[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-08-2018: Open snelschaakkkampioenschap

Nieuws

Polenmotels of niet: Stukkenjager praat mee (19-8-2018, Algemeen)
Je zou het bijna vergeten, maar er is dan alleen maar schaken voor de Stukkenjagers. Zo liet Paul Vermee gisteren bij Een Vandaag zijn licht schijnen op de huisvesting van Poolse arbeidsmigranten. Je kunt het item hier bekijken.

Stefan Hess remiseert met grootmeester (en meester) (18-8-2018, Algemeen)
Stefan Hess beleeft een vliegende start in het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona. In de eerste ronde speelde hij met wit remise met de Pakistaanse IGM Niaz Murshed (2403). Zaterdag mocht hij het in ronde 2 opnemen tegen een vergelijkbare klepper: IM Julian Martin (2393). En wéér slaagde hij erin een puntendeling te bereiken! De details vind je hier.
Vandaag begint ook het Open Brasschaat (met Christiaan en Constantijn Beukema en Luuk Baselmans), terwijl je volgend weekend de zomer kunt uitluiden met het HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap.

Recordaantal spelers bij inloopschaak (17-8-2018, Algemeen)
Op woensdag 15 augustus trok de laatste zomerrapidschaakavond veertien deelnemers. Luuk Baselmans bleek de beste van de klas, met 4,5 uit 5 bleef hij César Becx (4) en Erik Dignum (3,5) voor. César legde beslag op de eindzege in het algemeen klassement. Jan Douwes en Erik Dignum completeerden het podium.
Bij de inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 17 augustus ging het opkomstrecord (21) aan flarden, met 25 schakers. Van hen slaagden er maar liefst acht in om niet verliezen: Hans van Orsouw, Cees Zoontjens, Ivar van der Heide, Sebastiaan Dijksman, Piet Kooijman, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Pim van Dijken en Jan Douwes (1 uit 1). Volgende week vrijdag is in Cinecitta de laatste speeldag van de vierde periode, met de traditionele meldtijden 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers 1! (17-8-2018, Algemeen)
Vaste prik in juli en augustus: de samenstelling van de teams voor de zaterdagcompetitie. Is elke keer weer een heel gepuzzel: wie wel, wie niet, hoeveel mensen per teams en vooral: wie waar? De eerste resultaten zijn er en zullen we als feuilleton presenteren.
We beginnen uiteraard met het vlaggenschip, dat zijn rentree in de Meesterklasse zal maken. In dit team zullen (in volgorde van KNSB-rating) de volgende tien spelers hun opwachting maken: Stefan Beukema, Lars Vereggen, Mark Haast (teamleider), Herman Grooten, Mees van Osch, Mart Nabuurs, Jasper Beukema, Tijmen Kampman, Luuk Baselmans en Jordy Schouten. Handhaving in het schaakwalhalla zal een zware opgave worden, maar de gezegdes met glansrollen voor koe en schildpad bieden houvast. Op 15 september is de eerste wedstrijd: uit tegen veelvoudig kampioen En Passant in Bunschoten.

De zomerschaakcaroussel draait door (17-8-2018, Algemeen)
Je hebt nog de afloop van twee toernooien tegoed. In het Open van Geraardsbergen mocht César Becx het in de voorlaatste ronde opeens opnemen tegen ratingtopper IGM Tanguy Ringoir. Die bleek te sterk, maar in de slotronde schaakte César zich alsnog naar een gedeelde vijfde plaats met 6,5 uit 9. Mark Clijsen had zich bij hem kunnen voegen, maar hij verloor zijn laatste partij. Joost Op't Hoog boekte met zijn 5 uit 9 tegen behoorlijke tegenstand aardig wat ratingwinst, zo ook Maarten Werkhoven met zijn 50%. Diezelfde score bracht Reinier Jaquet beduidend minder ratingplezier. In de Brugse Meesters haalde Mart Nabuurs zijn score nog op tot 5 uit 9, maar de gemiddelde tegenstand liet zich niet meer repareren.

De blik richt zich nu op de volgende zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus (met Stefan Hess)
Open Brasschaat, 18-26 augustus (met de Beukema's en Luuk Baselmans)
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Puntjes eraf, puntjes erbij (14-8-2018, Algemeen)
De toernooien in Vlissingen, Borne en Riga zijn klaar, inmiddels is het spektakel verplaatst naar Geraardsbergen en Brugge. Hoog tijd voor een update van de resultaten. In Het HZ-toernooi in Vlissingen konden Herman Grooten en Mark Haast het in de slotronde niet bolwerken tegen de grootmeesters: 6 uit 9, bij Herman goed voor een punt overscore. Jordy Schouten kwam ook op 6 punten, hij werkte het ratingverlies uit de eerste toernooihelft knap weg. Ook Bram van den Berg eindigde ratingneutraal op 5,5 uit 9. Henry Flikweert scoorde een sterke 4,5 uit 9, goed voor 1,4 punt overscore. Meer details vind je op schaaksite.nl.
Bij het ONJK in Borne kwam Sjoerd van Roon in de slotronde dichtbij de toernooizege. Helaas wist hij een voordelig eindspel tegen de koploper niet in winst om te zetten. Met 6,5 uit 9 legde hij beslag op de gedeelde derde plaats, met een ratingconforme TPR. Daar kwam Luuk Baselmans (4,5 punt) niet aan toe. In de C-groep haalde Constantijn Beukema met 6,5 uit 9 net het podium niet, zoals je kunt checken op de toernooisite.
In het zevenrondige Tournament C van het RTU Open in Riga is Martijn Blom op 4,5 punt uitgekomen, iets onder de ratingverwachting. De cijfertjes vind je hier.
Het Open van Geraardsbergen is inmiddels gevorderd tot en met ronde 6. Vanuit dat vermaledijde ratingperspectief is de score van Joost Op 't Hoog (3,5) winstgevend, die van Maarten Werkhoven (2,5) en César Becx (4,5) neutraal, terwijl Mark Clijsen (4) en Reinier Jaquet (3) nog wat herstelwerk moeten verrichten. Dat geldt ook voor Mart Nabuurs, in de Brugse Meesters: 1,5 uit 4 is geen droomstart.

Knappe zeges Henry Flikweert en Sjoerd van Roon (10-8-2018, Algemeen)
In het HZ-toernooi in Vlissingen is Herman Grooten in ronde 7 helaas zijn ongeslagen status kwijtgeraakt. Lange tijd leek hij tegen Ikonnikov (2546) op remise af te stevenen, maar in het toren+paardeindspel bewees de grootmeester zijn extra klasse. Herman staat op 5 uit 7. Mark Haast bereikte dat tussentotaal ook, na een partij die hij door een lelijke misser twee keer moest winnen. Bram van den Berg kwam met een remise op 4,5 punt, Jordy Schouten verloor en blijft op 4 uit 7. Henry Flikweert boekte een knappe zege op een 1900-plusser en heeft nu 3 uit 7. Vrijdagavond zijn de verrichtingen van Herman en Mark weer live te volgen via schaaksite.nl.
Bij het ONJK in Borne is Sjoerd van Roon aan een opmerkelijke remonte bezig. Na zijn start met 1 uit 3 staat hij nu op 6 uit 8. Vrijdagmiddag moest een sterke Duitser eraan geloven, bij winst in de slotronde behoort een gedeelde toernooizege alsnog tot de mogelijkheden. Luuk Baselmans heeft zijn toernooi niet. Constantijn Beukema - want die is 't - staat in de C-groep op 4,5 uit 7. Dit toernooi is te volgen via deze link.
Inmiddels is ook het RTU Open in Riga van start gegaan. In Tournament C naast drie oud-leden ook één Stukkenjager. Martijn Blom won in de openingsronde en mocht het vervolgens vrijdagmiddag opnemen tegen... Rick van Loy. Inloopschaak in Riga, zeg maar. Martijn won, 2 uit 2, sterk begin. Alle details vind je hier.
En dan gaan dit weekend nog twee toernooien van start waaraan Stukkenjagers meedoen. Zaterdag gaat het los bij het Open van Geraardsbergen, waar we Mark Clijsen, César Becx, Reinier Jaquet, Joost Op 't Hoog en Maarten Werkhoven op deelnemerslijst ontwaren. Een dag later gaat Mart Nabuurs proberen in het sterke Brugse Meesters te scoren.
En dan zijn er verderop in augustus nog diverse toernooien waaraan SJ'ers meedoen.
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Goede opkomst bij inloopschaak (10-8-2018, Algemeen)
Wederom zeventien deelnemers, deze vrijdagmiddag bij het inloopschaak in Cinecitta. Een zestal spelers slaagde erin ongeslagen te blijven: Toon Tibosch, Hans Thönissen, Erik Dignum, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Piet Kooijman en Sebastiaan Dijksman (beiden 1,5 uit 2). Met nog twee vrijdagen in de vierde periode voor de boeg voert Erik Dignum het algemeen klassement aan, terwijl Piet Kooijman nauwelijks te achterhalen lijkt in het ratingwinstklassement.
De volgende inloopschaaksessie is op vrijdag 17 augustus, de meldtijden zijn dan uiteraard weer 13.30 en 14.45 uur.

