[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
25-04-2018: Groepencompetitie

Nieuws

Naar de Meesterklasse, het hele verhaal (23-4-2018, Algemeen)
Op schaaksite.nl kun je inmiddels het uitgebreide verslag lezen dat Mees van Osch maakte van de kampioenswedstrijd van De Stukkenjagerh 1 tegen De Toren Arnhem.

De Stukkenjagers 1 gaat weer naar de Meesterklasse! (22-4-2018, Algemeen)
Voor de derde keer in de clubhistorie is SJ 1 erin geslaagd promotie naar de hoogste klasse te bewerkstelligen. De Toren Arnhem werd ter plekke met 7,5-2,5 aan de zegekar gebonden door zeges van Jasper Beukema (1), Herman Grooten (3), Mart Nabuurs (7), Mark Haast (8), Tijmen Kampman (9) en Anne Haast (10). Puntendelingen waren er voor Stefan Beukema (4), Lars Vereggen (5) en Mees van Osch (9), terwijl Nick Bijlsma (2) het loodje legde. Het wedstrijdverloop had je kunnen volgen via het twitteraccount van De Toren. Van alle mooie scores was die van Mark Haast (8 uit 9!) de allerbeste, zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 2 eindigt in majeur (22-4-2018, Algemeen)
Na een matige seizoenstart kwam SJ 2 in de tweede helft op stoom. In de slotronde werd met 4,5-3,5 gewonnen bij het op papier sterkere Eindhoven. Winst was er voor Bram van den Berg (3), Cor van Dongen (4) en Koen Haast (8), terwijl Frans Konings (1), Mark Clijsen (5) en supersub Maarten Werkhoven (7) remiseerden. Verlies viel Erik de Moor (2) en Peter Huibers (6) ten deel. In de eindrangschikking werd SJ 2 zesde, hier kun je zien dat good old Mark Clijsen met 5,5 uit 8 topscorer werd.

De Stukkenjagers 3 nog bijna kampioen (22-4-2018, Algemeen)
SJ 3 bezette voor de slotronde de tweede plaats in 3H. Theoretisch kon er nog een gooi naar de titel gedaan worden. Dan moest er erg ruim gewonnen worden van het even sterke D4, en zou De Drie Torens moeten stunten tegen koploper 't Pionneke.
In Oosterhout waren de eerste twee scores puntendelingen. John Greunsven (1) en Erik Dignum (2) hadden een plusje, maar winst bleef uit zicht. Daarna scoorde Reinier Jaquet (8) een keurig punt. Toen de tegenstander op f5 ruilde kwam Reiniers koningsaanval tot snelle wasdom: 2-1. Sjoerd van Roon (6) had wat pionnen gekaapt, maar moest scherp rekenen om de venijnige aanval van de tegenstander te ontregelen. Dat lukte en met een koningsmars haalde hij het punt binnen: 3-1. De tegenstander van Karel Storm (3) vertikte het om het sterke witte paard met zijn loper te slaan, en dat kwam hem duur te staan toen de zware stukken van het bord verdwenen. Met een beresterk paard tegen een kreupele loper loodste Karel vlot een pion naar de overkant: 4-1.
Ruud Feelders (7) had een kwaliteit gewonnen, maar het was niet zo eenvoudig om dit voordeel uit te bouwen. Toen hij een tactisch trucje overzag, was het tijd om het punt te delen: 4,5-1,5. Luuk Baselmans (1) had vijf pionnen en een koning, de tegenstander een paard en drie pionnen. Zijn situatie verbeterde zienderogen toen beiden na een doorbraak een dame erbij haalden. Sterker nog, omdat Luuk een zetje eerder met zijn dame aan de slag kon, won hij het paard. Daarna lukte het hem dan weer niet om vernuftig uit het 'eeuwig schaak' te lopen: 5-2. De partij van César Becx (5) zou uiteindelijk 81 zetten duren. Onze man dacht een gecontroleerde manoeuvreerpartij te hebben gespeeld, waarbij de tegenstander onder de voortdurende druk bezweek. Dat laatste was waar, het eerste allerminst. Het siliconenmonster constateert een schrijnend menselijk falen. Toch 6-2.
Tijdens het afsluitende eten koesterden we onszelf nog in de waan dat DDT ongetwijfeld met de voor onze titel benodigde 5,5-2,5 zou hebben gewonnen. Helaas bleken ze toch twee bordpuntjes minder te hebben gescoord, eentje te weinig voor handhaving bovendien. Dubbel jammer.
Zoals je hier kunt zien werd César Becx primus inter pares, hij hoefde daarvoor alleen maar van alle opponerende Carlo's te winnen. Voor de beste TPR moet je bij Fré Hoogendoorn zijn.

De Stukkenjagers 4 is (de laatste!) NBSB-kampioen (22-4-2018, Algemeen)
SJ 4 had in de NBSB Promotieklasse in de vorige ronde al een van de twee promotieplekken naar de derde klasse KNSB veroverd. Nu moest het tegen het - sterkere - Eindhoven 2 proberen ook nog kampioen te worden. Teamleider Joost Op 't Hoog bericht: 'In Eindhoven de kers op de taart van een prima seizoen kunnen zetten door met onze patentuitslag 4,5–3,5 te winnen. Achteraf gezien ging dat eigenlijk onverwacht soepel en was, al geruime tijd voordat Kienfong Lie Kwie (6) het genoegen smaakte het beslissende punt te scoren, duidelijk dat we de punten en dus ook de titel mee naar huis gingen nemen. Ron de Veen verloor min of meer regelmatig aan bord 2 maar daar stond een keurige overwinning van Jan Otten (8) tegen een aanstormend jongedamestalent tegenover. Teambenjamin Contantijn Beukema (5) wikkelde koelbloedig af naar een gunstig toreneindspel en won het zonder blikken of blozen. Joost Op ’t Hoog (4) overleefde ternauwernood de opening en werd omvergelopen toen hij dacht opgelucht te kunnen ademhalen. Lex Karstens (3) liet de knock-out achterwege, maar het halfje kwam niet in gevaar. Henk Jan Beukema, het hele seizoen rots in de branding op bord 1, vond net niet voldoende voordeel om te winnen dus ook hier een halfje. Last-minute-invaller Paul Castermans (7) stond steeds een tikje beter, net niet genoeg om er zaken mee te kunnen doen, maar ruim voldoende om een keurige remise te scoren. Daarna was het nog even wachten totdat Kien zijn voordelige toreneindspel zou verzilveren. Dat deed hij zeer overtuigend en daarmee was de titel in de promotieklasse een feit. Wat een club, wat een team, wat een spelers en wat een invallers!'
Zo werd SJ 4 de laatste NBSB-kampioen; deze competitie gaat immers op in de KNSB-competitie. Zoals je hier kunt zien leverden maar liefst zeventien spelers een bijdrage en werd kopman Henk Jan Beukema met een prachtscore topscorer.

Hoezo terrasjesweer? (21-4-2018, Algemeen)
In totaal veertien schakers ontvluchtten het mooie weer om vrijdagmiddag 20 april in de Ristobar te gaan inloopschaken. Vijf ongeslagenen deze sessie: Kienfong Lie Kwie, César Becx (beiden 2 uit 2), Joop van Troost, Roger Bougie en Bart van den Berg (allen 1 uit 1). De volgende bijeenkomst is - het woord Koningsdag spreekt boekdelen - op vrijdag 27 april, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Klaar voor de apotheose (20-4-2018, Algemeen)
Zaterdag 21 april heeft het in zich om weer een historische dag te worden voor onze club. Daar zou dan met name eersteklasser De Stukkenjagers 1 voor kunnen zorgen. Als er in de uitwedstrijd tegen De Toren Arnhem één matchpunt wordt behaald, dan gaat het eerste een derde episode in de Meesterklasse tegemoet. Maar de Arnhemmers verkeren in acute degradatienood en zullen alle krachten mobiliseren om dat horrorscenario te voorkomen.
De Stukkenjagers 2 heeft in 2D inmiddels de degradatiekans verkleind tot een fractie van een promille. Er kan dus bij Eindhoven vrij-uit geschaakt worden. Derdeklasser De Stukkenjagers 3 heeft een uitstekend seizoen gedraaid en staat tweede. Het team heeft zelfs nog 2,7% kans op de titel. Dan moet er om te beginnen in Oosterhout heel ruim gewonnen worden van de nummer 3, het al even verrassend presterende D4. Maar het zal wel iets rond de 4-4 worden.
De Stukkenjagers 4 schreef in de voorlaatste ronde al historie door promotie naar de derde klasse KNSB veilig te stellen, maar kan uit tegen Eindhoven 2 het orgelpunt zetten door met een gelijkspelletje het kampioenschap (en een klok) binnen te hengelen. Lukt dat niet, dan wordt het duimen dat nummer 2 Waalwijk niet wint...

