[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-08-2018: Open snelschaakkkampioenschap

Nieuws

Polenmotels of niet: Stukkenjager praat mee (19-8-2018, Algemeen)
Je zou het bijna vergeten, maar er is dan alleen maar schaken voor de Stukkenjagers. Zo liet Paul Vermee gisteren bij Een Vandaag zijn licht schijnen op de huisvesting van Poolse arbeidsmigranten. Je kunt het item hier bekijken.

Stefan Hess remiseert met grootmeester (en meester) (18-8-2018, Algemeen)
Stefan Hess beleeft een vliegende start in het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona. In de eerste ronde speelde hij met wit remise met de Pakistaanse IGM Niaz Murshed (2403). Zaterdag mocht hij het in ronde 2 opnemen tegen een vergelijkbare klepper: IM Julian Martin (2393). En wéér slaagde hij erin een puntendeling te bereiken! De details vind je hier.
Vandaag begint ook het Open Brasschaat (met Christiaan en Constantijn Beukema en Luuk Baselmans), terwijl je volgend weekend de zomer kunt uitluiden met het HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap.

Recordaantal spelers bij inloopschaak (17-8-2018, Algemeen)
Op woensdag 15 augustus trok de laatste zomerrapidschaakavond veertien deelnemers. Luuk Baselmans bleek de beste van de klas, met 4,5 uit 5 bleef hij César Becx (4) en Erik Dignum (3,5) voor. César legde beslag op de eindzege in het algemeen klassement. Jan Douwes en Erik Dignum completeerden het podium.
Bij de inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 17 augustus ging het opkomstrecord (21) aan flarden, met 25 schakers. Van hen slaagden er maar liefst acht in om niet verliezen: Hans van Orsouw, Cees Zoontjens, Ivar van der Heide, Sebastiaan Dijksman, Piet Kooijman, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Pim van Dijken en Jan Douwes (1 uit 1). Volgende week vrijdag is in Cinecitta de laatste speeldag van de vierde periode, met de traditionele meldtijden 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers 1! (17-8-2018, Algemeen)
Vaste prik in juli en augustus: de samenstelling van de teams voor de zaterdagcompetitie. Is elke keer weer een heel gepuzzel: wie wel, wie niet, hoeveel mensen per teams en vooral: wie waar? De eerste resultaten zijn er en zullen we als feuilleton presenteren.
We beginnen uiteraard met het vlaggenschip, dat zijn rentree in de Meesterklasse zal maken. In dit team zullen (in volgorde van KNSB-rating) de volgende tien spelers hun opwachting maken: Stefan Beukema, Lars Vereggen, Mark Haast (teamleider), Herman Grooten, Mees van Osch, Mart Nabuurs, Jasper Beukema, Tijmen Kampman, Luuk Baselmans en Jordy Schouten. Handhaving in het schaakwalhalla zal een zware opgave worden, maar de gezegdes met glansrollen voor koe en schildpad bieden houvast. Op 15 september is de eerste wedstrijd: uit tegen veelvoudig kampioen En Passant in Bunschoten.

De zomerschaakcaroussel draait door (17-8-2018, Algemeen)
Je hebt nog de afloop van twee toernooien tegoed. In het Open van Geraardsbergen mocht César Becx het in de voorlaatste ronde opeens opnemen tegen ratingtopper IGM Tanguy Ringoir. Die bleek te sterk, maar in de slotronde schaakte César zich alsnog naar een gedeelde vijfde plaats met 6,5 uit 9. Mark Clijsen had zich bij hem kunnen voegen, maar hij verloor zijn laatste partij. Joost Op't Hoog boekte met zijn 5 uit 9 tegen behoorlijke tegenstand aardig wat ratingwinst, zo ook Maarten Werkhoven met zijn 50%. Diezelfde score bracht Reinier Jaquet beduidend minder ratingplezier. In de Brugse Meesters haalde Mart Nabuurs zijn score nog op tot 5 uit 9, maar de gemiddelde tegenstand liet zich niet meer repareren.