Spektakel tegen de grootmeesters (9-8-2018, Algemeen)
Het HZ-toernooi in Vlissingen gaat de beslissende fase in. Herman Grooten mocht het woensdag opnemen tegen de ratingfavoriet van het toernooi, IGM Iturrizaga (2640). Hij gaf geen krimp in een meeslepende partij waarin zijn tegenstander met een kwaliteitsoffer tegenspel creëerde. Even later overleefde Herman een angstig moment, daarna stond hij beter in een gecompliceerde stelling. Verderop wist zijn tegenstander te vluchten in een zetherhaling. Zover kwam Mark Haast net niet, tegen IGM Ikonnikov (2546). Op een gegeven moment ging hij middels een dameoffer voor mat, maar er bleek nog een verdediging te zijn. In het resterende eindspel van toren tegen dame wist de grootmeester Marks 'vesting' sluw te slopen. Voor straf mag de Rus het donderdagavond met wit opnemen tegen Herman, die met 5 uit 6 gedeeld derde staat. Bram van den Berg en Jordy Schouten wonnen beiden en kwamen langszij bij Mark, op 4 uit 6. Henry Flikweert verloor en blijft op 2 punten staan. Donderdagavond zijn de verrichtingen van Herman en Mark live te volgen via de toernooisite.
Bij het ONJK in Borne zijn Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de A-groep verwikkeld in een inhaalrace, ze hebben inmiddels 3 uit 5. Constantijn Beukema staat in de C-groep op 3,5 uit 5. Dit toernooi is te volgen via deze link.

Het vorige seizoen zit er bijna op... (9-8-2018, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 8 augustus werden nu echt de aller(voor)laatste kliekjes van de vorige Groepencompetitie weggewerkt. In de C-groep vecht Bjoern Hofmans nog voor behoud. Daartoe had hij nog een halfje uit zijn twee resterende partijen nodig. Tegen Elroy Kerstens leek hij lange tijd op weg naar dat verlossende resultaat, maar op het laatst ging er toch iets mis. Door deze nederlaag staat Bjoern nu voor de loodzware opgave om tegen kampioen Bastiaan van de Rijt niet te verliezen. Lukt hem dat niet, dan handhaaft Ton Tepe zich alsnog. Elroy bekroonde met de zege op Bjoern zijn debuut met een prima vierde plaats. In de B-groep zette Guus Vermeulen zijn promotie naar de A-groep extra luister bij met een 1,5-0,5 winst tegen René van den Bosch. Wiens plaats in het walhalla gaat innemen is nog steeds onduidelijk. Stefan Hess had zich veilig kunnen spelen met een 2-0 tegen degradant Joost Op ’t Hoog. Dat lukte niet. Hij won weliswaar de eerste partij vanuit mindere stelling, maar in pot 2 sloeg Joost op vergelijkbare wijze terug: 1-1. Met alleen de match van Stefan met Rudolf Kat nog op het menu, blijft het onderin spannend. Ron de Veen staat op 6,5, Stefan op 6, Rudolf op 5,5. Eén van hen gaat nog het loodje leggen, wie weet is er nóg een beslissingsmatch nodig. Gelijktijdig was er de vijfde ronde van de zomerrapidcompetitie. César Becx won alle vijf partijen en bleef Mark Clijsen (4 punten), Bob Jansen, Jan Douwes en de later ingestroomde René van den Bosch (allen 3 punten) voor.

Toppositie voor Herman Grooten (8-8-2018, Algemeen)
In het HZ-toernooi in Vlissingen smaakte Herman Grooten dinsdag het genoegen om met zwart vanachter de drie rijen een grootmeesterscalp te veroveren: Hausrath werd vlot opgebracht. Hij kwam daardoor op de gedeelde tweede plaats met 4,5 uit 5. Ook Mark Haast handhaaft zich, na twee remises, goed in de top van het klassement, met 4 uit 5. Beiden krijgen dinsdagavond pittige tegenstand. Herman speelt dan tegen IGM Iturrizaga (2640), terwijl Mark het opneemt tegen IGM Ikonnikov (2546). Bram van den Berg en Jordy Schouten staan op 3 uit 5, terwijl Henry Flikweert dinsdag zijn tweede punt noteerde. Elke avond zijn de verrichtingen aan de 24 topborden live te volgen via de toernooisite.
Bij het ONJK in Borne gaat het Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de A-groep nog niet voor de wind: 1 uit 3. Constantijn Beukema staat in de C-groep wel op zijn verwachte score: 2,5 uit 3. Dit toernooi is te volgen via deze link.

Zomerse drukte bij inloopschaak (6-8-2018, Algemeen)
Het schriftje met uitslagen was zoek, maar dat mocht de pret van de zeventien schakers bij de inloopschaaksessie van vrijdag 3 augustus niet drukken. Zeker niet die van Luuk Baselmans (2 uit 2), Carlo Butalid (1,5 uit 2), Bart van den Berg, Theo Mulder, Alex van Lanen (allen 1 uit 1), Piet Kooijman en Thomas Tepe (beiden 1 uit 2), want zij bleven ongeslagen. De volgende gelegenheid tot gratis rapidschaak dient zich aan op vrijdag 10 augustus, de meldtijden voor de ronden zijn dan wederom 13.30 en 14.45 uur.

We schaken lekker door: Vlissingen en Borne (6-8-2018, Algemeen)
Het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren heeft voor de Stukkenjagers in de hoofdgroep middenscores opgeleverd. Stefan Beukema verloor met 5 uit 9 wat ratingpuntjes, terwijl Mees van Osch met 50% zijn eigen TPR haalde. Jasper Beukema en Sjoerd van Roon scoorden beiden 4 punten, hetgeen laatstgenoemde met een TPR van 2171 flinke ratingwinst opleverde. In de Reservegroep A bleef Constantijn Beukema zijn broer Christiaan op de valreep voor: 4,5 om 4 punten, met een veelzeggende TPR van 1973. De details vind je op de toernooisite. Daar kun je ook lezen dat Herman Grooten met 6 uit 7 in het omlijstende rapidtoernooi beslag legde op de tweede plaats. Overigens wonnen Mark Haast en Bram van den Berg eerder al het snelschaaktoernooi voor koppeltjes, in het nevenprogramma bij hun toernooi in Metz.
Inmiddels zijn er alweer twee nieuwe toernooien van start gegaan. In het HZ-toernooi in Vlissingen zijn er zelfs al drie ronden gespeeld. Herman Grooten, Mark Haast en Bram van den Berg begonnen met twee zeges, maar ronde 3 bracht flinke averij. Mark remiseerde, Herman ontsnapte met een blauw oog, terwijl Bram zich liet foppen door Casper Schoppen. Neo-Stukkenjager Jordy Schouten begon met een verrassende puntendeling, maar herstelde zich met twee volle punten. Henry Flikweert staat na drie ronden op 1 punt. Elke avond zijn de verrichtingen van onze toppers live te volgen via de toernooisite.
In Borne is maandag de strijd om het Open Nederlands JeugdKampioenschap ontbrand. In de A-groep maakten Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon helaas een valse start, in de C-groep deed Constantijn Beukema zijn plicht: 1 uit 1. Dit toernooi is te volgen via deze link.
Hieronder een geüpdatet lijstje van de zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.

RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
Brugse Meesters, Brugge, 12-16 augustus
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Jordy Schouten de sterkste bij rapidschaak (2-8-2018, Algemeen)
Op woensdag 1 augustus gaven zestien schakers en drie toeschouwers acte de présence bij de vierde avond van de zomerrapidcompetitie. Van hen bleef Jordy Schouten als enige ongeslagen. Met 4,5 uit 7 bleef hij Luuk Baselmans, César Becx (beiden 4) en Tijmen Kampman (3,5) voor.

De mutaties van 1 augustus (1-8-2018, Algemeen)
Vier keer per jaar actualiseert de KNSB de ratinggetallen, en zo ook op 1 augustus. Van het merendeel van de Stukkenjagers zijn er geen partijen verwerkt, maar de toernooitijgers zagen wel schommelingen. Bekijk de nieuwe KNSB-ratings van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren.
Uit de nieuwe FIDE-ratings, die maandelijks ververst worden, maakten we op dat we enkele leden erin geslaagd zijn een toernooi lang onder de radar van de SJ-ratingcommissaris te blijven, en wel Joris Gerlagh (zeer sterk in Lanzarote), Mees van Osch (licht verlies in Panevezeys) en Sjoerd van Roon (sterk in Saint-Lo). De FIDE-ratings van onze clubleden vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Tweede plaats voor Bram van den Berg (30-7-2018, Algemeen)
Het tienkampentoernooi in Metz zit erop. Beide deelnemende Stukkenjagers beleefden een goede tweede toernooihelft. Mark Haast wist zijn score in de Meestergroep nog op te krikken tot 50%; niet gek als je begint met 0 uit 3. Een groep lager finishte Bram van den Berg op 6 uit 9, goed voor een tweede plaats en een TPR van 2316. De details kun je vinden op de toernooisite.
De strijd in Dieren is nog in volle gang. De Stukkenjagers presteren over het algemeen volgens de ratingverwachtingen. Stefan Beukema staat op 3 uit 5 en bevindt zich in het gezelschap van zijn broer Jasper, die zijn valse start met drie opeenvolgende zeges corrigeerde. Mees van Osch heeft met zijn 50%-score nog een ratingplusje, terwijl Sjoerd van Roon inmiddels de smaak van het winnen te pakken heeft. Na zijn 0 uit 3 sloeg hij drie keer op rij toe, goed voor een TPR richting 2200. In Reservegroep A - altijd handig ingeval de hoofdgroep het loodje legt bij een precisiebombardement - staan Constantijn en Christiaan Beukema beiden op 3 uit 5, met TPR's van respectievelijk 2048 en 2015. Je kunt het toernooi, inclusief live-partijen, volgen via de toernooisite.

Vier ongeslagenen bij inloopschaak (28-7-2018, Algemeen)
Dertien schakers trotseerden vrijdag de hitte om te inloopschaken (inloop te schaken?) bij Cinecitta. Het gezelschap ongeslagenen was select: Pim van Dijken, Jan Douwes, Sebastiaan Dijksman (allen 2 uit 2) en Cees Zoontjens (1,5 uit 2). In het ratingwinstklassement nam Piet Kooijman, met nog acht ronden te gaan, een nuttige voorsprong op Daan van Kalken. De volgende gelegenheid om gratis twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 3 augustus. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan meteen aan de slag. Het tempo bedraagt 25 minuten per speler, met 5 seconden extra per zet.

