[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
12-12-2018: Stukkenjagers Open, ronde 4

Nieuws

Op het podium in Wiisp (10-12-2018, Algemeen)
Een van onze leden probeerde onder de radar van de webredactie te blijven door een schuilnaam te gebruiken. Dat lukte niet, en dus kun je hier over zijn avonturen lezen.

Wie wordt Inloopschaker van vorig seizoen? (9-12-2018, Algemeen)
Een extra element bij de inloopschaaksessie van 7 december: de drie spelers die vorig jaar een of meer periodes wonnen begonnen aan heuse playoff om de titel Inloopschaker van het Seizoen. Jan Douwes remiseerde eerst met Erik Dignum en versloeg daarna César Becx. Volgende week gaan we zien of Erik nog gelijk kan komen met Jan. Van de vijftien schakers bleven deze keer Hans Groffen, Erik Dignum, Jan Douwes (1,5 uit 2), Wil Wouts en Frans Konings (1 uit 1) ongeslagen.
De volgende sessie is op vrijdag 14 december, de meldtijden zijn dan als vertrouwd: wie voor 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta is, kan meteen aan de slag tegen een speler met ongeveer hetzelfde niveau.

De Stukkenjagers A houdt het spannend (9-12-2018, Algemeen)
In de Hoofdklasse van de NBSB-competitie stond vrijdag de kraker tussen SJ A en KiNG A op het programma. Beide teams zijn samen met HMC A in de race om de titel. Net als in het duel tussen HMC A en SJ A werd het een gelijkspel. Winst was er voor Stefan Beukema (1) en Luuk Baselmans (4), terwijl Sjoerd van Roon (2) en Tijmen Kampman (3) verloren.

De Stukkenjagers E pakt een halfje (9-12-2018, Algemeen)
Het E-team heeft vrijdagavond bij het bezoek aan KiNG C geen potten kunnen breken. Thomas Tepe (1), Elroy Kerstens (2) en Coen Klaassen (4) moesten de vlag strijken, maar Ton Tepe (3) redde de eer met een verdienstelijke remise: 0,5-3,5.

De Stukkenjagers B dichtbij stunt (8-12-2018, Algemeen)
Ondanks een ratingtekort van in totaal een slordige 1.500 punten is het B-team er vrijdagavond bijna in geslaagd HMC A op een gelijkspel te houden. En dat terwijl supersub Maarten Werkhoven (3) deze keer zijn reputatie niet kon waarmaken. Hij kon om 21.00 uur al aan de bar zijn verdriet gaan verdrinken. César Becx (4) nam, met het oog op de tijdsachterstand, een remiseaanbod aan. Martijn Blom (2) stoomde immers na stukwinst op de zege af tegen oud-lid Thomas Mollema: 1,5-1,5. Sebastiaan Dijksman (1) had een pion geofferd tegen GM Twan Burg hetgeen een zeer spannend middenspel opleverde. Uiteindelijk overleefde Sebastiaan de tijdnood, en wist hij door actief spel in een minder staand toreneindspel zowaar de remise binnen handbereik te krijgen. Helaas deed de tweede tijdnood hem alsnog de das om: 1,5-2,5.

Nog even en dan weten we alles (7-12-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 5 december had min of meer het karakter van een inhaalavond, met 'maar' negentien partijen. We lopen de diverse groepen even langs om te kijken welke kaarten al zijn geschud.

A1: Als Jordy Schouten zijn slotpartij tegen César Becx niet verliest is hij groepswinnaar. Weet César te winnen, dan kan Tijmen Kampman door van Karel Storm te winnen met 5 uit 7 op SB-punten primus inter pares worden. Onderin is het doek voor Guus Vermeulen gevallen. Willem Blankert moet zijn laatste partij tegen Sjoerd van Roon scoren om zich het vege lijf te redden. Alleen als Karel Storm laatste twee partijen verliest heeft Willem genoeg aan een halfje. Leuke oefenvraag voor rekenmeesters: kan Sebastiaan Dijksman er nog uit?
A2: Luuk Baselmans verloor woensdag van Erik Dignum toen hij een correct kwaliteitsoffer liet volgen door een foute voorzetting. Zijn groepszege staat echter vast. Opvallend is de vijfde plaats van Bob Jansen, die te ver ging in het toreneindspel tegen Ruud Feelders. Onderin hangt alles van de twee resterende partijen af. Lex Karstens (2) - Reinier Jaquet (2,5) en Ron de Veen (2) - Luuk Baselmans.
B1: Jeroen van de Rijt promoveert zeker, met 5 uit 7. Bas Rosheuvel is er met 4 uit 6 nog niet zeker van dat hij Paul Castermans (4 uit 7) voorblijft. De partijen Thomas Schollen-Bas Rosheuvel en Jan Otten-Thomas Schollen zijn nog vitaal voor de promotie- én de degradatiestrijd. Verliest Thomas beide partijen, dan redt Kienfong Lie Kwie zich op een half SB-puntje ten koste van Thomas.
B2: Hier zijn de beide promovendi bekend: Bastiaan van de Rijt en de verrassende Henry Flikweert, die woensdag Stefan Hess op remise hield. Maarten Werkhoven is gedegradeerd, en dat lot staat ook Kees Gelens te wachten als hij in zijn laatste partij niet wint van Stefan. Bij remise heeft Christophe Verledens - met 1,5 uit 2 tegen de promovendi - immers de betere SB-score.
C1: Ivar van der Heide en Leo van Gelder hebben de promotietickets binnengehaald. Onderin degraderen Hans van Driel en Jan van den Dries rechtstreeks. Eerder is gedreigd dat de nummers 7 van beide C-groepen nog een playoff om één behoudsplaats moeten spelen. Als die er van komt, dan zijn Jaap Steenkamer en Elroy Kerstens hiervoor nog in de running.
C2: Thomas Tepe is met 5,5 uit 7 officieel gepromoveerd. Jeffrey van Huijgevoort heeft eenzelfde resultaat op de schoen, maar hij moet zijn laatste partij winnen tegen Toon Tibosch. Guus van Heck zag de promotiekans vervluchtigen door een nederlaag tegen Theo Mulder. Die heeft opeens nog een beperkt zicht op plaats 7. Cees Zoontjens zal niet al zijn partijen kunnen spelen. Om zijn terugkeer te vieren zou de WL best eens de nummers 7 kunnen matsen, zo gaat het gerucht. Voor Nico Dignum komt die hulp te laat.
D: Bjoern Hofmans gaat voor de 10 uit 10, maar welke andere drie spelers gaan er promoveren? Paul Vermee staat er het best voor met 6 uit 9, en Coen Klaassen zit op het vinkentouw met 5 uit 8. Maar ook Hans Groffen (5 uit 9), Wil Wouts (4,5 uit 9), Rene Davidse en Jan Bergsma (beiden 4 uit 8) mogen nog hopen. Dat geldt in versterkte mate voor Jan Hes (3 uit 6), maar dan moet hij in december lekker doorschaken.
Je kunt alles nog eens narekenen met behulp van deze tussenstanden.

