[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
24-02-2018: Massakamp HMC, Paul Keres en De Stukkenjagers in Den Bosch

Nieuws

Stefan Kuipers en Lex Karstens zijn onstuitbaar (22-2-2018, Algemeen)
Op woensdag 21 februari eindigden alle toppartijen in ronde 7 van het Stukkenjagers Open in een zege voor de ratingfavoriet. Lager op de ranglijst waren er wel verrassingen.

Koploper Stefan Kuipers (Schaakstad Apeldoorn) slaagde er ogenschijnlijk probleemloos in zijn 100%-score vast te houden. Hij is niet zo van de blitzkrieg. Tegen Han Westenberg haalde hij op vertrouwde wijze - en dus onbedreigd - de winst binnen. Voordeeltje hier, voordeeltje daar, open lijntje pakken en geduldig wachten. Pas als het te laat is merkt de tegenstander dat al diens stukken verkeerd staan en de speelruimte voor een tegenaanval er niet is. En, o ja, dat de tijd bijna op is. Al deze rampspoed trof deze keer Han Westenberg.
Een bordje verderop had er nog een zwartspeler weinig in de pap te brokkelen. Jordy Schouten (SG KiNG) had te maken met een lelijk gat op e6 en toen Mart Nabuurs daar in het zwarestukkenmiddenspel een toren neerplofte, wisten beiden hoe laat het was. Daar hielp zelfs geen tijdnood meer aan. Door deze zege is Mart met 6 uit 7 de enige die binnen schootsafstand van Stefan blijft.
Na deze ronde staan er twee spelers op 5,5 punt. Mark Clijsen consolideerde zijn positie met een reglementair halfje, Lars Vereggen moest er harder voor werken. In een eindspel van loper tegen paard met ieder zes pionnen, was zijn tegenstander Thomas Kools (EGS) tot volledige passiviteit veroordeeld, er resteerde hem niets anders dan wachten op het beslissende koperoffer van Lars. Dat kwam 'vanzelf'.
Bij de vierpunters ook louter voorspelbare winnaars: Herman Grooten, Thomas Mollema, Tijmen Kampman, Bram van den Berg en Mees van Osch. Laatstgenoemde moest wel de hele partij extra op zijn hoede zijn. Tegenstander Luuk Baselmans had misschien wel de mooiste vooruitzichten, maar dat veranderde snel toen Mees met zijn dame via b2 op bezoek mocht komen.
Voor de verrassing van de avond zorgde Lex Karstens. In het middenspel dreigde hij voortdurend op e3 en g3 te slaan en tegenstander Martijn Blom vond geen goede methode om die dreiging af te wenden. Lex maakte het goed af. De uitslag van de partij Ad Haans-Rene Davidse was weliswaar KNSB-ratingconform, maar op de interne ratinglijst was de 1-0 een heuse ratingklapper voor Ad. Jaap Steenkamer is, anders dan Rene, op zijn best als er KNSB-ratingpunten te verdienen zijn. Na de winst op Huong Do hield hij nu Bas Rosheuvel op remise. Kleinere winst boekten Roel Romanesco (SVO), Guus Vermeulen en Carlo Butalid door hun puntendelingen met respectievelijk Pierre Smeets (HMC), Rudolf Kat en Bart van den Berg. Alle uitslagen van deze ronde staan hier op een rijtje.
Er werden ook drie partijen voor de D-groep gespeeld. Twee daarvan eindigden in remise. Toen Fons van Leersum, gecomplimenteerd met dit resultaat, te horen kreeg dat tegenstander Bert Wels toch wel zo'n 1.200 elo-punten bezat reageerde hij verbaasd: "Dan moet ik een verlicht moment hebben gehad!" Dat had Elroy Kerstens even niet, toen hij vergat de rochade van Henri Anemaat te doorkruisen met een soort van matvoering. Toen de zwarte koning eenmaal in veiligheid was gebracht en Henri ook nog eens een venijnige tegenaanval lanceerde, werd het punt gedeeld. De resterende ontmoeting, Hans Groffen-Nico Dignum, had ook zomaar in een onbeslist kunnen eindigen. Nico had beslissend voordeel op het bord, maar de klok zat hem op de hielen. Onder veel bekijks ondernam Hans verwoede pogingen om met zijn eenzame dame de zwarte koning schaak te blijven geven zonder tussenkomst van de zwarte dame, toren en loper. Dat had door Nico's tijdnood zomaar succesvol kunnen zijn, maar Hans is nooit te beroerd om mee te gaan vluggeren. Het slot van het lied was dat Nico toch aan eeuwig schaak ontsnapte. Tot welke stand dat in de D-groep leidt, kun je hier zien. Alle partijen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Zwart is de baas in de A-groep (21-2-2018, Algemeen)
Tijdens de clubavond van woensdag 14 februari was er bij heel wat partijen sprake van wisselende kansen. Uiteindelijk gaf de elo-routine toch de doorslag.

