim 100 elo-punten per bord meer had. Zo bezien is de 5-3 nederlaag zo gek nog niet. Zeker als je de logistieke tegenslag op de aanvliegroute in ogenschouw neemt. Teamleider Ruud had uitgedokterd hoe we het beste de wegomlegging richting Eindhoven konden omzeilen. Hij was net uitgebreid de lof van zijn sluiproutetje aan het bezingen, toen er bij een Oirschotse rotonde een donkere wolk verscheen. Mannen in gele hesjes en een luid toeterende vrachtwagen met daarop het nummer 221. En dan weet je wel: het is weer Trucker Truck Tour Helvoirt. Als daarna 220 volgt, weet je helemaal hoe (te) laat het is. Wij zijn heel erg vóór de mindervalide bijrijders die daaraan groot plezier beleven, maar bij 119 waren we wel klaar met toezwaaien. Er volgden nog drie rotondes. Om een indruk te krijgen van onze gemoedstoestand bij het verlaten van Oirschot adviseren we om dit filmpje in zijn geheel uit te kijken, op maximaal geluidsvolume.
Vervolgens moest Fré worden gevonden in Eindhoven, hij zou op de hoek van de Noord-Brabantlaan staan. De slimme navigatie leidde ons feilloos naar de Limburglaan. Toen Ruud verderop ook nog Voerendaal in plaats van Klimmen binnenreed, werd duidelijk dat we het aanvangsuur knapp zouden verpassen. Even daarvoor had César zitten palaveren over de mogelijke vertragingstactieken van een dorpsclub: gewoon een tractor dwars over de enige toegangsweg en de klokken indrukken. En verdomd, de hele 5,6 kilometer binnendoor kropen we achter een volgeladen hooiwagen aan.
Eenmaal binnengeklommen bleken onze gastheren prettig coulant te zijn geweest en konden we met een schone lei beginnen. De score leek te worden geopend aan bord 2. Daar werd een gaatje aangeboord in de parate theoriekennis van John Greunsven, die een aanbeveling uit 1987 toch maar in de wind sloeg. We vreesden voor een snelle nederlaag, maar John verzette zich nog lang en taai. Maar wel tevergeefs. Ook de andere partijen werden langdurige affaires. Aan bord 1 viel César Becx op door een voorbeeldige tijdverdeling. Dit in tegenstelling tot zijn tegenstander. In diens tijdnood had César echter niet de scherpte om een zeer sterk stukoffer te brengen. Daarna mocht hij blij zijn met remise. Erik Dignum (6) kon door zijn teamgenoten nog een tijdje van remise afgehouden worden, maar uiteindelijk was zijn eindspelvoordeeltje te gering.
Luuk Baselmans (5) bekroonde zijn debuut met een mooie zege. Zijn tegenstander en hij stapten kort na de opening in een tactische carrousel, die al snel in een spookhuis transformeerde. Steeds doken er voor beiden schrikbarende wendingen op. Toch slaagden ze erin de engine knap in toom te houden. Op twee momenten na. De tegenstander miste één verborgen winst, en hield even verderop het hoge niveau niet vol.
Leenspeler Martijn Blom (4) stond in het middenspel mooi, maar behandelde zijn stelling met een iets te fluwelen handschoen. Dat gaf zijn tegenstander de kans het blad te wenden: 2-3. Karel Storm (7) zorgde voor de gelijkmaker. Hij bestreed een onconventionele zwarte opzet met rustige middelen. In een tweesnijdende stelling kon hij - geholpen door de zwarte tijdnood - beslissend binnendringen.
Meer zat er helaas niet in. Ruud Feelders (8) had weliswaar in het eindspel een penetrante c-pion onschadelijk weten te maken, maar ging in het ongelijkelopereindspel van 4 tegen 2 pionnen op één vleugel helaas alsnog onderuit. Fré Hoogendoorn (3) vond uiteindelijk geen afdoend antwoord op de subtiele manoeuvres van zijn geroutineerde opponent. In het eindspel raakte hij een pion kwijt, en kon hij net niet de remisehaven binnen varen. Het eten in Eindhoven - bij een Chinees waar we de enige niet-Aziaten waren en het op de menukaart wemelde van de darmen, magen en andere ingewanden - smaakte er niet minder om. Dit ondanks een zorgvuldig getimed verhaal over een colonoscopie van een der teamleden. Bij de rondvraag werd duidelijk dat we de zondag gaan vullen met droogroeien, Runescapen, Max Verstappen en toiletbezoek.
Een verslag vanuit het Voerendaalse perspectief vind je hier.