De Stukkenjagers D zet stap naar handhaving (7-12-2018, Algemeen)
Het D-team moest donderdagavond naar hekkensluiter De Vughtse Toren A. Het werd een 3-1 zege, waarbij de winst van captain Guus Vermeulen (2) tegen de sterkste tegenstander cruciaal was. Ook Erik Dignum (1) en Paul Castermans (3) wonnen, en dus was het verlies van Henry Flikweert (4) alleen voor hemzelf een tegenvallertje. Door deze overwinning neemt SJ D vier punten afstand van de onderste twee ploegen.

Stukkenjagers op toernooi (7-12-2018, Algemeen)
Er is ook afgelopen weekend weer druk buiten de deur geschaakt. Zo namen zaterdag 1 december maar liefst tien leden deel aan het Lightning-viertallentoernooi van SG KiNG. Dat was zo sterk bezet dat ze te weinig potten konden breken om het podium te halen, zoals je hier kunt checken.
Diezelfde dag speelde César Becx een snerttoernooi. Nee, dan deed Erik Dignum het op zondag beter: 5 uit 5 tijdens de 10+10-middag in Theseus. Meer info daarover vind je hier.

De Stukkenjagers F mist kans op méér (7-12-2018, Algemeen)
Het F-team verloor donderdag met 3-1 bij Son en Breugel. Wil Wouts bericht:
"Aan bord 1 speelde Bjoern Hofmans met wit een knappe remise tegen Dion van Bragt (1666). Dat is het goede nieuws. Rene Davidse had tegen Hans Volder (1211) goed spel, eigenlijk remise, maar stond pardoes mat. Nico Dignum moest het onderspit delen tegen Peter van de Aalst (1383). Wil Wouts stond in de eindfase een loper voor met slechts dame, toren en enige pionnen voor beiden. Hij wist het toch voor mekaar te krijgen om de dekking van de loper los te laten. Toen was het maar een half in plaats van een heel punt. Zijn tegenstander Leo van Praag (1504) slaakte een diepe zucht van verlichting."

De Stukkenjagers C blijft maar winnen (4-12-2018, Algemeen)
Maandagavond ging het C-team op bezoek bij De Drie Torens B. Zou het zijn vierde zege in successie kunnen boeken? Teamcaptain Reinier Jaquet brengt goed nieuws: "Op bord 2 mocht ik de score openen. Tegen Berry Brand kon ik in een stelling met tegengestelde rokades met de opmars b5 en later c4 wits koningsstelling helemaal open leggen. Twee machtige lopers die de hulp kregen van twee torens, een dame en een pion op e3 deden de rest (0-1). Bas Rosheuvel (3) speelde tegen Tommie van Moorsel een gambietvariant tegen het Scandinavisch en had de hele partij mooie compensatie voor de pion; meer dan remise durfde Bas er echter niet uit te halen en gezien de stand op de andere borden was dat ook niet nodig (0,5-1,5).
Aan bord 4 offerde Jan Ottens tegenstander, Peter Paul van der Schoot, een stuk tegen twee pionnen; Jan moest nauwkeurig verdedigen, boette nog een pion in op a7, maar kon intussen wel op de witte koning af met toren, paard en koning. De nietsvermoedende witspeler kwam al vrij snel na de tijdcontrole in een matnet terecht (0,5-2,5). Rudolf Kat (1) had tegen Michel Montenegro een eindspel met K+L+2p tegen K+P maar wist dat niet binnen de gestelde tijd uit te spelen, de remisemarge was ook best ruim. Toen hij door de vlag ging, waren beiden het erover eens dat het remise was, ook al had zwart matpotentieel (1-3)."

Het regent promovendi (en degradanten) (2-12-2018, Algemeen)
Behalve de bekerduels tegen HMC stonden er woensdag 28 november nog 26 partijen in de Groepencompetitie op het programma. Bijna 70 schakers op de clubavond, daar word je vanzelf vrolijk van.

