[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
20-02-2019: Groepencompetitie

Nieuws

Hoe gaat het met de schaaktafels? (16-2-2019, Algemeen)
Het wekelijke bericht van Hans van Driel en Wil Wouts, onze mannen die ijveren voor de plaatsing van twee schaaktafels in het Spoorpark.

Natuurlijk steunen ook bekende schakers en politiek Tilburg het initiatief van De Stukkenjagers om schaaktafels in de openbare ruimten van Tilburg te plaatsen. Allereerst Marleen van Amerongen, de voorzitter van onze nationale schaakbond: "Laat me maar weten hoe en wat ik kan doen." En onze eigen Anne Haast die ter promotie deze oneliner toestuurde: "Schaken is ideaal om mensen te verbinden, aangezien het ongeacht leeftijd, geslacht en achtergrond een zeer spannende strijd zal worden!" De wethouders van Sport (Erik de Ridder) en Onderwijs (Marcelle Hendrickx) in Tilburg vinden het initiatief "buitengewoon charmant en passend in Tilburg, want het sluit zeer goed aan bij de doelstelling om van Tilburg een nog gezondere en gelukkige stad te maken." Zo moeten we toch fondsen en donateurs kunnen verleiden...

Met een volle bak de lente in (16-2-2019, Algemeen)
Unicum in februari: inloopschakers die vragen of ze hun partij op het terras kunnen afwerken. Ondanks - of was het dankzij? - het mooie weer trok de sessie op vrijdag 15 februari maar liefst 29 schakers naar Cinecitta. Van hen wisten alleen Jasper Schoonhoven, Carlo Butalid, Hans Thönissen, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Joop van Troost en Bob Jansen (beiden 1 uit 1) een nederlaag te voorkomen. In het ratingwinstklassement van de tweede periode heeft Roger Bougie, met nog één week te gaan, een ruime voorsprong op Joop van Troost.
Op vrijdag 22 februari kan iedere schaker weer terecht in de Ristobar; wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen aan de slag.

Media-offensief vanuit De Stukkenjagers 7 (15-2-2019, Algemeen)
Zo'n beetje elke week krijgen de lezers van Brabants Dagblad een artikel voorgeschoteld waarin een onbekende kant van ons meest spraakmakende team wordt belicht. 'Dolenthousiast' is daarbij het sleutelwoord. Eerder mocht teamleider Wil Wouts al helemaal los gaan over zijn blinde adoratie voor de LocHal, gisteren schoof hij Hans van Driel naar voren om hun beider guilty pleasure - schaken in de openlucht - toe te lichten. In de pijplijn zit nog een artikel waarin Rene Davidse openhartig vertelt over zijn heimelijke fascinatie voor ratingachtbanen.

Semi-geniale bijna-matcombinaties op clubavond (14-2-2019, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 13 februari zat het venijn in de staart. Diverse partijen uit de Groepencompetitie hielden de gemoederen ook na afloop bezig.

Ook naar de partij tussen Pascal Graafmans en Ruud Feelders uit de A1 werd in de Ristobar nog uitgebreid gekeken. Dat had misschien ook vóór woensdag kunnen gebeuren, en we sluiten niet uit dat Pascal dat ook ooit gedaan heeft. Hij boorde een gat in Ruuds openingskennis aan en boekte een zege ‘uit het boekje’. In deze groep pakte Luuk Baselmans zijn eerste punt: Bastiaan van de Rijt kreeg zijn eerste verliespunt aangesmeerd. Hadden we trouwens al verteld dat Luuk vorige maand kampioen van de eerste cyclus werd door Jordy Schouten in de finale met pakweg 23-22 te verslaan? Bij dezen! In de huidige A1 is César Becx de enige speler met 100%, hij experimenteerde in de opening (1. e4) succesvol tegen Henry Flikweert. Ook in de plus, met 2,5 uit 4, staat Willem Blankert die remiseerde met Henk Jan Beukema.
In de andere A-groep gaat Sam Baselmans met 3,5 uit 4 aan kop, maar Tijmen Kampman kan er ook wat van. Hij kwam op 3 uit 3 door Jeroen van de Rijt terug te wijzen. Na pionwinst gaf Tijmen alert het kleinood terug, waarna zijn zwarte paard tot een bête noire transformeerde. Reinier Jaquet offerde een pion - of waren het er twee? - om Sebastiaan Dijksman te kunnen uitlachen om diens tripelpion. Het plezier om de versplinterde witte pionnenstelling was van korte duur. Na (te veel?) ruilen trippelde de jongste van de drie witte c-pionnen vrolijk naar de overkant. In de pot tussen Bas Rosheuvel en Erik Dignum leek promotie heel ver weg, in een schier ondoordringbare stelling met voor beiden een loper en vijf pionnen. Maar net voor bedtijd werd Bas opgeschrikt door een ordinair, maar charmant doorbraakzetje: opgeven geblazen.
In de B1 doet Marieke Sarton het uitstekend. Na het verzilveren van haar pluspion in het eindspel tegen Jan Otten staat ze op 3 uit 5. Slowstarter Thomas Schollen werkte in deze groep de hatelijke nul weg door Andries Deliën er eentje te bezorgen. Een langdurige affaire werd Bart Plasmans - Ron de Veen. Hoewel de witte torens en loper quasi-dreigend manoeuvreerden, gaf uiteindelijk Rons vrije pion toch de doorslag.
Voor het absolute spektakel- en slotstuk van de avond kon je terecht bij het B2-duel tussen Paul Castermans-Bart van den Berg. Jammer dat we (nog) geen partijviewer hebben, anders kon je alsnog meegenieten van de voortdurende afwisseling van grafzetten, semi-geniale bijna-matcombinaties, mega-schwindels, nep-eeuwigschaaks, promotiedreigingen en schijndameoffers. Beide spelers raakten, net als alle toeschouwers, af en toe de draad kwijt, maar Paul pikte ‘m als laatste weer op: 1-0. De tussenschaakzet waarmee Toon Stuart in deze groep zijn partij tegen Emil Voorhorst besliste liet aan duidelijkheid dan weer niets te wensen over. Jeffrey van Huijgevoort en Leo van Gelder deden elkaar geen pijn: remise.
In de C1 loopt Raimon Bach niet alleen qua aantal gespeelde partijen voor de troepen uit. Deze keer was hij Jan Bergsma de baas: 6,5 uit 8 en al bijna gepromoveerd! Carlo Butalid en Kees Gelens probeerden lang elkaar om te krijgen in een toren+paard-eindspel, maar het lukte geen van beiden. Jaap Steenkamer gaat naar de subtop, na zijn winstpartij tegen Paul Vermee.
In de C2 was Thomas Kaufmann-Cees Zoontjens een meeslepend schouwspel, met twee witte torens tegen een zwarte dame. Had Cees de betere kansen voor het remise werd? Meestal wel. Rogier Bougie en Coen Klaassen zijn nog wat partijen achter en snakten beiden naar hun eerste punt. Coen snakt nog steeds. In deze groep zal het logeerpartijtje van Maarten Werkhoven (5 uit 5) van korte duur zijn. Jan Weijters is wederom een geduchte kandidaat voor de tweede plaats, zeker na de 1 tegen Ton Tepe, die hem op 3 uit 4 brengt. Ook Elroy Kerstens richt het vizier omhoog; nadat hij doel trof tegen Bjoern Hofmans biedt zijn 2,5 uit 3 perspectief.
In de D-groep werkt de ratingfavoriet Jan van den Dries verder aan reparatie van zijn slechte start; deze keer liet hij Hans van Driel alvast alle hoeken van een schaaktafel zien. Het punt dat Ad Haans bijschreef tegen Fons van Leersum kwam als geroepen. Rene Davidse bevestigde zijn recente ratingstijging door Hans Groffen te verslaan.
Twee ratingpartijen ten slotte. Christophe Verledens gaf zich vol overgave over tegen Guus Vermeulen, terwijl Theo van de Hoek tegen Wil Wouts pakweg tien ratingpuntjes sprokkelde. Hier kun je zien wat je hebt aangericht op de Stukkenjagers-ratinglijst.

De Stukkenjagers 4 - Zuid Limburg 3 2,5-5,5 (13-2-2019, Algemeen)
Van teamleider Ron de Veen ontvingen we onderstaand verslag over de zesde nederlaag in successie van het vierde.

"Zaterdag 9 februari mochten we het opnemen tegen Zuid-Limburg 3. Tegen Zuid-Limburg 4 hadden we al eerder gespeeld en verloren met 5-3. Toch hadden we kans, want aanvankelijk leek de wedstrijd zich gunstig te ontwikkelen. Reinier Jaquet op bord 2 tegen Tom Vrouenraets zag het positief in, terwijl Henk Jan tegen Réne Snoeck op bord 1 ook kansen had. Tel daarbij de vaste bijdrage van topspeelster Petra Schuurman en de op dat moment nog ongeslagen Tommy Grooten én de goede stelling die ik had: het zag er gunstig voor ons uit, we zouden best een overwinning kunnen boeken.
De match bleef lange tijd redelijk in balans. Maar geleidelijk aan kantelde het. Tommy speelde op bord 7 tegen de teamleider Bob Merx en zijn stelling werd ingesnoerd. Bob pakte het goed aan en Tommy leed zijn eerste nederlaag, al blijft hij nog wel gedeeld topscoorder van het team. Lex Karstens speelde op bord 5 tegen Ruud Lemmers, overzag dat zijn tegenstander met zijn loper op f7 kon inslaan, waardoor Lex' koning het open veld in werd gestuurd. Lex zou die partij ook gaan verliezen.
Kienfong Lie Kwie speelde op bord 6 tegen Bart van der Zwet, gaf goed partij, had hoop op remise, maar overzag wat en verloor. Henk Jan deed wat terug op bord 1, hij had een wat minder ogend eindspel, maar dacht dat het wel te houden was. Zijn tegenstander was te optimistisch en dacht voordeel te kunnen halen. Henk Jan pareerde dat goed en pakte zijn verdiende overwinning.
Inmiddels stonden we met 3-1 achter. Ik had op bord 8 tegen Ed Vos een kwaliteit gewonnen. Reinier probeerde intussen van alles, maar dacht dat er niet meer dan remise in zat. Op dat moment zag het er bij Christiaan Beukema, die op bord 4 tegen de sterke Marcel Frenken speelde, niet goed uit. Zijn tegenstander had een gevaarlijke pion wat in combinatie met zijn stukkenspel erg gevaarlijk leek.
Uiteindelijk moest Christiaan de strijd staken en kwam Reinier remise overeen. Bij mij leek het paard van mijn tegenstander zo gevaarlijk werd dat ik afwikkelde naar een eindspel met een pion meer. Gezien de tijdnood wel begrijpelijk, maar nodig was het zeker niet, ik stond namelijk nog steeds duidelijk beter tot gewonnen. Maar de pluspion was niet voldoende voor een overwinning en nadat de teamnederlaag een feit was kwamen we remise overeen. Als laatste was Petra op bord 3 nog aan het schaken tegen Henk Temmink. Een ervaren, sterke schaker die op hoog niveau heeft geschaakt. Petra kwam remise overeen en daarmee eindige de wedstrijd met 2,5 - 5,5 in ons nadeel.
Ook deze keer zag ik tijdens de wedstrijd kansen, maar goed, misschien wil je dingen wat positiever zien om te hopen op een goede afloop. Eén ding is zeker, we zullen niet degraderen uit de KNSB, maar ik acht de kans wel groot dat we volgend jaar tegenstanders hebben met een lagere rating dan nu. Theoretisch kunnen we ons nog wel handhaven in de derde klasse, maar dan moet alles wel meezitten. We zijn niet alleen afhankelijk van onze eigen resultaten, maar ook die van de concurrenten moeten goed uitvallen. We hebben het niet meer in eigen hand. Ik zou het toch fijn vinden als we dit seizoen nog eervol af kunnen sluiten en niet met lege handen blijven zitten. De allersterkste teams hebben we gehad, dus nu zouden we toch echt kans moeten maken om op het scorebord te komen. Wordt vervolgd."