Stukkenjagers live tegen elkaar (27-7-2018, Algemeen)
Een tussenstand van de toernooivelden. In Metz, bij het 4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz, klimt Mark Haast uit het dal waarin hij na drie ronden terecht was gekomen. In ronde 5 tilde hij vanuit mindere stelling zijn score naar 1,5 punt. In groep C is Bram van den Berg met 3 uit 4, een halfje achter de koploper, prima uit de startblokken gekomen. De details en de live-partijen van Mark kun je vinden via de toernooisite.
In Dieren is de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap toe aan de vierde ronde. Op vrijdag zullen daarin twee Stukkenjagers tegenover elkaar plaatsnemen. Stefan Beukema en Mees van Osch wonnen ieder tweemaal, ze verloren van respectievelijk Erik van den Doel en Erwin l'Ami. Wie zal de subtop bestormen? Zover is het nog niet voor Jasper Beukema, al heeft hij in ronde 3 de weg omhoog ingeslagen: 1 uit 3. Sjoerd van Roon kwam nog niet tot scoren. In de B-groep staat Constantijn Beukema op een sterke 2 uit 3, terwijl Christiaan Beukema met 1,5 punt ratingconform heeft gescoord. Je kunt het toernooi 'live' volgen via de toernooisite.

Vreugde en verdriet voor de thuisblijvers (27-7-2018, Algemeen)
Toch nog 24 schakers op de clubavond van woensdag 25 juli. Een aantal van hen werkte zich in het zweet om de laatste beslissingen in de Groepencompetitie te forceren. In de D-groep kon Jan Hes, door zijn drie resterende partijen te winnen, Hans van Driel nog passeren in de strijd om de vierde promotieplaats. Je leest het goed: kon. Want Ad Haans stak een stok in Jans wiel, waarmee Hans de lachende vierde werd. In de B-degradatiepoule viel er voor een andere reeds gefinishte speler, Henry Flikweert, dan weer weinig te lachen. De match tussen zijn twee concurrenten, Paul Castermans en Toon Stuart, kreeg precies het resultaat waarmee beide combattanten zich veilig speelden ten koste van Henry: 1,5-0,5. Absoluut geen doorgestoken kaart, hoor. Toch maakt de 0,2 punt die Henry te kort kwam voor handhaving de kans op een B-wildcard wel groter.
Over veilig spelen gesproken: dat lukte Stefan Hess dan weer niet in de A-groep, hij kreeg met 2-0 klop van Tijmen Kampman, en blijft daardoor met Ron de Veen en Rudolf Kat in de 'race' voor de B. Wel is al duidelijk wie de openvallende A-plaatsen gaan innemen. Guus Vermeulen bekroonde een sterk gespeelde cyclus met twee remises met Jan Otten, die hem verzekerden van een promotieplaats. Doordat Lex Karstens erin slaagde met 2-0 te winnen van Maarten Werkhoven, promoveert niet alleen hij, maar ook Sebastiaan Dijksman die René van den Bosch met 1,5-0,5 terugwees.
De derde editie van de zomerrapidcompetitie was sterk bezet. Frans Konings eindigde bovenaan met 4,5 uit 5, voor César Becx (4) en Mark Clijsen (3,5).

De zomerestafette gaat door (25-7-2018, Algemeen)
Inmiddels zijn er weer nieuwe zomertoernooien in volle gang. Zo nemen Mark Haast en Bram van den Berg deel aan het 4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz. Mark speelt in invitatiegroep B, waar IM-normen te verdienen zijn. Na de eerste drie ronden, op maandag en dinsdag, is er SuperHaast geboden. Alleen met 6 uit 6 kan het doel nog worden bereikt. Bram begint woensdagmorgen aan zijn tienkamp. De details kun je vinden via de toernooisite, de partijen van Mark zijn dagelijks live te volgen.
Dinsdag 24 juli is in Dieren het Open Nederlands Kampioenschap van start gegaan, met zes Stukkenjagers onder de deelnemers. Vier van hen komen uit in de sterke hoofdgroep. Mees van Osch bereikte in ronde 1 een mooie stelling tegen topfavoriet IGM Erwin l'Ami, maar een kleine verslapping deed de partij helaas kantelen. Ook Jasper Beukema en Sjoerd van Roon kwamen niet tot scoren tegen hoger ingeschaalde tegenstanders. Stefan Beukema scoorde wel, en mag het in ronde 2 op woensdag opnemen tegen IM Erik van den Doel. Je kunt het toernooi 'live' volgen via de toernooisite. In de B-groep gingen Christiaan en Constantijn Beukema met fijne zeges van start. Hieronder een geüpdatet lijstje van de zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.

Hogeschool Zeeland-toernooi, Vlissingen, 4-11 augustus
Open Nederlands JeugdKampioenschap, Borne, 6-11 augustus
RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Surprise bij het inloopschaak (21-7-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 20 juli trok vijftien schakers naar Cinecitta. Van hen zouden er zes ongeslagen blijven: Carlo Butalid (2 uit 2), Hans van Orsouw, Hans Thönissen, Erik Dignum (1,5 uit 2), Theo Mulder (1 uit 1) en Hans van Driel (0,5 uit 1). Maar het meeste opzien baarde toch wel de knappe zege van Piet Kooijman op César Becx. Hij schaarde zich daarmee in het rijtje Jan Weijters en komt in het ratingwinstklassement in de buurt van koploper Daan van Kalken. De volgende gelegenheid om in een ongedwongen sfeer gratis twee rapidpartijen te spelen dient zich vrijdag 27 juli alweer aan. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 meldt kan meteen aanschuiven.

Intussen, dichter bij huis... (19-7-2018, Algemeen)
In en om huis - lees: Cinecitta - wordt er ook tijdens de zomer vrolijk doorgeschaakt. Op vrijdagmiddag 13 juli waren er zestien schakers bij het inloopschaak. De ongeslagenen van deze sessie verdienen traditiegetrouw vermelding: Wil Wouts, Kienfong Lie Kwie (beiden 2 uit 2), Piet Kooijman, Sebastiaan Dijksman (beiden 1,5 uit 2) en Jan Douwes (1 uit 2). De volgende sessie is op vrijdag 20 juli, iedereen die zich om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan meeschaken.
En dan was er op woensdag de tweede zomerrapidavond. Jan Douwes was wederom de beste met 4,5 uit 5, een halfje meer dan Erik Dignum. Tegelijkertijd werden nog enkele cruciale matches uit de Groepencompetitie afgewerkt. In de laatste partij van groep C1 viel ook de laatste beslissing. Nico Dignum moest met zwart winnen van Cees Zoontjens en vloog Cees daarom met een gambiet naar de strot. Dat werkte wonderwel, want Cees bleef het antwoord schuldig. Door Nico's zege werd Jaap Steenkamer het kind van de D-rekening. Thomas Schollen en Jan Weijters werkten een rapidmatch af met als inzet promotie naar de B-groep. Thomas won de eerste met enige veine, en sloeg ook in de tweede toe: geen gek debuut bij de club.
Ook in de D-groep een promoverende debutant. Theo van de Hoek versloeg Jan Hes en mag het nu een niveautje hoger laten zien. In de B-promotiepoule hield Maarten Werkhoven zijn promotiekans intact door Jan Otten te verslaan: 1,5-0,5. Met zo'n uitslag in zijn resterende match tegen Lex Karstens maakt hij een zeer goede kans op een A-ticket. In de B-degradatiepoule won Henry Flikweert de eerste pot tegen Toon Stuart, maar verder kwam hij niet: 1-1. Hierdoor blijft het ongewis welke twee spelers zich handhaven. De match tussen Toon en Paul Castermans zal hierover uitsluitsel moeten geven.
In de A-degradatiepoule had Ruud Feelders in beide partijen tegen Ron de Veen de beste kansen, maar Ron bleek taai: twee remises. Die kwamen er niet in de match Kienfong Lie Kwie-Stefan Hess. Laatstgenoemde had een opvallende analyse: "Tegen Kien sla ik altijd meteen aan het offeren. Ik wil niet het risico lopen dat hij me vóór is. Dat ik dan moet zeggen: hé, dat is mijn werk!" Het offer van een dame voor twee stukken zag er aardig uit, maar Kienfong bleef goed kijken. In de tweede partij kon Stefan de gelijkmaker aantekenen.

Een dinsdag om snel te vergeten (19-7-2018, Algemeen)
We zien het vaker: een juichend stukje is de goden verzoeken. Dat ondervonden Luuk Baselmans en César Becx op dinsdag. In de strijd om de Glorney Cup in Glasgow leed Luuk dinsdagmorgen tegen Frankrijk een nederlaag, en liet hij 's middags een glad gewonnen stelling tegen een Welshwoman in remise verzanden. Op woensdagmorgen was er het herstel met een zege op de Ier, maar die wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Daardoor werd het NL-team, gecoacht door Anne en Mark Haast, tweede achter Frankrijk. De details vind je hier.
César Becx rekende zich in het Eastman Open in Gent al rijk met 5 uit 7, maar opeens verdween de beheersing. In ronde 8 ging hij in de opening te ver, waarna de remise ondanks hevig tegenstribbelen buiten bereik bleef. In de slotronde op woensdag lieten ook zijn koffiehuisschaakvaardigheden hem in de steek: 5 uit 9 en een naar 2132 gezakte TPR. De details vind je op de site van KGSRL.

Een maandag om in te lijsten (17-7-2018, Algemeen)
De toernooischakende Stukkenjagers kregen op 16 juli beiden een dubbele ronde voor de kiezen. In Glasgow, bij de strijd om de Glorney Cup, zette Luuk Baselmans zijn debuut in een nationale selectie luister bij met twee overwinningen. Op bord 2 droeg hij al doende bij aan de zeges op Schotland (3,5-1,5) en Engeland (4,5-0,5). Dinsdagmorgen staat de clash met medefavoriet Frankrijk op het menu. De details vind je hier, de live-partijen verschijnen vanaf 10.30 uur waarschijnlijk hier.
Ook César Becx kon, in het Eastman Open in Gent, beide maandagse partijen met een punt afronden. Met 4,5 uit 6 mag hij het dinsdagmiddag weer proberen op de live-borden. Het toernooi is te volgen via de site van KGSRL.