De blik richt zich nu op de volgende zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus (met Stefan Hess)
Open Brasschaat, 18-26 augustus (met de Beukema's en Luuk Baselmans)
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Puntjes eraf, puntjes erbij (14-8-2018, Algemeen)
De toernooien in Vlissingen, Borne en Riga zijn klaar, inmiddels is het spektakel verplaatst naar Geraardsbergen en Brugge. Hoog tijd voor een update van de resultaten. In Het HZ-toernooi in Vlissingen konden Herman Grooten en Mark Haast het in de slotronde niet bolwerken tegen de grootmeesters: 6 uit 9, bij Herman goed voor een punt overscore. Jordy Schouten kwam ook op 6 punten, hij werkte het ratingverlies uit de eerste toernooihelft knap weg. Ook Bram van den Berg eindigde ratingneutraal op 5,5 uit 9. Henry Flikweert scoorde een sterke 4,5 uit 9, goed voor 1,4 punt overscore. Meer details vind je op schaaksite.nl.
Bij het ONJK in Borne kwam Sjoerd van Roon in de slotronde dichtbij de toernooizege. Helaas wist hij een voordelig eindspel tegen de koploper niet in winst om te zetten. Met 6,5 uit 9 legde hij beslag op de gedeelde derde plaats, met een ratingconforme TPR. Daar kwam Luuk Baselmans (4,5 punt) niet aan toe. In de C-groep haalde Constantijn Beukema met 6,5 uit 9 net het podium niet, zoals je kunt checken op de toernooisite.
In het zevenrondige Tournament C van het RTU Open in Riga is Martijn Blom op 4,5 punt uitgekomen, iets onder de ratingverwachting. De cijfertjes vind je hier.
Het Open van Geraardsbergen is inmiddels gevorderd tot en met ronde 6. Vanuit dat vermaledijde ratingperspectief is de score van Joost Op 't Hoog (3,5) winstgevend, die van Maarten Werkhoven (2,5) en César Becx (4,5) neutraal, terwijl Mark Clijsen (4) en Reinier Jaquet (3) nog wat herstelwerk moeten verrichten. Dat geldt ook voor Mart Nabuurs, in de Brugse Meesters: 1,5 uit 4 is geen droomstart.

Knappe zeges Henry Flikweert en Sjoerd van Roon (10-8-2018, Algemeen)
In het HZ-toernooi in Vlissingen is Herman Grooten in ronde 7 helaas zijn ongeslagen status kwijtgeraakt. Lange tijd leek hij tegen Ikonnikov (2546) op remise af te stevenen, maar in het toren+paardeindspel bewees de grootmeester zijn extra klasse. Herman staat op 5 uit 7. Mark Haast bereikte dat tussentotaal ook, na een partij die hij door een lelijke misser twee keer moest winnen. Bram van den Berg kwam met een remise op 4,5 punt, Jordy Schouten verloor en blijft op 4 uit 7. Henry Flikweert boekte een knappe zege op een 1900-plusser en heeft nu 3 uit 7. Vrijdagavond zijn de verrichtingen van Herman en Mark weer live te volgen via schaaksite.nl.
Bij het ONJK in Borne is Sjoerd van Roon aan een opmerkelijke remonte bezig. Na zijn start met 1 uit 3 staat hij nu op 6 uit 8. Vrijdagmiddag moest een sterke Duitser eraan geloven, bij winst in de slotronde behoort een gedeelde toernooizege alsnog tot de mogelijkheden. Luuk Baselmans heeft zijn toernooi niet. Constantijn Beukema - want die is 't - staat in de C-groep op 4,5 uit 7. Dit toernooi is te volgen via deze link.
Inmiddels is ook het RTU Open in Riga van start gegaan. In Tournament C naast drie oud-leden ook één Stukkenjager. Martijn Blom won in de openingsronde en mocht het vervolgens vrijdagmiddag opnemen tegen... Rick van Loy. Inloopschaak in Riga, zeg maar. Martijn won, 2 uit 2, sterk begin. Alle details vind je hier.
En dan gaan dit weekend nog twee toernooien van start waaraan Stukkenjagers meedoen. Zaterdag gaat het los bij het Open van Geraardsbergen, waar we Mark Clijsen, César Becx, Reinier Jaquet, Joost Op 't Hoog en Maarten Werkhoven op deelnemerslijst ontwaren. Een dag later gaat Mart Nabuurs proberen in het sterke Brugse Meesters te scoren.
En dan zijn er verderop in augustus nog diverse toernooien waaraan SJ'ers meedoen.
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Goede opkomst bij inloopschaak (10-8-2018, Algemeen)
Wederom zeventien deelnemers, deze vrijdagmiddag bij het inloopschaak in Cinecitta. Een zestal spelers slaagde erin ongeslagen te blijven: Toon Tibosch, Hans Thönissen, Erik Dignum, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Piet Kooijman en Sebastiaan Dijksman (beiden 1,5 uit 2). Met nog twee vrijdagen in de vierde periode voor de boeg voert Erik Dignum het algemeen klassement aan, terwijl Piet Kooijman nauwelijks te achterhalen lijkt in het ratingwinstklassement.
De volgende inloopschaaksessie is op vrijdag 17 augustus, de meldtijden zijn dan uiteraard weer 13.30 en 14.45 uur.