Aan het eind van de avond was die vrolijkheid bij Tijmen Kampman goeddeels verdwenen. De reden was de onnodige nederlaag die hij tegen Rudolf Kat incasseerde. In de beslissende fase van de partij tegen zijn angstgener versmaadde Tijmen een stukwinst en moest hij verderop op zoek naar een eeuwig schaak. Zover liet Rudolf het niet komen; met dame(s) en paard werd Tijmens koning uitgerookt. Op dat moment had Willem Blankert zijn verlies tegen César Becx al verwerkt. Laatstgenoemde zag een openingsexperiment afgestraft, maar werd kort daarna verrast door een zeer vrijgevige Willem. Bij Karel Storm-Sebastiaan Dijksman bleef de spanning langer gehandhaafd. Tot in het pionneneindspel zelfs. Sebastiaan had een pion meer, maar moest zich reppen om een doorbraak te voorkomen: remise. De topper Jordy Schouten-Sjoerd van Roon mondde uit in een zwarestukkeneindspel met een opmerkelijke positie voor de zwarte koning: vóór in plaats van áchter de paaltjes. Maar ook daar is mat heel goed mogelijk, zo toonde Jordy aan. Met één verliespunt minder dan Tijmen, César en Sjoerd is Jordy nu favoriet voor de groepszege.
In de A2 heeft Luuk Baselmans - met drie verliespunten minder dan zijn naaste belagers - de lauwerkrans al in de pocket. Hij kwam op 6 uit 6 door ook Mark Clijsen aan de zegekar te binden. De degradatiestrijd is nog spannend. Ruud Feelders onttrok zich daaraan door met zwart Ron de Veen te verslaan, die zijn winstwil in het toreneindspel te drastisch vormgaf. Ook Erik Dignum is veilig, na een remise met Lex Karstens. Pascal Graafmans verloor snel van Bob Jansen en zal - met 3 uit 8 - moeten afwachten of Karel Storm, Reinier Jaquet, Ron de Veen en/of Lex Karstens nog over hem heen wippen.
In de B-groepen trokken de broers Van de Rijt de aandacht. Voor Jeroen was het een bijzondere avond: door Kienfong Lie Kwie kansloos te laten promoveert hij voor de eerste keer naar de A-groep. In de parallelgroep had ook Bastiaan de promotie voor het grijpen. Daar dacht echter hekkensluiter Christophe Verledens heel anders over. Hij hield zijn behoudskans intact door de koploper in een strakke partij te vloeren. Maarten Werkhoven liet hij daarmee definitief achter zich, nu maar hopen dat zijn concurrent Kees Gelens niet meer tot scoren komt. Tegen Bart Plasmans lukte dat Kees in ieder geval niet. In de B1 remiseerden Emil Voorhorst en Jan Otten.
In de C2 wist Thomas Tepe op 5,5 uit 7 te komen door Roger Bougie te verslaan, waardoor hij promotie veilig stelde. Jan Weijters steeg naar de tweede plaats door van Theo Mulder te winnen. Met 5 uit 8 moet hij duimen dat Guus van Heck en Jeffrey van Huijgevoort - beiden op 4,5 uit 7 - de laatste partij verknoeien. In de andere C-groep was Ivar van der Heide al groepswinnaar, maar doordat degradant Hans van Driel een keurig halfje pakte tegen Elroy Kerstens werd Leo van Gelder zeker van de tweede plaats. Carlo Butalid versloeg Jan van den Dries, die nu Hans vergezelt naar de D-groep.
In die D-groep kwam Bjoern Hofmans op 7 uit 7 door Ad Haans te verslaan. De strijd om de overige drie promotieplekken is razend spannend. Paul Vermee staat er - ook na de verliespartij tegen Wil Wouts - nog steeds aardig voor; net als Coen Klaassen heeft hij 5 uit 8. Jan Hes is nog wat partijen achter, maar heeft na de winstpartij tegen Bert Wels ook pas drie verliespunten. Rene Davidse en Hans Groffen konden met hun onderlinge remise het hoofd nog niet boven het maaiveld uitsteken. Fons van Leersum leek recht op de winst af te stevenen tegen Jan Bergsma, maar stelde zijn fans in het toreneindspel met pluspionnen danig teleur. Jan mocht zijn enig overgebleven troefje ongestoord naar de overkant dirigeren.
Deze avond mochten we ook weer twee nieuwe schakers begroeten. Raimon Bach is, na enkele maanden proefdraaien bij het inloopschaak, nu toe aan het echte werk. Dat ging hem goed af. Na een partij voor de nieuwe C-groep kreeg hij welgemeende complimenten van tegenstander Theo van de Hoek. "Een aanwinst voor de C-groep." Puntje voor Raimon. Nog zo’n inloopschaker, Thomas Kaufmann, kreeg bij zijn eerste optreden in de C-groep meteen de zwaarste kluif voorgeschoteld, in de persoon van de verrassend gedegradeerde Maarten Werkhoven. Thomas kwam goed uit de opening en trok vrolijk ten aanval, compleet met stukoffer. Dat was zeker niet slecht, maar na een verkeerde slagzet ebde zijn aanval weg en kon Maarten alsnog het punt pakken. Guus van Heck staat in de eerste cyclus op promoveren naar de B-groep, maar voor het geval dat niet lukt heeft hij alvast een puntje in de C-tas: Jaap Steenkamer moest eraan geloven. Ook Jeffrey van Huijgevoort kan nog promoveren naar de B-groep; lukt dat, dan staat er sinds woensdag al wel een verliespartij tegen Guus Vermeulen genoteerd.
De standen in de diverse groepen staan hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratinglijst hier.

Nieuw record bij inloopschaak (30-11-2018, Algemeen)
Als we de inhaalpartij voor de B-groep meetellen - en dat doen we uiteraard - werd er vrijdagmiddag 30 november een nieuw opkomstrecord gevestigd bij het inloopschaak. Er waren maar liefst 25 schakers te gast in de Ristobar van Cinecitta. Kennelijk hoopten velen op een droomstart in de tweede periode. Die kwam er voor Jan van den Dries en Sebastiaan Dijksman die met 2 uit 2 begonnen. Ook Bastiaan van de Rijt, Erik Dignum (beiden 1,5 uit 2), Roger Bougie, César Becx (beiden 1 uit 1) en Jeroen van de Rijt (1 uit 2) bleven ongeslagen. Op vrijdag 7 december kan iedere schaakliefhebber - ongeacht speelsterkte - weer gratis en vrijblijvend terecht in Cinecitta voor één of twee rapidpartijen. De meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 uur en 14.45 uur.
Genoemde inhaalpartij leverde overigens een verrassing op. Emil Voorhorst doorstond in tijdnood wonderwel de tegenaanval van Kienfong Lie Kwie, die vervolgens te ver ging. Door die nederlaag maakt Kienfong een grote kans om in de tweede cyclus debuteren in de C-groep.