Vijf ongeslagenen bij het inloopschaak (16-9-2017, Algemeen)
Op vrijdag 15 september vereerden wederom veertien inloopschakers Cinecitta met een bezoekje. Carlo Butalid, Rudolf Kat en Thomas Tepe wisten in beide rapidparijen te zegevieren, terwijl ook Sjors van de Ven en Guy Sigmans (beiden 1 uit 1) ongeslagen bleven. In de race naar de Cinecitta-tegoedbon, ook wel het ratingklassement genoemd, blijft Paul Vermee aan kop met +25, maar Wil Wouts (+21), Willem van den Brink, Thomas Tepe (beiden +20) en Maarten de Wit (+19) zitten op het vinkentouw. Op vrijdag 22 september kan iedereen weer gratis terecht, de meldtijden zijn dan 13.30 en 14.45 uur.

Morgen begint het... (15-9-2017, Algemeen)
Op zaterdag 16 september spelen onze hoogste vier zaterdagteams hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Hoe hoog zijn de verwachtingen nu weer gespannen?

De Stukkenjagers 1 komt uit in de vertrouwde eerste klasse. Alweer even geleden dat we daar de neus boven het maaiveld uitpiepten en in de Meesterklasse mochten optreden. Ook dit jaar zal het team vast een gooi naar promotie willen doen, ook al omdat het - samen met HWP Sas van Gent - ratingfavoriet is, met een gemiddelde van 2298! Toch is dat mooie getal geen garantie vooor succes, uit tegen het altijd lastige Paul Keres in Utrecht.
De Stukkenjagers 2 heeft er net een promotie opzitten, en dan gaan de gedachten normaliter richting handhaving. Maar nu IM Dennis Brokken de gelederen is komen versterken, is het optimisme over de gang van zaken in poule 2D ongebreideld. Toch zou een plek in het linkerrijtje al heel mooi zijn. Daartoe zou een zege bij DJC in Stein een prima aanzet zijn.
Dat linkerrijtje lijkt voor De Stukkenjagers 3 onbereikbaar. Het team is in de traditionele poule des doods (3H) op papier een van de vier degradatiekandidaten. De eerste twee tegenstanders - Voerendaal 2 en Blerick - zijn juist de ratingfavoerieten, dus de borst kan alvast natgemaakt worden.
De Stukkenjagers 4 start de strijd in de Brabantse Promotieklasse in Oss, tegen OSV. Een zege zou het perspectief op een plaats in de middenmoot intact houden.

Lange gevechten in Groepencompetitie (14-9-2017, Algemeen)
Op woensdag 13 september werd er op alle vier niveaus in de Groepencompetitie fel om de punten gestreden. Hoewel het in veel partijen erg lang spannend bleef, vielen er maar twee remises.