Spektakel tegen de grootmeesters (9-8-2018, Algemeen)
Het HZ-toernooi in Vlissingen gaat de beslissende fase in. Herman Grooten mocht het woensdag opnemen tegen de ratingfavoriet van het toernooi, IGM Iturrizaga (2640). Hij gaf geen krimp in een meeslepende partij waarin zijn tegenstander met een kwaliteitsoffer tegenspel creëerde. Even later overleefde Herman een angstig moment, daarna stond hij beter in een gecompliceerde stelling. Verderop wist zijn tegenstander te vluchten in een zetherhaling. Zover kwam Mark Haast net niet, tegen IGM Ikonnikov (2546). Op een gegeven moment ging hij middels een dameoffer voor mat, maar er bleek nog een verdediging te zijn. In het resterende eindspel van toren tegen dame wist de grootmeester Marks 'vesting' sluw te slopen. Voor straf mag de Rus het donderdagavond met wit opnemen tegen Herman, die met 5 uit 6 gedeeld derde staat. Bram van den Berg en Jordy Schouten wonnen beiden en kwamen langszij bij Mark, op 4 uit 6. Henry Flikweert verloor en blijft op 2 punten staan. Donderdagavond zijn de verrichtingen van Herman en Mark live te volgen via de toernooisite.
Bij het ONJK in Borne zijn Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de A-groep verwikkeld in een inhaalrace, ze hebben inmiddels 3 uit 5. Constantijn Beukema staat in de C-groep op 3,5 uit 5. Dit toernooi is te volgen via deze link.