4-4 in de bekers (30-11-2018, Algemeen)
Op woensdagavond 28 november werd er druk gebekerd op de clubavond. Niet alleen kreeg een select viertal uit SJ 1 de grote jongens van HMC te bekampen in de KNSB-cup, ook 'SJ 5' mocht aan de bak tegen een selectie van HMC. Die wedstrijd was in het kader van de NBSB-B-beker, een leuk nieuw initiatief, bedoeld voor spelers die op de KNSB-ratinglijst van augustus onder 1700 stonden.
Het vlaggenschip was op papier maar enkele tientallen punten zwakker dan de illustere Bosschenaren, die met een grootmeester en twee meesters aantraden. Lars Vereggen was aan bord 1 de enige met een ratingsurplus, maar juist hij kreeg als eerste een nederlaag te slikken. Het werd 0-2 doordat ook Mark Haast, aan bord 3, het onderspit moest delven. Daarna was het aan de zwartspelers Herman Grooten (2) en Jasper Beukema (4) om een snelschaakbarrage af te dwingen. Dat bleek te hoog gegrepen. Jasper kon geen ijzer met handen breken in een toren + paardeindspel met een pion minder, en voorkwam na een afgedwongen torenruil een lange verdediging door het halve ei te pakken. Bij Herman Grooten zag het er beter uit. In het eindspel van dame + toren + ongelijke lopers had hij op enig moment zelfs twee pionnen meer. Maar zijn grootmeesterlijke tegenstander wist in de incrementfase zoveel dreigingen tegen de zwarte koning te creëren dat de materiële voorsprong als sneeuw voor de zon verdween. Verder liet Herman het echter niet komen: remise en 1-3. Het verslag van Bossche zijde vind je hier.
Anders dan SJ 1 had ons B-bekerteam dan weer een duidelijk ratingoverwicht. Dat kwam uiteindelijk ook tot uiting in de score. Die werd geopend door last-minute-invaller Leo van Gelder, die aan bord 4 vlot toesloeg. Helaas kon Toon Stuart het aan bord 2 niet bolwerken, maar Bart van den Berg boekte aan bord 3 een cruciale zege. Het was inmiddels namelijk duidelijk dat kopman Paul Castermans zeker niet zou verliezen. Sterker nog, hij kwam een stuk voor en schoof de partij kalm uit: 3-1.

Postuum eerbetoon aan Gijs van den Elshout (30-11-2018, Algemeen)
Vandaag in Brabants Dagblad een mooi artikel over oud-Stukkenjager, maar vooral kunstenaar Gijs van den Elshout, die in 2014 een eind maakte aan zijn leven. Aanleiding is een overzichtsexpositie van zo'n 50 van Gijs' schilderijen en tekeningen en de lancering van het boek De Bosbloem, dat zijn zus Betty Jansen-van den Elshout over Gijs schreef. Belangstellende Stukkenjagers zijn van harte uitgenodigd bij de opening van de expositie en de boekpresentatie, op zondag 2 december om 14.00 uur in De Wandelgangen aan het Vrijthof 9 in Hilvarenbeek. Stuur van tevoren bij voorkeur wel even een mail naar: kunstcollectie_gijsvdelshout@ziggo.nl.
De expositie is behalve op 2 december ook toegankelijk op de zondagen 9, 16 en 23 december, steeds van 14.00-17.00 uur.
Meer info en de mogelijkheid om het boek of schilderijen van Gijs te kopen vind je hier.

De Stukkenjagers 4 - Zuid Limburg 4 (30-11-2018, Algemeen)
Teamleider Ron de Veen doet verslag van het duel van het vierde met mede-hekkensluiter ZL 4:
"Het vierpuntenduel tegen Zuid-Limburg 4 zag er tot halverwege kansrijk uit. Weliswaar was Zuid-Limburg 4 iets verstrekt aangetreden en hadden ze met een gemiddelde rating van bijna 2000, bijna 100 punten meer dan wij. Maar wij hadden het thuisvoordeel en jeugdspelers met een wellicht wat ondergewaardeerde rating. Ik zag wel kansen, al zou het best spannend kunnen worden.
Om de teamopstelling wat te ontregelen voor onze tegenstander had ik Kienfong Lie Kwie voor deze gelegenheid op bord 1 gezet en nog wat kleine aanpassingen gedaan wat zijn vruchten zou moeten afwerpen. Kienfong speelde op bord 1 tegen Fatih Baltic, een sterke Duitse speler, maakte helaas snel een blunder en gaf zich gewonnen (0-1). Toch bedankt, Kien voor de bereidheid tegen hun sterkste speler aan te treden. Tommy Grooten (bord 7) had ik deze ronde zwart gegeven en was vooraf tevreden met remise. Het werd echter een vlotte overwinning voor Tommy, 1-1! Goed gedaan tegen Guus van den Akker, een 1900-plus-speler.
Even later kwam Henk-Jan Beukema (bord 3) vragen of hij remise zou kunnen aanbieden tegen Marcel Winkels. Omdat Petra Schuurman, Constantijn Beukema en ik allen goed stonden, leek mij dat prima. Ik zei dat het nu wel kon, maar dat ik er misschien later anders over dacht als Henk-Jan het zou uitstellen.
Daarna ging het minder lopen. Jan Otten verloor op bord 8 van Gerard Bisschoff: 1-2. Dit was wel een beetje een tegenvaller, temeer omdat Jan tegen Henk-Jan Beukema in het SJ Open zo sterk had gespeeld en pech had gehad door tijdsoverschrijding. Vervolgens kwam de tegenstander van Constantijn (bord 5), Jan Fober, binnendringen op de koningsvleugel. Constantijns koning werd het halve bord over gestuurd tot in het centrum. Joost Op 't Hoog (bord 4) kwam steeds minder te staan tegen Sander Bachaus. Het werd mij duidelijk dat een overwinning er niet meer in zat, zelfs geen gelijkspel. Mijn tegenstander Ger Schaffhausen (bord 6) had zich in een mindere stelling goed verdedigd, bracht de stelling in evenwicht en bood remise aan. Ik accepteerde dat (1,5-2,5), ervan uitgaande dat we zouden verliezen, want Constantijn stond immers verloren en Joost stond slecht.
Vlak erna gaf Joost op, dat was 1,5-3,5. Toch bedankt Joost voor het op het laatst invallen en je inzet. Uit het niets kregen we een gelukje. Jan Fober zette Constantijn pat. De koning van Constantijn was inmiddels bijna naar de overkant gelopen en de val die hij opzette met zijn resterende pionnen had zijn tegenstander volledig overzien. Met minimaal een dame en toren voorsprong had Jan het nakijken. Toch sluw gespeeld door Constantijn, je moet het maar doen! (2-4)
Door deze meevaller hadden we opeens weer kans op een gelijkspel. Petra (bord 2) speelde tegen de tweede Duitser, Borna Mohammed Nia, bereikte voordeel dat ze stelselmatig groter maakte (zowel technisch als tactisch) en won verdiend: 3-4. Nu was alleen nog Henk-Jan over. Hij wist nu dat remise zou leiden tot een nederlaag en probeerde van alles om alsnog een matchpunt te pakken. Henk-Jan is een heel goede teamspeler, die vaak een belangrijk of beslissend punt pakt. Deze keer was het een brug te ver, zijn tegenstander speelde actief en helaas verloor Henk-Jan. Hij heeft in ieder geval moedig gestreden, 3-5.
Nu staan we helemaal alleen onderaan. De volgende wedstrijd zal dat niet gaan veranderen tegen Blerick met bijna 2200 als ratinggemiddelde. Wel krijgen we dit seizoen nog twee kansen waardoor we nog een heel kleine kans op handhaving hebben. De tijd zal het leren. Wel is het duidelijk dat we in zwaar weer zitten! Wordt vervolgd."