Een goed voorbeeld van een wisselend spelverloop zagen we in de D-groep. Daar leek Nico Dignum tegen Bjoern Hofmans hard op weg zijn 100%-score nog meer cachet te geven. Maar opeens was Nico’s materiële voorsprong op mysterieuze wijze verdampt en kon Bjoern zelfs de volle buit binnenhalen. Zover lieten Peter Vincken en Hans Groffen elkaar niet komen: remise. Bij Roger Bougie-Bert Wels kwam de meer ervaren zwartspeler een stuk voor, maar Roger had compensatie in de vorm van twee pionnen en wat aanval. Die wist Bert kennelijk goed op te vangen, want er prijkte 0-1 op het uitslagenformulier.
In de A-groep wonnen alle vier de zwartspelers. Op zich niet zo opzienbarend, want volgens de ratingprognoses. Toch was het allemaal zo simpel nog niet. Zo had Lex Karstens ogenschijnlijk een tijdlang het beste van het spel tegen Luuk Baselmans. Maar toen laatstgenoemde zijn koningsstelling op slot kon gooien met h5, wendde zich het blad en kon Luuk zijn score naar 4 uit 4 tillen. Ook Huong Do hield het tegen Mart Nabuurs lang droog door zich accuraat te verdedigen. Zoals wel vaker hield ze dat net niet de héle avond vol. In Sebastiaan Dijksman-Karel Storm bevestigden beide spelers hun vorm van de laatste tijd: 0-1. Bij Ruud Feelders-Tijmen Kampman kreeg wit zijn beste kansen vooral in de analyse.
In de B-groepen waren het vooral de witspelers die de klok sloegen. Maarten Werkhoven, Ron de Veen en Henry Flikweert bleven respectievelijk Jan Weijters, Jan Otten en Andries Deliën de baas. Alleen Kienfong Lie Kwie slaagde erin met de zwarte stukken tot winst te komen, tegen Harry Buyvoets. Rene Davidse en Bart van den Berg grepen hun onderlinge duel aan om hun eerste halfje in de scoretabel te brengen, en ook de partij Paul Castermans-Bas Rosheuvel werd remise.
In de C2 was Guus Vermeulen wederom snel klaar; deze keer was Jeffrey van Huijgevoort de klos. Thomas Tepe komt na de zege op Kees Gelens terug in de subtop, waar ook Jan van den Dries zich nestelt na zijn winstpartij tegen Jaap Steenkamer. Een goede ratingprestatie leverde Hans van Driel door Carlo Butalid een half punt te ontfutselen. In de C2 hielden oudgedienden Toon Stuart en Guus van Heck elkaar in evenwicht. Wil Wouts legde het hier uiteindelijk af tegen Emil Voorhorst.
Ratingpartijen waren er ook. Erik Dignum en César Becx speelden een rapidmatch van twee partijen. De eerste werd remise, in de tweede liet Erik zich snel te grazen nemen. Herbert Boot, naar de club gelokt via het inloopschaak, beleefde een thrillerachtig debuut tegen Ad Haans. Die nijvere schaakstudent leek in het eindspel aan het langste eind te trekken. Gelukkig realiseerde Ad zich bijtijds dat je nieuwelingen altijd hun eerste pot moet laten winnen. Met twee rampzalige transacties stortte hij zich vol verve in het zwaard.
De actuele standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Toernooizege en ratingwinst voor jonge Stukkenjagers (19-2-2018, Algemeen)
In het weekend van 16-18 februari hebben weer heel wat leden zich op 64 toernooivelden gewaagd. Het Druiventros-toernooi van De Oude Toren telde elf Stukkenjagers onder de deelnemers. Lars Vereggen wist de A-groep te winnen met 6 uit 7 en mag zich een jaar lang Brabants kampioen rapidschaak noemen. Proficiat! Ook de prestatie van René van den Bosch is een felicitatie waard, hij werd tweede in de C-groep. Je kunt alle details van dit gezellige toernooi hier bekijken.
Vier SJ'ers zochten het verderop, en wel bij het Daniel Noteboom-toernooi in Leiden, of eigenlijk Oegstgeest. In de A-groep bevestigden de jonkies hun recente progressie. Luuk Baselmans had 3,5 uit 6 en een TPR van 2207. Sjoerd van Roon begon zeer sterk met 2,5 uit 4 tegen sterke tegenstand, maar slikte op zondag twee nullen. Desondanks resteerde een TPR van 2179. Ook voor César Becx was het toernooi een dagje te lang, hij zakte op zondag terug naar 50%. Rudolf Kat hield het bij een vierkamp. Hij bleek onverslaanbaar, maar dat gold ook voor zijn tegenstanders. Alle cijfers vind je hier.

Spanning loopt op in ratingwinstklassement (19-2-2018, Algemeen)
21 schakers gaven op vrijdag 16 februari acte de présence bij de inloopschaaksessie. Van hen verloren Wil Wouts, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Cees Zoontjens (1,5 uit 2), Theo Mulder, Maarten de Wit en Ad Haans (allen 1 uit 1) geen partij. In het algemeen klassement lijkt Jan Douwes op de winst af te stevenen. De strijd om de zege in het ratingwinstklassement is nog niet beslist. Ruud van Loon gaat aan de leiding met +81, maar Joop van Troost (+74) is dichterbij geslopen. Aanstaande vrijdag is de laatste sessie van deze tweede periode, voor deze ronden 25 en 26 kun je je weer in Cinecitta melden op de gebruikelijke tijden: 13.30 en 14.45 uur.