De Stukkenjagers 6 - De Drie Torens 4 2-6 (11-2-2019, Algemeen)
Van plaatsvervangend teamleider Jan Weijters ontvingen we een verslag van de tweede derby in successie die SJ 6 uitvocht.

Met de nederlaag tegen de De Oude Toren 1 nog vers in het geheugen, waren we niet van plan om nog eens zo’n debacle te laten plaatsvinden. In de aanloop naar de speeldag werd duidelijk dat we het zonder drie vaste krachten moesten stellen. Maar door de vindingrijkheid van César en de filantropische instelling van Wil kwamen we tot een zeer acceptabele opstelling. Toch moesten we het afleggen tegen een sterkere tegenstander.
Carlo was tegen de verwachting in de eerste die al snel omviel. Nu was zijn tegenstander wel ruim 400 punten zwaarder, maar meestal behoort Carlo tot de laatste strijders. Bert volgde niet veel later, totaal ontgoocheld omdat hij kansen had laten liggen. Met direct al een niet mis te verstane achterstand, bood mijn tegenstander remise aan, wat door mij werd geaccepteerd. Paul verloor ondanks zijn geconcentreerde aanpak waarvoor hij een compliment verdient. Voor Hans zat er niet meer dan remise in, maar voor dit team telt elk halfje. Cees deed al vroeg een remiseaanbod, maar zijn opponent had andere plannen. Met zijn bekende taaiheid richtte Cees zich op de partij en was onverbiddelijk toen de gelegenheid zich voordeed, een fraaie overwinning aldus. Jan hield het relatief nog lang vol, maar gaf op in een voor hem hopeloze stelling. De laatste die zich met hand en tand verzette tegen een nul was Elroy. Met een kwaliteit achter gooide hij alles in de strijd, maar de tegenpartij gaf geen krimp. Laten we lezen wat de teamleden er zelf van vonden.

1. Rowan Nap - Carlo Butalid 1-0
"Mijn partij was een ware nachtmerrie. Het was een Petrov-opening; een verdediging die ik zo vaak heb gebruikt. Dan deed hij iets wat ik in die variant nog nooit ben tegengekomen: hij liet zijn e-pion onbeschermd en rokeerde. Ik hapte toe. Opeens kwam zijn dame op d5 – met aanval op mijn paard en matdreiging tegelijk. Ik moest de matdreiging pareren ten koste van mijn paard. Een paard achter, ik kan nog door, dacht ik. Maar hij ging aanvallen op mijn koningsvleugel. Ik dacht dat ik zijn aanval goed had gepareerd. Maar… zijn dame kon naar de achterste rij (c8) en schaakmat! Na twaalf zetten was ik uitgeschakeld. De rest van de middag heb ik maar benut door de partijen van mijn teamgenoten te volgen."

2. Jan Weijters - Ernest van Moorsel 0,5-0,5
"Door omstandigheden had ik mezelf aan het tweede bord gezet en kwam ik oog in oog met een oude bekende. In de Slavische variant van het geweigerd Damegambiet bleef de stelling in evenwicht. Reden voor Ernest om, met het oog op de comfortabele voorsprong, remise aan te bieden. Na de stelling nog eens goed bestudeerd te hebben - ik zou risico’s moeten gaan nemen om de partij naar winst om te buigen - nam ik de puntendeling aan. Ook vanwege de ontwikkeling op de andere borden en met de vorige nederlaag nog in het geheugen moest ik het verstand boven het gevoel laten prevaleren. Ik had deze competitie al te vaak remisestellingen rücksichtlos aangepakt zonder positief resultaat. Ik was deze keer tevreden met de uitkomst tegen een op papier veel sterkere tegenstander."

3. Cemil Kaya - Cees Zoontjens 0-1
"Uitgeleend door SJ 7 vond ik mijzelf terug op bord drie bij SJ 6. Spelen voor SJ 6 of 7, wat maakt het uit. We zijn een grote familie en we voelen ons welkom bij elkaar. Het Russisch Paardspel kwam op het bord: 1. e4 e5 2. Pf3 Pf6 3. Pxe5 d6 4. Pf3 Pxe4 5. De2. Een beetje saai, maar weinig kans op duidelijk voordeel voor wit. In onze partij werden de zware stukken heel snel geruild. Het eindspel L + P met pionnen aan weerszijden leek regelrecht op remise uit te draaien. Maar ik had een vriendelijke tegenstander die de remise ontweek. Op de 36e zet won ik een pion en toen kon ik de partij rustig uitschuiven naar het volle punt. Wel hoopte mijn tegenstander nog op een patsituatie, maar dat vond ik niet zo aantrekkelijk: 0-1 derhalve."

4. Elroy Kerstens - Alex Olree 0-1
"Ik mocht tegen een jongen genaamd Alex, van veertien jaar. Hij speelde het Budapester-gambiet, dat ik goed heb bestudeerd nadat ik tegen Lex Karstens remise wist te houden in dezelfde opening. Ik kwam vrij snel een pion voor, een vrijpion zelfs. Echter, door een strategische misser werden zijn stukken te actief en kon ik niet meer rokeren. Geen paniek, want de stelling was nog niet verloren, al was de winst wel minder duidelijk. Een tweede blunder volgde: loper kwijt. Die had ik toch wel moeten zien. Nog tevergeefs wat stukken rondgeschoven, maar de tegenstander gaf zijn voorsprong niet meer weg."

5. Peter Paul van der Schoot - Jan Bergsma 1-0
"Vol goede moed begon ik aan mijn partij aan bord 5 tegen Peter Paul. Die vertelde mij meteen dat De Drie Torens 4 voor een tactische opstelling had gekozen en zijn zoon naast hem aan bord 6 had geplaatst terwijl hij altijd van zijn zoon verloor. Dus mijn optimisme over de afloop nam verder toe. En ik leek aanvankelijk niet bedrogen uit te komen: na een wat bloedeloze opening ontstond er in het middenspel toch een voor mij veelbelovende stelling. Toen ik zag dat mijn tegenstander eigenlijk meer aandacht leek te hebben voor de partij van zijn zoon naast zich dan voor de strijd tegen mij, trapte ik in de voor mij bekende valkuil dat het nog slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat ik de partij met winst zou kunnen afsluiten. Een gebrek aan concentratie leidde er toe dat ik binnen de kortste keren mijn stelling liet ondermijnen en twee pionnen achter kwam te staan. Na een gedwongen stukkenruil leverde dat een kansloos pionneneindspel op. Ik hield maar snel de eer aan mezelf en gaf het op. Wel balen."

6. Paul Vermee - Mark van der Schoot 0-1
"Weinig opwindende partij. Wat moet ik er over zeggen? Zoals altijd opende ik met f4 en ik moet zeggen dat ik me de hele partij behoorlijk sterk vond staan. Het ging goed en ik had steeds het initiatief om druk te zetten. Kortom, ik voelde me heer en meester op het bord gedurende de eerste 32 zetten. Maar toen… oeps, een kleine misrekening met grote gevolgen. Niet direct, maar na twee zetten ontstond er een onvermijdelijke paardvork met schaak, waardoor ik een geliefde loper verloor. En zo gaat het zo dikwijls de laatste tijd in de externe partijen. Kleine troost is dat ik niet de enige ben in ons team. Met andere woorden: het wordt weer eens tijd dat we allemaal gaan winnen in plaats van verliezen! Volgende keer nieuwe kansen…"

7. Donald Bötticher - Hans Groffen 0,5-0,5
"Tegen De Drie Torens trof ik de jongste tegenstander tot nu toe. En hij begon goed aan de partij, iets wat ik van mezelf niet kan zeggen! Ik begon zelfs slecht, dat nam ik mezelf ook kwalijk. Dat neemt niet weg dat Donald wel goed speelde, ik kon wel standhouden en iets verderop terug in de partij komen. We waren weer gelijkwaardig, hoewel we beiden moesten opletten. Remise zat er in, maar ook verlies! We zijn dan ook remise overeengekomen. Deze jongeman gaat nog beter worden."

8. Bert Wels - Roderick Bötticher 0-1
"Slechtste partij ever van mijn kant. Stond drie gezonde pionnen voor, maar werd door overmoed bevangen en leverde de voorsprong in om uiteindelijk tegen promotie aan te lopen: gedaan!! Verder geen commentaar."

Externe, de verslagen (11-2-2019, Algemeen)
Een overzicht van de verslagen van de matches van 9 februari die we her en der hebben aangetroffen. Klik en lees.

De Stukkenjagers 1 - Zuid Limburg 1 partijen
De Stukkenjagers 2 - Zuid Limburg 2 partijen
De Stukkenjagers 3 (zie onder) - Bennekom 1
De Stukkenjagers 4 (zie boven) - Zuid Limburg 3
De Stukkenjagers 5 - Het Witte Paard Sas van Gent 4
De Stukkenjagers 6 (zie boven) - De Drie Torens 4
De Stukkenjagers 7 (zie onder) - De Oude Toren 2

Vijfmaal 100% bij inloopschaak (11-2-2019, Algemeen)
Van de 21 schakers die de inloopschaaksessie van vrijdag 8 februari met hun aanwezigheid opluisterden slaagden er vijf in al hun duels in winst om te zetten: Bert Wels, Joop van Troost, Hans Thönissen, Jan Douwes (allen 2 uit 2) en César Becx (1 uit 1). Met nog vier ronden te gaan in de tweede periode voert Roger Bougie nog steeds het ratingwinstklassement aan. In het algemeen klassement lijkt het te gaan tussen Jan Douwes en Frans Konings.
Op vrijdag 15 februari is er in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 weer een kans voor elke enthousiaste schaker. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen gratis en vrijblijvend aanschuiven voor een of twee rapidpartijen van 25 minuten per speler.

De Stukkenjagers 1ste van onder (10-2-2019, Algemeen)
Het eerste heeft in de Meesterklasse een mooie kans laten liggen om aansluiting te krijgen met de staart van de middenmoot. Door de 4,5-5,5 tegen Zuid Limburg 1 staat het nu alleen laatste. Het verlies kwam voor wie de wedstrijd volgde uit de lucht vallen. Aan de topborden scoorde SJ 1 een verrassende 2 uit 3 door remises van Lars Vereggen (1) en Mark Haast (2) en een zege van Stefan Beukema (3) op GM Levin. Jordy Schouten (9) smaakte het genoegen met zijn eerste MK-zege het team naar 3-1 te tillen. Invaller Sam Baselmans (10) moest na lang verzet een nederlaag incasseren, maar aan de resterende borden was er volop reden tot optimisme. Zo had Mees van Osch (6) zijn tegenstander, GM Hausrath, vanaf de opening zoveel vragen voorgeschoteld, dat de meter op diverse momenten fors in Mees' voordeel uitsloeg. Ook Herman Grooten (4) en met name Luuk Baselmans (5) en Mart Nabuurs (7) konden in het eindspel bogen op voordeel. Toch werden alle drie deze partijen remise, terwijl Mees uiteindelijk zélf de draad kwijtraakte in de wirwar van mogelijkheden: 4,5-4,5. Maar niks aan het handje, Tijmen Kampman (8) had zijn tegenstander - een veelbelovende jeugdspeler - al de hele middag op de pijnbank liggen en werkte gestaag toe naar een definitieve doorbraak. Helaas kwamen de beslissende klappen maar niet uit zijn vingers. Om alsnog een beslissing te forceren offerde Tijmen zijn pluspion, waarna de tegenstander alert zijn koning het vrije veld instuurde. Vanaf dat moment werd opeens voor drie resultaten gespeeld. Jammer genoeg vielen het dubbeltje en het kwartje de verkeerde kant op, 4,5-5,5.
De uitslagen en de stand in de Meesterklasse kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 2de van onder (10-2-2019, Algemeen)
Het tweede leed tegen Zuid Limburg 2 zijn derde nederlaag van het seizoen en is daardoor naar de negende plaats in de tweede klasse gesukkeld. Zaterdag lukte het niemand om een vol punt te drukken. Wel konden Eric de Moor (2), Anne Haast (4), Mark Clijsen (5), Koen Haast (6) en Peter Huibers (8) een halfje bijschrijven. Helaas legden Frans Konings (1), Sjoerd van Roon (3) en Winifred Paulis (7) het loodje: 2,5-5-5. De uitslagen en stand in 2D vind je hier.