Hoezo de Slimste Stukkenjager? (19-4-2018, Algemeen)
Woensdag 17 april was de apotheose van de allereerste Slimste Stukkenjager Quiz. Een week eerder hadden zo'n 25 leden zich gebogen over vijftien opgaven die Herman Grooten voor elke categorie had geselecteerd. Voor elke categorie? Curieus. O, alle mensen zijn heus wel gelijk, hoor. Als mens dan. Maar in onze eigen wereldje ligt dat toch even anders. 'De slimste', alleen taalreuzen herkennen hier nog de overtreffende trap: daarvoor moet je van de buitencategorie zijn. Typisch Nederlands om dan ook mensen te belonen die - pakweg - door de eerste de beste 8-jarige van het bord worden geschoven. Zie je het al voor je: een Japanner die trots naar voren komt om de eerste prijs in de categorie 'tot 1500' in ontvangst te nemen? Denk eerder aan boegeroep en seppuku.
Dit bleef de winnaar in de categorie 'tot 1500', Henry Flikweert, dan weer bespaard. Voor hem had de quiz gezien zijn rating overigens geen week later moeten plaatsvinden. Hij mag zich voor een jaar de Slimste Stukkenjager noemen, op voorwaarde dat hij daar steeds - na een adempauze en met nadruk - aan toevoegt: "tot 1500 dan". Dat zal 'm leren. Jammer dat er geen beker was: "Maar opa… was jij toen zó slecht dan?" O ja, voor straf moet Henry bij Cinecitta een veel te moeilijke film gaan kijken.
Evenmin eenvoudiger wordt het leven van Paul Castermans, winnaar in die categorie 1500-1800. Bedeesd vroeg hij of hij - na de adempauze - mocht volstaan met de toevoeging "tot 1800 dan". Deze suggestie viel niet in goede aarde bij de geestelijk grootvader van de SSQ, Wil Wouts. Deze hoeder van het gedachtegoed der ratingverdrukten beet Paul toe: "Wil meneer soms de suggestie wekken dat hij beter is dan alle sub-1500’s? Je moest je schamen! Die arme mensen hebben niet eens de káns gekregen dezelfde opgaven als jij te maken." Paul werd niet alleen veroordeeld tot het uitzitten van een iets te moeilijke film, maar moet komend seizoen ook het Stukkenjagers Open organiseren. Ongetwijfeld met een groep 'tot 1800' met forse geldprijzen.
Dan de echte Slimste Stukkenjager. Nou ja, Mart Nábuurs. En wij maar denken dat hij de op tien na SS is. Diezelfde avond zou hij er nog in slagen een eindspel van T+L+P+vrijpion tegen kale D in remise te laten verzanden. Maar goed, hij wist in ieder geval nog twee van de vijf eindspelstudies op te lossen, al heeft ook hij de kleinkinderen heel wat uit te leggen. En hup, nóg maar een Cinecitta-bon. Beetje slimme Stukkenjager (BSS) maakt zijn vriendin blij met Ladybird. Win-win.

Paul Vermee en Harry Buyvoets stunten (16-4-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 11 april bood een gevarieerde mix aan partijen uit de eerste(!), tweede en derde cyclus van de Groepencompetitie. Met verrassende resultaten.

Laten we maar weer eens beginnen met de D-groep, die biotoop waar iedereen - jong, oud, vers of gerijpt - zomaar van iedereen kan winnen. Ook deze woensdag werd dat manifest. Zo haalde Theo van de Hoek in een strak gevoerde partij promotiekandidaat Nico Dignum onderuit; twee zeges op rij, niet slecht voor een dammer. Ook Henri Anemaat is zo’n meerslag niet vreemd. Sterker nog, met 6 uit 7 begint het zo langzamerhand op een rondslag te lijken. Deze keer merkte Jan Bergsma dat Henri rustig blijft als het erom spant. Net als Henri mag Bjoern Hofmans zich al bijna verheugen op promotie, na de zege op Ad Haans. Coen Klaassen hoopt zich met een goede eindsprint nog richting C-groep te katapulteren, nu knoopte hij Fons van Leersum op.
Er werden alvast enkele D-partijen voor de volgende cyclus gespeeld. Hans Groffen bevestigde zijn goede vorm door Hans van Driel te verwelkomen met een nederlaag. Kees Gelens moet eerst nog even degraderen, maar mocht dat lukken, dan heeft hij alvast een puntje tegen Bert Wels binnen.
In de C2 kreeg Toon Stuart wederom een onverwachte nederlaag te slikken; winnaar Ton Tepe kan zelfs nog lonken naar de derde plaats. Emil Voorhorst verzekerde zich van een van de twee directe promotieplekken door met zwart Theo Mulder te verslaan: 7 uit 8! Paul Vermee, door C-watchers al opgegeven, herrees uit de denkbeeldige as door - volgens het slachtoffer voor de eerste keer in zijn leven - Cees Zoontjens te verslaan. Opeens staat Paul - voorlopig? - op een veilige plaats!
Ook hier al enkele partijen voor de derde cyclus. Rene Davidse dolf het onderspit tegen Carlo Butalid. Een waar spektakelstuk was de partij Elroy Kerstens-Jeffrey van Huijgevoort. Het bord stond vol hangende stukken en beide koningen lagen zwaar onder vuur. Uiteindelijk lukte het Jeffrey het best al zijn stukken in de gaten te houden.
In de B1 zorgde Harry Buyvoets voor een regelrechte sensatie. Met zwart spelend zette hij Bas Rosheuvel van meet af aan onder druk en met succes: kwaliteitswinst en later ook het punt. Door deze zege plaatste Harry, en niet Bas, zich voor de promotiepoule. Daarin stelde Ron de Veen zijn promotieplaats veilig door Paul Castermans terug te wijzen. In de degradatiepoule boekte Maarten Werkhoven een broodnodige zege op Jan Otten, die nu moet vrezen voor zijn hachie.
Ook op dit niveau werd al een beginnetje met de slotcyclus gemaakt. Guus Vermeulen was met 2-0 te sterk voor Bart van den Berg. Henry Flikweert heeft al net zo’n vette uitslag staan, mocht Thomas Tepe erin slagen naar de B-groep te promoveren. Nog twee van die wannaBees, Ivar van der Heide en Leo van Gelder, hielden elkaar in evenwicht: 1-1.
In de A-groep maakte medekoploper Tijmen Kampman geen fout. Zijn tegenstander César Becx offerde in het middenspel wat ongeduldig een pion en zag die niet meer terug; met een aantal logische zetten ontketende Tijmen zelf een winnende aanval. Daardoor houdt hij uitzicht op de cycluswinst, die in de partij tegen Luuk Baselmans zal worden betwist. Mart Nabuurs - die een half verliespuntje meer heeft dan beide heren - bleef op het vinkentouw zitten. Met wellicht enige dank aan Stefan Hess. Die had weer eens een stukoffer gepleegd, en verrek: tijdens de massa-analyse werkte het veel beter dan tijdens de partij, die Mart ogenschijnlijk regelmatig wist te winnen. Ook de partij Ruud Feelders-Karel Storm had gemakkelijk een andere uitslag kunnen krijgen. Tenminste, als we de winnaar - Ruud - mogen geloven. Lex Karstens en Sebastiaan Dijksman lieten het zover niet komen: de onderlinge remise brengt geen van beiden dichterbij handhaving.
Er werden nog twee matches op A-niveau gespeeld, maar dan uit andere cycli. Zo moest Rudolf Kat zijn A-status nog veilig stellen door zijn resterende partij tegen Kienfong Lie Kwie uit de eerste cyclus in winst om te zetten. Dat lukte. Luuk Baselmans en Erik Dignum namen al een voorschot op de rapidmatches van de derde cyclus. Hun match kreeg een ratingconforme uitslag: 1,5-0,5 voor Luuk.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Hans Groffen demarreert bij inloopschaak (16-4-2018, Algemeen)
Op vrijdag 13 april waren er zestien inloopschakers bij Cinecitta. Van hen slaagden er maar drie in ongeslagen te blijven. Jan Douwes en Hans Groffen scoorden 2 uit 2, terwijl César Becx 1 uit 1 liet aantekenen. Door beide zeges vergrootte Hans zijn voorsprong in het ratingwinstklassement van de derde periode aanzienlijk.
De volgende mogelijkheid om vrijblijvend & gratis twee rapidpartijen tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander te spelen dient zich aan op vrijdag 20 april; wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta aan de Willem II-straat kan meteen aan de slag.

Wie zijn de Slimste Stukkenjagers? (13-4-2018, Algemeen)
Het was een mooi gezicht, op woensdagavond 11 april: 23 Stukkenjagers gebogen & in gedachten verzonken over de vijftien opgaven die Herman Grooten had geselecteerd voor de eerste editie van de Slimste Stukkenjager Quiz. Om de mat-in-twee'tjes, de combinaties en de eindspelstudies te ontrafelen kregen de deelnemers in totaal maar 45 minuten, zodat - net als in real life - tijdnood op de loer lag. Die werd menigeen te machtig.
Voor het antwoord op bovenstaande vraag zul je nog een weekje geduld moeten hebben. Op woensdag 18 april zullen vanaf 19.00 uur alle opgaven in vogelvlucht worden behandeld, waarna de bekendmaking van de uitslag in de drie categorieën (<1500, 1500-1800 en >1800) volgt. Komt dat zien!