Venijn in kop en staart in Wachtebeke (16-2-2018, Algemeen)
Twee Stukkenjagers namen afgelopen week deel aan het tienkampento(e)rnooi in Wachtebeke. Jasper Beukema deed het heel behoorlijk in de Meestergroep. Hij kwam een suffe tijdsoverschrijding in ronde 1 goed te boven en scoorde 4,5 uit 9. Zijn broer Constantijn kwam in de C-groep beter uit de startblokken, maar verspeelde in de laatste twee ronden zijn kansen op de groepszege: 5,5 uit 9. Alle details vind je hier.

Nieuwe koploper in ratingwinstklassement (11-2-2018, Algemeen)
Ondanks dat carnaval zijn schaduw vooruitwierp, mochten we bij de inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 9 februari toch zestien schakers verwelkomen. Ongeslagen bleven deze keer Ruud van Loon, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Sebastiaan Dijksman (1,5 uit 2), Roger Bougie, Kienfong Lie Kwie en César Becx (allen 1 uit 1). Ruud heroverde door zijn beide zeges de koppositie in het ratingwinstklassement, hij staat op +81. Joop van Troost (+66) lijkt de enige die hem in de resterende vier ronden nog kan bedreigen. De voorlaatste sessie van deze tweede periode is op vrijdag 16 februari, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Verrassende wendingen in Groepencompetitie (8-2-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 7 februari bracht geen grote mutaties op de Stukkenjagers-ratinglijst teweeg. Spannend was het wel op tal van borden.