Een daarvan viel in de partij die de introductie van een extra menukeuze markeerde. Voor spelers die een cyclus van de Groepencompetitie net even te veel van het goede vinden, is er nu een alternatief. Heb je vier van die lui met niet al te gekke ratingverschillen? Hup, een vierkamp dan maar, zelf de woensdagen afspreken, lekker spelen. Zo gaan we binnenkort de terugkeer van John Greunsven op de clubavond vieren, als hij het opneemt tegen de nummer 4 van 'zijn' Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst. De andere twee deelnemers, Ron de Veen en Roland Daamen, beten het spits af. Ron trok op twee vleugels ten aanval. Zijn toren penetreerde de zwarte damevleugel, terwijl zijn dame via de rechterflank op de koning afging. Het zag er benauwd uit voor Roland, maar het werd remise.
De andere puntendeling kwam eerder op het scorebord. In de B2 kregen Lex Karstens en Maarten Werkhoven elkaar niet om. In deze groep waagde Jan Otten het om zijn vertrouwde opening op het bord te brengen. Een slecht idee tegen een goed voorbereide tegenstander als Jeroen van de Rijt. Puntje voor wit. In de andere B-groep boekte ook diens broer Bastiaan een nuttige overwinning, met Toon Stuart als slachtoffer. De andere twee partijen in deze groep waren langdurige affaires. Huong Do en Emil Voorhorst gaven elkaar na een tactisch intermezzo weinig toe, totdat Huong in een damepaardeindspel pardoes haar paard in de aanbieding deed. Joost op ’t Hoog had een overwegende stelling tegen B-debutant Thomas Tepe, maar opeens was er wat tactische mist. Joost was net op tijd weer bij de les en haalde alsnog in het toreneindspel de vis op het droge. Dat deed ook Bas Rosheuvel tegen Guus Vermeulen, in een partij die later kan gaan tellen in de B-playoffs.
Nog zo’n 'playoffpartij' op C-niveau. Cees Zoontjens schreef een vooralsnog virtueel punt bij door Jeffrey van Huijgevoort te verslaan. Een resultaat in de C1 hebben we alleen auditief. Hoorden we daar het mat-woord vallen bij Guus van Heck-Jaap Steenkamer? De afmetingen van de 0-1 op het uitslagenformulier deden in ieder geval een na-ijlende adrenalinestoot vermoeden. In de C2 kon Coen Klaassen het na een goed begin toch niet bolwerken tegen Leo van Gelder. Ook Jan Weijters deed wat de ratinggoden voorschrijven: winnen van Hans van Driel. Heel spannend was het bij François Moran-Ton Tepe. De witspeler had in een uitgedunde stelling een voordeeltje, maar kreeg het lid op de neus toen hij een tactisch trucje dacht te hebben: Ton kwam op 2 uit 2 via mat op de diagonaal.
In de D-groep alvast een voorproefje op dé match van 7 oktober. Wil Wouts (SJ 7)-Jan Bergsma (SJ 6) zou zomaar de paring aan bord 6 kunnen worden. In dat geval zou het zevende nu toch wel verrassend met 1-0 voorstaan. Er waren ook twee twisten binnen deze teams. Paul Vermee versloeg SJ 6-teamgenoot Hans Groffen; in SJ 7 hengelde Ivar van der Heide de buit binnen tegen Bjoern Hofmans. Ratingfavoriet Kees Gelens hield Ad Haans eronder.
In de A1 moest Thomas Mollema lang werken om Rudolf Kat op de knieën te krijgen; zijn paard bleek in het eindspel multifunctioneler dan Rudolfs loper. Stefan Hess moest tegen César Becx al na 10 zetten lang in de denktank om niet in het nadeel te komen. Dat lukte aanvankelijk wel, maar in het resulterende ongebalanceerde eindspel bezette hij met zijn loper een veld dat voor zijn paard bestemd leek: 0-1. Han Westenberg stuurde zijn dame op succesvolle pionnenjacht, en het lukte Reinier Jaquet vervolgens niet om voldoende tegenspel te creëren. In de A2 won Tijmen Kampman tegen Kienfong Lie Kwie eerst één pion, en daarna nog een: 1-0. Ook een punt voor Sebastiaan Dijksman, die het eindspel beter behandelde dan Erik Dignum. Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Toch toernooizege voor Dennis Brokken (13-9-2017, Algemeen)
Door een zege in de slotronde van het Sunny Beach Open is Dennis Brokken er alsnog in geslaagd het toernooi op zijn naam te schrijven. Koploper Vyacheslav Tilicheev (2509) stelde zich tevreden met een remise, waardoor Dennis met 7 uit 9 langszij kon komen. De kopman van De Stukkenjagers 2 bleek over meer Buchholz-punten te beschikken. Zijn TPR van 2576 is bovendien goed voor een ratingwinst van 14,5 punten. De resultaten vind je hier.