En dat is negen voor Stefan Kuipers! (9-4-2018, Algemeen)
Ook in de laatste ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 4 april, bleef hij ongenaakbaar. Als negende in de rij mocht Bram van den Berg onder het juk door bij Stefan Kuipers, die daarmee de prestatie van Dharma Tjiam uit de jaren negentig evenaarde: 9 uit 9 in ons open toernooi.
In de schaduw van deze bijna ongeëvenaarde prestatie deed Mart Nabuurs het aan bord 2 ook allerminst verkeerd. Hij was met zijn paard in de door gxf3 versplinterde pionnenformatie van Mees van Osch binnengedrongen en dat gaf hem een langdurig voordeel. In de ultieme fase probeerde Mees nog tegenspel te crëeren via de lange diagonaal, maar Mart hield de deur vakkundig gesloten. Even later kon hij het punt binnenhalen, waardoor hij met 7,5 uit 9 op een ongedeelde tweede plaats beslag legde.
Vier spelers slaagden erin om - op gepaste afstand - met 6,5 punt de derde plaats te delen. Tijmen Kampman, Lars Vereggen, Anne Haast en Mark Clijsen. Tijmen en Lars wonnen ogenschijnlijk regelmatig van respectievelijk Jordy Schouten en Lex Karstens. De zege van Anne op Thomas Mollema werd niet door elke toeschouwer begrepen, getuige de uitspraak: "Hoe heeft Thomas dat nog weten te verliezen?".
Verder in de slotronde maar enkele ratingschokjes. Zo leed Luuk Baselmans een van zijn zeldzame woensdagse nederlagen, tegen Thomas Kools, die daarmee een sterk toernooi bekroonde. Lager op de ranglijst wisten Kees Gelens en Nico Dignum enkele mannen-in-vorm een onaangename verrassing te bezorgen. Kees versloeg Henry Flikweert, terwijl Nico Dignum coming-man Ivar van der Heide op remise hield. Alle uitslagen staan hier op een rijtje.

Topdag voor zaterdagteams (8-4-2018, Algemeen)
Met zes overwinningen en een gelijkspel beleefde de club op zaterdag 7 april een hoogtijdag. De Stukkenjagers 5 werd kampioen in NBSB 2B, De Stukkenjagers 4 stelde promotie naar de derde klasse KNSB veilig en wie weet verdiende De Stukkenjagers 7 een plek in de zesde klasse KNSB. In onderstaand opsomminkje vind je de linkjes naar de reeds verschenen verslagen:
De Stukkenjagers 1 - HWP Haarlem
De Stukkenjagers 2 - Dordrecht
De Stukkenjagers 3 - De Giessen en Linge
De Stukkenjagers 4 - De Raadsheer
De Stukkenjagers 5 - De Kentering 2
De Stukkenjagers 6 - Staunton 2
De Stukkenjagers 7 - De Vughtse Toren 2

De Stukkenjagers 1 stevent op de Meesterklasse af (8-4-2018, Algemeen)
Vooraf leek het een zware opgave, tegen HWP Haarlem. Maar het vlaggenschip maakte geen fout tegen de subtopper. Lars Vereggen (1), Anne Haast (4), Stefan Beukema (5), Tijmen Kampman (6), topscorer Mark Haast (7), Nick Bijlsma (8) en Mart Nabuurs (9) scoorden een vol punt, terwijl Jasper Beukema (10) remiseerde. De nederlagen van Mees van Osch (2) en Herman Grooten (3) deden geen pijn: 7,5-2,5! De fraaie individuele scores vind je hier.
Omdat concurrent HWP Sas van Gent een matchpunt liet liggen heeft SJ 1 in de slotwedstrijd bij De Toren Arnhem genoeg aan een 5-5 voor promotie naar de Meesterklasse. Het zou, na de periodes 2005-2006 en 2011-2013, het vierde seizoen in het schaakwalhalla worden.

De Stukkenjagers 2 heeft nog een bordpunt nodig (8-4-2018, Algemeen)
Dankzij een 4-4 tegen Dordrecht heeft het tweede zich zo goed als veilig gespeeld in de tweede klasse D. Alleen als PION in de slotronde met 8-0 wint en SJ 2 met dezelfde cijfers verliest van Eindhoven is het mis. Tegen de Dordtenaren zorgden topscorer Mark Clijsen (4), Frans Konings (7) en Bram van den Berg(8) voor hele punten, terwijl Eric de Moor (2) Roland Daamen (6) een halfje inbrachten. Verlies was er voor Martijn Blom (1), Joris Gerlagh (3) en Sourav Bhattacharjee (5). De individuele scores vind je hier.

De Stukkenjagers 3 kan niet meer degraderen (8-4-2018, Algemeen)
Nog al zo'n team dat overpresteert. Op papier geen hoogvlieger staat het derde nu doodleuk tweede in de derde klasse H. De verschillen in deze groep zijn zo klein, dat SJ 3 zich pas na de 4,5-3,5 zege op De Giessen en Linge heeft gevrijwaard van degradatie. Sterker nog, de titel is zelfs nog niet uit zicht, al moet daarvoor in de slotronde zowel De Drie Torens (tegen koploper 't Pionneke) als SJ 3 zelf schier bovenmenselijk presteren.
De score werd geopend met een remise van Karel Storm (8), waarna Erik Dignum (4) een fraaie zege boekte. Vrijwel tegelijkertijd werd topscorer Fré Hoogendoorn (3) eraf gecombineerd. Daarna volgden zeges van John Greunsven (6) en Ruud Feelders (7), die samen met de nederlaag van Sjoerd van Roon (5) voor een 3,5-2,5 tussenstand zorgden. César Becx had al de hele dag een voordeeltje, maar het bleek te klein om door te drukken, 4-3. Alles hing af van de afloop bij Luuk Baselmans (1). Die was in een verloren paardeindspel beland, maar hij wist met een vrije g-pion de tegenstander zodanig te verwarren dat die de draad kwijt raakte: remise en weer twee matchpunten binnen! De individuele scores kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 4 zorgt voor een mijlpaal in de clubhistorie (8-4-2018, Algemeen)
Wie voor dit seizoen had voorspeld dat De Stukkenjagers 4 niet zou degraderen uit de NBSB Promotieklasse, zou al voor rasoptimist zijn versleten. Met het visioen van 14 matchpunten na 8 ronden had je een bookmaker aan de bedelstaf kunnen brengen. Toch staat het er echt. Zaterdag, in de do-or-die-match tegen De Raadsheer, regende het remises. Uiteindelijk zouden het er maar liefst zes worden: Reinier Jaquet (4), Constantijn Beukema (7), Rudolf Kat (3), Joost Op 't Hoog (5), Henk Jan Beukema (1) en Maarten Werkhoven (8) deelden allen het punt. Die reeks werd doorbroken door Kienfong Lie Kwie (6) die het team op voorsprong bracht. Daarna dromden allen samen rond het bord van Ron de Veen (2), die uit een spannende stelling een half punt moest halen om de historische promotie naar de derde klasse KNSB tot feit te promoveren. Het werd zelfs meer: Ron won, 5-3! In de slotronde kan SJ 4 zich, door gelijk te spelen tegen Eindhoven 2, ook nog verzekeren van de titel.
Vooralsnog is kopman Henk Jan Beukema topscorer met een knappe 5,5 uit 8 , zoals je hier kunt zien, opvallend ook het aandeel van de invallers, die samen 7 uit 10 scoorden.

De Stukkenjagers 5 verovert de titel (8-4-2018, Algemeen)
Door een communicatiestoornis begon het vijfde een uurtje later. En dus beleefde de wedstrijd tegen De Kentering 2 een latere apotheose dan de andere zes wedstrijden in Cinecitta. Maar om een uur of vier was het dan toch zover: de handen van Bastiaan van de Rijt (4) gingen de lucht in, nadat hij het vijfde en beslissende punt had aangetekend. De titel in de tweede klasse was binnen, en daarmee de promotie naar de vijfde klasse KNSB. Samen met de zeges van Bas Rosheuvel (1), Guus Vermeulen (3), Paul Castermans (5) en Carel van Alphen (6) en remises van Jeroen van de Rijt (7) en Bart van den Berg (8) leek een 7-1 eindstand in de maak. Maar Huong Do (2) ging te ver in haar winstwil, zodat het 6-2 werd. Het maakte de viering - in de beste SJ-traditie bij een Griek - er niet minder gezellig om. Topscorer werd Jeroen van de Rijt met 4 uit 5, hier staan alle scores op een rijtje.

De Stukkenjagers 6 pakt de zesde plaats (8-4-2018, Algemeen)
Na de nederlaag tegen SJ 7 in de openingsronde speelde het zesde dit seizoen in de schaduw van de grote broers. Dat deed het verdienstelijk, met in de slotronde nog een zege op Staunton 2, waardoor de zesde plaats in de eindstand werd veiliggesteld. Het werd 4,5-3,5 dankzij winstpartijen van Andries Deliën (1), debutant Elroy Kerstens (4) en Paul Vermee (1) en remises van Jan Weijters (3), Jan Bergsma (6) en Hans Groffen (8). Daardoor werden de nederlagen van Theo Mulder (2) en Ton Tepe (5) gecompenseerd. Topscorer werd Hans Groffen met 4,5 uit 7, de overige scores kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 7 is wel/niet gepromoveerd (8-4-2018, Algemeen)
Door in de slotronde 4-4 te spelen tegen de Vughtse Toren 2 heeft SJ 7 beslag weten te leggen op de tweede plaats in de eindrangschikking van de derde klasse A. Normaal gesproken is dat niet genoeg om te promoveren, temeer omdat de nummer 2 in de andere derdeklassegroep een hoger aantal bordpunten behaalde. Maar omdat er vier tweedeklassegroepen zijn zou je zeggen dat SJ toch een kansje moet hebben op een plek in de zesde klasse KNSB. De toekomst zal het leren. In het heden heeft het zevende een fantastisch seizoen gedraaid. Tegen de Vughtenaren scoorden Leo van Gelder (2), Bjoern Hofmans (7) en Ad Haans (8) hele punten, terwijl Thomas Tepe (1) en Hans van Driel (6) remiseerden. Dat bleef voor Cees Zoontjens (3), Wil Wouts (4) en Rene Davidse (5) buiten bereik. Zoals je hier kunt zien bleef de afwezige Ivar van der Heide topscorer van het team met 5,5 uit 6. Knappe score ook van debutant Ad Haans.