In de A-groep bijvoorbeeld. Karel Storm was daar weer eens in offerstemming. Toen de zware stukken van Luuk Baselmans zijn stelling dreigden binnen te trekken, besloot hij de zwarte koningsstelling te gaan bestoken. Karel stak er een stuk in, en hup, ook nog maar een tweede. Luuk bleek echter over voldoende verdedigende én aanvallende ressources te beschikken om het gevaar te bezweren: 0-1. Dat was ook de uitslag bij Sebastiaan Dijksman-Ruud Feelders. Zwart kwam mooi uit de opening en wist dat geleidelijk aan uit te bouwen. In de topper tussen Mart Nabuurs en Tijmen Kampman pakte de witspeler al snel het roer. De zwarte koning moest in het centrum blijven, en dat had zo zijn nadelen. Na een semi-tactisch intermezzo had wit een sterke pion op g6. Niet dat die dreigde door te lopen, maar de functie als bruggenhoofd voor een inval op f7 was wél beslissend: 1-0. De meest langdurige partij van de avond was die tussen César Becx en Lex Karstens. Wit deed te weinig met zijn ruimteoverzicht en besloot in de eigen tijdnood tot een riskante winstpoging. De uitvoering was echter zo onhandig dat Lex een stuk had kunnen oprapen. Toen dat moment onopgemerkt voorbijging - net als eerder drie keer dezelfde stelling - besliste César de strijd met een krachtzet die - met de kennis van nu - geen krachtzet was, maar tot remise had moeten leiden. Schaken zonder engine is leuker: 1-0.
De B-groepen dan. In de B1 bood Jan Weijters heel behoorlijk tegenstand aan topfavoriet Erik Dignum, maar uiteindelijk kwam hij toch te kort. Spectaculair was het bij Bas Rosheuvel-Kienfong Lie Kwie. Bas maakte een kwaliteit buit, maar Kienfongs resterende stukken konden voldoende activiteit ontwikkelen om toch de remisehaven binnen te zeilen. In de B2 boekte snelle ratingstijger Henry Flikweert met zwart een keurig resultaat tegen Jan Otten: remise. Rene Davidse was in zijn treffen met Ron de Veen geen verrassing vergund. Bart van den Berg creëerde met wit een gat op d3, waar Reinier Jaquet met alle plezier indook met zijn dame. Dodelijk.
De topper in de C1, tussen Guus Vermeulen en Thomas Tepe, werd een anticlimax. Thomas liet al snel zijn loper op de koningsvleugel insluiten en kwam er niet meer aan te pas. Jaap Steenkamer en Kees Gelens hielden elkaar - net als op de ratinglijst - in evenwicht. Meeslepend was de ontmoeting tussen Jeffrey van Huijgevoort en Carlo Butalid. Jeffrey stond een belangrijk deel van de partij een stuk voor, maar daar kreeg Carlo gaandeweg steeds meer pionnen voor terug. In het eindspel van K+P+2 pionnen tegen K+5 pionnen stuurde Jeffrey zijn paard op een missie om zelf een vrije randpion te creëren. Dat stond daardoor te ver buitenspel om de koning te assisteren om Carlo’s drie verbonden vrijpionnen te stoppen: 0-1.
In de C2 kende de partij tussen Wil Wouts en Paul Vermee een soortgelijk wisselvallig verloop. Op een gegeven moment had Paul mat in een paar zetten op de schoen, maar die kans miste hij jammerlijk. Daarna kreeg Wil alsnog de overhand. IN deze groep wonnen Emil Voorhorst en Toon Stuart van respectievelijk Guus van Heck en Cees Zoontjens.
In de D-groep zorgde Elroy Kerstens voor een sensatie door koploper Jan Bergsma te verslaan. Of, nou ja… misschien ook wel niet; Elroy is weliswaar debutant, maar als je hem ziet snelschaken vermoed je toch de nodige voorkennis. De voorkennis van Henri Anemaat komt uit het al even edele damspel. Ook zijn tegenstander Fons van Leersum is geen onbekende in de Tilburgse damwereld. Is het toeval dat er in hun onderlinge treffen nogal wat geruild werd? Hoe het ook zij, Henri ewas heel wat zuiniger op zijn schijven… eh… pionnen, en dat gaf de doorslag in het eindspel: 2,5 uit 3 alweer, en daarmee een kandidaat voor een van de vijf promotieplaatsen. Roger Bougie hield lang gelijke tred met Ad Haans, maar legde het toch af tegen de ervaring van onze nijvere nestor. Een andere ambitieuze senior, Nico Dignum, hield zijn 100%-score intact door met zwart Coen Klaassen te verslaan. In de enige ratingpartij van de avond kon Ton Tepe niet stunten tegen Paul Castermans: 0-1.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Recordopkomst bij inloopschaak (6-2-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 2 februari dreef een recordaantal van 23 schakers naar de Ristobar van Cinecitta. In de rondes 19 en 20 bleven maar liefst negen spelers ongeslagen, van wie er acht de eerste ronde skipten om de tweede ronde fris aan de start te verschijnen. De mannen zonder nederlaag: Jan Douwes (2 uit 2), Theo Mulder, Joop van Troost, Maarten de Wit, Paul Castermans, Ivar van der Heide, Hans Groffen (allen 1 uit 1), Theo van den Hoek en Hans van Driel (beiden 0,5 uit 1).
In het algemeen klassement nam Jan Douwes afstand van de achtervolgers, terwijl Joop van Troost (+66) ruim aan de leiding gaat in het ratingwinstklassement. Maar lukt het hem wel om in de drie resterende weken het vereiste aantal van tien partijen aan te tikken? Zo niet, dan komen Ruud van Loon (+49) en Hans Groffen (+34) wellicht nog in beeld voor de Cinecitta-bon. De volgende sessie is op vrijdag 9 februari, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers 1: met de bordpunten zit het wel goed (update) (4-2-2018, Algemeen)
Update: Het verslag van de Delftenaren vind je hier.
SJ 1 had in de krachtmeting met medekoploper DSC de meevaller dat de Delftenaren hun twee sterkste spelers thuis hadden gelaten. Ander goed teken waren de remises van Mart Nabuurs (5) en Nick Bijlsma (9). Die vormen doorgaans de aanzet tot een 9-1 zege. Die kwam er niet, maar Herman Grooten (1), Mees van Osch (2), Stefan Beukema (4), Mark Haast (6), Tijmen Kampman (7), Anne Haast (8) en Lars Vereggen (10) schopten het samen wel tot 8-1. Een nederlaag van Jasper Beukema (3) voorkwam een kopie van het 'De Pion-scenario'. SJ 1 deelt nog steeds de koppositie met aartsrivaal Het Witte Paard Sas van Gent, maar beschikt over zoveel extra bordpunten dat een gelijkspel tijdens het onderlinge duel op 10 maart promotie dichtbij zou kunnen brengen.

De Stukkenjagers 2: de eerste zege is binnen (update) (4-2-2018, Algemeen)
Update: Het uitgebreide verslag van de Boxtelnaren vind je hier.
SJ 2 slaagde erin om Dubbelschaak '97 op de knieën te krijgen. Het werd 5-3 door zeges van Mark Clijsen (3), Sourav Bhattacharjee (4), Roland Daamen (6) en Eric de Moor (7). Remise was er voor Bram van den Berg (1) en Martijn Blom. Peter Huibers (2) en Frans Konings (5) verloren.