Van Amsterdam naar Gent en Glasgow (16-7-2018, Algemeen)
Het Science Park Amsterdam Chess Tournament zit erop. Herman Grooten ging in de slotronde voor een plek op het podium, maar ging ten onder tegen collega-IM Lai: 5,5 uit 9, de details vind je hier.
Inmiddels is het Eastman Open in Gent vier ronden onderweg. In ronde 3 slaagde César Becx erin een minder staand toreneindspel tegen IM Quillan te winnen, maar hij verknalde in ronde 4 zijn mooie stelling tegen Tim Lemmens met een 'probleemzet': 2,5 uit 4. Het toernooi is te volgen via de site van het organiserende KGSRL. Op maandag start in Glasgow de strijd om de Glorney Cup, waarbij Luuk Baselmans ons land mag vertegenwoordigen in de ploeg tot 18 jaar. De info staat hier.

Geboren! (16-7-2018, Algemeen)
4 juli was een bijzondere dag voor Peter Huibers en zijn partner Esther: hun dochtertje Amélie werd geboren. Van harte proficiat! Naar verluidt is zij nu reeds in het bezit van een houten schaakspel, dus wie weet...

Tijd voor de zomertoernooien! (13-7-2018, Algemeen)
De rechtgeaarde schaakliefhebbers kunnen in de vakantieperiode flink aan hun trekken komen. Herman Grooten bijt momenteel het spits af, in de A-groep van het Science Park Chess Tournament in Amsterdam. Hij haalde het verlies in ronde 1 op met een serie van vier zeges. Met de koppositie in zicht ging hij donderdag in ronde 6 helaas onderuit. Vrijdag volgde het herstel met een zege op een collega-IM. Met 5 uit 7 en nog twee ronden te gaan komen de prijzen weer binnen handbereik. Meer informatie en live-partijen vind je hier.
Er zijn nog veel mogelijkheden om op elk niveau je krachten te meten in toernooivorm. Hieronder een ongetwijfeld onvolledige opsomming van toernooien waarin zeker Stukkenjagers actief zullen zijn. We houden ons aanbevolen voor aanvullingen.

Eastman Open, Gent, 14-18 juli
Glorney Cup, Glasgow, 16-18 juli
4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz, 23-30 juli
Open Nederlands Kampioenschap, Dieren, 24 juli-2 augustus
Hogeschool Zeeland-toernooi, Vlissingen, 4-11 augustus
Open Nederlands JeugdKampioenschap, Borne, 6-11 augustus
RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Roger Bougie stelt promotie veilig (13-7-2018, Algemeen)
Op woensdag 11 juli was er een gemengd programma: de voorlaatste loodjes uit de Groepencompetitie en de eerste ronde van de Zomeravondrapidcompetitie.

Eerst maar de Groepen. In de A-degradatiepoule stond er één ontmoeting op het menu. Ruud Feelders was in beide rapidpartijen Rudolf Kat te slim af. Door dat resultaat blijft Ruud zeker in de A-groep, maar moet Rudolf zich toch een beetje zorgen gaan maken. Samen met Ron de Veen en Stefan Hess zal hij gaan uitmaken wie de derde degradatiestek 'opeist'. Harry Buyvoets had na een blik op de stand van een B-degradatiepoule geconcludeerd dat de match tegen Toon Stuart maar beter gewonnen kon worden. In de eerste partij zette hij met wit een keurige eerste stap, maar de tweede bleef uit. De 1-1 maakt de kans op handhaving voor Harry klein.
De D-groep staat al een tijdje bol van de spanning, gezien het aantal spelers dat nog in aanmerking komt voor de vier promotieplaatsen. Aan de knagende onzekerheid is nu voor Roger Bougie een - positief - eind gekome. Hij manoeuvreerde net iets behendiger dan Fons van Leersum, zodat hij via de b-lijn beslissend kon binnendringen. Met 6 uit 8 is hij nu, na Theo Mulder, de tweede promovendus. Hans Groffen was ook nog in de race. Wás ja, want hij kreeg van Jan Hes en diens machtige loperpaar geen kans om een tegenactie op te zetten toen zijn paard in het gedrang kwam. Jan komt door deze zege op 2,5 uit 5 en is nog steeds een promotiekandidaat. Dan zal hij nog wel flink aan de bak moeten om Hans van Driel (uitgespeeld met 5,5 uit 9) óf Theo van de Hoek te achterhalen. Theo gaf Wil Wouts geen kans zijn verloren vorm te vinden en staat nu - met alleen de partij tegen Jan voor de boeg - op 5,5 uit 8.
Voor de snellere beslissingen kon je deze avond terecht bij de eerste van zes zomerrapidronden. Daarvan maakten, ondanks Kroatië-Engeland, twaalf spelers gebruik. Jan Douwes eindigde na vijf ronden bovenaan met 4,5 punt, gevolgd door César Becx (3,5), Kienfong Lie Kwie, Luuk Baselmans en Erik Dignum (3).

Zomerrapidschaak: iedereen kan gratis meedoen (10-7-2018, Algemeen)
Op woensdag 11 juli staan er weliswaar nog wat kliekjes uit de Groepencompetitie op het menu, maar tegelijkertijd wijden we ons aan het hoofdgerecht voor deze zomer. Vanaf morgen kan iedere schaker zes weken lang gratis & voor niks meedoen aan een of meer avonden rapidschaak. Enige vereiste: om 20.00 uur aanwezig zijn bij Cinecitta, zodat we rond 20.15 uur kunnen beginnen aan de eerste van vijf ronden Zwitsers, waarin elke speler 15 minuten + 5 seconden increment per zet krijgt. Voor de trouwe opkomers: voor het klassement dat we gaan bijhouden gelden je vier beste resultaten.

Mart Nabuurs zet kroon op het werk (10-7-2018, Algemeen)
De Groepencompetie loopt op z’n eindje, maar ook na de clubavond van woensdag 4 juli zijn nog lang niet alle beslissingen gevallen.

Wat wel als een paal boven water staat is de cycluszege van Mart Nabuurs. Om zijn oppermacht in de A-groep nog meer cachet te geven won hij twee strakke rapidpartijen van Tijmen Kampman, toch niet de minste. Met 15,5 uit 16 blijft Mart alle andere kampioenspoulers ver voor. Luuk Baselmans is een kandidaat voor de tweede plaats, na de verdiende 2-0 tegen César Becx. Er was ook een ratingmatch op A-niveau, daarin boekte Karel Storm een gedecideerde 2-0 tegen Ron de Veen.
In de B-promotiepoule is de strijd nog in volle gang. Sebastiaan Dijksman slaat met een 2-0 tegen Jan Otten de weg naar boven in, en zal nu met Guus Vermeulen, Lex Karstens en Maarten Werkhoven uitvechten welk drietal de A een stuk veiliger gaat maken. Maarten deed goede zaken door Bas Rosheuvel met 1,5-0,5 terug te wijzen.
Ook in de B-degradatiepoule is het nog spannend, daar veranderen de twee remises tussen Harry Buyvoets en Henry Flikweert niets aan. Samen met Toon Stuart en Paul Castermans strijden zij om twee behoudplaatsen. Voor Ivar van der Heide en Thomas Tepe is het doek al gevallen. Overigens speelden Andries Deliën en Kienfong Lie Kwie al een partij voor de B-groep van het volgend seizoen: de clash van stijlen eindigde in remise.
In de C1 vocht Thomas Schollen voor wat hij waard was, maar uiteindelijk moest hij toch een kwaliteit, het punt én de groepszege aan Jeroen van de Rijt laten. Opmerkelijk gevolg: drie à vier spelers eindigden gebroederlijk op de tweede plaats met 6 uit 9. Van hen heeft Kees Gelens de meeste SB-punten, zodat hij samen met Jeroen direct promoveert. Op zijn beurt blijft Thomas Schollen zo Leo van Gelder en - eventueel - Cees Zoontjens voor. De derde plaats geeft hem het recht op een rapidmatch tegen de nummer 3 uit de C2, Jan Weijters. De inzet is een plaats in de B-groep. Degraderen uit de C-groep kan ook. Daarvan maakte Jan Bergsma in de C2 werk door een inhaalpartijen tegen kampioen Bastiaan van de Rijt en - vrijdag - tegen Jan Weijters te verliezen.
In de D-groep greep Hans Groffen twee strohalmen tegelijk. Hij leek met een stuk minder op weg naar een roemloze nederlaag tegen Wil Wouts, maar toen sprong diens brein terug in de vakantiestand. Alsnog een punt voor Hans, die daardoor zowaar nog een kans op promotie maakt. Promoveren zit er voor Fons van Leersum en Paul Vermee niet in, en daarom namen ze een voorschotje op de nieuwe competitie: punt voor Paul.
Ook op C-niveau waren er alvast drie partijen die mogelijk tellen voor de eerste cyclus van het volgend seizoen. Hoewel C-niveau… Leo van Gelder was wel érg snel een stuk kwijt tegen Ton Tepe. Zo snel dat Ton daarna tijd had voor nóg een zege, in een ratingpartij tegen Ad Haans. Mocht Hans van Driel promoveren uit de D-groep, dan heeft hij alvast een nulletje tegen Carlo Butalid staan. En mocht Jan Weijters niet promoveren naar de B-groep, dan staat er al een halfje tegen Cees Zoontjens genoteerd.
Er waren nog twee rapidmatches voor de rating. Rudolf Kat won beide partijen van Bart van den Berg, terwijl A-degradant Joost Op ’t Hoog de meest prominente B-promotiekandidaat - Guus Vermeulen - met 1,5-0,5 de baas bleef.