Externe, de verslagen (update) (29-11-2018, Algemeen)
Een overzicht van de verslagen van de matches van 24 november die we her en der hebben aangetroffen. Klik en lees.

De Stukkenjagers 1 - Het Witte Paard Sas van Gent partijen
De Stukkenjagers 2 - 't Pionneke
De Stukkenjagers 3 (zie onder) - PSV DoDO
De Stukkenjagers 4 (zie boven) - Zuid Limburg 4
De Stukkenjagers 5 (zie onder) - De Kentering
De Stukkenjagers 6 (zie onder) - De Raadsheer 3
De Stukkenjagers 7 (zie onder) - OSV 2

De Stukkenjagers 5 - De Kentering 5-3 (26-11-2018, Algemeen)
Teamleider Guus Vermeulen doet verslag van deze wedstrijd, waardoor SJ 5 zich in de middenmoot van groep 5F nestelt:
"In het avondcompetitieduel tegen De Kentering A op 14 november was ons al duidelijk geworden dat Stan Heijmans redelijk kon schaken, dat moest Bas Rosheuvel helaas ook erkennen. Gelukkig tekende Bastiaan van de Rijt, die de zon niet zag schijnen in het bekerduel tegen Valkenswaard, al snel voor de gelijkmaker. Ditmaal had hij het licht wel gezien.
Bart van den Berg had in Art of Attack in Chess van de Kroaat Vladimir Vuković hoofdstuk 6 duidelijk niet overgeslagen. Toen hij de kans kreeg voor een greek gift twijfelde hij geen seconde. Zwart nam het offer niet aan maar koos voor Kh8, pion kwijt, koningsstelling beschadigd. Dat liep niet goed af, voor zwart dan, misschien de volgende keer toch maar Kxh7 en Kg6 proberen?
Met de opstelling had ik gekozen voor de optie om Paul Castermans en mezelf een revanche te gunnen voor de eerdere nederlaag tegen De Kentering A. We kregen inderdaad beiden dezelfde tegenstander voorgeschoteld, ook met de identieke kleurverdeling. Paul slaagde met vlag en wimpel, deze keer geen pion achter, maar via een penning een stuk meer. De afwerking kostte Paul weinig moeite.
Ook Emil Voorhorst droeg zijn steentje bij aan de feestvreugde. Na een scherpe partij kon hij op studieachtige wijze de winst binnenhalen: Emil sloot een zwarte toren op a8 in met behulp van een pion op a7 en een loper op b8. De actievere positie van zijn koning vormde de garantie voor de overwinning.
Jeroen van de Rijt had zwart deze keer, hij moest in een complexe partij zijn meerdere erkennen in Marc Smits. Een vrijpion op h7 kostte (te) veel hoofdbrekens, tussenstand 4-2. Zelf speelde ik tegen Mike Kroon, weer een Meraner/Semi Slav. Ook nu koos Mike niet voor de main line. Deze keer ging ik beter met de kansen om en kon uiteindelijk afwikkelen naar een eindspel met een kwaliteit meer, ten koste van een pion. Gezien de matchsituatie had ik al een keer remise aangeboden. Mijn tweede aanbod op zet 51 werd ook geweigerd, dan maar op zet 53 een claim ingediend. Na reconstructie bleek er inderdaad sprake van driemaal dezelfde stelling, iets wat tegenstanders nog wel eens willen missen.
Huong Do speelde zoals gebruikelijk erg gefocust. There were some nasty pins, but she solved the problems accurately and secured the draw. A good 5-3 win, our first one and hopefully not the last!"

De Stukkenjagers 6 - De Raadsheer 3 3-5 (26-11-2018, Algemeen)
Het zesde ging voor de derde keer onderuit. Jan Weijters schreef de korte versie van het verslag, en daarna gaan de leden los over hun eigen partij:
"In deze volgens César gelijkwaardige confrontatie liepen we constant achter de feiten aan. Jan Bergsma moest er als eerste aan geloven. Paul Vermee kon een jongere tegenstander voldoende imponeren om de stand gelijk te trekken. Vervolgens werd het snel 3-1 voor de gasten na een regel matige nederlaag van Hans Groffen en een pijnlijke van Roger Bougie. Bert Wels scoorde de anschlusstreffer. Captain Jan van den Dries kwam een pionnetje achter en hij moest zich na lang knokken gewonnen geven. Carlo Butalid speelde een knappe partij die hij winnend afsloot. Intussen had de tegenstander van Jan Weijters remise aangeboden. Jan sloeg het gezien de stand af, probeerde in het teambelang te geforceerd op winst te spelen hetgeen hem duur kwam te staan. Al met al een zure nederlaag."

1. Jan Weijters - Rico Gomis 0-1
Mijn tegenstander speelde in de opening wat afwachtend, maar kon door mijn 9e zet Dc7 met diens loper mijn paard op f6 slaan. Ik werd met een dubbelpion opgezadeld. Even later ruilde Rico eerst een paard tegen een loper en gingen ook de laatste paarden eraf. Goed genoeg voor remise, hoewel ik werd gedwongen om een toren voor een loper geven. Ik kon zijn vrijpion op de c-lijn met mijn koning tegenhouden. Spoedig werd door wit in een gesloten stelling remise aangeboden. Ik had nog een zee van tijd en sloeg dat aanbod af. Ik moest proberen een opening te forceren met het oog op de kans op 4-4. Maar ik vergat zijn h-pion te nemen met het idee dat mijn pionnen gevaarlijk zouden worden. Een totaal verkeerde inschatting, remise was derhalve het hoogst haalbare. Persoonlijk was ik tevreden geweest met remise, maar als het moet offer je je op voor het geheel. Tja, dat is de tragiek van de teamspeler die de dag erna nog pijn doet.