Alwéér D-Day voor de zaterdagteams (6-4-2018, Algemeen)
De zaterdagteams van De Stukkenjagers spelen zaterdag 7 april hun laatste massale thuiswedstrijd van dit seizoen. Voor zes van de zeven teams staat er veel op het spel.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 is nog twee zeges verwijderd van een terugkeer naar de Meesterklasse. Elk misstapje zal echter een vierde seizoen in het schaakwalhalla uit zicht doen verdwijnen, zo lijkt het. Op bezoek komt HWP Haarlem dat zich tot een subtopper heeft ontwikkeld. Tricky. De Stukkenjagers 2 heeft 5 matchpunten en een ogenschijnlijk veilige marge met de nummer 9. Bij winst op Dordrecht stijgt het zelfs naar de zesde plaats in de tweede klasse D.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 is in 3H al in het rijke bezit van 8 matchpunten, maar vreemd genoeg nog allerminst zeker van klassenbehoud. Verlies tegen De Giessen en Linge zou nog een benauw(en)de slotronde kunnen opleveren.
De Stukkenjagers 4, tot eigen verbijstering koploper in de NBSB Promotieklasse, kan met een zege op De Raadsheer een historische promotie naar de derde klasse KNSB realiseren. Daar staat tegenover dat een gelijkspel de kans daarop ernstig zou verkleinen. In de slotronde wacht immers het sterke Eindhoven 2. De Zundertenaren zullen hun huid duur verkopen, want ook zij hebben nog kans op een van de twee promotieplekken.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 deed in de vorige ronde haasje-over bij De Raadsheer 2 en gaat met een punt voorsprong de slotronde in. Daarin ontmoet het subtopper De Kentering 2. Bij winst is SJ 5 kampioen, bij 4-4 moet het duimen dat De Raadsheer 2 niet met 6-2 of meer uithaalt.
Derdeklasser De Stukkenjagers 6 is al een tijdje aan het uitbollen en speelt in de laatste match om de zesde plaats in de eindrangschikking met Staunton 2. Voor De Stukkenjagers 7 staat er ietsje meer op het spel. Bij een zege op Vughtse Toren 2 - geen makkie - gloort een knappe tweede plaats. Maar dit seizoen is voor SJ 7 - met vijf zeges - sowieso al geslaagd.
Alle wedstrijden zijn vrij toegankelijk, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

Slechts drie ongeslagen inlopers (6-4-2018, Algemeen)
Het mooie weer eiste zijn tol: voor één keer stokte de teller bij het inloopschaak al bij twaalf schakers. Van hen slaagden enkel Rudolf Kat, Jan Douwes (beiden 2 uit 2) en Pierre Smeets (1 uit 1) erin ongeslagen te blijven. De volgende sessie is op vrijdag de 13e, dat betekent ongeluk voor de tegenstander, dus het zal vast druk worden. De meldtijden zijn dan als vertrouwd: 13.30 en 14.45 uur.

Roger Bougie en Theo van de Hoek verrassen (2-4-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 28 maart bracht in diverse groepen meer duidelijkheid over de promotie- en degradatiekansen. Wie zitten in het goede treintje voor de eindsprint in april?

In de A-groep morsten twee toppers een halfje. Koploper Luuk Baselmans moest in het middenspel zelfs wat zeiltjes bijzetten om het voordeel van Ruud Feelders binnen de perken te houden. Dat lukte overigens prima. Ook Mart Nabuurs kon niet winnen. Hekkensluiter Sebastiaan Dijksman hield hem uitstekend bezig en beschikte ook over wat meer tijd: remise. De spannendste A-partij was Stefan Hess-Karel Storm. Zwart had een uitstekende stelling, maar moest wel alert zijn toen Stefan een aanvalletje op zijn langerochadestelling lanceerde. Dat kreeg gaandeweg meer venijn, en Karels tijdnood deed de rest: 1-0.
In de B1 boekte Bas Rosheuvel een vitale zege op Maarten Werkhoven, die brengt hem terug in de middenmoot. Erik Dignum legde beslag op de groepszege, door in een scherpe partij de offers van Kienfong Lie Kwie sterk te counteren. In de B2 drukte Reinier Jaquet een punt tegen Andries Deliën. Daarmee achterhaalde hij koploper Ron de Veen, die aan Bart van den Berg zijn eerste halfje moest afstaan. In de C1 had Carlo Butalid de hele avond het initiatief tegen Jaap Steenkamer. Uiteindelijk bezweek Jaap onder de voortdurende druk. Thomas Tepe hield zijn promotiekansen intact door een regelmatige zege op Hans van Driel.
In de C2 was Toon Stuart-Emil Voorhorst een hyperscherpe partij. Toon werd gedwongen een stuk te offeren, en daarna hingen er opeens allemaal stukken van beide spelers. Of er iets inzat voor Toon? Emil dacht van niet en pakte koeltjes het punt. Met een knappe 6 uit 7 gaat hij aan kop, maar ook Ivar van der Heide klopt na de winst tegen Theo Mulder met 5 uit 6 op de poort van de B-groep. Aan de spiegelzijde van de ranglijst liet Paul Vermee tegen Guus van Heck zijn tanden zien, maar hij kon net niet doorbijten: remise. Cees Zoontjens schoof door naar de kop van de middenmoot door Wil Wouts de baas te blijven.
In de D-groep was Theo van de Hoek een tevreden mens na zijn keurige eerste overwinning. En dat nog wel op Jan Bergsma, die na deze nederlaag met 5,5 uit 9 nog niet zeker is van een van de vijf promotieplekken. Coen Klaassen staat pas op 3 uit 6, maar zou met een eindsprint nog roet in het eten van de huidige Top 5 kunnen gooien. Zeker als hij zoveel meeval heeft als in zijn partij tegen Hans Groffen het geval was. Die laatste stond al een paar stukken voor, toen hij onnodig zijn dame gaf voor nog wat stukken. Toen hij even later ook nog zomaar een toren inzette, stond Coen opeens een paar Euwe-punten voor. Hans was door deze tegenslagen zo uit het veld geslagen dat hij er wat vroeg de brui aan gaf.
Nog een promotiekandidaat, Bjoern Hofmans, kreeg het zwaar te verduren. Tegenstander Roger Bougie speelde weer een puike partij, maar wist het deze keer ook echt af te maken. In het topduel Nico Dignum-Elroy Kerstens wist de zwartspeler uiteindelijk met dame, toren en paard de witte stelling beslissend binnen te dringen. Puntje voor Elroy, die met 7,5 uit 10 als enige al mathematisch zeker is van promotie.
Een aantal spelers nam al een voorschotje op de derde cyclus, die begin mei zal aanvangen. Op D-niveau bouwde Bert Wels tegen Ad Haans een eindspelvoordeel keurig uit. In de nieuwe C-groep trakteerde Jeffrey van Huijgevoort B-afdaler Rene Davidse meteen op een welkomstnederlaag. Mocht Leo van Gelder niet promoveren, dan heeft hij al een één tegen Kees Gelens. Tenminste, als die niet degradeert. Guus Vermeulen en Henry Flikweert zullen elkaar waarschijnlijk in de B-groep treffen. Daar spelen ze in de slotcyclus rapidmatches van twee partijen. Deze eindigde, conform de ratingverwachting, in 1,5-0,5 voor Guus.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Alleen Ulfje te sterk voor Mark Haast (2-4-2018, Algemeen)
Vier Stukkenjagers namen in het Paasweekend deel aan het Prinsenstad-toernooi in Delft. Mark Haast slaagde erin beslag te leggen op de gedeelde derde plaats in de A-groep. Na een bye in ronde 1 sloeg hij op zaterdag eerst twee keer toe, om in ronde 4 te mogen spelen tegen niemand minder dan voormalig wereldtopper Ulf Andersson. Die bleek, met de bekende kleine middelen, te sterk voor onze topper. Mark herstelde zich zondag prima, met twee zeges eindigde hij op 4,5 uit 6 en een TPR van 2409. De andere Stukkenjager in de hoofdgroep, César Becx, leek in ronde 1 op weg naar remise of meer tegen GM Arnaudov, maar gebrek aan increment brak hem op. Dat scheelde hem ook op zaterdag (2 uit 3) een halfje. Helaas zette die thematiek zich in versterkte mate door op zondag: twee nullen, en dus toch gewoon de eigen TPR van 2095.
In de B-groep begon Stefan Hess prima met 2,5 uit 3 en een bye, maar op zondagochtend vervloog de hoop op een prijs toen hij zijn dame in de aanbieding deed. Herstel in de slotronde bracht hem op 4 uit 6 en een TPR van 1980. Rudolf Kat hield zich kranig in een sterk bezette vierkamp: 1,5 uit 3 tegen 2050 gemiddeld. Alle resultaten vind je hier.