De eerste vierkamp gaat van start (12-9-2017, Algemeen)
Het idee werd gelanceerd op de ALV, en is speciaal bedoeld voor spelers die het - even of structureel - te druk hebben om aan de pakweg achtrondige Groepencompetitie deel te nemen. De WL formeert dan een vierkamp, die de spelers dan in onderling overleg op clubavonden naar keuze kunnen afwikkelen. Zo hebben Roland Daamen, Ruud Feelders, Ron de Veen en John Greunsven(!) tot en met december de tijd om hun drie partijen af te wikkelen. Goede kans dat er tijdens de eerste Groepencyclus nog meer vierkampen tot stand komen. Wordt vervolgd!

Podium lonkt in Bulgarije (12-9-2017, Algemeen)
Na zijn raketstart met 4 uit 4 hielden we stilletjes al rekening met de tweede toernooizege in successie voor IM Dennis Brokken. Maar in de ronden 5 tot en met 8 van het Sunny Beach Open ging de voet toch even van het gaspedaal. Met 6 uit 8 staat Dennis bij het ingaan van de laatste ronde ongedeeld tweede, een halfje achter koploper Tilicheev (2509), die hij eerder versloeg. Woensdag is de slotronde, wie weet kan Dennis dan zijn TPR van 2557 nog verder opvijzelen. De resultaten vind je hier.

Heeft onze jeugd de toekomst? (12-9-2017, Algemeen)
Op de KNSB-site staan alle KNSB-teams gesorteerd op elo-gemiddelde. Daaruit blijkt dat De Stukkenjagers 1 twaalfde van het land is. Het team staat nog hoger op de lijst van jongste teams in de KNSB. Met een gemiddelde van 26,8 jaar zijn er maar drie van de andere 149 teams jonger. Ook De Stukkenjagers 2 is met een 30e plaats nog lang niet over de datum: 36 jaar gemiddeld. Met 42 jaar is De Stukkenjagers 3 een middenmoter. Jongste team is het door IGM Jorden van Foreest aangevoerde SISSA met 22,3 jaar; hekkensluiter HWP Sas van Gent 2 doet met maar liefst 61,8 jaar het licht wat vroeger uit. Daar kan geen De Stukkenjagers 6 of 7 aan tippen!

Ander speeltempo in de NBSB-zaterdagcompetitie (9-9-2017, Algemeen)
Op de NBSB-ledenvergadering van vrijdag 8 september is besloten om het speeltempo in de NBSB-zaterdagcompetitie gelijk te schakelen met het in de KNSB-competitie al enkele seizoenen gangbare tempo. Dat betekent dat je voortaan eerst 90 minuten voor 40 zetten krijgt, en daarna 30 minuten extra voor de rest van de partij. Wel krijg je vanaf de eerste zet steeds 30 seconden per gespeelde zet erbij. Het tempo in de avondcompetitie - 40 zetten in 90 minuten en dan een kwartier voor de rest - blijft ongewijzigd.

Wil Wouts de nieuwe koploper?! (9-9-2017, Algemeen)
Op de tweede sessie van het inloopschaakseizoen kwamen vrijdag 8 september veertien schakers af. Van hen slaagden Joris Gerlagh, César Becx (beiden 1,5 uit 2), Marieke Sarton en Joop van Troost (beiden 1 uit 1) erin ongeslagen te blijven. In het klassement voor de grootste ratingstijger nam Wil Wouts ogenschijnlijk de koppositie van Paul Vermee over. Dit lijkt verband te houden met Wils nederlaag(!) tegen Joris, die dankzij de instellingen van het ratingprogramma gunstig uitpakt. Wordt aan gewerkt!
Diezelfde avond verzorgde SG KiNG in café Boulevard de aftrap van haar snelschaakcyclus. Flink wat Stukkenjagers onder de deelnemers; van hen eindigde Mees van Osch het hoogst. Hij werd vierde met 7,5 uit 10. De altijd sappige details vind je hier.