De Stukkenjagers 3: op de grens tussen promotie en... degradatie!? (4-2-2018, Algemeen)
Het derde team was voor de derby tegen De Drie Torens koploper in 3H, en staat na de 5-3 nederlaag nog steeds tweede. Maar gek genoeg is de negende plaats net zo dichtbij als een kampioenschap. Sterker nog, als de resterende drie wedstrijden alle verloren gaan, zou degradatie vrijwel zeker een feit zijn.
In de match van zaterdag miste het team enkele sterkhouders. Twee resultaten kwamen vrij snel tot stand. César Becx (1) zag na de opening stevig nadeel opdoemen en nam het halve ei. Ruud Feelders (5) raakte al snel in de problemen en kwam die niet meer te boven: 0,5-1,5. Ook tegenslag bij Erik Dignum; hij leek beter te staan toen hij opeens een stuk inleverde. Topscorer Fré Hoogendoorn (3) deed wat terug voor SJ 3. Hij profiteerde handig toen zijn tegenstander zijn sterke paard maar niet sloeg: 1,5-2,5. Een tegenvaller was dan weer dat Sjoerd van Roon (4) in een ongebalanceerde, maar gunstige stelling het consoliderende Td3 niet vond. Daarna werd het te tactisch: 1,5-3,5. Luuk Baselmans (2) had in de opening een kwaliteit gewonnen en verzilverde die kundig: 2,5-3,5. Met een gewonnen stelling voor Reinier Jaquet (7) in petto leek alles af te hangen van de partij van Winifred Paulis (8). Die had al de hele middag een stelling met tal van tactische mogelijkheden. Het werd enorm spannend toen de zwartspeler een stukoffer pleegde. Het leek alle kanten op te kunnen. Hoe het volgens de engine stond? Geen idee, maar feit is wel dat de DDT'er het met enkele rake klappen knap afmaakte: 2,5-4,5. Voor de mensen die een halfje hadden laten liggen was het daarna wel zo fijn dat Reinier de winst liet liggen: 3-5.

De Stukkenjagers 4: er blijft geen angstgegner meer over (4-2-2018, Algemeen)
Ook na de match tegen Waalwijk is SJ 4 nog steeds de ongeslagen lijstaanvoerder van de NBSB Promotieklasse. Werd er vorige jaren steeds verloren van de Langstraters, nu eindigde de match in een gelijkspel: 4-4.
Het begon al goed. Joost Op ' t Hoog (4) boekte een vlotte zege en Ron de Veen (2) en Lex Karstens (3) slaagden erin het ratingoverwicht van hun tegenstanders te neutraliseren. Christiaan Beukema (6) tilde de stand naar 3-1 door een fraaie zege. Daarna was het tijd voor wat minder nieuws. Kienfong Lie Kwie (5) leek, met T+2L tegen 2T een veelbelovende stelling te hebben, maar boette opeens een stuk in: 3-2. Vervolgens moesten ook Jan Otten (7) en Constantijn Beukema (8) de koning omleggen: 3-4. Op de schouders van Henk Jan Beukema (1) rustte vervolgens de zware last om oud-lid Remco Sprangers (2220) te verslaan om een matchpunt veilig te stellen. Illusoir was dat niet, want HJ had positioneel voordeel in een dubbeltoreneindspel. Net toen dat tot pionwinst ging leiden, ging Remco pardoes door zijn vlag.
Door dit knappe gelijkspel blijft SJ 4 met 10 punten een matchpunt voor op Eindhoven 2, dat het in de laatste ronde treft. Veldhoven en Waalwijk zitten met 8 punten op het vinkentouw, maar nemen het in de volgende ronde tegen elkaar op. SJ 4 reist dan naar Breda om tegen hekkensluiter De Baronie 2 te spelen.

De Stukkenjagers 5: bijna alles in eigen hand (4-2-2018, Algemeen)
Door een 7-1 zege op HMC 5 heeft SJ 5 het gat met koploper De Raadsheer 2 kunnen verkleinen tot één matchpunt. In de volgende ronde, op 10 maart, kan SJ 5 in Zundert in een onderling duel proberen de koppositie over te nemen. De wedstrijd tegen HMC 5 herbergde diverse anti-climaxes. Zo kwamen de Bosschenaren maar met zes spelers, waardoor Bas Rosheuvel (1) en Huong Do (2) verstoken bleven van schaakplezier. Ook een van onze spelers lukte het niet om voor 13.00 uur aanwezig te zijn, hij kwam een uur en drie minuten te laat. Altijd nog beter dan een hele week, maar toch: 2-1. De andere SJ'ers deden plicht voorbeeldig: Paul Castermans (3), Bastiaan van de Rijt (4), Guus Vermeulen (5), Jeroen van de Rijt (7) en Emil Voorhorst (8) wonnen allen.

De Stukkenjagers 6: als eerste onder het juk door (update) (4-2-2018, Algemeen)
Het uitgebreide verslag van de hand van alle spelers vind je op de Stukkenjagers-blogspot.
Zoals bekend vervult SJ 6 dit seizoen de functie van van voorproever: het test steeds de komende tegenstander van topploeg SJ 7 op zijn merites en zwakheden. De SWOT-analyse van RSG viel niet gunstig uit voor het zesde. Andries Deliën (1), Ton Tepe (2), Jan Weijters (3), Guus van Heck (4), Jan Bergsma (5), Jan van den Dries (6) en Paul Vermee (7) legden allen het loodje. Held van de dag werd Hans Groffen (8), die met alweer zijn derde zege de score een draaglijk aanzien (nou ja...) gaf: 1-7.