Nog geen vijfde voor Anne Haast (9-7-2018, Algemeen)
Het NK Vrouwen beleefde zondag haar apotheose. Anne Haast stond voor de pittige taak met zwart van Zhaoqin Peng te winnen om de kans op titelprolongatie te pakken. Helaas kwam de partij al vrij snel in zulk rustig vaarwater dat Anne nauwelijks mogelijkheden had om voordeel te bereiken. Sterker nog, Peng wist een voordeeltje uit te bouwen en haalde het punt binnen. Ze behaalde daarmee haar veertiende nationale titel en doorbrak de hegemonie die Anne met haar vier opeenvolgende titels had opgebouwd. Anne bleef steken op 4,5 uit 7, en werd in de eindstand voorbijgestoken door Tea Lanchava (5,5) en Rosa Ratsma (5), tegen wie ze in de voorlaatste ronde had geremiseerd. Meer details vind je op de toernooisite.

KNSB-competitie: het begint te kriebelen! (7-7-2018, Algemeen)
Inmiddels is de (voorlopige!) indeling van de KNSB-competitie tot en met de vierde klasse bekendgemaakt. We lopen de perspectieven van onze vier topteams even langs.

Omdat er maar één Meesterklassegroep is, wist promovendus De Stukkenjagers 1 uiteraard al wat hen te wachten stond: een zware kluif. Toch is er een kleine wijziging in het verwachtingspatroon. Door de terugtrekking van SISSA promoveert HWP Sas van Gent alsnog. Hoewel de Zeeuwen versterking krijgen in de persoon van IGM Ikonnikov, vergroot dat toch de kansjes op handhaving van ons vlaggenschip. Maar het aantal te pakken teams lijkt op de vingers van een houthakkershand te tellen. De eerste match van SJ 1 is op 15 september in Bunschoten, bij meervoudig kampioen En Passant.
Mocht SJ 1 het niet redden, dan kan De Stukkenjagers 2 zorgen voor een clubunicum: twee teams in de eerste klasse. Gezien de verwachte samenstelling mag het team zeker hoop koesteren op de titel in 2D. De Pion, DJC Stein en Eindhoven lijken de co-kandidaten voor de topplaatsen. De eerste match is ook pittig, bij CSV in Capelle aan den IJssel.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 is verhuisd. Niet meer in de Poule des Doods 3H - waar het overigens knap tweede werd - maar naar een Gelders getinte biotoop met ogenschijnlijk minder 2000-teams. Komt goed uit, want SJ 3 zal naar verwachting iets minder sterk zijn dan vorig seizoen. Op 15 september begint het team bij Wageningen 2.
En dan onze andere derdeklasser (jaja!), De Stukkenjagers 4. Die kan dan weer rekenen op een zeer heet welkom in de... Poule des Doods. Maar goed dat men vorig seizoen heeft leren knokken voor elk matchpunt. Te beginnen bij HSC in Helmond.
Het programma voor het hele seizoen is hier uitgeschreven. Het progamma voor de overige teams, die zullen uitkomen in de lagere klassen van de KNSB, volgt pas op 8 september, hun eerste ronde is pas op 6 oktober.

Weer (terug) aan kop in NK (7-7-2018, Algemeen)
In het NK Vrouwen zitten er inmiddels vijf van de zeven ronden op. In ronde 3 deelde Anne Haast in een spannende partij het punt met medekoploper Tea Lanchava. In ronde 4 raakte ze een halfje achterop bij Tea door met wit te remiseren met Iozefina Paulet. Vrijdag kwam ze op 4 uit 5 door met zwart vanuit een mindere stelling Maaike Keetman te verslaan. Daarmee passeerde ze Lanchava weer, want die ging in een marathonpartij onderuit tegen veelvuldig kampioene Zhaoqin Peng, die daardoor ook op 4 punten komt. Vandaag neemt Anne het in de voorlaatste ronde, vanaf 14.30 uur, met wit op tegen Rosa Ratsma, die knap debuteert en met 3,5 uit 5 ook nog in de titelrace is. In de slotronde op zondag heeft Anne zwart tegen... Zhaoqin Peng. Je kunt alles live volgen via de toernooisite.

Surprises bij inloopschaak voor jong en oud (7-7-2018, Algemeen)
Zeventien schakers, in leeftijd variërend van 8 tot 88 jaar(!), bevolkten de Ristobar tijdens de inloopsessie van vrijdag 6 juli. Van hen bleven Jan Douwes (2 uit 2), Tommy Grooten, Hans van Orsouw, Erik Dignum (allen 1,5 uit 2) en Jan Weijters (1 uit 1) ongeslagen. Laatstgenoemde legde daarbij extra eer in door César Becx een toreneindspelletje af te pakken. In het algemeen periodeklassement blijft Erik Dignum, ondanks een puntendeling met Tommy, ruim aan de leiding. Daan van Kalken voert het ratingwinstklassement aan met +42. De volgende inloopmogelijkheid is uiteraard op vrijdag 13 juli. Wie om 13.30 of 14.45 uur kan aanschuiven voor de rapidpartijen van 25 minuten + 5 seconden per speler.

Anne Haast klaar voor topduel (4-7-2018, Algemeen)
In ronde 2 van het NK Vrouwen heeft Anne Haast dinsdag weer een prima zege geboekt. Uit de opening tegen Lisa Hortensius haalde ze met wit niet per se voordeel, maar wel het type scherpe stelling waarin ze op haar best is. Toen Lisa op een stukoffer inging, maakte Anne het goed af. Ook Tea Lanchava haalde een tweede punt binnen, Zhaoqin Peng morste een halfje. Woensdag neemt Anne het, vanaf 14.30 uur, met zwart op tegen medekoploper Tea. Je kunt alles live volgen via de toernooisite.

Een rondje langs alle groepen... (3-7-2018, Algemeen)
De Groepencompetitie is alweer twee speeldagen verder, hoog tijd voor wat algemenere bespiegelingen dan je gewend bent.

In de A-groep heerst Mart Nabuurs met vaste hand. Meestal betaalt hij bij het rapidtempo wel de tol voor zijn wat dromerige tijdindeling, maar daarvan is nu geen sprake: met 13,5 uit 14 mogen de 'achtervolgers'blij zijn als ze überhaupt zijn hielen zien. De strijd om de tweede plaats lijkt te gaan tussen Mark Clijsen en César Becx. Spannender is het in de degradatiepoule. Door een onhandige inschatting van de WL wordt de degradatie versoepeld: maar drie spelers dalen af naar de B-groep. Dat zal Joost Op ’t Hoog en Kienfong Lie Kwie geen soelaas meer bieden. Voor het resterende B-ticket lijkt Ron de Veen de favoriet, maar vlak Stefan Hess nog niet uit.
In de B-groep beleeft Guus Vermeulen een fantastische cyclus. Hij heeft promotie naar de A-groep voor het grijpen. Voor de resterende twee promotieplaatsen zitten Lex Karstens en Sebastiaan Dijksman op het vinkentouw, al kunnen Maarten Werkhoven en Jan Otten nog voor hun kansen gaan. In de B-degradatiepoule zijn er maar twee behoudsplaatsen te verdienen. Die blijven voor Thomas Tepe en Ivar van der Heide buiten bereik. Henry Flikweert en Toon Stuart staan er het beste voor, Harry Buyvoets en Paul Castermans kunnen nog roet in hun eten gooien.
In de C-groepen spelen ze gewoon met z’n tienen een halve competitie, was het altijd maar zo simpel. In de C2 staan de twee promovendi al vast. Andries Deliën morste maar drie halfjes: 9-7,5. Bastiaan van de Rijt moet nog twee partijen spelen, maar met zijn 7-6,5 is hij niet meer te achterhalen. Om het toch nog wat gecompliceerder te maken mag de nummer 3 van deze groep te zijner tijd gaan kampen om een B-ticket met de nummer 3 uit de C1. Zelfs als Jan Weijters zijn laatste partij verliest is hij op SB-punten zeker van dit nagerecht. Drie spelers zullen het een niveautje lager moeten proberen. Rene Davidse zag bui al enige tijd hangen en Jan Bergsma zal, ondanks de knappe remise tegen Andries Deliën, drie keer moeten winnen om het onheil af te wenden. De derde plaats zal toevallen aan Ton Tepe of Bjoern Hofmans. Laatstgenoemde heeft nog een halfje nodig om boven Ton te eindigen, maar heeft aan Bastiaan van de Rijt en Elroy Kerstens geen makkies. Tweemaal verlies betekent degradatie, want Ton heeft dan meer SB-punten.
In de C1 is Jeroen van de Rijt als enige zeker van promotie, maar nog niet van de eerste plaats. Daarover beslist zijn laatste duel met Thomas Schollen die een half punt achter staat. Thomas heeft curieus genoeg een halfje nodig om als tweede rechtstreeks te promoveren. Haalt hij dat niet, dan wordt hij derde achter Kees Gelens, die van alle zespunters dan de beste SB-score heeft, maar vóór Leo van Gelder en - eventueel - Cees Zoontjens, die juist SB-punten te kort komen. Thomas of Kees Gelens krijgt dus een extra kans in de playoff met Jan Weijters. Onderin pakte Henri Anemaat vrijwillig een degradatieplaats, terwijl ook Paul Vermee het niet redde. Om het derde D-bewijs te ontlopen zal Nico Dignum, gelet op zijn mindere SB-score, zijn slotpartij tegen Cees Zoontjens moeten winnen. Alleen dan wordt Jaap Steenkamer de pineut.
In de D-groep moeten nogal wat achterstallige partijen worden weggewerkt alvorens alle vier de promovendi bekend zijn. Mathematisch bezien heeft momenteel alleen Theo Mulder, met 6,5 uit 8, zekerheid over zijn C-status. Nog in de race voor de andere drie plaatsen zijn - in volgorde van waarschijnlijkheid - Roger Bougie, Theo van de Hoek, Hans van Driel, Hans Groffen, Bert Wels en Jan Hes. We gaan het zien de komende weken, of ietsje later.