Debutant slaat meteen toe (2-4-2018, Algemeen)
De Goede Vrijdag dreef maar liefst twintig inloopschakers naar Cinecitta, die in de Ristobar een of twee rapidpartijen speelden. Yoran Vieveen debuteerde met een klinkende 2 uit 2. Ook Sebastiaan Dijksman, Wil Wouts en Cees Zoontjens lukte het om beide partijen te winnen. Nog twee ongeslagenen: Kienfong Lie Kwie en Maarten de Wit, met 1 uit 1. De volgende inloopsessie is op vrijdag 6 april, met de vertrouwde meldtijden 13.30 en 14.45 uur.

Wéér toernooiwinst, nu in Arnhem (26-3-2018, Algemeen)
Nadat ze vorig weekend toesloegen in Amersfoort, zorgden de Nijlpaarden zaterdag 24 maart in Arnhem voor commotie. Tijdens het voorjaarstoernooi van ASV liepen ze bijna iedereen die hun pad kruiste onder de voet. Zo wist vader Herman in de A-groep, mede dankzij zeges op de twee deelnemende grootmeesters, maar liefst 6,5 uit 7 te scoren - uiteraard goed voor de toernooizege. Zoon Tommy hield huis in de C-groep, al ontkwam één opponent aan vertrappeling: tweede. De uitslagen en een uitgebreid verslag vind je hier.

Luuk Baselmans dicht bij de cycluswinst (26-3-2018, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 21 maart werd niet alleen de NBSB-avondcompetitie afgerond, ook werd er volop gespeeld voor de Groepencompetitie.

In de D-groep gaat Bjoern Hofmans vrolijk door met zijn inhaalrace. Na de zege op Hans Groffen, die iets te snel speelde, is hij met 5 uit 6 hard op weg naar promotie. Het moet ook al heel raar lopen wil Elroy Kerstens een van de vijf promotieplekken ontgaan. Tegen Ad Haans pikte hij de draad van het winnen weer op: 6,5 uit 9! Rogier Bougie bleef aspirant-lid Theo van de Hoek de baas.
Een niveautje hoger ontwikkelt Jeffrey van Huijgevoort zich in hoog tempo (!) tot angstgegner van Leo van Gelder; voor de tweede week op rij was hij hem te slim af. In deze C1-groep blijkt Guus Vermeulen moeilijk te stuiten; na het punt tegen Carlo Butalid staat hij op 6 uit 7. In de C2 blijft Ivar van der Heide opzien baren. Hij bezorgde Emil Voorhorst diens eerste nederlaag, zodat beiden nu één verliespunt hebben. Toon Stuart is de derde promotiekandidaat, hij versloeg Paul Vermee.
In de B2 beroofde Henry Flikweert verrassend Reinier Jaquet van diens 100%-score én een halfje. Andries Deliën en Bart van den Berg deelden eveneens het punt. Net als zij hunkert Jan Otten, die hekkensluiter Rene Davidse versloeg, naar de middenmoot. In de andere B-groep toverden Harry Buyvoets en Paul Castermans een geweldige stelling op het bord, barstensvol penningen, ablenkungen, interferenties, ondersterijmotieven en matdreigingen. Paul bleek net iets verder gekeken te hebben dan Harry, die het einde bespoedigde met een blunder.
Twee partijen in de A-groep. In de laatste partij voor haar verhuizing naar Noord-Holland zette Huong Do nog een mooie orgelpunt. Met twee paarden drong zij de stelling van Stefan Hess binnen, en dat leidde tot een beslissende kwaliteitswinst. Huong blijft overigens in de externe ook volgend seizoen de club trouw. Koploper Luuk Baselmans offerde in de opening tegen César Becx een pion, maar manoeuvreerde daarna niet gelukkig. Op het nippertje leek hij een belaagd paard nog te kunnen redden. Volgens de engine was dat een mission impossible, maar César is allang geen geoliede machine meer en zag de weerlegging niet. Luuk nam het over en tikte het koeltjes uit. Met een knappe 6,5 uit 7 is hij favoriet voor de cycluswinst.
Guus van Heck won de enige ratingpartij van de avond, van Bert Wels. De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Het verhaal van De Stukkenjagers 6 (24-3-2018, Algemeen)
Het zesde team doet, onder de bezielende leiding van Jan & Jan, al het hele seizoen minutieus verslag van zijn wederwaardigheden. Op deze site komen we zelfs digitale ruimte te kort om een en ander integraal te plakken. Zo niet op de Stukkenjagers-blogspot waar het verslag van de match bij Vughtse Toren 2 een plaats heeft gevonden. Heeft Jan van den Dries, die gelukkig weer teruggekeerd is van de uitwedstrijd in Eindhoven, tenminste iets om te lezen.

Inloopschaak: borden erbij (24-3-2018, Algemeen)
Op vrijdag 23 maart was het weer gezellig druk bij het inloopschaak: maar liefst 21 schakers vonden hun weg naar Cinecitta. Er bleven er zeven ongeslagen: Cees Zoontjens, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Thomas Schollen, Wil Wouts (ieder 1,5 uit 2), Maarten de Wit, César Becx (1 uit 1) en Toon Vereecken (0,5 uit 1). De volgende sessie is uiteraard op Goede Vrijdag 30 maart, wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan gratis & vrijblijvend aanschuiven voor een rapidpartijtje tegen iemand die ongeveer even (on)geoefend is.

De Stukkenjagers A laat zich niet schaakmat zetten (24-3-2018, Algemeen)
In de allerlaatste wedstrijd van het seizoen liet het A-team alsnog zien dat het al zijn tanden nog heeft. Door een 3,5-0,5 zege op Checkmate werd het klassenbehoud veilig gesteld, ten koste van de Weertenaren. Tijmen Kampman (1). Mart Nabuurs (2) en Peter Huibers (4) sloegen toe, Roland Daamen (3) remiseerde. Door dit resultaat bereikte SJ A de veilige vijfde plaats.

De Stukkenjagers B neemt waardig afscheid (24-3-2018, Algemeen)
In zijn laatste wedstrijd kreeg het reeds gedegradeerde SJ B bezoek uit Roosendaal, van De Pion A, de nummer 2 in de rangschikking. Hoewel SJ B puntloos het seizoen beëindigde, legde het 'postuum' nog wel beslag op het certificaat 'beste resultaat tegen De Pion A'. Eerder dit seizoen verloren SJ A en SJ C immers met 3,5-0,5 van de Pionezen. Dat de schade voor SJ B beperkt bleef was vooral te danken aan de zege die good old Kiernfong Lie Kwie (4) boekte. Erik Dignum (1) tekende voor een remise, maar Lex Karstens (2) en Rudolf Kat (3) moesten wel hun meerdere erkennen in de hoger gerate tegenstanders.

De Stukkenjagers C geeft de kampioen goed partij (24-3-2018, Algemeen)
SJ C heeft zijn verrassende optreden in de Hoofdklasse goed afgesloten. Tegenstander HMC A was al kampioen en besloot dat te vieren met een opstelling van 2360 gemiddeld. De inschatting dat je tegen SJ C - deze keer 1881 gemiddeld - maar beter geen risico kunt nemen werd gerechtvaardigd door het wedstrijdverloop. Weliswaar kreeg Sebastiaan Dijksman (1) geen vat op de Bossche topper, maar Ruud Feelders (2) boekte een soepele remise. De puntendeling van Bas Rosheuvel (4) was wel erg soepel; hij overspeelde Thomas Mollema, maar die lanceerde op het psychologisch juiste moment een schikkingsvoorstel. Joost Op 't Hoog (3) hield het met zwart zeer lang droog, maar ging uiteindelijk toch onderuit. Ondanks de 3-1 nederlaag eindigde SJ C op een mooie derde plaats.

De Stukkenjagers E maakt het de kampioen lastig (24-3-2018, Algemeen)
In de slotronde van de avondcompetitie moest tweedeklasser SJ E het woensdag 21 maart opnemen tegen Staunton A. Dat had een gelijkspel nodig om de titel naar Eten-Leur te halen. Dat lukte maar net. Achteraf bleek de nederlaag die Nico Dignum aan bord 2 leed beslissend. René van den Bosch (1), Wil Wouts (4) en uiteindelijk ook captain Cees Zoontjens (3) wisten een halfje te veroveren, waardoor de nederlaag beperkt bleef tot 2,5-1,5. Prima, gezien het ratingverschil. SJ E eindigde weliswaar op de laatste plaats, maar wist in bijna alle wedstrijden tot minstens één bordpunt te komen.

Toernooizege voor nijlpaarden (18-3-2018, Algemeen)
Zaterdag 17 maart organiseerde SG Amersfoort zijn Jubileum DUO Toernooi, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan. Voorwaarde voor deelname was dat er tussen de leden van een duo minstens 25 jaar leeftijdsverschil moest zitten. Slecht nieuws voor tienerouders, maar het duo Herman & Tommy Grooten voldoet dubbel en dwars aan dit criterium. De gekozen naam, De Nijlpaarden, lijkt een knipoog naar de door pa reeds overtroffen gemiddelde levensverwachting van deze landzoogdieren. Het duo wist bijna al zijn matches in winst om te zetten en sleepte de hoofdprijs in de wacht. Het wedstrijdreglement biedt Herman overigens ook ná 2025 een beschermde status: het oudere teamlid speelt aan bord 1. De uitslagen zullen naar verwachting hier verschijnen.