Stevige clashes in de Groepencompetitie (8-9-2017, Algemeen)
Op woensdag 6 september is de eerste cyclus van de Groepencompetitie van start gegaan. Maar liefst acht partijen eindigden in remise, maar in vrijwel al deze duels werd felle strijd geleverd.

Een goed voorbeeld was de allerlaatste partij die een uitslag kreeg. Luuk Baselmans kreeg in de A-groep bij zijn Stukkenjagers-debuut de wind van voren van Reinier Jaquet. Die kwam met dame en paard op bezoek in de zwarte stelling. Ongetwijfeld had wit ergens de winst voor het grijpen. Luuk slaagde er echter in om door een stukoffer tegenkansen te creëren. Even later liep zijn materiële achterstand op tot een toren, maar Luuks vrije d-pion bezorgde Reinier zoveel hoofdbrekens dat hij moest berusten in remise.
In dezelfde A-voorrondegroep eindigde ook het duel Rudolf Kat-Stefan Hess in een puntendeling. Rudolf verdedigde zich kundig tegen de zwarte dreigingen.
Nog zo’n zeeslang in de andere A-groep. Sebastiaan Dijksman bouwde met wit een ogenschijnlijk veelbelovende stelling op tegen Tijmen Kampman, met een triplering op de h-lijn. Tijmen liet zich niet verontrusten en wist af te wikkelen naar een toreneindspel, dat hij net (?) remise hield. De resterende twee partijen in deze groep eindigden wel in een beslissing. Erik Dignum kon in het eindspel met zijn toren beslissend op pionnenroof in de stelling van Kienfong Lie Kwie. De partij Sjoerd van Roon-Karel Storm was een spannende aangelegenheid. Sjoerd stond steeds een pion voor, maar Karels stukken waren een stuk actiever. Zo ook in het T+L-eindspel: Sjoerd had dan wel twee vrijpionnen, maar werd doodleuk matgezet.
Ook in de B-groepen heerste het remisevirus. Toon Stuart had steeds het beste van het spel tegen Joost Op ’t Hoog, maar zag wat vroeg af van winstpogingen in een voordelig dubbeltoreneindspel. Emil Voorhorst en Bas Rosheuvel hielden elkaar in een zwarestukkenmiddenspel in evenwicht. In de parallelgroep rookten ook Bart van den Berg en Jan Otten de vredespijp. De enige winst op B-niveau kwam op het conto van Lex Karstens, die René van den Bosch uittelde.
In de C1 debuteerde Henry Flikweert – extern uitkomend voor SV West-Zeeuws Vlaanderen - met een overwinning op Jeffrey van Huijgevoort. Jaap Steenkamer kon het bij zijn terugkeer op C-niveau niet bolwerken tegen ratingfavoriet Andries Deliën. De partij Peter Vincken-Rene Davidse eindigde in remise, maar zagen we daar niet ergens de kans op Lxf7? Peter greep die, maar wist de resulterende kwaliteitswinst toch niet in een vol punt om te zetten.
In de C2 was de ontmoeting Ton Tepe-Leo van Gelder een waar spektakelstuk. Ton bestookte na de lange rokade succesvol de zwarte koningsstelling, maar accepteerde nogal zorgeloos een loperoffer van Leo op a3. Na aanname kreeg ook Tons koning het zwaar te verduren, totdat… Leo zijn greep liet verslappen en Ton alsnog kon toeslaan. Ook een enorm gevecht bij Jan van den Dries-François Moran. Jan had in het eindspel twee vrijpionnen klaarstaan, maar François’ vrijpion stond al op e3. De zwartspeler deed het – te oordelen naar zijn gezichtsuitdrukkingen dan – niet op z’n handigst, maar wist zich verderop alsnog richting remisehaven te vechten. Dat lukte promovendus Hans van Driel dan weer niet. Tegen Cees Zoontjens brak hij zijn eigen verzet door een blunder.
In de D-groep zorgde Ad Haans – niet voor het eerst – voor een stevige verrassing. In no-time walste hij over degradant Jan Bergsma heen. Ivar van der Heide en Kees Gelens gingen goed van start door respectievelijk Fons van Leersum en Hans Groffen het nakijken te geven. Paul Vermee en Wil Wouts koesteren beiden 1157 KNSB-elopuntjes. Remise? Welnee: de koploper in het inloopschaakklassement sloeg keihard toe. Dat verzuimde César Becx te doen, in een ratingpartij tegen Maarten Werkhoven. In plaats daarvan deed hij verderop een toren in de aanbieding, in ruil voor een mataanval. Daar had Maarten beter wel kunnen ‘intrappen’, want het mat was verder weg dan César dacht. Nadat Maarten het offer versmaadde kon César alsnog toeslaan.