Goede start Anne Haast in NK Vrouwen (2-7-2018, Algemeen)
Maandag 2 juli is in Amsterdam het Deloitte NK Schaken van start gegaan. Anne Haast gaat in de vrouwensectie op voor haar vijfde titel in successie. In de eerste ronde maakte ze alvast een beginnetje. Met zwart speelde ze Mariska de Mie naar een regelmatige nederlaag. Ook haar traditionele rivales Zhaoqin Peng en Tea Lanchava wonnen. Morgen heeft Anne wit tegen Lisa Hortensius. De partijen beginnen dagelijks om 14.30 uur in de Tolhuistuin aan de IJpromenade 2. Je kunt alles live volgen via de toernooisite.

Wereldscores Rudolf Kat en Mark Haast (2-7-2018, Algemeen)
Onze leden hebben weer flink huisgehouden op de toernooivelden. Zoals eerder gemeld weerde Rudolf Kat zich kranig op twee fronten tegelijk. In de slotronde van het OKW in Woerden moest hij helaas in het stof bijten zoals je hier kunt zien. Dit verlies werd meer dan goedgemaakt in het Kampioenschap van de Leidse Schaakbond. Door een zege op een 2100-speler bemachtigde Rudolf de derde prijs; met 4,5 uit 7 - een overscore van 1,89 - en een TPR van 2208 hoefde hij alleen de IM's Van Haastert en Pijpers voor te laten gaan. De details vind je hier, de partijen hier.
In het weekend van 30 juni-1 juli namen vier Stukkenjagers deel aan het De Legibus-toernooi in Helmond. In dit door HSC georganiseerde evenement stonden maar liefst negen partijen van 45 minuten per speler op het menu. Zonder increment, hetgeen regelmatig leidde tot hartverscheurende taferelen. Op de eerste dag ging het alle SJ'ers voor de wind: Mark Haast, Herman Grooten, César Becx en Sjoerd van Roon stonden met 4 uit 5 net achter de koplopers. Mark liet dat volgen door een geweldige zondag. Met 3,5 uit 4 tegen louter titelhouders reikte hij tot een gedeelde eerste plaats. Uiteindelijk kwam hij met 7,5 uit 9 en een duizelingwekkende TPR van 2595 een half weerstandspuntje te kort voor de beker, die een prooi werd voor GM Levin. Die kroop in ronde 7 door het oog van de naald tegen César Becx, die met 50 seconden tegen 20 vakkundig een mooie stelling serieverkrachtte. César zou zich nog van deze klap herstellen en gedeeld vijfde worden met 6,5 uit 9 en een FM-achtige TPR. En, een unicum in zijn schaakleven, een ratingprijs 'tot 2400'. Die bleef voor Sjoerd van Roon net buiten bereik. Door verlies in de slotronde bleef hij steken op 5,5 punt en een overigens keurige TPR van 2151. Ook Herman Grooten miste een kans tegen Levin, ging te ver in het toreneindspel tegen Mark Haast en eindigde op 6 punten. De resultaten zijn te traceren via deze link, en dan op 'pairings 9' klikken.
En dan was er nog de verrassende winst, op zondag 1 juli, van het duo Lars Vereggen/Eric de Moor in de Schaakkroegentocht in Roosendaal. Een zege die zij overigens deelden met Stefan Kuipers/Frans Konings. Van de vele deelnemende Stukkenjagers leverden vooral Stefan Hess/Bart van den Berg een knappe prestatie: zevende, boven tal van hoger ingeschatte stellen. Details vind je hier, de foto's hier.

Daan van Kalken slaat toe bij inloopschaak (2-7-2018, Algemeen)
Met veertien deelnemers beleefden we op vrijdag 29 juni een zonnige sessie van het inloopschaak. Huisschaker Daan van Kalken wist als enige 2 uit 2 te scoren en sloeg een mooe slag in het ratingwinstklassement. Ook Henk Mollema (1,5 uit 2), Bram van den Berg, Frans Konings, Marieke Sarton (allen 1 uit 1) en Jan Bergsma (0,5 uit 1) bleven ongeslagen. De volgende mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen dient zich op vrijdag 6 juli aan. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt, kan meteen in de slag.

Op het podium in Vught en Boxtel (26-6-2018, Algemeen)
Ook de afgelopen weken zijn er weer Stukkenjagers op de 64 toernooivelden actief geweest. En met succes. Zo slaagde Mark Clijsen er op 16 juni in om tijdens het Caféschaaktoernooi in Vught beslag te leggen op de gedeelde tweede plaats, met 5,5 uit 7. Hij bleef daarmee onder anderen clubgenoten Mark Haast en Frans Konings voor. Meer details zullen te zijner tijd hier verschijnen.
Mark Haast beklom een weekje later alsnog het podium, in Boxtel. Daar werd hij met 5,5 uit 7 gedeeld tweede in de Huub van Dongen Memorial. Een mooi verslag vind je op de site van het Dubbelschaak ‘97, dat zijn clubicoon weer een warm eresaluut bezorgde.
En dan presteert onze meest actieve toernooispeler, Rudolf Kat, prima in de twee toernooien tegelijk. In het Open Kampioenschap van Woerden zit hij, met nog één ronde te gaan, op het vinkentouw voor een mooie prijs, zoals je hier kunt checken. Nog beter presteert hij in het Persoonlijk Kampioenschap van de Leidse Schaakbond. Met de slotronde voor de boeg heeft hij 3,5 uit 6 in het sterke veld, goed voor een TPR van 2143. De tussenstand vind je hier.
Ook César Becx gaat zich graag te buiten aan toernooischaak. Hij nam van 22-24 juni deel aan het zesrondige HSG Open. Dat doorstond hij met 3,5 uit 6 op zijn eigen niveau - voorin de 2100. Debet daaraan was vooral zijn enige nederlaag; vanuit gewonnen stelling liep hij - niet voor het eerst - op een counter van IM Tea Lanchava. Meer plezier beleefde hij aan twee plofzetten. De cijfers vind je hier.

Helft van de inloopschakers blijft ongeslagen (25-6-2018, Algemeen)
De inloopsessie van vrijdag 22 juni trok veertien schakers, die onder leiding van Kienfong Lie Kwie twee rapidronden afwerkten. Jan Douwes slaagde erin beide partijen te winnen, terwijl ook Kienfong, Erik Dignum, Cees Zoontjens (allen 1,5 uit 2), Theo Mulder (1 uit 1), Roger Bougie en Frans Konings (beiden 0,5 uit 1) ongeslagen bleven. De volgende bijeenkomst is op vrijdag 29 juni, de meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Eclatante zege op gezellige gasten (18-6-2018, Algemeen)
Op zaterdag 16 juni beleefde de massakamp tussen De Stukkenjagers en de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez zijn vierde editie. In Cinecitta sloeg de balans, net als vorig jaar in Gent, flink naar onze kant door.

Op papier was er weinig licht tussen de boten: wij brachten gemiddeld zo'n 14 elo-punten meer achter het bord. Dat ogenschijnlijke evenwicht bleef zo’n anderhalf uur intact. Erik Dignum (6) opende de score, hij won pardoes een stuk via een dubbelaanval. Jan van den Dries (20) zorgde voor 2-0. Hij vierde zijn rentree in het wedstrijdschaak en gaf, in samenspraak met de Gentse preses, het begrip 'ronkende zege' een extra dimensie. De voorsprong liep op door een stukwinst van Thomas Tepe (17), terwijl Bjoern Hofmans (22) zijn tegenstander uit 2017 nogmaals versloeg. Ook Kienfong Lie Kwie (12) en Roland Daamen (7) brachten een vol punt in.
Joost Op 't Hoog (11) moest als eerste een halfje afstaan, en ook Carlo Butalid (19) deelde het punt. Guus Vermeulen (16) won van niemand minder dan Theo Mulder. Huh? Inderdaad, we hadden onze wijste cadeau gedaan aan de Belgen, omdat een van de hunnen verstek moest laten gaan.
Pas bij deze 8-1 achterstand konden de gasten echt iets terugdoen: Jan Weijters (18) moest de koning omleggen. Later zouden aan onze zijde enkel Elroy Kerstens (21) en Bram van den Berg (1) dat voorbeeld moeten volgen. Bram probeerde de Gentse topman met een stukoffer uit het evenwicht te brengen, maar Van der Stricht bleef koel rekenen, zoals het een wiskundedocent annex IM betaamt. Over koel blijven gesproken: de sterke tegenstander van Fré Hoogendoorn (4) trok fel ten strijde, maar onze man bleef goed kijken en counterde sterk: mooie zege.
Daarna zouden nog slechts zes puntendelingen de Belgische teller in beweging krijgen. Paul Vermee (23) rekte het genot van een spannende partij nog lang op, maar zijn opponente gaf geen krimp. Luuk Baselmans (2) leek wat minder te staan in het eindspel, maar zijn tegenstander - nochtans oud-tandarts - zag er geen gat in. Carel van Alphen (15) koos in een complex toren+paardeindspel voor het halve ei, terwijl John Greunsven (8) tegen de Belgisch meisjeskampioene flink moest werken alvorens er vrede werd gesloten. Ook onze Zeister gastspelers kwamen uit op remise. In de partij van oud-voorzitter Arjen van Amerongen (5) was er geen onbalans, terwijl Peggy (9) in het eindspel een materiële voorsprong niet kon verzilveren.
Hans Groffen (24) speelde een zeer meeslepende partij tegen de 91-jarige Gentse nestor. De heren sloegen elkaar om de oren met dreigingen, familieschaakjes en penningen. De laatste daarvan bracht Hans de winst. Ook Henk Jan Beukema (10) en Huong Do (14) bleven aan de goede kant van de score. Het voorlaatste punt werd binnengebracht door Maarten Werkhoven (13). Als laatste voegde César Becx (3) een punt toe aan het totaal. Zijn tegenstander leek het recept tegen schommelend evenwicht gevonden te hebben, maar een tijdnoodblunder deed de apotheker de das om.
Daardoor stond er 17-7 op het scorebord, bijna een kopie van de 17-8 uit 2017. Maar goed beschouwd zijn al die punten bijzaak. Het gaat om de gezelligheid, en daarin scoorden de Gentenaren onverminderd hoog. We kijken nu al uit naar ons tegenbezoek in 2019. Als wij de berichten uit België mogen geloven kunnen wij alvast de borst natmaken voor de Grote Revanche.