Vijf ongeslagen bij het inloopschaak (16-3-2018, Algemeen)
Aanvankelijk heerste er volop verwarring bij de inloopschaaksessie van vrijdag 16 maart, met drie Jannen, twee Thomassen én twee Hansen. Uiteindelijk zouden er zeventien spelers acte de présence geven. Van hen stonden Carlo Butalid, Hans Groffen, César Becx (allen 2 uit 2), Maarten de Wit en Cees Zoontjens (beiden 1 uit 1) geen van allen een tegentreffer toe.
De volgende gelegenheid om je te bekwamen in het rapidschaak is op vrijdag 23 maart. Dan kan eenieder zich om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta melden voor een of twee rapidpartijen.

Dunicum gloort voor winnaar Stefan Kuipers (16-3-2018, Algemeen)
Na de achtste ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 14 maart, is de toernooizege vergeven. De winnaar is op weg naar een bijna unieke prestatie.

Stefan Kuipers boekte tegen Lars Vereggen zijn achtste zege op rij, en werd daardoor onbereikbaar voor de concurrentie. Met zwart spelend wist Stefan te bewerkstelligen dat de coördinatie tussen de witte stukken maar niet op gang kwam. In een dameloos eindspel creëerde hij met een actieve toren zodanige dreigingen tegen de dolende witte koning, dat Lars machteloos stond tegen de opmars van de zwarte h-pion. De perfecte score gloort, maar zou geen unicum zijn. In de jaren negentig slaagde Dharma Tjiam erin op vergelijkbare wijze dood en verderf te zaaien in 'het Zwitsers'.
De enige die Stefan nog binnen schootsafstand had kunnen houden was Mart Nabuurs. En inderdaad leek hij op weg naar 7 uit 8, dankzij een veelbelovende vrijpion ondersteund door paard en toren. Mark wist echter enige verwarring te creëren met een eigen vrijpion, en Mart ontbeerde de tijd om studieachtige winsten op hun merites te beoordelen. Sterker nog, de tijd begon zo knellen dat Mart, met een vijandelijke loper verstopt op g8, zijn toren naar a2 speelde. Hamvraag: had hij hem losgelaten? De in sociaal opzicht geniale oplossing van Mark: “Ik laat het aan jou over.” Onder de zoetgevooisde klanken van That’s what friends are for werd tot remise besloten. Daardoor staat Mart nog steeds ongedeeld tweede, met 6,5 uit 8.
Drie spelers slaagden erin op 6 punten te komen. Mees van Osch deed dat op de meest reguliere manier. Hij maakte tegen Peter Huibers een pionnetje buit en wist dat in het toreneindspel te verzilveren. Minder gepolijst ging het eraan toe bij Herman Grooten-Thomas Mollema. Wit had een kwaliteit buitgemaakt en leek in het eindspel op een onbedreigde zege af te stevenen. Maar tegen Thomas - rasoptimist, rommelaar en vechter tegelijk - bestaan er geen onbedreigde zeges, zo ondervond Herman aan den lijve. Met behulp van een vrijpion en de gecombineerde kracht van zijn twee lopers lukte het de HMC-voorzitter (jaja!) om zoveel mist te creëren dat Herman uiteindelijk zijn toren moest geven om het ding te elimineren: 0-1. Ook de verliezer in Bram van den Berg-Han Westenberg had volop reden tot zelfreflectie. Han had in het middenspel het betere van het spel, maar naarmate de tijd verstreek, werd zijn greep op de stelling beduidend losser. 'Naarmate de tijd verstreek' kreeg nog een extra dimensie toen Hans klok (door toedoen van Hans Klok?) pardoes op 0.00 sprong. 1-0 en Bram ook op 6 uit 8. Eenzelfde lot als Han trof overigens even verderop Karel Storm, in het paardeindspel tegen Robin Verhoeven. Een tip tegen al dit leed: bij het gehanteerde tempo - met minder dan 30 seconden increment - ben je niet meer verplicht je zetten te kalligraferen als je eenmaal minder dan vijf minuten op je klok hebt (gehad). Komen ze nou mee.
Nog even de andere ratingklappers. Lex Karstens, toch al op dreef de laatste tijd, kwam op 5,5 punt door Thomas Kools onderuit te halen. Lager op de ranglijst realiseerde Jeffrey van Huijgevoort een ratingsurprise tegen Leo van Gelder, terwijl Hans van Driel tot zijn eigen verbazing ratingklepper Rene Davidse de baas bleef.
Alle uitslagen van deze ronde staan hier op een rijtje, ze zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Nieuwe koplopers bij inloopschaak (15-3-2018, Algemeen)
De sessie van vrijdag van 9 maart trok veertien belangstellenden. Van hen slaagde enkel Bert Wels erin beide rapidpartijen in winst om te zetten. Ook Roger Bougie, Hans Groffen, Theo Mulder en César Becx bleven - met 1 uit 1 - ongeslagen. Na vier (van de 26) ronden van de derde periode voert Theo Mulder de algemene stand aan, terwijl Ivar van der Heide de race naar de Cinecitta-bon in het ratingwinstklassement leidt met +26, net voor Hans Groffen (+25). De volgende sessie is uiteraard op vrijdag 16 maart, de meldtijden voor de ronden zijn 13.30 en 14.45 uur.

Ivar van der Heide in hoger sferen (12-3-2018, Algemeen)
De tweede cyclus van de Groepencompetitie is officieel over de helft, langzaam maar zeker komt er tekening in de strijd om promotie en degradatie. Op de clubavond van 7 maart steeg minstens één speler boven zichzelf uit.

In de A-groep scoren de toppers er vrolijk op los. Luuk Baselmans staat inmiddels al op 5,5 uit 6. Met wit pakte hij het agressief aan tegen Huong Do. Toen zij haar damevleugel nog moest ontwikkelen, klopte Luuk al op de poort van de zwarte koningsvleugel. Die werd gastvrij opengedaan. Ook Tijmen Kampman voegde een punt aan zijn totaal toe, hij telde Karel Storm vakkundig uit en heeft nu 5 uit 6. Ook in de derde A-partij speelde Tijmen een rol. César Becx had zich heimelijk voorgenomen om tegen Ruud Feelders de Kampman-doctrine toe te passen: geen wilde plannen, gewoon wat zetjes doen en zorgen dat je niet in tijdnood komt. En verdraaid, het werkte voor hem: 20 minuten meer op de klok! Gedurende een loopmoment rapporteerde hij deze wonderlijke voorsprong aan de geestelijk vader van de strategie. Die stak hem nog een hart onder de riem: "Gewoon zetjes doen." Toch stonden de klokken allang weer gelijk, toen Ruud in de fout ging en een beslissende pion inboette.
In de B1 speelden Maarten Werkhoven en Kienfong Lie Kwie een partij met - hoe kan het ook anders? - ongebalanceerde materiaalverhoudingen. Uiteindelijk werd het remise, maar had Maarten niet nog wat kunnen proberen? Jan Weijters voegde een knap halfje aan zijn totaal toe door te remiseren met Bas Rosheuvel. Halfjes morsen, daar doet Reinier Jaquet in de B2 nog niet aan; na de zege op Jan Otten heeft hij 3 uit 3. Sommige B-spelers moesten hun focus al verleggen naar de playoffs. Ron de Veen ging de switch goed af. Erik Dignum werd snel uitgeteld met een pionopstoot dwars door het centrum. Paul Castermans heeft - mocht hij in de degradatiepoule terecht komen - al een punt staan tegen Andries Deliën - ingeval die ook in die poule eindigt. Als de wedstrijdleider het maar kan volgen, moet je maar denken.
In de C1 speelde Thomas Tepe zich terug in de kijker voor de promotieplaatsen door Leo van Gelder op diens eerste nederlaag te trakteren. Guus Vermeulen is de derde kandidaat voor de gang naar de B-groep, zeker na de winst op Kees Gelens. Jaap Steenkamer boekte in deze groep juist zijn eerste zége, op Jeffrey van Huijgevoort. Die moest van diep komen; pas in het dame-eindspel met pluspion kon Jaap toeslaan.
In de C2 speelden Theo Mulder en Guus van Heck voor de zeerveelste maal in de SJ-historie tegen elkaar. Het vechten bleken de heren nog niet verleerd, maar het werd uiteindelijk remise. Koploper Emil Voorhorst maakte wederom geen fout, in schrille tegenstelling tot zijn tegenstander Cees Zoontjens - altijd goed voor enkele minuutjes zelfwalging. Emils naaste belager is nu opeens Ivar van der Heide. Dit seizoen is die sowieso goed op dreef, maar nu hij ook nog van spelers van het kaliber van Toon Stuart gaat winnen, komt de B-groep wel ákelig dichtbij. Wil Wouts kon dan weer niet voor een verrassing zorgen tegen Ton Tepe, die hem daardoor op ranglijst passeert.
De D-groep dan, gevarieerd als nooit tevoren door een toevloed van nieuwe leden. Twee van hen, Henri Anemaat en Elroy Kerstens, lijken al meteen op weg naar hoger sferen. Henri kreeg te maken met de aanvalslust van de gambietzuchtige Nico Dignum - ook een geduchte promotiekandidaat. Het zag er meteen heel spannend uit: stond de zwarte dame nou sterk of juist kwetsbaar in het centrum? Het antwoord zal van de engine moeten komen, maar Nico wist geen gat in de zwarte verdediging te schieten en kwam aan het eind pionnen te kort. Elroy Kerstens is de tweede debutant die in de race is voor een van de vijf promotieplekken. Hij moest lang werken om Roger Bougie op de knieën te krijgen. Ook Bjoern Hofmans zal zich - na wat inhaalpartijen - wel in de top van de D-groep melden, hij staat na de winst op Bert Wels op 3 uit 4. Hans Groffen won het duel der middenmoters door de langerochadestelling van Ad Haans in een wurggreep te nemen, en niet meer los te laten.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg was waren er nog twee ratingpartijen. Henry Flikweert werd tot zijn schrik gekoppeld aan niemand minder dan Mart Nabuurs. Hij bekwam er snel van, maar dolf na een interessante partij toch het onderspit. Proefschaker Theo van de Hoek trof in zijn eerste lange partij oud-collega Hans van Driel. Het werd remise.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