Het vorige seizoen zit er bijna op... (9-8-2018, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 8 augustus werden nu echt de aller(voor)laatste kliekjes van de vorige Groepencompetitie weggewerkt. In de C-groep vecht Bjoern Hofmans nog voor behoud. Daartoe had hij nog een halfje uit zijn twee resterende partijen nodig. Tegen Elroy Kerstens leek hij lange tijd op weg naar dat verlossende resultaat, maar op het laatst ging er toch iets mis. Door deze nederlaag staat Bjoern nu voor de loodzware opgave om tegen kampioen Bastiaan van de Rijt niet te verliezen. Lukt hem dat niet, dan handhaaft Ton Tepe zich alsnog. Elroy bekroonde met de zege op Bjoern zijn debuut met een prima vierde plaats. In de B-groep zette Guus Vermeulen zijn promotie naar de A-groep extra luister bij met een 1,5-0,5 winst tegen René van den Bosch. Wiens plaats in het walhalla gaat innemen is nog steeds onduidelijk. Stefan Hess had zich veilig kunnen spelen met een 2-0 tegen degradant Joost Op ’t Hoog. Dat lukte niet. Hij won weliswaar de eerste partij vanuit mindere stelling, maar in pot 2 sloeg Joost op vergelijkbare wijze terug: 1-1. Met alleen de match van Stefan met Rudolf Kat nog op het menu, blijft het onderin spannend. Ron de Veen staat op 6,5, Stefan op 6, Rudolf op 5,5. Eén van hen gaat nog het loodje leggen, wie weet is er nóg een beslissingsmatch nodig. Gelijktijdig was er de vijfde ronde van de zomerrapidcompetitie. César Becx won alle vijf partijen en bleef Mark Clijsen (4 punten), Bob Jansen, Jan Douwes en de later ingestroomde René van den Bosch (allen 3 punten) voor.

Toppositie voor Herman Grooten (8-8-2018, Algemeen)
In het HZ-toernooi in Vlissingen smaakte Herman Grooten dinsdag het genoegen om met zwart vanachter de drie rijen een grootmeesterscalp te veroveren: Hausrath werd vlot opgebracht. Hij kwam daardoor op de gedeelde tweede plaats met 4,5 uit 5. Ook Mark Haast handhaaft zich, na twee remises, goed in de top van het klassement, met 4 uit 5. Beiden krijgen dinsdagavond pittige tegenstand. Herman speelt dan tegen IGM Iturrizaga (2640), terwijl Mark het opneemt tegen IGM Ikonnikov (2546). Bram van den Berg en Jordy Schouten staan op 3 uit 5, terwijl Henry Flikweert dinsdag zijn tweede punt noteerde. Elke avond zijn de verrichtingen aan de 24 topborden live te volgen via de toernooisite.
Bij het ONJK in Borne gaat het Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de A-groep nog niet voor de wind: 1 uit 3. Constantijn Beukema staat in de C-groep wel op zijn verwachte score: 2,5 uit 3. Dit toernooi is te volgen via deze link.

Zomerse drukte bij inloopschaak (6-8-2018, Algemeen)
Het schriftje met uitslagen was zoek, maar dat mocht de pret van de zeventien schakers bij de inloopschaaksessie van vrijdag 3 augustus niet drukken. Zeker niet die van Luuk Baselmans (2 uit 2), Carlo Butalid (1,5 uit 2), Bart van den Berg, Theo Mulder, Alex van Lanen (allen 1 uit 1), Piet Kooijman en Thomas Tepe (beiden 1 uit 2), want zij bleven ongeslagen. De volgende gelegenheid tot gratis rapidschaak dient zich aan op vrijdag 10 augustus, de meldtijden voor de ronden zijn dan wederom 13.30 en 14.45 uur.

We schaken lekker door: Vlissingen en Borne (6-8-2018, Algemeen)
Het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren heeft voor de Stukkenjagers in de hoofdgroep middenscores opgeleverd. Stefan Beukema verloor met 5 uit 9 wat ratingpuntjes, terwijl Mees van Osch met 50% zijn eigen TPR haalde. Jasper Beukema en Sjoerd van Roon scoorden beiden 4 punten, hetgeen laatstgenoemde met een TPR van 2171 flinke ratingwinst opleverde. In de Reservegroep A bleef Constantijn Beukema zijn broer Christiaan op de valreep voor: 4,5 om 4 punten, met een veelzeggende TPR van 1973. De details vind je op de toernooisite. Daar kun je ook lezen dat Herman Grooten met 6 uit 7 in het omlijstende rapidtoernooi beslag legde op de tweede plaats. Overigens wonnen Mark Haast en Bram van den Berg eerder al het snelschaaktoernooi voor koppeltjes, in het nevenprogramma bij hun toernooi in Metz.
Inmiddels zijn er alweer twee nieuwe toernooien van start gegaan. In het HZ-toernooi in Vlissingen zijn er zelfs al drie ronden gespeeld. Herman Grooten, Mark Haast en Bram van den Berg begonnen met twee zeges, maar ronde 3 bracht flinke averij. Mark remiseerde, Herman ontsnapte met een blauw oog, terwijl Bram zich liet foppen door Casper Schoppen. Neo-Stukkenjager Jordy Schouten begon met een verrassende puntendeling, maar herstelde zich met twee volle punten. Henry Flikweert staat na drie ronden op 1 punt. Elke avond zijn de verrichtingen van onze toppers live te volgen via de toernooisite.
In Borne is maandag de strijd om het Open Nederlands JeugdKampioenschap ontbrand. In de A-groep maakten Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon helaas een valse start, in de C-groep deed Constantijn Beukema zijn plicht: 1 uit 1. Dit toernooi is te volgen via deze link.
Hieronder een geüpdatet lijstje van de zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.

RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
Brugse Meesters, Brugge, 12-16 augustus
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Jordy Schouten de sterkste bij rapidschaak (2-8-2018, Algemeen)
Op woensdag 1 augustus gaven zestien schakers en drie toeschouwers acte de présence bij de vierde avond van de zomerrapidcompetitie. Van hen bleef Jordy Schouten als enige ongeslagen. Met 4,5 uit 7 bleef hij Luuk Baselmans, César Becx (beiden 4) en Tijmen Kampman (3,5) voor.

De mutaties van 1 augustus (1-8-2018, Algemeen)
Vier keer per jaar actualiseert de KNSB de ratinggetallen, en zo ook op 1 augustus. Van het merendeel van de Stukkenjagers zijn er geen partijen verwerkt, maar de toernooitijgers zagen wel schommelingen. Bekijk de nieuwe KNSB-ratings van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren.
Uit de nieuwe FIDE-ratings, die maandelijks ververst worden, maakten we op dat we enkele leden erin geslaagd zijn een toernooi lang onder de radar van de SJ-ratingcommissaris te blijven, en wel Joris Gerlagh (zeer sterk in Lanzarote), Mees van Osch (licht verlies in Panevezeys) en Sjoerd van Roon (sterk in Saint-Lo). De FIDE-ratings van onze clubleden vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Tweede plaats voor Bram van den Berg (30-7-2018, Algemeen)
Het tienkampentoernooi in Metz zit erop. Beide deelnemende Stukkenjagers beleefden een goede tweede toernooihelft. Mark Haast wist zijn score in de Meestergroep nog op te krikken tot 50%; niet gek als je begint met 0 uit 3. Een groep lager finishte Bram van den Berg op 6 uit 9, goed voor een tweede plaats en een TPR van 2316. De details kun je vinden op de toernooisite.
De strijd in Dieren is nog in volle gang. De Stukkenjagers presteren over het algemeen volgens de ratingverwachtingen. Stefan Beukema staat op 3 uit 5 en bevindt zich in het gezelschap van zijn broer Jasper, die zijn valse start met drie opeenvolgende zeges corrigeerde. Mees van Osch heeft met zijn 50%-score nog een ratingplusje, terwijl Sjoerd van Roon inmiddels de smaak van het winnen te pakken heeft. Na zijn 0 uit 3 sloeg hij drie keer op rij toe, goed voor een TPR richting 2200. In Reservegroep A - altijd handig ingeval de hoofdgroep het loodje legt bij een precisiebombardement - staan Constantijn en Christiaan Beukema beiden op 3 uit 5, met TPR's van respectievelijk 2048 en 2015. Je kunt het toernooi, inclusief live-partijen, volgen via de toernooisite.