De Stukkenjagers 3 is opeens koploper (10-2-2019, Algemeen)
Door een 5-3 zege op nummer 2 Bennekom en andere gunstige uitslagen wipte SJ 3 tot zijn eigen verbazing van de derde naar de eerste plek. De wedstrijd tegen de ploeg uit het Gelderse was vooral op het laatst spannend. Aanvankelijk verliep alles crescendo. Martijn Blom (3) bracht het scorebord in beweging met een snelle remise. Erik Dignum (6) en César Becx (7) wisten hun tegenstanders in de opening te verrassen, hetgeen beiden een mooie stelling en een flinke tijdvoorsprong opleverde. Voldoende voor twee punten, 2,5-0,5. Roland Daamen (1) kreeg als zwartspeler te maken met de Nieuwe Wijsheid dat je na het witte dxc5 de geofferde pion niet zomaar terugziet. De Bennekomse topper speelde een sterke partij: 2,5-1,5. Cruciaal was de zege die Karel Storm (8) daarna boekte. In een stelling waarin beide spelers onvervaard de vijandelijke koning opzochten bleek hij tactisch de handigste, 3,5-1,5.
Rudolf Kat (2) verweerde zich lang kranig tegen een inval van de zwarte zware stukken via de damevleugel, maar de zwakte op d3 werd hem toch fataal: 3,5-2,5. Geen probleem, want Fré Hoogendoorn (4) en Ruud Feelders (5) zouden samen ongetwijfeld het ontbrekende punt gaan binnenbrengen. Althans, dat dachten we. Op een gegeven moment stonden beiden immers gewonnen. Of toch niet? Bij Ruud was de winst niet zo simpel als de toeschouwers dachten. Sterker nog, toen hij wat van het rechte pad afweek kon de Bennekommer via dameruil een zeer gunstig eindspel bereiken. Net op dat moment zag Fré af van een stukwinst, om af te wikkelen naar een toreneindspel, dat al snel niet zo gewonnen bleek te zijn als hij verondersteld had. 4-4 dreigde.
Gelukkig zag Ruuds tegenstander af van de afwikkeling en kreeg Ruud de wandelende witte koning weer in het vizier. Of dat genoeg was voor de winst? In ieder geval wel voor de mátchwinst, want Ruud maakte gebruik van de flow en bood met het oog op het teambelang remise aan. De wisselende emoties deden de tegenstander zwichten voor het halve ei. Mocht hij zich daarover schuldig hebben gevoeld, dan werd hij verlost door de tegenstander Fré. Die bleek niet op de hoogte van de juiste verdediging van toren tegen toren + pion. Zo werd het toch nog een geruststellende 5-3.
De uitslagen en stand in 3G vind je hier. In de volgende ronde, op 16 maart, komt medekoploper HMC 2 op bezoek.

De Stukkenjagers 4 doet alleen aan bordpunten (10-2-2019, Algemeen)
Ook het vierde voldoet, in de derde klasse, aan de verwachtingen. Tegen Zuid Limburg 3 werd een ratingconforme nederlaag geleden. Dankzij een tactische manoeuvre van de tegenstanders - die hun twee laagste ratinghouders dachten op te offeren aan Petra Schuurman - hadden Henk Jan Beukema (1) en Reinier Jaquet (2) zowaar een ratingsurplus. Het leverde anderhalve punt op, Henk Jan won, Reinier remiseerde. Gevoegd bij de remises van Petra (3) en Ron de Veen (8) bracht dat de teller op 2,5 punt. Daar stokte die, want Christiaan Beukema (4), Lex Karstens (5), Kienfong Lie Kwie (6) en Tommy Grooten (7) redden het niet. Wie de stand in 3H bestudeert, zal al snel concluderen dat handhaving enkel mogelijk is als de resterende drie matches gewonnen worden. Zonder dromen is het leven minder leuk, dus dat wordt genieten tot 16 maart.

De Stukkenjagers 5 overtreft zichzelf (10-2-2019, Algemeen)
Het vijfde had in de eerste drie ronden een mooie basis gelegd voor handhaving in de vijfde klasse. Tegen hekkensluiter Het Witte Paard Sas van Gent zouden, zo was de verwachting, de ontbrekende twee matchpunten kunnen worden binnengehengeld. Maar de Zeeuws-Vlamingen kwamen met een versterkte opstelling zodat SJ 5 maar een bescheiden ratingoverwicht had. Ons team liet zich daardoor echter geenszins van de wijs brengen. Oké, invaller Jan Otten moest aan het topbord spitsroeden lopen tegen een 2100-speler, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door zeges van de rest van het team: Bastiaan van de Rijt (2), Paul Castermans (3), Bas Rosheuvel (4), Jeroen van de Rijt (5), Guus Vermeulen (6), Emil Voorhorst (7) en Bart van den Berg (8) zorgden voor een knappe 7-1!
Uit de stand in 5F valt op te maken dat klassenbehoud nu zeker is. Een plaats in de subtop ligt voor het grijpen.

De Stukkenjagers 6 doet alleen aan bordpunten (10-2-2019, Algemeen)
Het zesde verloor ook zijn vijfde wedstrijd op rij. De impuls van twee spelers uit de bovenste helft van SJ 7 leverde tegen De Drie Torens 4 één bordpunt op; Cees Zoontjens (3) zorgde bij een 1-6 tussenstand voor de enige winstpartij. Daarvoor hadden Jan Weijters (2) en Hans Groffen (7) een halfje ingebracht. Dat lukte Carlo Butalid (1), Elroy Kerstens (4), Jan Bergsma (5), Paul Vermee (6) en Bert Wels (8) dan weer niet. De uitslagen en stand in 6H staan hier. Maar de wereld kan er na 16 maart, als de kraker tegen collega-hekkensluiter EGS 2 op het programma staat, weer totaal anders uitzien.

De Stukkenjagers 7 beloont sportief gebaar niet (10-2-2019, Algemeen)
Het zevende walste met maar liefst 7,5-05 over De Oude Toren 2 heen. Een opmerkelijke uitslag als je bedenkt dat de ratinggemiddeldes van beide ploegen maar marginaal verschilden. Trotse teamleider Wil Wouts bericht:

"De Oude Toren meldde een dag voor de match dat ze maar met zeven spelers zouden komen in verband met ziekte - griep? - en het eerste bord zouden vrij laten. Voor deze sportieve geste hebben we ze gecomplimenteerd. Aangezien onze spelers uit alle windrichtingen komen, hoefde die uit Breda niet voor niets te komen opdraven.
Hij was de enige van onze selectie van elf spelers die deze zaterdag niet in actie kwam. We hadden ook nog twee van onze sterkere spelers uitgeleend aan de vrienden van het zesde die er (weer eens) te kort kwamen. Daar haalden ze de helft van de hele buit binnen!
Terug naar de wedstrijd. De Oude Toren kreeg waardering, maar geen beloning in de vorm van bord- of matchpunten. Ze gingen met 7,5 tegen 0,5 de bietenbrug op, om maar eens een mooi West-Brabants suikerbietengezegde te gebruiken. Voelt wel lekker als je als TL het uitslagenformuliertje naast je hebt liggen en de een na de ander komt de overwinning bijschrijven. Waarom ze allemaal wonnen weet ik niet, ik was te gefocust op mijn eigen problemen, maar heb wel een en ander opgevangen.
Bjoern Hofmans vertelde dat zijn tegenstander Frans Lauterbach heel zelfverzekerd en snel zijn zetten deed. Bjoern dacht: zo snel kan hij dat niet doorgerekend hebben, ik zal maar rustig blijven, dan komt het wel goed. En inderdaad, het kwam goed. Leo van Gelder en Hans van Driel kwamen al snel hun streepje zetten, gewoon beter gespeeld dan Jan van Gorp en Ad Mathijssen? Thomas Tepe was met zijn remise tergen Erik Frederiks de man die vandaag voor de minste punten zorgde, het zij hem vergeven.
René Davidse had een aanval waarbij hij zijn toren gewoon kon laten instaan omdat hij zoveel dreigende activiteit had dat hij wist dat het wel goed kwam. Tegenstander Ben Sibum durfde deze - niet eens- vergiftigde toren niet te nemen, te druk met vruchteloos verdedigen; superieur van René en een klein beetje intimiderend naar de tegenstander, laat dat spelletje maar aan hem over.
Mijn tegenstander Wil Severijns had het moeilijk en moest voortdurend verdedigen, ikzelf moest me beheersen, want mijn favoriete ding is offeren ,maar dan moet je wel weten dat de aanval doorslaat, en daar was ik niet van overtuigd. Uiteindelijk trok hij zijn paard terug en kwam zijn dame ongedekt te staan. Theo van de Hoek had een lange partij tegen Jan Wesel en met een grote vasthoudendheid en opperste concentratie wist hij, in een partij waarbij zijn tegenstander zeker winstkansen liet liggen, zijn eerste punt voor het team binnen te halen terwijl de rest allang aan de bar hing. Hulde, dat smaakt naar meer. Conclusie: SJ 7-spelers halen met negen man achtenhalve punt. Enne... op tijd de griepspuit halen.
De stand en uitslagen in 6C vind je hier.

Steun voor de schaaktafels (8-2-2019, Algemeen)
Het comité dat zich inzet voor plaatsing van schaaktafels in het Spoorpark meldt de eerste hoopvolle resultaten van de sponsorwerving. Diverse fondsen hebben een bijdrage toegezegd, waarbij die van Het Boekenschop eruit springt. Logisch, als je weet dat de tweedehandsboekenwinkel aan de Bredaseweg flink wat schaakboeken in zijn assortiment heeft.
Met de voorbereidingen gaat het intussen ook crescendo. Het bureau Blom&Moors uit Tilburg heeft de inrichting van het Spoorpark ontworpen. Inmiddels is de plaatsing van twee schaaktafels daarin verwerkt. Het bureau koos voor de tafels van IJslander, die je hier alvast kunt bewonderen.

Wat valt er te halen in de competitie? (7-2-2019, Algemeen)
Op zaterdag 9 februari spelen alle zeven teams van De Stukkenjagers thuiswedstrijden. De KNSB-competitie gaat de beslissende fase in: hoe staan we ervoor?

De Stukkenjagers 1 heeft in de Meesterklasse in vijf wedstrijden twee matchpunten vergaard. Da's niet genoeg om degradatie te ontlopen, en dus moet het vierpuntenduel tegen mede-hekkensluiter Zuid Limburg eigenlijk gewonnen worden. Maar de Voerendalers beschikken over een steviger spelerspotentieel, dus... een surprise dan maar. De Stukkenjagers 2, toch een van de ratingfavorieten in 2D, hoort in de verte de noodklok luiden. Nu maar hopen dat ze tegen het sterke Zuid Limburg 2 de juiste combinatie vinden om naar de middenmoot op te schuiven.
De Stukkenjagers 3 heeft in 3G een ander perspectief. Als in de komende twee thuisduels achtereenvolgens de nummers 2 en 1 worden verslagen lonkt opeens promotie. Het op papier iets sterkere Bennekom vormt de eerste horde. De Stukkenjagers 4 staat puntloos onderaan in 3H en verloor eerder dit seizoen met 5-3 van Zuid Limburg 4. Nu komen de grote broers van Zuid Limburg 3 op bezoek. Een mooie kans om geschiedenis te schrijven.
De Stukkenjagers 5 krijgt de komende twee ronden de kans om zich veilig te schaken in 5F. De komst van Het Witte Paard Sas van Gent 4 wordt vol verwachting tegemoet gezien. De Stukkenjagers 6 kwam in 6H nog niet tot scoren. Of dat in de derby tegen het goed draaiende De Drie Torens 4 wel gaat lukken is de vraag. In 6C pakte De Stukkenjagers 7 eerder al wel twee matchpunten. Benieuwd of ze erin slagen dat totaal in het duel met De Oude Toren 2 te verdubbelen.
Toeschouwers zijn van harte welkom om al deze wedstrijden van dichtbij te volgen, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

Roel Romanesco stunt in Stukkenjagers Open (7-2-2019, Algemeen)
In ronde 6 van het Stukkenjagers Open lukte het drie spelers om voor een ratingsurprise te zorgen. Aan de kop van het klassement liep Stefan een halfje in op Stefan.