Staat de externe al op de kalender? (7-9-2017, Algemeen)
Dat is de vraag die alle Stukkenjagers - en hun partners - zich dezer dagen zeker eens moeten stellen. Beetje laat trouwens, want zelfs de data van het seizoen 2018-2019 zijn al bekend.
Eerst maar eens 2017-2018. Inmiddels heeft ook de NBSB de indeling voor de zaterdagcompetitie en de avondcompetitie rond. Alle wedstrijden staan inmiddels op de Stukkenjagers-kalender. In beide competities staan er enkele groepsreizen richting West-Brabant op het programma. Gezellig! De Stukkenjagers 4 begint op zaterdag 16 september met een uitwedstrijd tegen OSV in Oss. De laagste drie teams komen op zaterdag 7 oktober voor het eerst in actie. De Stukkenjagers 5 ontvangt dan het sterke RDS, terwijl De Stukkenjagers 6 en 7 zoals gehoopt elkaar treffen! Alle spelers van de zaterdagteams wordt verzocht een zo ruim mogelijke beschikbaarheid na te streven; met zeven teams is de spoeling qua invallers uiteraard dunner.
De avondteams hebben ruimere selecties, maar de teamleiders zullen snel je beschikbaarheid voor de uitwedstrijden willen checken en vastleggen. Op woensdag 27 september begint deze competitie. Vier van de vijf avondviertallen spelen thuis, waarbij De Stukkenjagers A (voorheen SJ B) en De Stukkenjagers B (voorheen SJ D) elkaar treffen. Stukkenjagers D (voorheen SJ E) en De Stukkenjagers E (voorheen SJ H) treffen in Cinecitta respectievelijk HSC B en De Raadsheer B. Alleen De Stukkenjagers C speelt de eerste ronde uit, op vrijdag 29 september tegen De Pion A in Roosendaal.

Spreekuur op Sunny Beach (7-9-2017, Algemeen)
De nieuwe kopman van De Stukkenjagers 2, Dennis Brokken, smeedt het ijzer nu het heet is. Hij reisde naar Bulgarije en om deel te nemen aan de zestiende editie van het Memorial Kesarovski-Stanchev, beter bekend als het Sunny Beach Open. De eerste drie ronden brachten hem evenzovele zeges, waardoor hij alleen aan kop gaat. Hij versloeg onder anderen IGM Vasilev (2406) en FM Tilicheev (2509). De resultaten vind je hier.

Stukkenjagers Open: al 58 deelnemers! (5-9-2017, Algemeen)
Ons negenrondige KNSB-ratingtoernooi begint pas op woensdag 11 oktober, maar nu al is de deelnemerslijst aardig gevuld. Staat jouw naam er nog niet op? Vul dan snel het aanmeldformulier in. Alle data en informatie vind je hier.