2. Carlo Butalid - Daniël Rosiac 1-0
Ik speelde met wit. Op de 12e zet stond ik al een paard voor. Maar op de 21e zet moest ik een toren geven voor een paard, om erger te voorkomen. Ik was nog steeds in het voordeel, maar mijn toren stond hopeloos vast op a1. Met zijn torens speelde Daniël vol op de aanval en mijn twee paarden moesten hen tegenhouden. Eindelijk, op de 27e zet, kreeg ik mijn toren ‘vrij’ en kon die meedoen aan de strijd. In het eindspel ruilde ik mijn laatste loper en paard tegen twee pionnen en een toren. Ik had toen 3 tegen 2 pionnen op de damevleugel en 1 pion en koning tegen zijn koning op de koningsvleugel. Op dat moment gaf mijn tegenstander op.

3. Jan Bergsma - Pascal Roos 0-1
Een calculated loss, dacht ik, toen ik zag dat ik geacht werd om op bord 3 aan te treden. Maar de gouden regel toepassend om niet bang te zijn ging begon ik toch vol vertrouwen aan de partij. Geheel tegen mijn stijl was dit keer mijn tactiek om met zwart een solide verdediging op te bouwen. Het eerste halfuur ging alles naar wens; ik dacht zelfs even nog kans te maken op de overwinning, nadat ik een kwaliteit voor kwam te staan, maar mijn ‘hechte’ verdediging bleek daarna toch niet bestand tegen de aanvalskracht van mijn opponent, hetgeen op de 20e zet al tot een onvermijdelijk mat leidde. Ik had er vrede mee, want ik zat tenslotte aan bord 3, maar toen ik achteraf hoorde dat de rating van mijn tegenstander nauwelijks hoger was dan die van mij, ging ik toch met een slecht gevoel naar huis. Er had meer in gezeten!

4. Jan van den Dries - Naomi Han 0-1
Met wit kwam ik niet onaardig uit de opening, maar mijn tegenstandster pakte het erg rustig en afwachtend aan. In het begin van het middenspel werd de d-pion van mij fel aangevallen. Ik kon het allemaal wel verdedigen in eerste instantie, maar na een grote afruilactie kwam mijn a-pion ongedekt te staan en die verloor ik dan ook. Helaas verloor ik in het eindspel nog een pionnetje en hielden we beiden een koning over en een loper (van ongelijke kleur), maar Naomi had vijf pionnen en ik slechts drie. Ik kon het nog tot en met de 70e zet rekken, maar uiteindelijk moest ik de strijd staken.

5. Roger Bougie - Ron Been 0-1
In de context van onze thuisbasis Cinecitta volstaan vier woorden om mijn partij te beschrijven. Het zijn de laatste woorden van kolonel Kurtz in de film Heart of Darkness. Voor de geïnteresseerden volgt hieronder de langere samenvatting.
We spelen een Nimzo-Indian, de klassieke variant, en ik kom met zwart goed uit de opening. Ik durf aan aanvallen te denken en mijn paard en dame verhuizen naar het centrum van het bord. Het vooruitschuiven van een pion op de e-lijn (zet 20) leidt de meest pijnlijke anekdote van mijn schaakcarrière tot nu toe in.
Na het ruilen van de pionnen geeft mijn tegenstander een schaak met zijn witte loper. Een aftrekaanval, zo heb ik geleerd tijdens mijn eerste en enige schaakles tot nu toe. Mijn dame is met het verplaatsen van deze loper open en bloot op de d-lijn komen te staan en wordt aangevallen door een toren. Ik ben compleet verrast. Een drie-letterwoord ontsnapt en ik heb het gevoel tegen een rechtste directe te zijn aangelopen. Teleurstelling, boosheid en schaamte strijden om voorrang en blokkeren - met alle gedachten die ze met zich meedragen - elk zicht op het schaakbord. Verdoofd en zonder na te denken sla ik eerst de loper die mij schaak zet en een zet later de toren die mijn dame van het bord neemt. Ik speel nog door, maar moet een zet of 15 later opgeven als ik door een dubbele aanval van de tegenstander nog een toren kwijtraak. De ergste dreun moet dan nog komen.
In de analyse zie ik dat mijn tegenstander met het veroveren van mijn dame - bij een juiste reactie van mijn kant - niet de winnende maar de verliezende zet heeft gedaan. Ik blijk mezelf knock-out te hebben geslagen. Ach, had ik maar acht tellen kunnen krijgen van een scheidsrechter. Om een blessurebehandeling kunnen vragen. Op een scorebord kunnen zien dat ik niet met 5-0 achter stond, maar met 5-0 voor. Was ik maar in staat geweest om te blijven nadenken. Schaken is de wreedste sport van allemaal. De zoektocht naar troost tot nu tevergeefs.

6. Paul Vermee - Tygo Elst 1-0
Zaterdagochtend 24 november om 07.00 uur begonnen met een kraancursus; 95 ton meter kraan, maar dat zegt jullie niets. Wel waren mijn vingers halfbevroren na drie uur buiten spelen met dat speeltje en was ik zo blij als een klein kind dat ik naar mijn schaakvrienden mocht. Aangekomen in ons Walhalla hoefde ik gelukkig niet meer mee te helpen met klaarzetten. Alles stond al perfect klaar.
Wellicht is dat de reden dat ik een goede partij speelde. Mijn tegenstander Tygo Elst zag er ouder uit dan dat hij is: 14 jaar, 52 lentes jonger dan ondergetekende. Het gaat nu toch echt de verkeerde kant op. Maar goed, ik had me weer voorgenomen om met mijn bekende f4 te openen en dat pakte goed uit. Tygo kan goed schaken, maar ik ook soms. En dat was vandaag. Hij antwoordde slap met b6, e7-e5, fxe5 Lb7 enzovoort....Langzaam maar zeker kreeg ik meer grip op het spel. Ik had al een pion voorsprong na een goede opening. En nadat Tygo een dubbelpion op de g-lijn kreeg, werd het na wat afruilen standje hopeloos voor hem. Vervelend is dat ik er niet tegen kan om van kinderen te winnen, echter verliezen is helemaal een ramp, dus vandaag was ik toch wel een beetje blij. Mijn tegenstander ging door tot het einde om er een remise uit te halen. Nadat iedereen klaar was bleek dat we het als team weer verkloot hebben: 3-5. Moet beter kunnen! Daarna nog wat gedronken en natuurlijk Ruimte X opruimen en snel naar mijn lief, die heerlijke spaghetti gemaakt had.