De Stukkenjagers 1 heeft het nu in eigen hand (update) (11-3-2018, Algemeen)
Het verslag van Nick Bijlsma vind je op schaaksite.nl.
Door de aanval van Witte Paard Sas van Gent op de koppositie af te slaan - in Sluiskil werd het 5-5 - heeft SJ 1 nu een mooi uitzicht op de titel in 1B en promotie naar de Meesterklasse. Als het de twee resterende wedstrijden - tegen HWP Haarlem en De Toren Arnhem - in winst kan omzetten is het zover. De persoonlijke resultaten vind je in het verslag van de Zeeuwen.

De Stukkenjagers 2 schaakt zich bijna veilig (update) (11-3-2018, Algemeen)
Het verslag van de Bosschenaren vind je hier..
Hoewel in het bezit van slechts vijf matchpunten is De Stukkenjagers 2 na de 4,5-3,5 zege op HMC 2 bijna zeker van een langer verblijf in de tweede klasse. Alleen als in de laatste twee ronden de varkens in Den Bosch en Groesbeek echt gaan vliegen, heeft het tweede nog een of meer matchpunten nodig. In Den Bosch wonnen Bram van den Berg (1), Roland Daamen (5) en Koen Haast (7), terwijl Peter Huibers (2), Eric de Moor (4) en Erik Dignum (6) remiseerden. Verlies was er voor Frans Konings (3) en Martijn Blom (8).

De Stukkenjagers 3 schaakt zich bijna veilig (update) (11-3-2018, Algemeen)
Het verslag van WLC-zijde vind je hier.
Door een 4-4 tegen het ongeveer gelijkwaardige WLC behaalde SJ 3 zijn achtste matchpunt in de derde klasse H. Toch is het team nog niet helemaal veilig. Als het zelf de resterende twee duels zou verliezen én stadgenoot De Drie Torens nog drie matchpunten pakt, zou alsnog een horrorscenario zich kunnen ontvouwen.
Maar verliezen doet SJ 3 tot nu toe niet zo gek vaak. In Eindhoven begon het team voortvarend. Ruud Feelders (7) mocht al na 11 zetten met Pd6 mat zetten. Ook de tegenstander van Fré Hoogendoorn (5) overleefde de opening nauwelijks: de vijfde zege op rij voor onze topscorer. César Becx (6) produceerde weer een tijdrovende, maar korte remise en ook John Greunsven (8) kwam er niet doorheen: 3-1. Daarna deed WLC flink wat terug. Reinier Jaquet moest zijn dame geven voor een verzameling stukken. Qua Euwe-punten voldooende, maar al zijn stukken kregen ondanks manmoedige pogingen geen kans om zich te groeperen, 3-2. Karel Storm (4) liet zich in de overgang van middenspel naar eindspel met een kwetsbare pionnenformatie opzadelen, en die werd hem fataal. Bij de 3-3 tussenstand resteerden nog de eindspelen van Luuk Baselmans (1) en Erik Nicolai (3). Luuk leek een voordeeltje te hebben, maar de zwartspeler hield het binnen de perken, 3,5-3,5. Erik Nicolai leek tegen de sterkste WLC'er in verliesgevaar te komen. Gelukkig ging die te snel lopen met zijn vrijpion. Daarna kon Erik met een goed getimed breekzetje de remise én het gelijkspel veilig stellen.

Bijzondere mijlpaal voor Kienfong Lie Kwie (11-3-2018, Algemeen)
Officieel bereikte hij deze al in december, maar op de clubavond van 7 maart was er dan het officiële zonnetje-moment: Kienfong Lie Kwie werd gehuldigd omdat hij als allereerste voor de 300e keer in de zaterdagcompetitie voor De Stukkenjagers uitkwam. Omdat hij bij een eerder jubileum al het traditionele boek Never let me go van Kazuo Ishiguro had ontvangen kreeg hij nu de gelijknamige film in handen gedrukt. Met al die partijen schaakte Kienfong zich naar de derde plaats op de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst. Meer weten over zijn SJ-verleden? Kijk dan hier.

De Stukkenjagers 4 heeft het nu in eigen hand (11-3-2018, Algemeen)
In de uitwedstrijd tegen De Baronie 2 had SJ 4 eindelijk eens een papieren ratingoverwicht. Dat dat ook in de score tot uitdrukking werd gebracht was vooral te danken aan de invallers Rudolf Kat (5) en Maarten Werkhoven (8), en uiteraard aan bijna-topscorer Christiaan Beukema (7), die alledrie een vol punt scoorden. Topscorer Henk Jan Beukema (1), Joost Op 't Hoog (4) en Lex Karstens (5) voegden daar een half punt aan toe. De nederlagen van Ron de Veen (2) en Kienfong Lie Kwie (6) vermochten de pret niet te drukken. Door deze 4,5-3,5 zege werd de koppositie in de NBSB Promotieklasse verstevigd. Indien het der... eh... vierde erin slaagt één van de resterende twee duels (tegen De Raadsheer en Eindhoven 2) te winnen schrijft het SJ-historie; nooit eerder promoveerde er een SJ 4 naar de derde klasse KNSB.

De Stukkenjagers 5 heeft het nu in eigen hand (update) (11-3-2018, Algemeen)
Het verslag van de Raadsheren vind je hier.
Door een nipte 4,5-3,5 zege op koploper De Raadsheer 2 heeft SJ 5 nu zelf de leiding genomen in de tweede klassse B. Het verschil werd gemaakt aan de topborden waar Bas Rosheuvel (1), Huong Do (2) en Bastiaan van de Rijt (3) toesloegen. Remises waren er voor Paul Castermans (5), Jeroen van de Rijt (6) en Guus Vermeulen (7). Niet tot scoren kwamen Carel van Alphen (4) en Emil Voorhorst (8). In de slotronde op 7 april moet het vijfde winnen van de nummer 4 in de rangschikking, De Kentering 2, om kampioen te worden.

De Stukkenjagers 6 niet boven Jan (11-3-2018, Algemeen)
Het zesde moest het zaterdag bij Vughtse Toren 2 zonder Jan, Jan en Jan (én Guus) stellen. Gelukkig hadden we nog ergens een zo goed als nieuw middenrif liggen: Theo Mulder (3), Coen Klaassen (6) en de debutanten Carlo Butalid (4) en Bert Wels (5), die daarmee de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst binnendenderden, op de gedeelde 307e stek welteverstaan. Van deze vier invallers kwam alleen Coen tot scoren. Verder was er - je zou bijna zeggen uiteraard - een punt voor topscorer Hans Groffen (8), en remiseerde kopman Andries Deliën. Omdat Harry Buyvoets (2) en Paul Vermee (7) het loodje legden, werd het een 5,5-2,5 nederlaag. In de slotronde speelt SJ 6 om de zesde plaats tegen Staunton 2.

De Stukkenjagers 7 bij de beer gebracht (update) (11-3-2018, Algemeen)
Dat er meer in heeft gezeten voor SJ 7 blijkt uit het verslag van de Roosendalers.
Met bovenstaand, van origine ongetwijfeld Lepelstraatse, gezegde leidde teamleider Wil Wouts zijn verslag in van de clash met R.S.G., dat per bord zo'n 300 punten meer op de elo-weegschaal bracht. Het lukte SJ 7 niet om de Roosendaalse noten te kraken. Het woord is aan Wil:
"Bij het begin van de partij stonden we samen op een gedeelde eerste plaats, later in de middag op een gedeelde tweede. Zoals al aankondigd op de website: ze zullen op één avond varkens moeten leren vliegen. Dit was van een realistischer gehalte dan de gedachten in het hoofd van de teamleider. Die had zorgvuldig de data van de voorafgaande vijf rondes geanalyseerd en gezien dat de 1800-ratings altijd aan de hoogste borden speelden. Om de kansen van het team te verhogen had hij Hans van Driel aan bord 1, Ad Haans aan bord 2 en Wil Wouts aan bord 3 gezet. Daarna ónze hogere ratings - Thomas Tepe, Leo van Gelder, Cees Zoontjens en Ivar van der Heide - aan de borden 4, 5, 6 en 7, en dan Bjoern Hofmans op bord 8.
Een gedeelte van het plan liep soepel, zoals ingecalculeerd wonnen hun 1800-ratings van onze 1100- en 1200-ratings, hoewel het lange en spannende partijen waren. Niet ingecalculeerd was het verlies van Thomas, Cees en Bjoern. Onze in topvorm verkerende Ivar won zijn partij en Leo haalde een fraaie remise. Bjoern, die zijn eerste partij in dit externe seizoen speelde, ging strijdend ten onder. 1,5-6,5 dus. We zullen in de zevende en laatste ronde aan de bak moeten om op een ongedeelde tweede plaats te eindigen. Maar dat moet kunnen; als Willem II van PSV kan winnen, dan is in deze wereld niets zeker en alles mogelijk. Onze moraal is ongebroken."