Groepencompetitie: nog meedoen? (4-9-2017, Algemeen)
Woensdag 6 september gaat de eerste cyclus van onze Groepencompetitie van start. Tot het eind van het jaar zal er worden gespeeld in groepen op vier niveaus, waarin een halve competitie wordt afgewerkt. We tellen momenteel al 55 deelnemers, maar aanmelden kan nog via César Becx, c.becx@home.nl, 06-27423952. Liefst uiterlijk dinsdag 5 september, maar zelfs tot 10 september valt er vast nog wel een mouw aan te passen.

Stukkenjagers in de prijzen (3-9-2017, Algemeen)
Dit weekend zijn er diverse SJ'ers actief geweest in eendagstoernooien. Zaterdag 1 september scoorden Anne Haast en Bianca de Jong-Muhren in het Open Schaakkampioenschap van Gouda een ratingconforme 3,5 uit 7 in de sterk bezette A-groep. De B-groep werd een prooi voor Sjoerd van Roon. Hij begon met vijf zeges en sloot af met twee remises. Goed voor een ongedeelde zege met 6 uit 7! De details vind je op de site van het organiserende Messemaker 1847.
Tegelijkertijd was het de beurt aan Frans Konings om weer een podium te bestijgen. Met Stefan Kuipers als teamgenoot legde hij beslag op de bronzen plak in de Schaakkroegentocht, die De Pion in Roossendaal organiseerde. Lager op de ranglijst vinden we de duo's Mark Haast/Bram van de Vrande en Stefan Hess/Roel Romanesco.

2017-2018: De Stukkenjagers 7! (3-9-2017, Algemeen)
Voor het eerst sinds tien seizoenen hebben we weer een zevende team. Dat is - opzettelijk - even sterk als het zesde. De selectie bestaat, op volgorde van KNSB-rating, uit: Leo van Gelder (1574), Thomas Tepe (1502), Cees Zoontjens (1452), Ivar van der Heide (1355), François Moran (1219*), Wil Wouts (1157), Hans van Driel (1117), Ad Haans (1019*) en Rene Davidse (910). Waarbij we bij de laatste aantekenen dat zijn SJ-rating van 1276 dichter bij de waarheid zit. Verderop in het seizoen zal ook Bjoern Hofmans (1235) aansluiten.

2017-2018: De Stukkenjagers 6! (3-9-2017, Algemeen)
In de laagste klasse van de NBSB hebben we twee gelijkwaardige teams geformeerd, die hopelijk meteen op 7 oktober met elkaar de degens kruisen. Het zesde heeft deze basis, op volgorde van KNSB-rating: Harry Buyvoets (1686), Andries Deliën (1647), Guus van Heck (1417), Jan Weijters (1371), Jan van den Dries (1360), Jan Bergsma (1334*), Paul Vermee (1157) en Hans Groffen (1021*).

2017-2018: De Stukkenjagers 5! (3-9-2017, Algemeen)
Onze tweedeklasser gaat proberen hogerop te komen met de volgende spelers, in volgorde van KNSB-rating: Bas Rosheuvel (1798), Guus Vermeulen (1768), Carel van Alphen (1715), Huong Do (1705*), Bart van den Berg (1682), Paul Castermans (1601), Emil Voorhorst (1593) en Marieke Sarton (1552, TL). In het begin van het seizoen zullen zij nog wat hulp van boven krijgen.

De kop is eraf! (2-9-2017, Algemeen)
Op vrijdag 1 september werd een start gemaakt met het tweede seizoen inloopschaak. De belofte van een schone lei bleek een sterke prikkel te zijn: zeventien schakers deden zich in Cinecitta te goed aan een prettige portie rapidschaak. Allen leken zij te popelen om de eerste inloopschaakkampioen, Jan Douwes, op te volgen. Drie van de bezoekers slaagden erin ongeslagen te blijven. Paul Vermee en Willem van den Brink wonnen beide partijen, Maarten de Wit scoorde 1 uit 1. De volgende sessie is uiteraard op vrijdag 8 september, de meldtijden voor beide ronden zijn onveranderd: 13.30 en 14.45 uur.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]