In de toppartij mocht Stefan Colijn (5 uit 5) tegen Bob Jansen (4 punten) zowat de hele avond proberen het eindspel van goed paard tegen slechte loper te winnen. Complicerende factor was dat zijn koning op geen enkele wijze kon binnendringen in de zwarte stelling. En ja, zo’n paard kan maar één ding tegelijk dreigen. Dat werd dus eindeloos manoeuvreren en hopen op een fout van Bob, die af en toe de tijd onder de 0.05 liet zakken. Die fout kwam er inderdaad, in de vorm van een door Bob onjuist uitgevoerde remiseclaim. Maar meer dan twee minuten extra leverde dat Stefan niet op. Rond middernacht, kort nadat de laatste beschikbare pionzet was gedaan, werd de remise alsnog een feit.
Dat gaf de andere vierpunters de kans om met vooruitwerkende kracht een halfje in te lopen op de koploper. Dat lukte Mark Haast en Herman Grooten niet. Naar verluidt werd in hun partij het evenwicht geen moment verbroken. Anders ging het er aan toe in het duel Stefan Kuipers-Luuk Baselmans. De hand van de meester deed zich gevoelen. Eerst alles goed zetten, en dan maar eens op de koning af. Luuk moet het hebben zien aankomen, maar stond machteloos tegen de witte zware stukken die zijn koningsstelling onder vuur namen. Een elegante pionzet zorgde voor de definitieve doorbraak. Met deze zege nestelt Stefan zich met 5 uit 6 op een ongedeelde tweede plaats. Benieuwd welke kleurverdeling de computer uitspuwt voor de onvermijdelijke indeling Stefan-Stefan.
De vijf duels der drieënhalfpunters leverden vier winnaars op. Alleen in de partij tussen Franck Steenbekkers en Karel Storm werd het punt gedeeld. Lars Vereggen dunde tegen Peter Huibers het materiaal flink uit, in de terechte veronderstelling dat zwarts ongunstige pionnenstructuur hem een gewonnen pionneneindspel zouden opleveren. Mark Clijsen en César Becx wonnen van respectievelijk Henk Jan Beukema en Kienfong Lie Kwie omdat ze het langer volhielden grote fouten te vermijden. Meer glans had de zege van Roel Romanesco op - komt dat cliché - niemand minder dan Tijmen Kampman. Die was net zo verrassend als de fraaie plofpaardzet waarmee hij zijn tegenstander dwong de g-lijn open te slaan. Daardoor kreeg Roel een vernietigende aanval, die hij ook nog eens voorbeeldig afrondde.
Lager op de ranglijst bleek Joost Op ’t Hoog allerminst last te hebben van roestigheid door periodieke onthouding. Integendeel, de koning van Matthijs Dijkstra bivakkeerde kort na de opening al in de dodencel. Diens lot was zo onvermijdelijk dat zelfs een vredelievend persoon als Joost geen aanleiding zag om gratie te verlenen. Nog een schokje op de ratinglijst: Bjoern Hofmans maakte zonder omwegen gebruik van het vormdipje van Ivar van der Heide. Bijzonder inventief was de combinatie waarmee huisschaker Marnix Bekkenutte materiaal won tegen Roger Bougie. Helaas voor Marnix liet de afwerking te wensen over, met Roger als opgeluchte winnaar.
Alle uitslagen kun je hier bekijken. De gevolgen voor de interne pikorde zie je hier.

Schaaktafels in het Spoorpark (3-2-2019, Algemeen)
Op initiatief van het bestuur ondernemen twee van onze leden - Wil Wouts en Hans van Driel - actie om Tilburg te verrijken met schaaktafels in de openbare ruimte. Denk aan parken, schoolpleinen en bibliotheek. Het Spoorpark dat op 21 juni officieel opent, is enthousiast en wil twee schaaktafels plaatsen.
Er worden nu fondsen aangeschreven om het benodigde geld binnen te halen - een schaaktafel kost ongeveer 2.500 euro inclusief btw en plaatsing. De eerste donatie is inmiddels binnen. Heb jij een idee om aan geld te komen of weet jij een plek waar schaaktafels zouden kunnen staan? Neem dan gerust contact met Wil of Hans op. Wordt vervolgd!

We blijven boven de twintig (1-2-2019, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 1 februari was weer druk bezocht. Maar liefst 26 schakers vermaakten zich met een of twee potten rapidschaak. Negen spelers verloren niet: Jan Bergsma, Toon Tibosch, Hans van Orsouw, Raimon Bach, Frans Konings (allen (2 uit 2), Hennie Daniëls, Marsel van Hoorn (beiden 1,5 uit 2), Mark Clijsen en César Becx (beiden 1 uit 1).
Op vrijdag 8 februari zijn schakers van elk niveau weer van harte welkom in de Ristobar van Cinecitta. De meldtijden zijn dan 13.30 en 14.45 uur.

De standen van de avondcompetitie (1-2-2019, Algemeen)
Wordt SJ A alsnog kampioen? Gaat SJ B het nog redden? Hoe dicht is SJ C bij de promotie? Is SJ D wel écht veilig? Hoe hoog kan SJ E nog vliegen? En tegen wie kan SJ F zijn eerste matchpunt nog pakken? Hoe onze avondviertallen ervoor staan in de NBSB-competitie kun je hier bekijken.

Nieuwe cijfertjes: +212! (1-2-2019, Algemeen)
Op 1 februari hebben de KNSB-ratings hun driemaandelijkse update gehad. Bekijk de nieuwe getallen van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren. Verwerkt zijn onder meer de ronden 1 tot en met 4 van het Stukkenjagers Open, de KNSB-partijen en Tata. Luuk Baselmans maakte een sensationele sprong, hij won maar liefst 212 punten. Andere grootverdieners: Constantijn Beukema (+84), Rene Davidse (+77), Paul Castermans (+76), Daan Baselmans (+64), Wil Wouts (+62), Henry Flikweert (+55), Sebastiaan Dijksman (+55) en Emil Voorhorst (+44).
De nieuwe FIDE-ratings van onze clubleden per 1 februari vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

De Stukkenjagers A blijft in de race (1-2-2019, Algemeen)
SJ A remiseerde eerder tegen beide collega-titelpretendenten en moet nu maar hopen dat het onderlinge duel tussen KiNG A en HMC A ook in een draw zal eindigen. In dat geval komt het aan op doelsaldo. Daaraan werd tegen WLC A alvast flink gewerkt. Mart Nabuurs (1), Jasper Beukema (2), Tijmen Kampman (3) en Sjoerd van Roon (4) maakten geen fout: 4-0.

De Stukkenjagers B laat kansen liggen (1-2-2019, Algemeen)
Vooraf leek het een ongelijke strijd te worden, tegen het met sterrenensemble van KiNG A. Maar terugkijkend waren er voor SJ B kansen op meer dan de kille 0-4. Dat gold niet zozeer voor de ogenschijnlijk regelmatige nederlagen die Ruud Feelders (2) en Bas Rosheuvel tegen respectievelijk Bram van den Berg en Erik-Jan Colijn leden. Maar aan het topbord liet Sebastiaan Dijksman in een zeer voordelig eindspel een verdedigingszet achterwege, waarna Mark Haast alsnog de overhand kreeg. Aan bord 4 zag César Becx halverwege een zeer wilde zettenreeks toch maar af van het vervolg, waarmee hij Jordy Schouten juist heel lastige vragen had kunnen stellen. SJ B zal nu de resterende twee duels moeten winnen om weg te blijven van de drie(!) degradatieplaatsen.

De Stukkenjagers C heeft de titel voor het grijpen (1-2-2019, Algemeen)
Vorig jaar degradeerde SJ C puntloos uit de Hoofdklasse, na de zege op concurrent Dubbelschaak '97 lijkt een terugkeer op het hoogste niveau aanstaande. De voorsprong op de nummers 2 bedraagt drie matchpunten, dus één zege in de resterende twee duels volstaat voor de titel. Kienfong Lie Kwie (1) versloeg een Boxtelse invaller en Henk Jan Beukema (2) zou daar later een zege op de vijandelijke topper aan toevoegen. Opgeteld bij de remises van Rudolf Kat (3) en Ron de Veen (4) bracht dat 3-1 op het scorebord.

De Stukkenjagers D handhaaft zich (1-2-2019, Algemeen)
Door een gelijkspel in het duel met De Drie Torens B is SJ D twee ronden voor het einde al zeker van handhaving in de eerste klasse. Aan de topborden remiseerden Erik Dignum en Guus Vermeulen. Door een zege van Henry Flikweert (4) stond er een tijdje 2-1 op het bord, maar helaas moest Paul Castermans ondanks dapper verzet toch de koning omleggen.

De Stukkenjagers E komt net te kort (1-2-2019, Algemeen)
SJ E heeft tegen het hoog geklasseerde RSG C net niet voor een surprise kunnen zorgen. Ook hier ging de captain, Thomas Tepe, voorop in de strijd: winst aan het topbord. Vader Ton (3) deed een halve duit in het zakje, maar dat lukte debutant Thomas Kaufmann (2) en Jan Bergsma (4) dan weer niet: 1,5-2,5.

De Stukkenjagers F met zwart op dreef (1-2-2019, Algemeen)
In ronde 5 van de NBSB-competitie is SJ F er niet in geslaagd het eerste matchpunt binnen tge schrapen. Wel mochten captain Cees Zoontjens (1) en Rene Davidse (3) in de match tegen De Drie Torens C met zwart eervolle remises noteren. Helaas gingen Bjoern Hofmans (2) en Wil Wouts (4) onderuit: 1-3.

Weer een titel voor Anne Haast (31-1-2019, Algemeen)
Ze grossiert al jaren in de nationale titels bij het vrouwenschaak, maar afgelopen zaterdag voegde Anne Haast weer een bijzondere vermelding toe aan haar palmares: ARVES-kampioen! Een knappe prestatie om als debutante meteen alle geroutineerde studieoplossers achter je te laten. De details van deze wedstrijd vind je hier.

Luuk Baselmans wint tienkamp (28-1-2019, Algemeen)
De tienkampen in Wijk aan Zee zitten erop. Of nou ja, tienkampen.... veel groepen werden geplaagd door spelers, die zich ziek of teleurgesteld moesten terugtrekken. Aan SJ-zijde waren de resultaten sterk uiteenlopend. De beste prestatie leverde Luuk Baselmans die zijn tweedeklassegroep overtuigend won. Hieronder de lijst van scores in de daadwerkelijk gespeelde partijen:
Stefan Beukema (2 uit 8 in de Topgroep), Herman Grooten (5 uit 9 in 1Z), Jasper Beukema (4 uit 9 in 1Z), Jordy Schouten (2 uit 6 in 2D), Luuk Baselmans (6,5 uit 8 in 2H), Lex Karstens (3,5 uit 8 in 3B), Rudolf Kat (5 uit 8 in 3J), Christiaan Beukema (4,5 uit 8 in 4D) en Tommy Grooten (1,5 uit 8 in 5J).
Eén Stukkenjager zocht het buiten de landsgrenzen. En dan doelen we niet op het Open Limburgs Snelschaakkampioenschap op zaterdag 19 januari in Horst waar Mart Nabuurs vierde werd in de A-finale en César Becx tweede in de B-finale. Laatstgenoemde reisde door naar Bad Zwischenahn, waar hij in de slotronde van de NordWest-Cup de kans op substantiële ratingwinst liet liggen. Nu bleef hij steken op 3,5 uit 7 en een TPR van 2124.