Paul Vermee wint door eliminatie en deductie (15-6-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 13 juni bracht op A- en B-niveau weer veel rapidspektakel. Maar het waren de matadoren in de C die de aandacht - van de toeschouwers dan - het langst vasthielden.

De allerlaatste partij van de avond was die tussen ge-D-nomineerde Rene Davidse en koploper Andries Deliën. Rene’s verzet leek gebroken toen Andries een stuk voorkwam. Die vlocht vervolgens een - illusoir - matnet; met een schaakje won Rene een pion en de loper terug. In het resterende toreneindspel had hij maar één pionnetje minder, en kreeg hij bovendien een mooie tegenkans. Toen Rene die liet liggen, was het alsnog gedaan met de koopman. Ook bij de partij Jan Weijters-Bjoern Hofmans in deze C2-groep hoefde je je niet te vervelen. Jan kwam al vrij snel een stuk voor, maar Bjoern trachtte hem te verwarren met een leuke mix van echte en pseudodreigingen. Uiteindelijk tevergeefs, maar het entreegeld hadden we er wel uit.
In de C1 informeerde debutant Thomas Schollen aan het begin van de avond al voorzichtig-ambitieus naar de werking van de SB-punten bij gelijk eindigen. Logisch, met 5 uit 6 in het verschiet. Dat vijfde punt kwam tot stand na kwaliteitswinst tegen Cees Zoontjens, die daarvoor te weinig tegenspel kreeg. Het afmaken is Thomas wel toevertrouwd, al hanteert hij daarbij een opmerkelijke methode. Met de rechterwijsvinger simuleert hij vanaf neushoogte de cruciale zettenreeksjes. Ongetwijfeld zal de FIDE deze manier van mentale notities maken ooit in de ban doen, maar voor Thomas werkt het prima.
In deze groep boekte Guus van Heck een onvervalste aanvalszege op Kees Gelens, wiens koning geen moment rust kreeg. Nico Dignum boekte met zwart een knappe zege op Henri Anemaat. Nog net iets verrassender was de winst van Paul Vermee op Jaap Steenkamer. Die kwam curieus tot stand. Jaap vergat een aangevallen toren weg te zetten. Toen hij zich dit enkele tellen later realiseerde ontglipte hem de hint: "Dat was niet zo slim.". Dit zette Paul aan het denken. Werd hem zojuist door de toch vriendelijk ogende Jaap op irritante wijze een fout ingewreven? Dit leek Paul niet erg waarschijnlijk, en zo kwam hij vanzelf tot optie 2: Jaap had het over zijn eigen zet. Even goed kijken, o ja, bxc5, toren binnen, punt binnen.
In de D-groep leek Theo Mulder tegen Roger Bougie met een schijnoffer op een snelle overwinning af te stevenen. Roger werd opgezadeld met enorme zwarte gaten f6 en d6. Toch lukte het hem door taai verzet zijn ongeslagen status te behouden: remise. Ook de partij tussen Fons van Leersum en Theo van de Hoek was een langdurige affaire. Theo had steeds de actievere stukken, maar Fons wist het aantal aanknopingspunten aardig te elimineren. Pas op het laatst had Theo beet, met paard en toren ging hij op Fons' koning af.
In de hogere groepen spelen ze in deze slotcyclus steeds twee rapidpartijen tegen elkaar. In de A-kampioenspoule bevestigde Erik Dignum zijn goede vorm nog maar eens. Met zwart liet hij Mark Clijsen kansloos. De tweede pot werd vlot remise: 1,5-0,5. In de topper tussen Luuk Baselmans en Mart Nabuurs gaf de routine de doorslag. In zijn zwartpartij wist Mart subtiele enkele minuscule voordeeltjes te stapelen, waarna hij het met een elegante promotiecombi uitmaakte. In de andere kreeg Luuk de coördinatie tussen zijn stukken niet op tijd in orde, waarna Mart het eindspel wederom secuur uitschoof: 2-0. In de A-degradatiepoule won Rudolf Kat tegen Joost Op ’t Hoog de eerste pot vanuit bedenkelijke stelling, in de tweede kwam er nog een punt bij: 2-0. Wilder was het spelverloop bij Stefan Hess-Ron de Veen. Hier was Stefan verreweg het handigst in de onoverzichtelijke stellingen die al snel op het bord werden getoverd.
In de B1 joeg Harry Buyvoets koploper Lex Karstens de stuipen op het lijf. In de eerste partij bleef het daar niet bij; Harry rondde het keurig af. Ook in de return had hij met zijn sterke paard de beste kansen in het eindspel, maar Lex wist het blad te wenden: 1-1. In de B2 weer een solide prestatie van René van den Bosch: 1,5-0,5 tegen Henry Flikweert. Maarten Werkhoven en Paul Castermans openden met een puntendeling in een spannend pionneneindspel. In de tweede partij sloeg Maarten toe. 1,5-0,5 was ook de uitslag bij Sebastiaan Dijksman-Bart van den Berg. De beslissing viel in een amusante wildwestpartij. In de B-promotiepoule sloeg Guus Vermeulen een mega-slag door Bas Rosheuvel twee keer kansloos te laten. In de B-degradatiepoule smaakte Ivar van der Heide het genoegen Thomas Tepe met 1,5-0,5 terug te wijzen. Genoegen? "Het had 2-0 moeten zijn", mopperde hij.
Het ratingschaak ten slotte. Kienfong Lie Kwie versloeg Leo van Gelder twee keer, en ook Carlo Butalid bracht 2-0 op de borden, al miste Hans Groffen onderweg wel een mooie kans. De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Hans van Driel vloert koploper (13-6-2018, Algemeen)
De slotcyclus van de Groepencompetitie is in de meeste groepen in de beslissende fase beland. De clubavond van woensdag 6 juni bracht nogal wat onverwachte ontwikkelingen.

Heel wat ratingfavorieten kregen het zwaar te verduren. In de B2 slaagde René van den Bosch er voor de tweede keer in successie in een 2-0 te scoren, deze keer tegen niemand minder dan Paul Castermans. Ook knap was de 1,5-0,5 die een geconcentreerde Maarten Werkhoven op de borden bracht tegen Sebastiaan Dijksman. In de parallelgroep liet Harry Buyvoets in de eerste partij tegen Bas Rosheuvel weer eens zijn tanden zien. In de revanchepartij wist Bas tegen te scoren: 1-1. Koploper Lex Karstens maakte geen fout tegen Toon Stuart, en ook Jan Otten scoorde maximaal, tegen hekkensluiter Ivar van der Heide.
In de C-groep bleven verrassingen goeddeels uit. In de C1 blijven Jeroen van de Rijt, Leo van Gelder, Thomas Schollen en Kees Gelens(!) in de promotierace na zeges op respectievelijk Cees Zoontjens, Guus van Heck, Nico Dignum en Paul Vermee. In de C2 dan toch een surprise: Bjoern Hofmans slaagde erin Jeffrey van Huijgevoort onderuit te halen. Rene Davidse pakte tegen Jan Bergsma de kans om zijn eierenrek -jargon voor een rijtje nullen- aan te vullen met een onvervalste paal - jargon voor een welhaast orgasmerende zege. In zijn euforie eiste Rene een speciale vermelding van dit wapenfeit. Graag gedaan. De zeges van de gedoodverfde promovendi Andries Deliën en Bastiaan van de Rijt op Ton Tepe en Elroy Kerstens baarden minder opzien.
In de D-groep realiseerde Hans van Driel zo mogelijk de grootste upset van de avond: hij bracht in een spannende partij nestor Theo Mulder diens eerste nederlaag toe. Nieuwkomer Jan Hes boekte dan juist zijn eerste zege, hij bleef Fons van Leersum de baas. Ad Haans en Hans Groffen gaan beiden richting middenmoot, na Ads zege in het onderlinge duel.
In de A1 leek Kienfong Lie Kwie voor een onvervalste 2-0 te gaan zorgen. In de eerste rapidpartij ving hij een stukoffer van Karel Storm koeltjes op, en in de tweede stond hij een heel bord voor. Dat feit werd futiel toen hij zich pardoes mat liet zetten met Df1. In de alvast gestarte kampioenspoule werden in beide matches twee remises opgetekend. Zonder strijd ging dat niet. Luuk Baselmans en Mark Clijsen brachten elkaar in de eerste partij niet uit het evenwicht, maar in de tweede wel. Eerst stond Luuk beter, maar Mark zal zich nog wel eens achter de oren krabben over de +24-stelling waarin hij in 'eeuwig schaak' berustte. In de match César Becx-Erik Dignum benutte eerstgenoemde zijn voordeeltjes niet, maar toen hij in de tweede pot te ver ging, liet Erik betere winstkansen liggen. In de A-degradatiepoule deed Ron de Veen goede zaken door Joost Op ’t Hoog met 2-0 terug te wijzen.
Ratingmatches waren er ook. Guus Vermeulen en Thomas Tepe zochten samen het terras op om daar de verwachte 1,5-0,5 te produceren. Jaap Steenkamer en Carlo Butalid kwamen uit op 1-1. De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Erik Dignum aan kop bij inloopschaak (11-6-2018, Algemeen)
De vierde periode van het inloopschaak is twee weken onderweg. Op vrijdag 8 juni waren er veertien schakers actief. Ongeslagen bleven Erik Dignum, Jan Douwes (beiden 2 uit 2) en Frank Bogaers (1 uit 1). Erik leidt de eerste schermutselingen in het ratingwinstklassement, met +25, op de voet gevolgd door Daan van Kalken (+19). Op vrijdag 15 juni kun je uiteraard weer terecht in de Ristobar van Cinecitta. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen & gratis een rapidpartij spelen.