Vier ongeslagenen bij inloopschaak (28-7-2018, Algemeen)
Dertien schakers trotseerden vrijdag de hitte om te inloopschaken (inloop te schaken?) bij Cinecitta. Het gezelschap ongeslagenen was select: Pim van Dijken, Jan Douwes, Sebastiaan Dijksman (allen 2 uit 2) en Cees Zoontjens (1,5 uit 2). In het ratingwinstklassement nam Piet Kooijman, met nog acht ronden te gaan, een nuttige voorsprong op Daan van Kalken. De volgende gelegenheid om gratis twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 3 augustus. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan meteen aan de slag. Het tempo bedraagt 25 minuten per speler, met 5 seconden extra per zet.

Stukkenjagers live tegen elkaar (27-7-2018, Algemeen)
Een tussenstand van de toernooivelden. In Metz, bij het 4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz, klimt Mark Haast uit het dal waarin hij na drie ronden terecht was gekomen. In ronde 5 tilde hij vanuit mindere stelling zijn score naar 1,5 punt. In groep C is Bram van den Berg met 3 uit 4, een halfje achter de koploper, prima uit de startblokken gekomen. De details en de live-partijen van Mark kun je vinden via de toernooisite.
In Dieren is de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap toe aan de vierde ronde. Op vrijdag zullen daarin twee Stukkenjagers tegenover elkaar plaatsnemen. Stefan Beukema en Mees van Osch wonnen ieder tweemaal, ze verloren van respectievelijk Erik van den Doel en Erwin l'Ami. Wie zal de subtop bestormen? Zover is het nog niet voor Jasper Beukema, al heeft hij in ronde 3 de weg omhoog ingeslagen: 1 uit 3. Sjoerd van Roon kwam nog niet tot scoren. In de B-groep staat Constantijn Beukema op een sterke 2 uit 3, terwijl Christiaan Beukema met 1,5 punt ratingconform heeft gescoord. Je kunt het toernooi 'live' volgen via de toernooisite.

Vreugde en verdriet voor de thuisblijvers (27-7-2018, Algemeen)
Toch nog 24 schakers op de clubavond van woensdag 25 juli. Een aantal van hen werkte zich in het zweet om de laatste beslissingen in de Groepencompetitie te forceren. In de D-groep kon Jan Hes, door zijn drie resterende partijen te winnen, Hans van Driel nog passeren in de strijd om de vierde promotieplaats. Je leest het goed: kon. Want Ad Haans stak een stok in Jans wiel, waarmee Hans de lachende vierde werd. In de B-degradatiepoule viel er voor een andere reeds gefinishte speler, Henry Flikweert, dan weer weinig te lachen. De match tussen zijn twee concurrenten, Paul Castermans en Toon Stuart, kreeg precies het resultaat waarmee beide combattanten zich veilig speelden ten koste van Henry: 1,5-0,5. Absoluut geen doorgestoken kaart, hoor. Toch maakt de 0,2 punt die Henry te kort kwam voor handhaving de kans op een B-wildcard wel groter.
Over veilig spelen gesproken: dat lukte Stefan Hess dan weer niet in de A-groep, hij kreeg met 2-0 klop van Tijmen Kampman, en blijft daardoor met Ron de Veen en Rudolf Kat in de 'race' voor de B. Wel is al duidelijk wie de openvallende A-plaatsen gaan innemen. Guus Vermeulen bekroonde een sterk gespeelde cyclus met twee remises met Jan Otten, die hem verzekerden van een promotieplaats. Doordat Lex Karstens erin slaagde met 2-0 te winnen van Maarten Werkhoven, promoveert niet alleen hij, maar ook Sebastiaan Dijksman die René van den Bosch met 1,5-0,5 terugwees.
De derde editie van de zomerrapidcompetitie was sterk bezet. Frans Konings eindigde bovenaan met 4,5 uit 5, voor César Becx (4) en Mark Clijsen (3,5).