De Stukkenjagers 7: vijfde zege op rij (update) (4-2-2018, Algemeen)
Het verslag van de Nuenenaren vind je hier.
SJ 7, toch jarenlang de modderschuit van de club, wervelt dit seizoen als een storm door de derde klasse A. Ook de vijfde wedstrijd, tegen Nuenen 2, werd winnend afgesloten. Dat non playing captain Wil Wouts glunderde van oor tot oor met de 4,5-3,5 overwinning moge duidelijk zijn. Hij schreef: "Remise, daar doe ik het niet voor", zegt Ivar van der Heide beslist, als hij dit aanbod krijgt bij een stand van 3,5-3,5. En warempel, met een bewonderenswaardige vasthoudendheid en het vermogen om steeds de beste zetten te doen weet hij zijn tegenstander uiteindelijk op de knieën te krijgen en is de zoveelste overwinning van Stukkenjagers 7 een feit. Thomas Tepe (1), Leo van Gelder (2) en François Moran (7) hadden hun remise al geaccepteerd. Daarentegen had Cees Zoontjens (3), na eerst een stuk achter gestaan te hebben, het volle punt opgehaald. René Davidse (5) had mat in één op het bord kunnen krijgen, maar ook even kortsluiting in zijn hoofd en ging uiteindelijk ten onder, nadat hij eerst nog had geprobeerd zijn tegenstander met een remiseaanbod tot mildheid te verleiden. Het mocht niet baten, net zomin als de poging van Hans van Driel (6) om ondanks twee pionnen achterstand een score te bereiken. Hij trapte in een familieschaak met de loper dat hem een toren kostte. Ad Haans (8) wist met een torenwinst in het vroege spel zijn enorme winning rate in De Stukkenjagers 7 te continueren. Knap hoor.
Dat ons team, weliswaar met minder bordpunten, op een gedeelde eerste plaats met RSG staat in de klasse 3A mag een prestatie van formaat genoemd worden. Dus dat doen we dan ook. Wie weet waar het eindigt, we zullen zien."

Vol huis in Cinecitta bij zaterdagcompetitie (2-2-2018, Algemeen)
Op zaterdag 3 februari spelen voor de derde keer dit seizoen alle zeven teams van De Stukkenjagers thuis. Een voorbeschouwing.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 gaat in 1B dankzij een onverwachte misstap van concurrent HWP Sas van Gent opeens weer gedeeld aan kop. Zaterdag ontvangt het die andere medekoploper, DSC Delft. Spannend! Tweedeklasser De Stukkenjagers 2 ontvangt Dubbelschaak '97: van onderen! Derdeklasser De Stukkenjagers 3 heeft een maand lang mogen genieten van de denkbeeldige Teletekst-pagina met de stand in 3H. Toch beseft de koploper (jaja!) dat de bezoekende stadgenoot De Drie Torens minstens even sterk is.
In de NBSB Promotieklasse is De Stukkenjagers 4 al net zo'n onverwachte lijstaanvoerder. De realiteit is dat het bezoekende Waalwijk 1 op papier een stuk sterker is. Wie weet lukt het nóg een keer de werkelijkheid te buigen. Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 heeft zich met twee knappe zeges in het spoor van koploper De Raadsheer 2 gezet. Om daarin te blijven zal HMC 5 - liefst ruim - moeten worden verslagen. Derdeklasser De Stukkenjagers 6 is inmiddels in vorm. Die zal echter niet toereikend zijn om RSG 1 meer dan wat strobreden in de weg te leggen. In dezelfde groep mag De Stukkenjagers 7 tegen Nuenen 2 proberen vooralsnog gelijke tred te houden met voornoemde Roosendalers. Een vijfde zege, het moet niet gekker worden.
Alle wedstrijden beginnen om 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 en zijn vrij voor het publiek toegankelijk.

Het regent verrassingen in het Stukkenjagers Open (2-2-2018, Algemeen)
In ronde 6 van ons open toernooi, op woensdag 31 januari, slaagden maar liefst acht spelers erin hun hoger gerate tegenstander onderuit te halen.

Koploper Stefan Kuipers wist zich te onttrekken aan het slachtfeest dat de minderbedeelden aanrichtten. Toch leek ook zijn partij tegen Mees van Osch naadloos in het rijtje surprises te gaan passen. Mees liet naar verluidt diverse kansen onbenut, en zo kwam Stefan alsnog op 6 uit 6. Op de borden 2 en 3 was het wel raak. Mart Nabuurs dirigeerde zijn torens en lopers richting de koning van Herman Grooten. Die besefte een zet te laat dat het hoog tijd was om dameruil af te dwingen. Toen hij die kans liet lopen, sloeg Mart onverbiddelijk toe. Ook Mark Clijsen boekte een ratingnonconforme zege. Hij sloeg zich vlotjes door de koningsstelling van Thomas Mollema heen. Mart en Mark zijn nu - samen met Han Westenberg die een ongelukkige paardzet van César Becx koeltjes afstrafte - met 5 uit 6 de naaste achtervolgers van Stefan.
De andere zes onverwachte uitslagen vielen lager op de ranglijst. Dat Kienfong van Lie Kwie en Robin Verhoeven een punt scoorden tegen Rudolf Kat en Sebastiaan Dijksman gaf ook weer niet al te veel uitslag op de schaal van Elo, maar toch. Datzelfde gold voor de zwartzeges van Thomas Tepe, Henry Flikweert en Kees Gelens op respectievelijk Bart van den Berg, Bram van de Vrande en Jasper Kools. Voor de ratingschok van de avond was Jaap Steenkamer verantwoordelijk. Hij wist niemand minder dan Huong Do, toch zo'n slordige 400 puntjes hoger geklasseerd, te verslaan. Alle uitslagen vind je hier.
Overigens was er deze avond nog een negende upset. In een partij voor de Groepencompetitie haalde Jan Weijters knap zijn eerste punt in de B-groep binnen door Paul Castermans uit te tellen. In de D-groep behaalde debutant Roger Bougie zijn eerste winst, tegen Fons van Leersum. Elroy Kerstens was alweer toe aan zijn tweede punt, ten koste van Bert Wels. Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ranglijst.