7. Hans Groffen - Hannie Hermans 0-1
Ik begon met zwart tegen mijn gewoonte in terughoudend. Bleef rustig en afwachtend op wat mijn tegenspeelster deed. Later vertelde ze me dat ze al haar zetten vooraf al wist. Ze voerde ze snel uit. Ik was veel te passief bezig! Voor haar een ideale uitgangspositie, maar eigenlijk doe ik haar daarmee te kort. Hannie maakte geen fouten, ik kwam vast te staan en verloor ook nog een stuk. Wat een slap spel van mijn kant. Hannie won verdiend en vroeg zich wel af waarom ik niet opgaf. Het viel me ineens op dat ze haar schoenen uitgedaan had en dat ze zich dus blijkbaar thuis voelde. Feit was dat ik geen tegenspel kreeg en kansloos verloor. Ze vertelde me dat ze na het verlies van haar man iets heel anders wilde gaan doen en dat bleek schaken te zijn! Ze speelt inmiddels al heel wat jaren, is intern gepromoveerd en heeft ook al vijf jaar schaakles gegeven!

8. Bert Wels - Arno van der Hoogen 1-0
Toen ik Arno een hand gaf, moest ik denken aan een STER-reclame, die wij vroeger in de familie naspeelden: “Ik ben Harry Jansen, slager te Zundert. Ik verkoop een mooi stukske vlees en daar verkoop ik gère een pakske Croma bij.” Niet zonder trots kijk ik terug op mijn winstpartij tegen Arno van der Hoogen uit Zundert - geen slager by the way. De partij werd rustig opgezet, ik nam eindelijk eens een keer alle tijd en kon profijt trekken van het tempoverlies bij mijn tegenstander. Pas op de 25ste zet kon hij eindelijk zijn paard activeren, maar dat beestje verdween linea recta naar de beenhouwer. Mat op de 46ste zet.

De Stukkenjagers 7 - OSV 2 (26-11-2018, Algemeen)
SJ 7 leverde koploper OSV 2 uitstekend weerwerk. Daar valt meer over te vertellen, en dat kunnen we gerust aan teamleider Wil Wouts overlaten.

Waar moet het naartoe met De Stukkenjagers 7, als de tegenstander zelfs op bord 7 nog een ratingspeler van 1698 weet te posteren? Je zou er moedeloos van kunnen worden als daar niet tegenover stond dat we, tegen opponenten die met een gemiddelde rating van 300 punten meer aan de borden verschenen, 3,5 bordpunten wisten te scoren.Thomas Tepe (1575) speelde tegen Thomas van der Steen (1651) een knappe partij die hij met winst afsloot. Anders verging het Ad Haans (1158) die tegen Frans Hartogs (1698) het onderspit dolf. Ad gaf aan dat hij geen ijzer met handen kon breken. Het verschil was te groot om zijn tegenstander van slag te maken.
Hans van Driel (1087) en René Davidse (1004) speelden en verloren tegen respectievelijk Jan Dopper (1561) en Moqtader Ghazizoi (1543), maar zij zochten de schuld vooral bij zichzelf. Hoewel ze beiden eigenlijk zeiden: "Ik was mezelf niet." In het Stukkenjagers 7-nazorgtraject - gebruikelijk bij spelers die niet tot scoren gekomen zijn - daagde de teamleider hen uit om de bijbehorende gevoelens op schrift te stellen.
De binnengekomen reacties moesten door de TL gekuist worden en de meest vrouwonvriendelijke uitingen aangepast. Maar dat neemt niet weg dat de reacties heel fraai tonen hoe diep een hopeloze partij in kan grijpen in het gemoedsrust van de heren.
René: "In drie zinnen mijn partij: Het was zwaar k..! K.. met peren. Vanaf kwart over twaalf sleepte ik me door de middag heen. Zo, dat waren drie zinnen over mijn partij. Mocht het op de website geplaatst worden, dan kunnen we de tekst misschien ombouwen tot: Ik kwam zeer slecht uit de opening en verloor op zet 9 al een paard. Mijn Osse tegenstander Moqtader Ghazizoi wist deze meevaller langzaam maar zeker uit te bouwen. Eenmaal gebruikte hij een bedenktijd van 44 minuten voor één zet (!) maar het uiteindelijke mat was zeer overtuigend en verdiend. Zo, dat waren ook drie zinnen over mijn partij. Ge kèkt maor."
En dan Hans: "In drie zinnen mijn partij: Het was zwaar klote! Op de vierde zet deed ik iets afgrijselijks - zelfmoord gelijk. Vervolgens waggelde ik als een zwaargewonde zombie achter de feiten aan. Succes met je positieve stukje."
Hoe anders was de reactie van Ivar van der Heide (1402) die vanaf het begin een gewonnen wedstrijd speelde tegen Marc Thielsch, die op interne ratinglijst van OSV boven 1600 staat: “Mijn partij ging heel goed. Met een pionnenstorm kon ik de koningstelling van mijn tegenstander kapot maken. Deze aanval leverde mij een pion op. Ik besloot om geen risico's te lopen en ben de stukken gaan afruilen- zijn onveilige koning en een pion meer, dat moest toch voldoende zijn? Toch wist ik er een spannend eindspel van te maken. Blijkt toch een moeilijk spel te zijn, dat schaken. Gelukkig wist ik het nog wel te winnen!”
Leo van Gelder (1530) speelde remise tegen Marcel van Niftrik (1593), waarbij hij vertelde dat hij in het begin op winst stond. Ook Elroy Kerstens (1461) gaf aan dat hij in het begin op winst stond, maar hij ging uiteindelijk toch de bietenbrug op tegen Wim Bressers (1631). Dat Wil Wouts (1202) als eerste en eigenlijk gemakkelijk het punt binnenhaalde tegen Maikel Bloks (1528) laat maar weer eens zien wat het met een mens kan doen als je hem een verantwoordelijke voorbeeldfunctie geeft.
OSV 2 is in onze klasse de gedoodverfde kampioen, dus je mag verwachten dat we nog wel wedstrijdpunten gaan halen. Had ik ditzelfde ook al niet gezegd in het verslag van de vorige ronde?