De zomerestafette gaat door (25-7-2018, Algemeen)
Inmiddels zijn er weer nieuwe zomertoernooien in volle gang. Zo nemen Mark Haast en Bram van den Berg deel aan het 4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz. Mark speelt in invitatiegroep B, waar IM-normen te verdienen zijn. Na de eerste drie ronden, op maandag en dinsdag, is er SuperHaast geboden. Alleen met 6 uit 6 kan het doel nog worden bereikt. Bram begint woensdagmorgen aan zijn tienkamp. De details kun je vinden via de toernooisite, de partijen van Mark zijn dagelijks live te volgen.
Dinsdag 24 juli is in Dieren het Open Nederlands Kampioenschap van start gegaan, met zes Stukkenjagers onder de deelnemers. Vier van hen komen uit in de sterke hoofdgroep. Mees van Osch bereikte in ronde 1 een mooie stelling tegen topfavoriet IGM Erwin l'Ami, maar een kleine verslapping deed de partij helaas kantelen. Ook Jasper Beukema en Sjoerd van Roon kwamen niet tot scoren tegen hoger ingeschaalde tegenstanders. Stefan Beukema scoorde wel, en mag het in ronde 2 op woensdag opnemen tegen IM Erik van den Doel. Je kunt het toernooi 'live' volgen via de toernooisite. In de B-groep gingen Christiaan en Constantijn Beukema met fijne zeges van start. Hieronder een geüpdatet lijstje van de zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.

Hogeschool Zeeland-toernooi, Vlissingen, 4-11 augustus
Open Nederlands JeugdKampioenschap, Borne, 6-11 augustus
RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Surprise bij het inloopschaak (21-7-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 20 juli trok vijftien schakers naar Cinecitta. Van hen zouden er zes ongeslagen blijven: Carlo Butalid (2 uit 2), Hans van Orsouw, Hans Thönissen, Erik Dignum (1,5 uit 2), Theo Mulder (1 uit 1) en Hans van Driel (0,5 uit 1). Maar het meeste opzien baarde toch wel de knappe zege van Piet Kooijman op César Becx. Hij schaarde zich daarmee in het rijtje Jan Weijters en komt in het ratingwinstklassement in de buurt van koploper Daan van Kalken. De volgende gelegenheid om in een ongedwongen sfeer gratis twee rapidpartijen te spelen dient zich vrijdag 27 juli alweer aan. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 meldt kan meteen aanschuiven.

Intussen, dichter bij huis... (19-7-2018, Algemeen)
In en om huis - lees: Cinecitta - wordt er ook tijdens de zomer vrolijk doorgeschaakt. Op vrijdagmiddag 13 juli waren er zestien schakers bij het inloopschaak. De ongeslagenen van deze sessie verdienen traditiegetrouw vermelding: Wil Wouts, Kienfong Lie Kwie (beiden 2 uit 2), Piet Kooijman, Sebastiaan Dijksman (beiden 1,5 uit 2) en Jan Douwes (1 uit 2). De volgende sessie is op vrijdag 20 juli, iedereen die zich om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan meeschaken.
En dan was er op woensdag de tweede zomerrapidavond. Jan Douwes was wederom de beste met 4,5 uit 5, een halfje meer dan Erik Dignum. Tegelijkertijd werden nog enkele cruciale matches uit de Groepencompetitie afgewerkt. In de laatste partij van groep C1 viel ook de laatste beslissing. Nico Dignum moest met zwart winnen van Cees Zoontjens en vloog Cees daarom met een gambiet naar de strot. Dat werkte wonderwel, want Cees bleef het antwoord schuldig. Door Nico's zege werd Jaap Steenkamer het kind van de D-rekening. Thomas Schollen en Jan Weijters werkten een rapidmatch af met als inzet promotie naar de B-groep. Thomas won de eerste met enige veine, en sloeg ook in de tweede toe: geen gek debuut bij de club.
Ook in de D-groep een promoverende debutant. Theo van de Hoek versloeg Jan Hes en mag het nu een niveautje hoger laten zien. In de B-promotiepoule hield Maarten Werkhoven zijn promotiekans intact door Jan Otten te verslaan: 1,5-0,5. Met zo'n uitslag in zijn resterende match tegen Lex Karstens maakt hij een zeer goede kans op een A-ticket. In de B-degradatiepoule won Henry Flikweert de eerste pot tegen Toon Stuart, maar verder kwam hij niet: 1-1. Hierdoor blijft het ongewis welke twee spelers zich handhaven. De match tussen Toon en Paul Castermans zal hierover uitsluitsel moeten geven.
In de A-degradatiepoule had Ruud Feelders in beide partijen tegen Ron de Veen de beste kansen, maar Ron bleek taai: twee remises. Die kwamen er niet in de match Kienfong Lie Kwie-Stefan Hess. Laatstgenoemde had een opvallende analyse: "Tegen Kien sla ik altijd meteen aan het offeren. Ik wil niet het risico lopen dat hij me vóór is. Dat ik dan moet zeggen: hé, dat is mijn werk!" Het offer van een dame voor twee stukken zag er aardig uit, maar Kienfong bleef goed kijken. In de tweede partij kon Stefan de gelijkmaker aantekenen.