Veel winst op de KNSB-ratinglijst (1-2-2018, Algemeen)
1 februari is een van die vier jaarlijkse data waarop de KNSB-ratings van kleur verschieten. Bekijk de nieuwe nationale ratings van de Stukkenjagers. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren. Doorberekend zijn onder andere alle zaterdagcompetitieronden en de ronden 1 tot en met 4 van het Stukkenjagers Open én de NBSB-avondcompetitie. Als club wonnen we flink wat elo-punten; de grootste winstmakers zijn Jasper Beukema (+90), Luuk Baselmans (+82), Constantijn Beukema (+81), Christiaan Beukema (+79), Rene Davidse (+65), Thomas Tepe (+56), Henk Jan Beukema (+53), Henry Flikweert (+45), Stefan Beukema (+45), Stefan Hess (+43) en Coen Klaassen (+41). De nieuwe FIDE-ratings, die maandelijks ververst worden, zul je binnenkort hier kunnen vinden; je kunt alvast sneaken op de site van de FIDE.

De toernooien zitten er weer op (29-1-2018, Algemeen)
Het spektakel in Wijk aan Zee is voorbij. In de Tata-Toptienkamp verloor Stefan Beukema helaas in de slotronde. Toch boekte hij met 5 uit 9, goed voor een vijfde plaats, wat ratingwinst. Lars Vereggen had in 1B een aardige eindsprint, die hem met 6,5 uit 9 nog op de gedeelde eerste plaats bracht. In 3F deed Rudolf Kat met 4 uit 9 ongeveer wat van hem verwacht mocht worden. In 4B wist Lex Karstens zijn matige start meer dan te repareren: met 5,5 uit 9 werd hij derde en was er ook nog ratingwinst. De details vind je hier. Onder de radar bleven de verrichtingen van César Becx in de Nordwest Cup in Bad Zwischenahn. Met 4 uit 7 kwam hij op zijn 'eigen' TPR uit, de details vind je hier.

Inloopschaak: het was weer druk (26-1-2018, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 26 januari mocht het inloopschaak bij Cinecitta zich weer in een prima opkomst verheugen. Maar liefst 22 spelers speelden een of twee rapidpartijen. Zes van hen bleven niet alleen ongeslagen, maar scoorden 100%: Henry Flikweert, Wil Wouts, Cees Zoontjens, Erik Dignum, Bert Wels (allen 2 uit 2) en Roger Bougie (1 uit 1) . De volgende sessie is op vrijdag 2 februari, de meldtijden zijn wederom 13.30 en 14.45 uur.

Onverwachte winst voor Wil Wouts en Harry Buyvoets (25-1-2018, Algemeen)
Naast de vijf matches voor de NBSB-avondcompetitie werden er woensdag 24 januari nog een behoorlijk aantal partijen voor de Groepencompetitie gespeeld. Die leverden diverse verrassende resultaten op.

In de D-groep eindigden alle vier de partijen in winst voor wit. Elroy Kerstens, vorige week debuterend met een zege, ging deze keer onderuit tegen Fons van Leersum, nadat hij in het verre middenspel een toren in de aanbieding deed. Een andere debutant, Roger Bougie, dolf na een spannende partij het onderspit tegen Hans Groffen. Koploper Jan Bergsma is niet te stuiten; tegenstander Bert Wels had een tijdlang een kwaliteit meer, maar dat mocht niet baten. Bjoern Hofmans is op papier een van de andere favorieten in deze groep. Hij zette dat kracht bij met winst tegen Peter Vincken.
In de C-groepen was het dan weer omgekeerd; vier van de vijf partijen werden gewonnen door de zwartspeler. Alleen Paul Vermee lukte het niet om de nazet in klinkende munt om te zetten - iets wat hem met de nazít juist wel goed afgaat. Na zijn snelle verlies tegen Emil Voorhorst trok Paul eerder wat wit weg. Van de zwarte winnaars was Wil Wouts verreweg de meest opvallende. Hij bleef de hele avond in opperste concentratie en kreeg in het eindspel loon naar werken, tegen niemand minder dan Theo Mulder. De winstpartijen van Kees Gelens en Leo van Gelder, tegen respectievelijk Hans van Driel en Carlo Butalid, hadden minder ingrijpende gevolgen voor de ratinglijst. Jeffrey van Huijgevoort mag stilletjes aan richting B-groep gaan kijken, na de zege op Jan van den Dries.
Twee partijen in de B-groepen. Harry Buyvoets is een van de meest onderschatte spelers van de club. Hij moet onwaarschijnlijk - of onverwacht? - goed hebben gespeeld, te oordelen naar de beduusde reactie van tegenstander Maarten Werkhoven. "Ik... eh… ja… ik heb verloren. Van Harry. Hij... eh... hij speelde goed." In het duel der promovendi tussen Henry Flikweert en Rene Davidse ging de winst naar eerstgenoemde.
In de A-groep beginnen we het al min of meer gewoon te vinden dat Luuk Baselmans wint. Deze keer van Stefan Hess. Minder standaard is de sterke remise van Karel Storm tegen Mart Nabuurs. In de ratingpartij van de avond moest Ton Tepe met zwart hard werken om Ad Haans er in een D+T-eindspel onder te krijgen.
Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst, de actuele standen in de Groepencompetitie vind je .