Zeven spelers zonder verlies (28-1-2019, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 25 januari trok wederom 21 belangstellenden naar Cinecitta. Van hen bleven er maar liefst zeven ongeslagen: Ad Haans, Carlo Butalid, Jan Douwes, Erik Dignum, Frans Konings (allen 2 uit 2), Raimon Bach (1,5 uit 2), Roger Bougie (1 uit 1). een eervolle vermelding verdient Cees Zoontjens, die niemand minder dan Sebastiaan Dijksman onderuit haalde. De klassementen zijn nog niet uitgerekend, maar we vermoeden dat Roger Bougie zijn koppositie in het ratingwinstklassement verstevigde, maar dat Ad Haans hem in de nek hijgt.
De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 1 februari. De uiterste meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Onverwachte wendingen in Groepencompetitie (24-1-2019, Algemeen)
Door al het geglij, gesnotter, geproest en geglibber was het niet superdruk op de clubavond van 23 oktober. Maar er viel genoeg te beleven voor de liefhebber van spanning en sensatie.

We vallen maar meteen met het hoogtepunt in huis: de zege die Paul Castermans in de B2 op Toon Stuart boekte. In het vroege middenspel besloten de heren het bord in tweeën te delen. Gewoontegetrouw ging Toon met wit aan de linkerkant aan de slag. Maar ook Paul bleek links georiënteerd. Toen zowat al zijn stukken de witte koning op h1 in het vizier hadden, haalde hij een paard van stal en liet dat pardoes op f3 neerploffen. Met de toren op g6 dreigde hij met het fraaie Dxh3 gxh3 Tg1 mat. Toon ontging dit en hij liet het gebeuren. Hij kon zich troosten met de wetenschap dat ook gxf3 niet hielp vanwege Dg5. Omdat de witte loper niet weg kon, kun je dan wachten op Dg1 mat. Mooi!
In deze groep ontstond er bij Bart van den Berg-Jeffrey van Huijgevoort een curieuze stelling. Bart had een pluspion en een eeuwigdurende dreiging op de lange diagonaal, maar het was verre van duidelijk hoe hij er echt doorheen ging komen. En al helemaal niet toen hij het veld g7 verstopte met het onhandige hxg7. Nu de diagonaaldreiging weg was had Jeffrey aan een eigen koningsaanval op de damevleugel kunnen gaan denken, maar hij liet zich eerst toch maar even matzetten.
De topper in deze groep, tussen Thomas Tepe (jaja!) en Karel Storm, boeide tot het eind. Dat leek voorspelbaar toen Karel een kwaliteit en een vrijpion voorkwam, maar schijn bedroog. Thomas creëerde met zijn paarden en dame tegenkansen, en duwde Karel bovendien onder de drie minuten. Toen beiden elkaars paarden met pionnen bevroegen, reageerde Thomas ondanks tijd zat met een impulsieve slagzet, terwijl er mogelijk meer in had gezeten. En even later gaf hij ook nog een te snel schaakje. Zoals het ging wurmde Karel zich naar een beter eindspel en daarvoor heb je geen zeeën van tijd nodig. Punt voor Karel, maar toch weer een stap voor Thomas. Wél voor een surprise in deze groep zorgde Leo van Gelder, door met zwart Emil Voorhorst onderuit te halen.
In de andere B-groep pakte Andries Deliën het dan juist heel beheerst aan. Toen zijn gevaarlijk ogende zwarestukkenaanval tegen Guus Vermeulen niet tot mat leidde koos hij bijtijds voor plan B. Guus kon toch niet actief worden. Uiteindelijk maakte een oprukkende centrumpion het verschil. Ook Ron de Veen maakte zich op voor een lange belegering, maar had geen geduld nodig, toen Ivar van der Heide een stuk weggaf.
In de A2 was Reinier Jaquet-Tijmen Kampman een boeiend schouwspel. Reinier was een pion kwijtgeraakt, en offerde toen maar een tweede om wat te dreigen met de gecombineerde kracht van twee torens en twee lopers. Het leek nog even wat, maar Tijmen Kampman wist de dreigingen secuur te bezweren met behulp van zijn twee paarden: 0-1. In deze groep maakte Bob Jansen korte metten met Erik Dignum. Beiden stuurden ze een paard richting vijandelijke hoektoren. Het ros van Erik keerde niet terug van die missie, en dat van Bob wel. In de A1 had Willem Blankert ook materiaal in de aanbieding, met Ruud Feelders als begunstigde. Pascal Graafmans pakte een vitaal punt. Toen hij in het verre middenspel tegen Henry Flikweert een pion op f6 kreeg vond de zwarte koning geen rust meer.
In de D-groep offerde Hans van Driel tegen Hans Groffen een stuk. Althans, dat dacht hij. Maar het waren er twee, en dat was er minstens één te veel. Ook Bert Wels had niet te klagen over materiële plussen, hij versloeg Ad Haans. Naar verluidt sloeg Rene Davidse op enig moment een remiseaanbod van Jan Hes af. Of dat voor of ná het stukverlies was weten we niet; met de kennis van nu - winst voor Jan - was het te dapper.
In de C-poules kregen enkele partijen een onverwachte ontknoping. Wie rond 22.45 uur huiswaarts ging moet heel wat drama hebben gemist. Zo leek niemand Guus van Heck nog van een zege te kunnen afhouden, in een toreneindspel met twee pluspionnen. Kennelijk is dat Carlo Butalid toch nog gelukt. Of Guus zelf. Hoe dan ook: remise. Ook Cees Zoontjens leek, ondanks een moeizaam middenspel, tegen Jan Weijters op weg naar een vol punt. Hoe ging die in het paardeindspel Cees’ vrije centrumpionnen eigenlijk stoppen? Wij zagen het zo gauw niet, maar het werd wel remise.
Dit alles was klein bier vergeleken met wat er gebeurde bij Jaap Steenkamer-Theo van de Hoek. Giga-spannend middenspel, met hangende stukken en een late lange rokade door Theo. Die verzuimde daarna Jaap (winnend?) te h-lijnen, waarna de dames eraf gingen. In het toren+paard-eindspel gingen beiden op pionnenjacht, maar opeens blunderde Theo zijn paard weg. Winst voor Jaap zou je denken, maar die liet het materiaal wel erg uitdunnen. Getuige de uitslag - toch 1-0 - heeft Theo’s resterende zwarte pionnetje geen wonderen meer verricht. Voor Jaap kwam er nog een extra moodswing bij: even later miste hij zijn bruinleren, ietwat versleten handschoenen. Iemand ze gezien? Ook lang bezig waren Kees Gelens en Kienfong Lie Kwie. Laatstgenoemde moest keihard werken voor het punt, pas in het ultieme pionneneindspel moest Kees de koning omleggen.
De laatste verrassing viel in een van de twee ratingpartijen van de avond. Raimon Bach probeerde op het gemoed van voormalig huisarts Wil Wouts te spelen door uitbundig bepleisterd achter het bord plaats te nemen. De compassie van Wil beperkte zich tot het doneren van een pionnetje. Raimon was zowat de hele avond bezig om dat extra kleinood naar de overkant te loodsen. Maar opeens kon Wil zijn dame slaan en in een reflex feliciteerde Raimon zijn tegenstander. Bij nadere beschouwing had hij meteen een nieuwe dame kunnen halen, met schaak en alsnog winst. Maar de handen waren al geschud, en Raimon kon op zoek naar een doekje voor het bloeden. In de andere ratingpartij kreeg Thomas Schollen gratis een compacte workshop Tweepaardenspel in de nahand. Of nee, het kostte hem één ratingpuntje.
De gevolgen op de Stukkenjagers-ratinglijst kun je hier bekijken.

Maar ééntje won er twee (20-1-2019, Algemeen)
De inloopschaaksessie op vrijdag 18 januari trok 23 schakers naar Cinecitta. Alleen Raimon Bach slaagde erin in beide ronden een zege te behalen. Ook Thomas Tepe (1,5 uit 2), Bart van den Berg, Roger Bougie, Joop van Troost, Frans Konings en César Becx (allen 1 uit 1) verloren deze middag niet.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapischaakpotten te spelen dient zich aan op vrijdag 25 januari. Wie zich dan voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

Alleen tienkamper Christiaan Beukema wint (18-1-2019, Algemeen)
Op vrijdag 18 februari zijn negen Stukkenjagers in Wijk aan Zee begonnen aan hun Tata-tienkamp. Buiten was het koud, maar de warming-up leidde niet tot een topscore voor de onzen. Samen moesten ze zich tevredenstellen met een schamele 2 uit 9. Die waren als volgt verdeeld: Stefan Beukema (verlies in in de Topgroep), Jasper Beukema en Herman Grooten (beiden verlies in 1Z), Jordy Schouten (verlies in 2D), Luuk Baselmans (remise in 2H), Lex Karstens (remise in 3B), Rudolf Kat (verlies in 3J), Christiaan Beukema (winst in 4D) en Tommy Grooten (verlies in 5J).

Stefan Colijn demarreert, Kienfong Lie Kwie verrast (17-1-2019, Algemeen)
In ronde 5 van het Stukkenjagers Open, op woensdag 16 januari, heeft koploper Stefan Colijn zijn voorsprong uitgebreid naar een vol punt. Hij moest er wel hard voor werken.

In zijn partij met Mart Nabuurs gooide Stefan er met zwart vanuit de opening een pion tegenaan. De Wolgagambietachtige structuur werd opgeleukt door een lange rokade van Mart. Het was niet meteen duidelijk hoe Stefan de witte koning meteen kon aanvallen. Maar dat was ook niet nodig. Belangrijkste kenmerk van de stelling was namelijk dat wit geen enkel actief plan ter beschikking had en dus veroordeeld was tot afwachten wat zwart zou verzinnen. Die luxe was aan Stefan prima besteed. Langzaam maar zeker maakte hij vorderingen, net zolang tot hij het tactisch kon afmaken. Mart streek de vlag net voor-ie viel.
Stefan dus op 5 uit 5, en omdat Stefan Kuipers (3,5) een bye opnam, zou alleen de winnaar van de partij Luuk Baselmans-Mark Haast op 4,5 punt kunnen komen. Die kwam er echter niet: remise in het toreneindspel. In de nazit kwamen er echter zoveel studieachtige winstwendingen voor wit op het bord dat zelfs het remisekarakter van de stelling van Philidor in de revisie moet. Straks blijkt de aarde toch plat te zijn.
Stefan K., Luuk en Mark kregen op 4 punten gezelschap van Herman Grooten, Tijmen Kampman en Bob Jansen. Eerstgenoemde won van Jordy Schouten, die een nieuw stukje zwartrepertoire uittestte. Dat ging een zet of elf goed, maar daarna moest Jordy toch het antwoord op de vragen van meester Herman schuldig blijven. Tijmen boekte een regelmatige zege op Lex Karstens. Bij Bob Jansen-Matthijs Dijkstra stond het bord al na een zet of vijf in brand, dankzij een zwarte speelwijze die het midden hield tussen schaakporno en suïcidialiteit. Maar Matthijs zou Matthijs niet zijn als hij van deze aberratie niet een uitgedijde variantenboom had bestudeerd, en dat is dan toch lastig voor een diepzeedenker als Bob. Elke suboptimale zet in zo'n hyperscherpe stelling kan immers fataal zijn. Wit moest meteen een stuk geven, terwijl de zwarte koning voor de troepen uit ging lopen. Hoe het stond weet geen mens, maar aan het eind van de avond kwam Matthijs bedremmeld melden dat hij verloren had. Hoorden we daar het woordje 'toch'?
Lager op de ranglijst hield het duel César Becx-Ron de Veen de aandacht lang gevangen. Ron won een gezonde pion toen César ondanks lang gepieker niet zag hoe hij een schijnstukoffer kon ontkrachten. In het late middenspel kreeg César zoveel compensatie dat hij na een blunder van Ron met één simpel slagschaak het halve bord kon winnen. In plaats daarvan koos hij voor een charmante combinatie waarmee hij... twee pionnen terugwon. Het was in het verre eindspel net genoeg voor de winst. Martijn Blom werd deze avond geconfronteerd met een ijzeren Stukkenjagers-wet: iedereen verliest ooit een keer van Kienfong Lie Kwie. Ook een verrassing: de remise met Erik Dignum waarmee Daan Baselmans zijn progressie van de laatste maanden nog een extra zetje gaf.
De uitslagen van ronde 5 vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratinglijst hier.