Stukkenjagers vinden overal een podium (10-6-2018, Algemeen)
Na een dikke week pauze pikken we de draad op. Er is in de tussentijd druk geschaakt. Op 2 juni was er weer een bijzonder geslaagde editie van het Stukkenjagers DUO Kroegloperstoernooi. Maar liefst 55 teams hopten de hele dag van café naar café. Aan het eind van de dag werden de prijzen verdeeld. Minstens twee Stukkenjagers vielen in de prijzen. Erik Dignum legde samen met Jan Douwes beslag op de ratingprijs tot 4200, terwijl rapidbeest Hans Groffen ook hier, samen met broer Ludo, toesloeg: de ratingprijs tot 3200. Meer details vind je in het verslag van organisator Bram van den Berg op schaaksite.nl.
In datzelfde weekeinde waren nog minstens twee SJ'ers actief op de 64 velden. Luuk Baselmans sloeg zijn slag in het rapidtoernooi van de Zaltbommel Zuilichem Combinatie. In de A-groep legde hij met 6,5 uit 7 beslag op de hoofdprijs. Meer details kun je hier lezen. Herman Grooten nam deel aan Open Kampioenschap van Utrecht. In dit sterk bezette weekendtoernooi herstelde hij zich goed na een onverwachte nederlaag in ronde 2: 4,5 uit 6 en toch zijn 'eigen' TPR, zoals je hier kunt checken.
Ook bij het NK Lightning op zaterdag 9 juni in het Koning Willem II Stadion, waren er veel Stukkenjagers actief. Maar liefst vijftien leden beproefden hun geluk in het tweeminutenvluggeren. Na 28 voorronden slaagde Lars Vereggen er als enige de zestienkoppige A-finale te bereiken, maar daarin kon hij geen rol van betekenis spelen. Mark, Anne en Koen Haast, Frans Konings en Mark Clijsen bereikten netjes de B-finale, waar Mark (eerste) en Anne (derde) zich knap in de prijzen schaakten. In de lagere finalegroepen mochten ook Luuk Baselmans (derde in de D) en Maarten Werkhoven (gedeeld tweede in de H) op het podium. Een verslag en alle resultaten vind je op de site van het organiserende SG KiNG. Rudolf Kat speelde op vrijdagavond en zaterdag mee in de topgroep van het vierkampentoernooi van De Uil in Hillegom. Hij kwam - als op papier zwakste speler - tot een prima 1,5 uit 3: gedeeld tweede. De details verwachten we hier.

Wil en Fons vinden een recept (29-5-2018, Algemeen)
Op woensdag 23 mei was er weer een ronde van de slotcyclus van de Groepencompetitie. Slechts één van de spelers wist de elo-matige voorspelbaarheid echt te doorbreken.

Nee, we doelen niet op Ruud Feelders, al was zijn 2-0 tegen Stefan Hess niet de meest voor de hand liggende uitslag van hun rapidmatch. In de andere A-groep was Kienfong Lie Kwie in de eerste pot wel heel snel op het offerpad tegen Ron de Veen: stuk kwijt. Deze nederlaag kwam hij niet meer te boven in de tweede rapidpartij: 0-2. De match van Mark Clijsen met Karel Storm verliep volgens de vaste mal: Mark won de eerste, waarna hij in de tweede snel tevreden was met remise. Net als Mark en Mart Nabuurs blijft César Becx in de race voor de groepszege, na de 2-0 tegen Rudolf Kat.
Voor de verrassing van de avond moesten we deze keer in de D-groep zijn. Daar vrolijkt Fons van Leersum doorgaans de zaal rond half tien op met een humoristische uithaal over zijn gebrekkige schaakinzicht. Deze avond wachtten de fans vergeefs op deze eruptie. Hoewel gepensioneerd als huisarts bleek Wil Wouts het recept gevonden te hebben tegen Fons’ gemopper. Hij schreef zijn tegenstander een winstpartij voor. Het deed wonderen: Fons bleef tot het eind geconcentreerd en mocht de felicitaties van Wil in ontvangst nemen: patient cured. Ook Hans Groffen leek lange tijd op weg naar een surprise. In het eindspel van torens + paard tegen koploper Theo Mulder had hij voordeel. Maar toen Theo de paarden wist te ruilen, wendde het blad zich alsnog. Theo van de Hoek en Bert Wels scoorden een punt tegen respectievelijk Hans van Driel en Jan Hes.
In de B-groepen zorgde René van den Bosch voor de grootste afwijking van de ratingverwachting door Thomas Tepe met 2-0 te verslaan. Ook Lex Karstens scoorde tegen Bas Rosheuvel beter (2-0) dan gezien het ratingverschil verwacht mocht worden. Dat Sebastiaan Dijksman tegen Paul Castermans dezelfde uitslag op het bord bracht was minder onverwacht. Na de tweede remise tussen Ivar van der Heide en Harry Buyvoets hoorden we Ivar zeggen: “Beetje laf.” We gaan ervan uit dat het hier zelfverwijt betrof. Strijdlustiger waren Maarten Werkhoven en Bart van den Berg. Beiden wonnen hun witpartij: 1-1.
In de C1 zegevierden de elo-favorieten in drie partijen: Guus van Heck, Jeroen van de Rijt en Leo van Gelder lieten respectievelijk Paul Vermee, Jaap Steenkamer en Nico Dignum hun hielen zien. Cees Zoontjens won het treffen van rating-evenknie Kees Gelens. In de C2 kon Carlo Butalid niet stunten tegen Bastiaan van de Rijt, terwijl Ton Tepe de Bredase derby tegen Jan Bergsma in zijn voordeel besliste. In het treffen tussen Jeffrey van Huijgevoort en Andries Deliën was het tot het laatst razend spannend. Beide koningen lagen zwaar onder vuur van andermans zware stukken. In een poging het matnet rond de zwarte monarch op h6 te sluiten koos Jeffrey voor g2-g4, in plaats van het winnende Te4. Zoals het nu ging liep de zwarte koning doodleuk naar g3 om zijn witte tegenhanger te helpen matten: punt voor Andries. De enige ratingmatch van de avond - tussen Erik Dignum en Guus Vermeulen - bracht een voorspelbaar resultaat: 1,5-0,5. De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Podiumplaats Mark Haast bij Brabants Kampioenschap (28-5-2018, Algemeen)
Drie Stukkenjagers namen van 25-27 mei deel aan het WLC Weekendtoernooi in Eindhoven, waar ook meteen de Brabantse titel te verdienen viel. Mark Haast begon voortvarend, na een bye op vrijdagavond dan. De zaterdag bracht hem drie zeges. Op zondagmorgen was IM Stefan Kuipers hem echter te machtig. In de slotronde moest hij het opnemen tegen César Becx. Die had zich, na een nederlaag tegen IM Petrisor, goed opgewerkt naar 3,5 uit 5. Het werd een spannende partij, waarin Mark uiteindelijk aan langste eind trok. Hij eindigde met 4,5 uit 6 op de gedeelde tweede plaats. De derde Stukkenjager, Luuk Baselmans, startte sterk: 3 uit 4 met onder andere een plusremise tegen Petrisor. Op zondag moest hij echter twee nederlagen slikken. Waarschijnlijk zal de eindstand

De Cinecitta-bon gaat naar Hans Groffen (28-5-2018, Algemeen)
Zestien schakers bij de inloopschaaksessie van vrijdag 25 mei. Van hen wonnen Kienfong Lie Kwie, Jan Douwes en Erik Dignum hun beide partijen. Ook Wil Wouts (1,5 uit 2), Theo Mulder en Joop van Troost (beiden 0,5 uit 1) bleven ongeslagen. Het algemeen klassement van de derde periode werd een prooi voor Jan Douwes, terwijl Hans Groffen met +77 het ratingwinstklassement én een Cinecitta-bon won.
Op vrijdag 1 juni beginnen we met een schone lei aan de vierde periode van dertien weken. Iedereen is welkom om zich om 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta te melden voor de rapidpartijen.

Kroeglopers op het podium (23-5-2018, Algemeen)
Elf Stukkenjagers hebben het pinksterweekeinde, of althans een deel daarvan, al schakend doorgebracht. Het zestal in het BPB Limburg Open moest het zonder prijzen stellen. In de A-groep haalde Herman Grooten met 4,5 uit 7 zijn eigen niveau, terwijl Jasper Beukema met 4 punten en een TPR van bijna 2400 zeer tevreden mocht zijn. Op 3,5 punt vinden we Stefan Beukema en Sjoerd van Roon. Eerstgenoemde zal zich meer hebben voorgesteld van het toernooi, terwijl Sjoerd een slechte start nog prima ophaalde. In de B-groep was het niet altijd kaviaar voor Chris en Constantijn Beukema. De details vind je op de toernooisite.
Vijf Stukkenjagers deden zondag 20 mei mee aan het Delfts Kroegloperstoernooi. Succes was er voor het duo Frans Konings/Mark Clijsen, dat met 10,5 uit 14 beslag legde op de gedeelde derde plaats. Iets lager op de ranglijst Mark Haast/Martine Middelveld met 9 punten en César Becx/Huong Do met 8,5 punt, waarbij Huong een TPR van 2100 aantekende. Meer info vind je hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]