De Stukkenjagers A zorgt voor sensatie (25-1-2018, Algemeen)
Nog niet zo lang geleden was de kop boven dit stukje ondenkbaar. SJ A domineerde immers jarenlang de Hoofdklasse. Maar tijden veranderen en rollen draaien om. In de slagschaduw van SJ C is dit seizoen klassenbehoud al een mooi streven voor het A-team. Deze woensdag maakte het daar knap werk van. HMC A trad aan met een IGM, een WGM en een TM, en had een gemiddeld ratingoverwicht van zo’n slordige 275 punten per bord. Toch moest alleen Peter Huibers (2) een nederlaag slikken, geen schande tegen Twan Burg. Aan de borden 3 en 4 wisten Martijn Blom en Roland Daamen - de laatste tegen Thomas Mollema - het ratingverschil wél te neutraliseren met remises. Bij de 1-2 tussenstand slaagde Han Westenberg - dit seizoen toch al goed in vorm - erin om de gelijkmaker binnen te tikken. Zoals je in de stand van de Hoofdklasse kunt zien komt dat extra matchpunt niet ongelegen.

De Stukkenjagers B degradeert in stijl (25-1-2018, Algemeen)
Met nog twee ronden in de Hoofdklasse voor de boeg is SJ B al gedegradeerd. Nadat de eerste vier duels verloren gingen, was er woensdag ook tegen De Drie Torens A geen succes weggelegd. Sterker nog, onze stadgenoten gunden Ron de Veen (1), Kienfong Lie Kwie (2), Jan Otten (3) en Huong Do (4) niet eens een halfje! Door de 4-0 nederlaag is het gat met de veilige vijfde plaats te groot geworden. De tussenstand in de Hoofdklasse vind je hier.

De Stukkenjagers C verbaast zichzelf weer (25-1-2018, Algemeen)
Uit de Hoofdklasse van de avondcompetitie degraderen maar liefst drie van de acht teams. Vorig jaar bleken 7 matchpunten uit evenzovele wedstrijden voor SJ C niet genoeg om zich te handhaven. Doordat het D-team promoveerde behield onze club drie plaatsen in het walhalla. Daar is het ook dit seizoen prima toeven voor het C-team. Na de ongelukkige startnederlaag tegen De Pion werden in de daaropvolgende drie potten 5 matchpunten behaald en kon er weer gedroomd worden van handhaving.
Het bezoekende KiNG trad aan met een opstelling met ongeveer evenveel ratingpunten als de onzen. Aan bord 3 zette Erik Dignum met zwart de partij scherp op. Toen Rick van Loy in de overgang naar het eindspel een breekzet achterwege liet, kreeg Erik langzaam maar zeker de overhand. Hij drong beslissend binnen met toren en paard: 1-0. In de andere partij zonder noemenswaardig ratingverschil, aan bord 2, zette César Becx een val open voor Jordy Schouten. Die hapte gretig toe, maar werd met enkele krachtzetten uitgeteld: 2-0. Sebastiaan Dijksman deed aan bord 4 - tegen onze eigen Bart van den Berg - wat van hem verwacht werd: secuur rekenen en winnen: 3-0! Ruud Feelders (1) leek het feest compleet te maken, maar hij zag tegen Frans Konings in een gunstig eindspel af van verdere winstpogingen. De stand in de Hoofdklasse vind je hier.

De Stukkenjagers D speelt zich veilig (25-1-2018, Algemeen)
Voor het D-team stond op woensdag 24 januari een cruciale match op het programma. Als er gewonnen werd van stadgenoot Rochade A, dan zou handhaving een feit zijn. Uit klasse B1, met zeven teams, degradeert immers maar één team. SJ D heeft deze kans met beide handen aangegrepen. Paul Castermans (4) liet er geen gras over groeien en won vlot. Thomas Tepe ging aan het topbord onderuit tegen een 2000-speler, maar Guus Vermeulen (2) en Toon Stuart (3) tekenden beiden een punt aan: 3-1! Door deze zege komt het D-team op 5 uit 5, de stand vind je hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]