Acht groepszeges in Wijk aan Zee (17-1-2019, Algemeen)
Het Tata Steel Chess Tournament is halverwege. De weekendvierkampen zitten erop en brachten de onzen maar liefst zeven groepszeges. Opvallend is dat de winnaars allen jong óf Rene Davidse zijn. De lijst van de scores en linkjes: Jasper Beukema (winnaar met 2,5 uit 3 in 1E), Luuk Baselmans (gedeeld winnaar met 2 uit 3 in 2K), Sjoerd van Roon (1,5 uit 3 in 2M), Reinier Jaquet (1,5 uit 3 in 3J), Joost Op ’t Hoog (1,5 uit 3 in 4K), Constantijn Beukema (winnaar met 2,5 uit 3 in 5A), Guus Vermeulen (2 uit 3 in 5O), Huong Do (1 uit 3 in 6E), Daan Baselmans, (winnaar met 2,5 uit 3 in 6J), Thomas Tepe (2,5 uit 3 in 7N), Ton Tepe (1,5 uit 3 in 8N) en Rene Davidse (gedeeld winnaar met 2,5 uit 3 in 9P).
In de doordeweekse vierkampen kwam van SJ-zijde alleen Frans Konings in actie. En met succes: in groep 2B werd hij met 2 uit 3 ongedeeld eerste. Op vrijdag 18 januari treedt de volgende golf Stukkenjagers aan, in de tienkampen. Het toernooi is te volgen via de toernooisite.

Uitgebekerd! (16-1-2019, Algemeen)
Gisteren speelde het NBSB-B-bekerteam, voor spelers met een KNSB-rating tot 1700, uit tegen De Kemppion. Deze tweede ronde - meteen ook de kwartfinale - werd helaas het eindstation. Paul Castermans bericht:
"Allereerst speelde Bart van den Berg op bord 3 een agressieve opening die na een tegenoffer slecht uitpakte, 0-1 voor De Kemppion dus. Daarna kwam Leo van Gelder in een niet bijzonder spannende stelling een pion voor te staan. Nadat hij op het eind de pion weer weggaf, werd remise overeengekomen. Andries Deliën kreeg een stukoffer tegen dat door de tegenstander niet helemaal correct was ingeschat, maar desondanks zeer gevaarlijk was. Uiteindelijk bezweek Andries aan de druk op zijn stelling. Ikzelf probeerde lang op winst te spelen, met het oog op de op dat moment nog redelijke vooruitzichten bij Leo en Andries. Desondanks kon ik iets van tegenspel niet helemaal stoppen. Na afloop van de andere partijen kon mijn tegenstander een stelling forceren waarbij ik niets beters had dan op en neer schuiven met de koning: remise. Ondanks het 3-1 verlies dus toch een aantal goede partijen met mogelijk meer kansen. Helaas liggen we nu dus toch uit de beker. Mogelijk komen we volgend jaar verder."

Het blijft druk bij het inloopschaak (12-1-2019, Algemeen)
Ook na de kerstvakantie blijft het inloopschaak op vrijdagmiddag in trek. Maar liefst 31 schakers, onder wie 17 niet-leden, gaven op 11 januari acte de présence bij Cinecitta. Negen spelers bleven ongeslagen: Wil Wouts, Carlo Butalid, Cees Zoontjens, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Hans Groffen, Bart van den Berg (beiden 1,5 uit 2), Theo Mulder, Marieke Sarton en Frans Konings (allen 1 uit 1).
Op vrijdag 18 januari zijn alle schakers weer welkom aan de Willem II-straat 29 om gratis en vrijblijvend een of twee rapischaakpotten te spelen. De meldtijden voor de ronden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Ongeslagen in Wijk aan Zee! (12-1-2019, Algemeen)
Het Tata Steel Chess Tournament is weer begonnen. In het eerste evenement - de weekendvierkampen - tellen we maar liefst twaalf Stukkenjagers onder de deelnemers. En laten ze nou net allemaal ongeschonden - nou ja, ongeslagen - door de eerste ronde op vrijdagavond zijn gekomen. De helden, de scores en hun linkjes: Jasper Beukema (winst in 1E), Luuk Baselmans (winst in 2K), Sjoerd van Roon (remise in 2M), Reinier Jaquet (remise in 3J), Joost Op ’t Hoog (winst in 4K), Constantijn Beukema (winst in 5A), Guus Vermeulen (winst in 5O), Huong Do (remise in 6E), Daan Baselmans, (winst in 6J), Thomas Tepe (remise in 7N), Ton Tepe (remise in 8N) en Rene Davidse (winst in 9P). Ronde 2 is zaterdagmiddag, ronde 3 zondagmiddag. Het toernooi is te volgen via de toernooisite.

Weer een record aan flarden (5-1-2019, Algemeen)
Het staartje van de kerstvakantie inspireerde maar liefst 34 schakers (en twee toeschouwers) om deel te nemen aan de inloopschaaksessie van vrijdag 4 januari. Vijf spelers slaagden erin om beide partijen te winnen: Roger Bougie, Coen Klaassen, Carlo Butalid, Hans Thönissen en Jan Douwes. Ook ongeslagen bleven Bert Wels (1,5 uit 2), Guus Vermeulen, Jan van den Dries en César Becx (allen 1 uit 1). In het ratingwinstklassement voelt koploper Kienfong Lie Kwie (+43) inmiddels de hete adem van Roger Bougie (+42), Joop van Troost (+38), Jan van den Dries (+31), Hans Groffen (+30) en Ad Haans (+25) in de nek. Overigens hielden twee van de inloopschakers zich bezig met een ultieme inhaalpartij voor de Groepencompetitie. Jan Bergsma versloeg Jan Hes en greep daardoor de laatste promotieplek in de D-groep.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapischaakpotten te spelen dient zich aan op vrijdag 11 januari. Wie zich dan voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta, kan meteen in de schaakmodus.

We zijn weer begonnen! (3-1-2019, Algemeen)
Mooi toch, ondanks de kerstvakantie toch 46 schakers op je clubavond. Geen wonder, want de schone lei van de tweede Groepencyclus lonkte.

Er vielen deze avond overigens nog twee beslissingen uit de eerste cyclus. Coen Klaassen stelde promotie naar de C-groep veilig, al was Fons van Leersum in het toreneindspel nog dicht bij remise. In de C-groep moest Jeffrey van Huijgevoort winnen van Toon Tibosch om naar de B te promoveren. Dat resultaat leek ver weg toen Toon in het eindspel de kans kreeg om Jeffreys loper te pennen. Toen hij die liet lopen kon Jeffrey een eindspel met pluspion forceren, dat hij nog won ook.
In de A1 waren de schaakgoden César Becx gunstig gezind. Het afgelopen weekend had hij een schaakboekje gewonnen (en doorgekeken!) over een opening die hij nooit speelt. En laat Luuk Baselmans nou net die opening - voor de eerste keer in zijn leven - spelen. Toch was er nog weinig aan de hand, totdat Luuk een passieve damezet deed en César ten aanval kon trekken. Hij liet niet meer los, 0-1.
In de andere A-groep leek er voor Bas Rosheuvel weinig loos tegen Sam Baselmans, totdat hij vrijwillig zijn sterke loper ruilde. Daarna kreeg Sam beet. Opwindend was het treffen van Sebastiaan Dijksman met… ja, met wie niet eigenlijk? Deze keer legde hij met een stukoffer Tijmen Kampman het vuur na aan de schenen. Die hing echter weer eens de koele verdediger uit, en mocht dat tijdens de veelhandige analyse nog eens dunnetjes overdoen: puntje(s) voor Tijmen.
In de B1-partij Thomas Schollen-Marieke Sarton kwam het op uithoudingsvermogen aan. In het late middenspel tructen ze elkaar om beurten, maar het resultaat leek een potremise toreneindspel. Daar dacht Marieke anders over. Stug doorschakend liep zij doodleuk - en winnend - achterom binnen met haar koning. In deze groep troffen we Ivar van der Heide op het moment inférieur; enkele minuten daarvoor had hij in een remiseachtige stelling een toren weggeblunderd tegen Andries Deliën. Bij Guus Vermeulen-Ron de Veen leek de zwartspeler slachtoffer te worden van het betere plugwerk, gezien het snelle witte spel in een complexe stelling. Toch is Ron er kennelijk in geslaagd de witte stekker te ontpluggen, gezien de 0-1 op het uitslagenlijstje.
Ook weinig tijdverbruik, in de B2, bij promovendus Leo van Gelder. Dat kon zijn tegenstander Thomas Tepe wel waarderen, hij staat na deze winstpartij op 2,5 uit 3! Gedoodverfde favoriet is hier Karel Storm. Hij deed tegen Emil Voorhorst wat van hem verwacht wordt: winnen. Ook Toon Stuart kan hoge ogen gooien, hij begon goed met een vol punt tegen Christophe Verledens.
In de C1 herstelde Kienfong Lie Kwie zich van zijn startnederlaag door een vlotte aanvalszege op koploper Raimon Bach. Theo van de Hoek boekte in deze groep zijn eerste zege, ten koste van Paul Vermee. Een puntendeling, maar zeker geen ouderemannenremise, was er bij Guus van Heck-Kees Gelens.
In de andere C-groep is Maarten Werkhoven hard op weg zijn degradatie meteen te corrigeren: 3 uit 3 na een winstpartij tegen 'mister 10 uit 10' Bjoern Hofmans, die aardig weerstand bood. Voor de tweede promotieplaats zouden Thomas Kaufmann en Elroy Kerstens weleens belangrijke kandidaten kunnen zijn. In hun onderlinge treffen gaven zij elkaar weinig toe. Elroy had een pionnetje extra, maar berustte in remise door zetherhaling. Cees Zoontjens moet er begrijpelijkerwijs weer even inkomen; een flinke fout werd hem tegen Ton Tepe meteen fataal.
De langste partij van de avond was Hans Groffen-Theo Mulder, in het schemergebied tussen C- en D-groep. Zwart probeerde lang een pluspion te verzilveren in een eindspel met toren + ongelijke lopers. Net toen Theo beslissende vorderingen had gemaakt gaf hij pardoes zijn kroonpion weg. Het wintereftelinggevoel bij Hans ebde echter snel weg, toen hij alsnog de remise uit handen gaf. Nee, dan was een andere Hans - van Driel - vasthoudender. Zwartspeler Wil Wouts wurmde zich ook deze keer vliegensvlug achter zijn g-pion vandaan om de vijandelijke koning te bestoken. Hans zorgde er echter voor dat de beoogde diagonale hulptroepen het strijdtoneel maar niet konden bereiken. Met een centrumdoorbraak pakte hij het punt. In de andere partijen van de D-groep triomfeerden Rene Davidse en Jan van den Dries over respectievelijk Ad Haans en Bert Wels.

Podiumplaatsen in Groningen en Krimpen aan den IJssel (1-1-2019, Algemeen)
Het Schaakfestival in Groningen zit erop. Voor Stefan Beukema was de reis naar het hoge Noorden succesvol: hij schreef de 'Compact A' op zijn naam met 4,5 uit 5. Alleen oud-lid Enrico Vroombout moest hij remise toestaan. Ook in de Open B mooie prestaties. Constantijn Beukema behaalde 6 uit 9, en tilde zijn TPR boven de 2000 uit. Ook Daan Baselmans mag zeer tevreden zijn met zijn 50%-score en 1800-TPR. Tommy Grooten won met 3,5 punt ook weer wat ratingpunten. In de Open A duurde het toernooi voor Herman Grooten (4 uit 9) drie ronden te lang. Sjoerd van Roon (4) en Luuk Baselmans (3,5) bevestigden beiden met hun TPR's hun toegenomen speelsterkte. De details vind je op de toernooisite.
Drie andere leden hielden zich in het slotweekend van 2018 ledig met snelschaakplezier. In het Chess Memorial in Krimpen aan den IJssel zorgde César Becx er met een Zwitsers gambiet (2 uit 4) voor dat hij niet al te veel hoefde te presteren om het podium te bereiken, zoals je hier kunt zien. Mooi concept overigens, een eindejaarstoernooi waarbij wordt stilgestaan bij de in dat jaar overleden schakers in de Rotterdamse Schaakbond.
Een dag later was Huong Do met 7 uit 13 dichtbij een ratingprijs in het SGA Open Snelschaakkampioenschap in Amsterdam. Hier konden César Becx en Roland Daamen geen potten breken, zoals je hier kunt uitpluizen.