D-Day voor de zaterdagteams (9-3-2018, Algemeen)
De zeven teams van De Stukkenjagers gaan zaterdag 10 maart weer op reis. Voor bijna alle teams staan er cruciale duels op het menu.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 gaat in Sluiskil de langverbeide tweejaarlijkse clash met aartsrivaal Witte Paard Sas van Gent aan. De winnaar mag zich al bijna Meesterklasser wanen; de onzen kunnen ook met een gelijkspel leven, want zij hebben aanzienlijk meer bordpunten dan de Zeeuwen.
Ook De Stukkenjagers 2 ontmoet een directe concurrent, in de degradatiestrijd welteverstaan. Na de wedstrijd tegen HMC 2 weten we meer over de beider overlevingskansen in de tweede klasse D.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 , tweede in de rangschikking in 3H, kan nog promoveren én degraderen. Uit tegen WLC in Eindhoven is de eerste van drie zware klussen.
Voor De Stukkenjagers 4, koploper in de NBSB Promotieklasse, is het al het hele seizoen hosanna. Je zou bijna gaan denken dat de uitwedstrijd tegen hekkensluiter De Baronie 2 geen problemen zou mogen opleveren. Maar... hoogmoed komt nog steeds voor de val.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 staat weer voor een do-or-die-match. Als in Zundert koploper De Raadsheer 2 aan de zegekar kan worden gebonden, is SJ 5 ineens zélf top of the bill.
Dat zit er voor derdeklasser De Stukkenjagers 6 niet meer in. Een uitzege bij De Vughtse Toren 2 kan het team wel naar de middenmoot katapulteren.
Nee, dan De Stukkenjagers 7. Dat gaat in Roosendaal de titanenstrijd met de 1700-plussers van R.S.G. aan. Alleen als varkens vanavond nog leren vliegen zit er - misschien - een matchpunt in het vat.

Als het bord maar goed ligt... (4-3-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 28 februari begon met een les van Ruud Feelders over verrassende eindspelwendingen. Daarna vlogen de aanwezigen elkaar in de opening in de haren.

Bij de A-toppartij tussen Mart Nabuurs en Luuk Baselmans moest de onwetende toeschouwer maar gissen waar de grens tussen opening en eindspel lag. De heren verblikten of verbloosden niet bij de meest complexe verwikkelingen en ongebruikelijke materiaalverhoudingen. Nog voor Jan Otten-time hadden ze elkaar al in een - kennelijk theoretisch bekend - ver eindspel gesleurd. Daar liep de amusementswaarde snel terug: remise.
De D-partij tussen Nico Dignum en Bert Wels was toen al afgelopen. Of nee, toch niet: na enkele zetten kwamen de heren erachter dat het bord een kwartslag gedraaid lag. Dat is inderdaad zwaar desoriënterend. Na de hervatting bouwde Nico zijn score uit naar 5 uit 6. Toevallig: ook zoon Erik begon zijn partij - tegen Maarten Werkhoven, voor de B1-groep - met een wit veld linksonder. Hij had na de herstart echter meer moeite om in zijn ritme te komen dan zijn vader. Dat lag ook wel aan het sterke verweer van Maarten, die in het toreneindspel misschien zijn pluspion wel had kunnen verzilveren. Erik wist met een counter echter zoveel mist te creëren dat de schade tot een halfje beperkt bleef. In deze groep kwam Jan Weijters uiteindelijk een paar pionnen op de damevleugel te kort tegen Kienfong Lie Kwie.
Terug naar de A-groep. Daar bleef Tijmen Kampman in de race om de cycluswinst door Lex Karstens terug te wijzen; zijn lopers gaven de doorslag. Karel Storm en César Becx speelden een spannende partij. Zwart won een pion, maar zijn koning stond wat onhandig in het midden. De stelling was in evenwicht, maar Karel rekende een geniepig variantje niet ver genoeg door en toen kreeg zwart de overhand, 0-1. In de B2 hield Reinier Jaquet zijn 100%-score intact door Rene Davidse te verslaan. In deze groep temperde Bart van den Berg de ambities van debutant Henry Flikweert. Door Barts overwinning staan beiden nu weer op 50%. Jan Otten en Andries Deliën bleven dan weer beiden op -1 staan, na hun onderlinge remise.
In de C1 boekte Kees Gelens een nuttige zege op Carlo Butalid, beiden staan daardoor net onder het midden. In de C2 liep Ivar van der Heide de eerste averij op. Cees Zoontjens ontfutselde hem een kwaliteit en keerde met deze zege terug in de subtop. Achter koploper Emil Voorhorst (4 uit 4 na de zege op Ton Tepe!) komt ook ratingfavoriet Toon Stuart opzetten; de winst op Theo Mulder brengt hem op 2,5 uit 3. Guus van Heck nestelde zich in de middenmoot door te winnen van Wil Wouts.
In de D-groep is het alle weken surprise-avond. De twaalf spelers zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd, en dat leidt steevast tot verrassende uitslagen. Zo moest promotiekandidaat Jan Bergsma een halfje afstaan aan Roger Bougie. Exemplarisch is de score-opbouw van de ambitieuze nieuweling Elroy Karstens: verloren van Fons van Leersum, maar inmiddels met al 4,5 uit 6 al hard op weg naar de C-groep. Deze keer nam hij Coen Klaassen de maat. Ook debutant Henri Anemaat lijkt - met 4 uit 5 - een belangrijke kandidaat voor een van de vijf(!) promotieplaatsen, deze keer bleef hij Hans Groffen de baas. En dan was er nog een ratingpartij, waarin C-speler Paul Vermee boven kwam drijven tegen Ad Haans.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Plezierige supermatch in Rosmalen (4-3-2018, Algemeen)
Veertien Stukkenjagers gaven op 24 februari acte de présence in De Biechten, domicilie van het jubilerende HMC Den Bosch. Dat vierde zijn 80-jarig bestaan met een driehoeksmassakamp met Paul Keres (Utrecht) en De Stukkenjagers. Bijna alle 64(!) aanwezigen speelden in groepen van zes spelers vijf partijen met rapidtempo. Een uitgebreid verslag van deze fijne schaakdag, gelardeerd met foto's, vind je hier. De uitslagen? We weten dat Bram van den Berg de enige groepswinnaar van SJ-zijde was.

De Stukkenjagers A kan historie schrijven (3-3-2018, Algemeen)
SJ A heeft bij De Pion A met 3,5-0,5 verloren. Daardoor blijft het team op 5 matchpunten staan. Met nog één ronde te spelen bezet het A-team de zesde plaats in de Hoofdklasse van de NBSB-avondcompetitie. Die zou aan het eind van het seizoen goed zijn voor een unieke degradatie. Alleen als in de slotronde gewonnen wordt van Checkmate handhaaft SJ A zich op dit niveau. Over de wedstrijd in Roosendaal bericht Peter Huibers: "Helaas hebben we het gisteravond niet kunnen bolwerken tegen De Pion A. Maarten Werkhoven was heel goed op weg naar een daverende verrassing: hij speelde het scherp, verleidde zijn tegenstander tot een incorrect offer, maar toen de tijd kwam om te gaan oogsten zag hij een kleinigheid over het hoofd, en verloor helaas alsnog. Daarna verloor ikzelf. Het leek lang dat het allemaal wel ging voor zwart, maar de witspeler bleef alles met nauwkeurig spel netjes onder controle houden. Toen ik mijn tegenaanval niet helemaal goed koos, kwam ik in een nipt verloren eindspel terecht. Daarna was het dan ook snel over. Han Westenberg speelde een sterke pot. Met een onverwacht pionoffer creëerde hij het betere loperpaar en een mooiere pionnenstructuur. Daarna werd de druk opgevoerd, en kon de zwartspeler, ondanks diens flinke ratingoverwicht, niet meer dan vechten voor remise. Dat lukte uiteindelijk, maar een plusremise voor Han was uiteraard meer dan waar zijn teamgenoten op mochten hopen! Roland Daamen leek prima te staan, maar kwam helaas in tijdnood in een vervelende truc terecht en kon meteen opgeven. Al met al een dikke 3,5-0,5 nederlaag. 'Snel naar huis' zou ik daar normaal gesproken aan willen toevoegen, maar gezien de overmatige sneeuwval moesten we dat noodgedwongen met een slakkengangetje doen. Soms zit het mee, soms ook helemaal niet."


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]