Een dinsdag om snel te vergeten (19-7-2018, Algemeen)
We zien het vaker: een juichend stukje is de goden verzoeken. Dat ondervonden Luuk Baselmans en César Becx op dinsdag. In de strijd om de Glorney Cup in Glasgow leed Luuk dinsdagmorgen tegen Frankrijk een nederlaag, en liet hij 's middags een glad gewonnen stelling tegen een Welshwoman in remise verzanden. Op woensdagmorgen was er het herstel met een zege op de Ier, maar die wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Daardoor werd het NL-team, gecoacht door Anne en Mark Haast, tweede achter Frankrijk. De details vind je hier.
César Becx rekende zich in het Eastman Open in Gent al rijk met 5 uit 7, maar opeens verdween de beheersing. In ronde 8 ging hij in de opening te ver, waarna de remise ondanks hevig tegenstribbelen buiten bereik bleef. In de slotronde op woensdag lieten ook zijn koffiehuisschaakvaardigheden hem in de steek: 5 uit 9 en een naar 2132 gezakte TPR. De details vind je op de site van KGSRL.

Een maandag om in te lijsten (17-7-2018, Algemeen)
De toernooischakende Stukkenjagers kregen op 16 juli beiden een dubbele ronde voor de kiezen. In Glasgow, bij de strijd om de Glorney Cup, zette Luuk Baselmans zijn debuut in een nationale selectie luister bij met twee overwinningen. Op bord 2 droeg hij al doende bij aan de zeges op Schotland (3,5-1,5) en Engeland (4,5-0,5). Dinsdagmorgen staat de clash met medefavoriet Frankrijk op het menu. De details vind je hier, de live-partijen verschijnen vanaf 10.30 uur waarschijnlijk hier.
Ook César Becx kon, in het Eastman Open in Gent, beide maandagse partijen met een punt afronden. Met 4,5 uit 6 mag hij het dinsdagmiddag weer proberen op de live-borden. Het toernooi is te volgen via de site van KGSRL.

Van Amsterdam naar Gent en Glasgow (16-7-2018, Algemeen)
Het Science Park Amsterdam Chess Tournament zit erop. Herman Grooten ging in de slotronde voor een plek op het podium, maar ging ten onder tegen collega-IM Lai: 5,5 uit 9, de details vind je hier.
Inmiddels is het Eastman Open in Gent vier ronden onderweg. In ronde 3 slaagde César Becx erin een minder staand toreneindspel tegen IM Quillan te winnen, maar hij verknalde in ronde 4 zijn mooie stelling tegen Tim Lemmens met een 'probleemzet': 2,5 uit 4. Het toernooi is te volgen via de site van het organiserende KGSRL. Op maandag start in Glasgow de strijd om de Glorney Cup, waarbij Luuk Baselmans ons land mag vertegenwoordigen in de ploeg tot 18 jaar. De info staat hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]