Constantijn Beukema scoort erop los in Groningen (28-12-2018, Algemeen)
De zeven Stukkenjagers die deelnemen aan het Schaakfestival in Groningen hebben nog twee ronden voor de boeg. In de Open A heeft Herman Grooten (4 uit 7) ondanks een sterke tussensprint het ratingverlies na de nederlaag tegen Luuk Baselmans nog niet helemaal kunnen repareren. Luuk (3,5) en Sjoerd van Roon (3) scoren positief met TPR's van respectievelijk 2277 en 2177.
In de B-groep heeft Constantijn Beukema zich geweldig opgericht na zijn startnederlaag: 5 uit 7 inmiddels, en een TPR boven 2000! Ook Daan Baselmans (3,5) staat op een flinke ratingwinst, Tommy Grooten gaat de eindsprint in met 2,5 punt. Inmiddels is ook Stefan Beukema van start gegaan in het hoge Noorden. Als huizenhoge favoriet in de 'Compact A' gaat hij fier aan kop met 3 uit 3. Het toernooi, met veel live-partijen, is te volgen via de toernooisite.

Unicums bij inloopschaak (28-12-2018, Algemeen)
Met een ongekende drukte van 28 schakers was het weer gezellig in de Ristobar. In twee inhaalpartijen voor de Groepencompetitie konden we twee unieke resultaten noteren. Bjoern Hofmans versloeg Rene Davidse en besloot daarmee zijn verblijf in de D-groep met een fraaie 10 uit 10. Al net zo knap was het dat Fons van Leersum, die op weg leek naar de complementaire score, erin slaagde Jan Hes onderuit te halen. Door dit resultaat zullen Coen Klaassen, Jan Bergsma en Hans Groffen de resterende promotieplaatsen gaan verdelen. Coen heeft 1 uit 2 nodig uit de partijen tegen Fons en Jan Hes, terwijl Jan Bergsma moet winnen van Jan Hes. Lukt een van hen dat niet, dan is Hans spekkoper. De stand vind je hier.
Bij de echte inloopschakers bleven Bastiaan van de Rijt, Joop van Troost, Hans Groffen (allen 2 uit 2), Thomas Kaufmann (1,5 uit 2), Theo Mulder, Ton Putmans, César Becx (allen 1 uit 1), Jasper Schoonhoven en Eline van der Heijden (beiden 0,5 uit 1) ongeslagen.
De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend een of twee rapidschaakpotten te spelen dient zich aan op vrijdag 4 januari. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

Carlo Butalid verslaat ratingtopper (26-12-2018, Algemeen)
Op de laatste clubavond van 2018, op woensdag 19 december, vielen de (voor)laatste beslissingen in de eerste cyclus van de Groepencompetitie. De meeste spelers waren met hun hoofd al bij de tweede cyclus.

In beide A-groepen kwamen de winnaars uit op de fraaie score van 7 uit 8. Daar zag het gedurende een belangrijk deel van de avond overigens niet naar uit. In de A2 speelde Luuk Baselmans een scherpe partij met Ron de Veen, en had na afloop een heel verhaal nodig om alle wisselende kansen op te sommen. Om een tipje van de sluier op te richten: Luuk zegevierde met een toren + twee pionnen tegen toren + loper. Voor Ron viel hiermee het doek. De andere degradant moest komen uit de match Lex Karstens-Reinier Jaquet. Aanvankelijk leek Lex aan het roer, maar geleidelijk aan kon Reinier de rijen sluiten en een pionnetje op de damevleugel snaaien. Dat voordeel bouwde hij geleidelijk uit.
In de parallelgroep was de escape van koploper Jordy Schouten zo mogelijk nog narrower dan die van Luuk. César Becx had heel wat matchdarts, maar moest zo snel gooien dat hij maar niet de goede vakjes raakte. Puntje en groepswinst derhalve voor Jordy, inclusief de opluchting dat de matvoering met loper + paard hem bespaard bleef door Césars tijdoverschrijding. Door Jordy’s zege was Tijmen Kampmans overwinning op Karel Storm slechts goed voor de tweede plaats. Door deze nederlaag daalt Karel Storm af naar de B-groep, waardoor Sebastiaan Dijksman zich alsnog handhaaft.
In die B-groep viel de laatste beslissing in de partij Stefan Hess-Kees Gelens. Kees moest een punt scoren om in de B te blijven, maar dat bleek een te hoge horde. In de C2 greep Theo Mulder de laatste strohalm door gedecideerd Roger Bougie te verslaan. In de andere C-groep won Elroy Kerstens verrassend van groepswinnaar Ivar van der Heide. De adrenalinestoot werkte door in de afmetingen van de 1-0 op het uitslagenformulier. In de D-groep hebben we eindelijk een tweede promovendus: Paul Vermee won in het verre eindspel tóch van Ad Haans en kwam op de verlossende 7 uit 10.
De tweede cyclus dan. Op A-niveau debuteerde Henry Flikweert met een nederlaag tegen Willem Blankert. Ook voor een andere promovendus, Bas Rosheuvel, was er geen succes. Bob Jansen bleef alert en sloeg in het verre middenspel toe. Henk Jan Beukema luisterde zijn debuut in de A-groep op met een goede zege op Ruud Feelders. Een andere nieuwkomer, Sam Baselmans, had het ogenschijnlijk even lastig tegen Erik Dignum, maar die kreeg hem niet om: remise.
In de nieuwe B-groepen gaf Marieke Sarton haar rentree kleur met een half punt tegen Guus Vermeulen. Ook Christophe Verledens en Thomas Tepe hielden elkaar in evenwicht. Andries Deliën moet er na zijn periodieke onthouding nog even inkomen; Bart Plasmans maakte hem met behulp van wat tactische wendingen het punt afhandig. De andere winnaars op dit niveau waren Jan Otten, Bart van den Berg en Paul Castermans, die respectievelijk Thomas Schollen, Leo van Gelder en Emil Voorhorst terugwezen.
De grootste verrassing van de avond viel in de C. Er leek voor debutant Kienfong Lie Kwie geen vuiltje aan de lucht tegen Carlo Butalid. Er moet echter iets vreselijk mis gegaan zijn in het voordelige eindspel met ieder torens en een paard: 1-0 voor Carlo! Ook Guus van Heck en Maarten Werkhoven bleven aan de goede kant van de score, tegen Theo van de Hoek en Ton Tepe. Raimon Bach, die eerder al 2 uit 2 bij elkaar schaakte, stond aan Jaap Steenkamer zijn eerste halfje af.
In de D-groep kreeg C-degradant Jan van den Dries alweer zijn tweede nederlaag te verwerken; Rene Davidse bleef hem de baas. Hans van Driel pakte het punt tegen Bert Wels. De partij tussen Wil Wouts en Hans Groffen was spannend, met een counterende Hans als winnaar. In het schemergebied tussen C en D deden Jan Bergsma en Toon Tibosch elkaar geen kwaad; in een dichtgeschoven stelling sloten zij de vrede.

Sterke start Sjoerd Van Roon en Daan Baselmans in Groningen (23-12-2018, Algemeen)
Acht Stukkenjagers nemen in de kerstvakantie deel aan het Schaakfestival in Groningen. Zes van hen zijn gisteren al begonnen in de negenrondige groepen. In de Open A gaf Sjoerd van Roon in de eerste ronde meteen zijn visitekaartje af door 2400-plusser Nico Zwirs te verslaan. In ronde 2 bleek IGM Sergey Tiviakov te sterk. Ook Herman Grooten volgde eenzelfde parcours van winst, gevolgd door verlies. Luuk Baselmans deed het net andersom. In de derde ronde, zondag in de vooravond, komen Luuk en Herman tegen elkaar uit, terwijl Sjoerd het opneemt tegen Niek Maatman. Beide partijen zijn live te volgen op de toernooisite. Daar kun je ook checken dat neo-Stukkenjager Daan Baselmans in de Open B/C met 1,5 uit 2 al knap een forse ratingwinst boekte. Constantijn Beukema staat op 1 uit 2, Tommy Grooten gaat in de derde ronde in de achtervolging.

Vier winnaars in Kersttoernooi (23-12-2018, Algemeen)
Met 86 deelnemers beleefde het Stukkenjagers Kersttoernooi op zaterdag 22 december een geanimeerde 46e editie. In de A-groep, met 35 spelers met een rating boven 1850, schoot IM Stefan Kuipers met 5 uit 5 uit de startblokken. In ronde 6 wist Bram van den Berg hem een halfje te ontfutselen. Stefan ging de slotronde in met een punt voorsprong, en deelde vrij snel het punt om de toernooizege veilig te stellen. Dat deed hij met de 65-jarige revelatie Rudolf Kat. Hij eindigde met 5 uit 7 op een met Anne Haast, John Cornelisse (Paul Keres) en Tijmen Kampman gedeelde derde plaats. Zij moesten Frans Konings, die in de laatste ronde Bram van den Berg terugwees, een halfje boven zich dulden op de tweede plaats.
Spannender was de strijd om de eindzege in de 51-koppige B-groep. Ook hier was de surprise van het toernooi geen jonkie. Ben Snethorst (SV Zierikzee) begon 'ondanks' zijn rating van 1517 doodleuk met 5 uit 5. Daarna blies medekoploper Carlos Preuter zijn sprookje uit, waarna Snethorst ook in Maarten Werkhoven zijn meerdere moest erkennen. Carlos (6 uit 6) ging pas in de slotronde onderuit tegen de eerder door Snethorst verslagen Jouke van Gosliga (DSC Delft). Daardoor deelden Carlos, Maarten en Jouke de toernooiwinst met 6 uit 7, terwijl Alwin van Ee (Oud Zuylen Utrecht) als enige ongeslagen speler vierde werd met 5,5 uit 7. Uiteraard legde Ben Snethorst met 5 uit 7 en een overscore van 3.56 punt (!) beslag op de ratingprijs voor spelers tot 1650.
De eindstanden van de beide groepen vind je hier.

Inloopschakers drommen samen bij de kerstboom (23-12-2018, Algemeen)
Maar liefst 23 schakers deden op 21 december mee aan het vrijdagse inloopschaakvermaak. Van hen scoorde Kienfong Lie Kwie als enige 2 uit 2, maar ook Daan van Kalken, Hans Thönissen (beiden 1,5 uit 2), Theo Mulder, Leo van Gelder, Frans Konings, Ivar van der Heide (allen 1 uit 1) en César Becx (0,5 uit 1) hoefden de koning niet om te leggen. De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 28 december. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

De Oude Toren 1 - De Stukkenjagers 6 8-0 (19-12-2018, Algemeen)
Het zesde team heeft niet voor herrie in De Druiventros kunnen zorgen. Plaatsvervangend teamleider Jan Weijters schreef de inleiding bij onderstaande compilatie van partijverslagen van deze Moeder Aller Nederlagen.