De Stukkenjagers 1 komt te kort in vierpuntenduel (25-11-2018, Algemeen)
Het eerste verloor zaterdag 24 november ook zijn tweede thuiswedstrijd in de Meesterklasse met 2,5-7,5. Het Witte Paard ging verdiend met de matchpunten terug naar Sas van Gent, en is nu - met 6 punten - al bijna degradatiekandidaat-af. Voor SJ 1 tekende Mees van Osch de enige bordzege aan, terwijl Mart Nabuurs, Jasper Beukema en topscorer Luuk Baselmans een halfje inbrachten. Stefan Beukema, Herman Grooten, Frans Konings, Tijmen Kampman, Mark Haast en Jordy Schouten kwamen niet tot scoren. De uitslagen en stand kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 2 blijft zonder bordzeges (25-11-2018, Algemeen)
Het tweede had op papier tegen 't Pionneke een ratingoverwicht van zo'n 100 punten, maar toen de opstellingen werden uitgewisseld bleek dit voordeel vervluchtigd. Na vier remises (Peter Huibers, Sjoerd van Roon, supersub Maarten Werkhoven en Anne Haast) en twee nederlagen (Roland Daamen en Eric de Moor) stond het 2-4. Bram van den Berg en Mark Clijsen stonden voor de opgave om hun eindspelen tot winst te voeren. Dat lukte ondanks verwoede pogingen geen van beiden: 3-5. De uitslagen en de stand in 2D staan hier.

De Stukkenjagers 3 weer op de goede weg (25-11-2018, Algemeen)
Het derde zag in de vorige ronde zijn stiekeme titelaspiraties in 3G gefnuikt, en zocht kennelijk revanche. Anders valt de 6,5-1,5 overwinning op de bijna gelijkwaardige Puttense Schaakvereniging Door Diepte Omhoog - zeg maar PSV DoDO - nauwelijks te verklaren. De toon werd gezet door supersub Reinier Jaquet, die aan het tweede bord met een openingsvalletje een stuk won en dat voordeel verderop verzilverde. Erik Dignum (6) en zijn tegenstander gaven elkaar geen duimbreed toe en gaandeweg werden de contouren van een ondoordringbare stelling duidelijk: remise. Ook Martijn Blom deelde het punt, aan het topbord. Dat had hij al na de weinig inspirerende opening voorspeld: 2-1. Tegen de tijdnoodfase werd het opeens 4-1. John Greunsven (8) had in een spannende tactische partij steeds allerlei dreigingen tegen de zwarte koning, en uiteindelijk brak dat de tegenstander op. Toen Fré Hoogendoorn (4) een pionnetje inboette hadden we ons een beetje zorgen gemaakt. Kennelijk ten onrechte, want Fré bleek heel wat bedrevener met toren en paard dan de man van de Veluwe.
Ook César Becx (5) maakte in zijn partij een moeilijke fase door. In het middenspel hield hij zich nog net staande, waarna zijn tegenstander overging tot een zeer creatieve, maar niet per se voordelige zettenreeks. Toen die ook nog in tijdnood kwam, kreeg César zelfs een buitenkans op de winst. Helaas won hij op de verkeerde manier een kwaliteit, en moest hij zich troosten met de gedachte dat hij het beslissende halfje had gescoord: 4,5-1,5. Die verloor veel van zijn glans toen Ruud Feelders (3) en Karel Storm (7) hun voordelige stellingen wél verzilverden.
Door deze zege staat SJ 3 vooralsnog vierde. De uitslag en stand vind je hier.

De Stukkenjagers 4 nu alleen hekkensluiter (25-11-2018, Algemeen)
Het vierde speelde tegen Zuid Limburg 4, dat ook zijn eerste drie duels had verloren. Helaas leidde dit niet tot de eerste zege: 3-5. De jongste teamleden deden het prima, met winst (Tommy Grooten) en remise (Constantijn Beukema) tegen 1900-spelers. Daarnaast won Petra Schuurman en remiseerde Ron de Veen. Maar Kienfong Lie Kwie, Henk Jan Beukema, Joost Op 't Hoog en Jan Otten dolven het onderspit. Ondanks deze vierde nederlaag is er nog hoop, zoals je hier kunt concluderen uit de uitslagen en stand in 3H.

De Stukkenjagers 5 wint sleutelduel (25-11-2018, Algemeen)
Voor het vijfde staat handhaving in de vijfde klasse voorop. Het team zette 24 november een belangrijke stap door het op papier gelijkwaardige De Kentering de eerste nederlaag toe te brengen. Het 5-3 dankzij hele punten van Paul Castermans, Bastiaan van de Rijt, Bart van den Berg en Emil Voorhorst en remises van Guus Vermeulen en Huong Do. Verlies was er voor Bas Rosheuvel en Jeroen van de Rijt. Klik hier voor de uitslagen en stand in 5F.

De Stukkenjagers 6 mist een uitgelezen kans (25-11-2018, Algemeen)
Het zesde is er niet in geslaagd om zijn eerste zege in 6H aan te tekenen. Ondanks een ratingoverwicht(!) bleek De Raadsheer 3 toch een te hoge horde: 3-5. Lichtpuntjes waren de eerste winstpartijen van Carlo Butalid, Paul Vermee en Bert Wels, maar dat was onvoldoende om de nederlagen van Jan Weijters, Jan Bergsma, Jan van den Dries, Roger Bougie en Hans Groffen te compenseren. De stand en de uitslagen in 6H staan hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]