"Niemand van ons had verwacht dat we in De Druiventros wel even zouden winnen van De Oude Toren 1, maar een of twee bordpunten zouden voor ons meer dan welkom zijn geweest. In een aanvankelijk koud zaaltje leek op sommige borden voor ons een gunstig resultaat in het verschiet te liggen. Aan het eind bleek het valse hoop te zijn geweest. Ondanks hevig verzet vielen al onze strijders één voor één om, als acht kleine ........., om in termen van burgemeester Pieter Broertjes te spreken. Als woorden door puntjes vervangen gaan worden blijft er van ons woordenboek heel weinig over, net zo weinig als van de dadendrang van SJ 6 op 15 december 2018. Toch een woord van bemoediging voor ons: de uitslag is duidelijk genoeg, met het vertoonde spel houden we de hoop levend op betere resultaten in de toekomst. Laten we hieronder lezen hoe de teamleden over hun partij dachten…"

1. Harry Buyvoets - Michael van Ansenwoude 0-1
Ik wou dat ik kon zeggen dat ik verloor uit solidariteit. Helaas, lange tijd kabbelden we gelijk op, stukken bleven op bord. Ook toen de stelling wat verderop in het middenspel opengescheurd werd door het midden heen was er nog niet veel aan de hand. Na een stukkenruil nam wit, ik dus, iets te frivool terug met het idee het spel wat spannender te maken. Toren neemt terug op e3 waardoor het verband een beetje losjes werd op de onderste rij en de enige manier om deze zet rationeel te verantwoorden lag op de koningsvleugel, want de toren kon zo mooi via g3 een opmars ondersteunen :-) Jaja, het werd spannender, wit beukte vrolijk op de koningsvleugel en zwart voelde dat hij zijn stukken aldaar moest terugtrekken naar betere velden in het centrum. Aanval van wit sloeg uiteindelijk niet door. Zwart begon zich te ontdoen van nutteloze stukken door ruil op de d-lijn en het binnenliggende veld als d2. Het was hier dat de witspeler definitief de mist in ging. Dames ruilen op d2 had gelijkspel gemaakt en de partij, deels, voor ons kunnen houden. Helaas meende ik dat er nog wel een aanvalsgolfje, mogelijk doorslaggevend, in zat. Mooi niet, tijdje later was het buiten - ik kon de gehele wedstrijd fraai naar buiten kijken en genieten van de aanblik die de verkeersstromen daar bieden - donker geworden en buiten won de duisternis, op het bord zwart. 0-1

2. Koen Robben - Christophe Verledens 1-0
Ik had de eer en het genoegen tegen clubkampioen Koen Robben te mogen aantreden met zwart. Het werd een London-systeem. Aanvankelijk niks aan de hand, maar gaandeweg de partij dreef mijn tegenstander mij positioneel meer en meer in het nauw. Nooit een goede setting als je je daarin bevindt. Materieel gelijk, maar positioneel klaar voor de slacht gaf ik toen maar op. Met een paard, witveldige ingesloten loper en toren op de achterste rijen kon ik immers niks van tegenspel verzinnen. Stockfish was het volmondig met mij eens.

3. Jan Weijters - Aart Budding 0-1
In een geweigerd damegambiet werden beide spelers met een geïsoleerde pion geconfronteerd. Tot de 12e zet werd de theorie keurig gevolgd. Achteraf blijkt dat ik mijn voordeeltje door afruil had moeten uitbuiten, hoewel mijn lichte stukken aanvankelijk actiever stonden. Op de 14e zet ging mijn loper terug naar d3 om met aanval op de koning te dreigen. Er ontstond een gevecht om de belangrijke velden op de c-lijn. Een aanval op mijn geïsoleerde d-pion die niet genomen kon worden. Net toen ik controle over de c-lijn kreeg, deed ik een paardzet met verstrekkende gevolgen. In plaats van gewoon af te ruilen deed mijn tegenstander dat wel en zat ik ineens met een dubbelpion. Door afruil van torens kon Aart schaak geven waarbij mijn loper bleef hangen. Hij had dit ook niet berekend. Het kwam voor hem als een welkome verrassing. Had ik maar beter moeten opletten.

4. René van den Bosch - Jeffrey van Huijgevoort 1-0
Als invaller mocht ik opdraven tegen een oude bekende van de Stukkenjagers. Er kwam een Caro-Kann op het bord waarin ik al vrij snel in het middenspel vat op kreeg en ik een witte loper had en mijn tegenstander een paard. Ik probeerde met een minderheidsaanval op de damevleugel door te breken in de stelling van René. Helaas voor ons zag ik over het hoofd dat hij mijn loper met zijn dame kon winnen omdat deze gepend stond. Daarna zag ik nog weinig kans om de schaapjes op het droge te krijgen en hoopte ik dat ik in het eindspel al mijn pionnen ruilen, maar René was handig en speelde het met zijn pionnen en overgebleven paard knap uit.

5. Roger Bougie - Leo Elias 0-1
Na een rustige en gelijk opgaande beginfase wist ik met zet 18 (het vooruitschuiven van een pion op de d-lijn) in één keer een loper, een paard en een dame te activeren. Helaas waren dat allemaal stukken van mijn tegenstander, waardoor mijn stelling behoorlijk onder druk kwam te staan. Een paar zetten later kwam de vijandelijke dame naar de tweede rij en wat bleek; zij was (letterlijk) een kop groter dan de mijne. Dat is nog eens een originele draai geven aan het thuisvoordeel! Mijn dame en ik lieten ons, indachtig het credo ‘grootte doet er lang niet altijd toe’, niet intimideren en streden onbevreesd door. Desondanks had mijn tegenstander na iets meer dan drie uur spelen twee pionnen meer dan ik. Die had ik kunnen terugwinnen nadat hij zich, onder druk van een vooruitsnellende pion op de h-lijn, een fout permitteerde op zet 46. Deze uitgelezen kans op een half puntje (en in mijn dromen iets meer) zag ik moegestreden over het hoofd. Wat overbleef waren de complimenten van een tegenstander met 500 ratingpunten meer en de herinnering aan een mooie partij van bijna vier uur.

6. Frans Lagerwaard - Bert Wels 1-0
In een koud zaaltje te Berkel-Enschot speelde ik tegen iemand die zijn eigen stukken had meegenomen en commentaar op elke zet zou hebben gegeven als ik daar mee akkoord zou zijn gegaan. Nu mompelde hij alleen alle notaties. Eten deed hij ook trouwens niet zonder geluid. Maar goed: als je je ergert aan je tegenstander loop je vroeg of laat tegen een blunder aan en aldus geschiedde: hij veroverde de kwaliteit. Terwijl er rondom al druk en hardop werd nagespeeld spartelde ik nog een beetje tegen, maar het was zinloos. 1 -0 voor hem en ik verloor van mezelf.

7. Hans Groffen - Frans Deckers 0-1
Mijn tegenstander was Frans Deckers, een bekende voor velen, zo ook voor mij. Ik begon met wit en speelde een vertrouwde opening. De partij verliep vrij snel. Toch waren er meerdere overwegingen nodig om niks weg te geven. Er werd afgeruild en op een gegeven moment lag remise voor de hand. Ik was even naar de teamcaptain gelopen om te kijken hoe de stand was en zag dat we op dat moment met 2-0 achter stonden. Ik bleef voorzichtig doorspelen en zag wat later dat het inmiddels 3-0 stond. Samenspraak over remise had nu niet veel zin meer. Dus dan maar wat gaan proberen en daar zit risico aan vast. Het werd een lange partij, maar ik kon er geen winst of remise uithalen. Helaas dus verlies.

8. Marcel Strik - Paul Vermee 1-0
Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Geen enkel punt. Wellicht verplicht schaakles van Herman. Maar daar heb ik weinig zin in.
Ook deze keer liet ik de overwinning weer liggen. Eigenlijk stond ik (zwart) na 1. e4 e6 2. d4 d6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 d5 5. Lg5 Le7 6. Lxf6 Lxf6 7. e5 Le7 8. a3 c5 9. Lb5+ Ld7 best wel sterk, nog steeds niets aan de hand: 10. dxc5 Lxb5 11. Pxb5 Lxc5 12. 0-0 a6 13. Pd4 Dc7 14. c3 Pd7 15.Te1 0-0. 16. Dd3 Le7. 17. Te3 Pc5 om de dame aan te vallen. Allemaal nog goed tot zover, maar dan maak ik na 18. De2 een cruciale fout die ik niet meer kon herstellen: 18… f6? Dit werd beantwoord met 19. b4, aanval op mijn paard, waarna de slachting begon. Ik had misschien beter mijn paard als verloren kunnen beschouwen. 19… Pe4 een laatste poging om hem bang te maken. 20. Pxe6 Pxc3 21. Dc2 en over en uit was het spel. Ik had geen zin en puf meer om voor pat door te spelen en liet me gewoon inmaken. Einde verhaal in De Druiventros.

Blerick - De Stukkenjagers 4 (18-12-2018, Algemeen)
Teamleider Ron de Veen maakte het verslag van deze uitwedstrijd tegen de ratingfavoriet in 3H.

"Zaterdag 15 december vertrokken we naar het verre Venlo om daar een uitwedstrijd te spelen tegen Blerick, het team met de hoogste rating uit de poule (gemiddeld dik in de 2100). Dat team bestaat voornamelijk uit Duitsers. Ze kwamen niet in hun sterkste opstelling opdagen, waardoor ze gemiddeld slechts 250 elo per bord meer hadden dan wij. Iets na twaalven konden we beginnen, althans voor degenen die er waren. Hun andere spelers, vooral aan de top (bord 2 t/m 4), arriveerde iets voor half een. Wellicht moesten zij verder reizen dan wij, dat zou gekund hebben. 
Tommy Grooten was als eerste klaar. Hij speelde op bord 7 tegen Gordon Fowler. Zijn tegenstander sloeg met zwart een pion met zijn loper op a2, dat leek erg gewaagd. Tommy wist het stuk op te sluiten en te winnen, maar zijn tegenstander kon met een trucje nog ontsnappen naar remise. Wederom goed gedaan door Tommy, hij is nu topscorer van het team met 2,5 uit 4! Binnen het uur was hij klaar, analyseerde nog wat na en bleef tezamen met Petra Schuurman heel de middag in Blerick totdat iedereen was uitgespeeld… echte teamspelers!
Constantijn Beukema speelde op bord 6 een heel degelijke partij tegen Wilfried Harff en bereikte eveneens een verdiend halfje (1-1). Kienfong Lie Kwie, uitkomend op bord 8, had desondanks een 2100-speler, te weten Peter Winkel. Een foute zet bracht hem in problemen en Kienfong verloor het eindspel. (1-2). Kien heeft het tot nu toe niet getroffen met een gemiddelde tegenstand boven de 2000.
Christiaan Beukema verloor op bord 2 van Eugen Heinert, een van de sterkere spelers. Helaas weet ik van deze partij het minste af (1-3). Reinier Jaquet was heel tevreden met zijn gelijkspel op bord 4 tegen Dennis Liedmann. Hij hield met actief spel goed stand (1,5-3,5). Lex Karstens trof op bord 3 de sterkste tegenstander, Grzegorz Osipiak (2282). Lex kwam meteen met voordeel uit de opening, vergrootte dit voordeel, raakte in tijdnood en ging helaas in de fout. Hij liet zijn tegenstander ontsnappen en verloor uiteindelijk nog (1,5-4,5).
Henk-Jan Beukema speelde op bord 1 een degelijke partij tegen hun teamleider Dirk Bergmans, had lichtelijk voordeel, uiteindelijk werd remise overeengekomen, wat op zich een prima resultaat is (2-5). Ik speelde op bord 5 tegen Heiko Kesseler, een speler die tot nu toe al zijn partijen had weten te winnen. Die status behield hij. Gedurende de partij had hij licht voordeel. Ik besloot tot complicaties met een stukoffer, waarna hij opeens zijn toren offerde. Het resterende eindspel van toren en wat losse pionnen voor mij tegen zijn paard en een veel betere pionnenstructuur werd goed door hem uitgespeeld. Technisch gezien had ik nog wat kleine remisekansen, maar ik kon me geen foutje permitteren. Hij won verdiend en hiermee kwam een 6-2 nederlaag tot stand.
Al met al waren we er niet eens ontevreden mee. Sommige spelers voelden aan dat ze toch wel in de derde klasse thuishoren. Alhoewel het 5 voor 12 is hebben we nog steeds een sprankje hoop op handhaving. Voor de spelers die nog niet in vorm zijn, die hebben nog alle tijd om zich te herstellen, de volgende ronde is pas in februari 2019."


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]